- 1
- 2
- Następna »
Przemek
Włoczkowski
Business Unit
Director, Sii
Polska, IT Projects
Temat: Czy gwiazda powinna zarabiać tyle co prezes banku?
Załoga PKO BP przeczytała w "Pulsie Biznesu", że ich pracodawca zgodził się zapłacić ich nowemu koledze zawrotną kwotę 3,3 mln zł. Nieoficjalnie udało się potwierdzić te informacje: 3,3 mln zł to kwota brutto. Po zapłaceniu VAT celebryta dostanie ok. 2,55 mln zł. Umowa została podpisana na dwa lata, co oznacza, że rocznie zainkasuje on 1,27 mln zł. A zatem miesięczna pensja Szymona Majewskiego w PKO BP będzie wynosiła ponad 106 tys. zł brutto. Przyzwoicie jak na osobę, która nie zajmuje wysokiego stołka. Prezes PKO BP Zbigniew Jagiełło zarabia ok. 90 tys. zł miesięcznie brutto (bez premii).Dom mediowy Macroscope OMD przeanalizował ponad tysiąc kampanii reklamowych przeprowadzonych w Polsce w ciągu ostatnich siedmiu lat przez 714 marek z różnych branż. Wniosek? Gwiazdy, podobnie jak np. erotyka, zwiększają skuteczność przekazu.
Źródło
Pozdrawiam
PrzemekPrzemek Włoczkowski edytował(a) ten post dnia 29.03.11 o godzinie 20:25
Żaneta
Kowalska
Doradca ds. Rozwoju
Biznesu | INFORSYS
S.A.
odpowiadając na pytanie zawarte w tytule wątku w kontekście całego wpisu , można by rzec tak, jeżeli "przyniesie" to wymierne korzyści dla Banku;)
Marcin
S.
Książek podobnie
jak ludzi nie ocenia
się po okładce.
Jed...
Czy powinna zarabiać tyle co prezes banku?Dlaczego nie?
Skoro ma tak dobrego agenta który mu znalazł i wynegocjował taki kontrakt to tylko pozazdrościć.
Potrafić sprzedać i zarobić jest sztuką. Dla prezesa może to oznaczać że wynegocjował Sobie zbyt niską pensję miesięczną. Ale być może odbija to sobie na premii rocznej :)
Żaneta
Kowalska
Doradca ds. Rozwoju
Biznesu | INFORSYS
S.A.
Marcin S.:
Czy powinna zarabiać tyle co prezes banku?
Dlaczego nie?
Skoro ma tak dobrego agenta który mu znalazł i wynegocjował taki kontrakt to tylko pozazdrościć.
Potrafić sprzedać i zarobić jest sztuką. Dla prezesa może to oznaczać że wynegocjował Sobie zbyt niską pensję miesięczną. Ale być może odbija to sobie na premii rocznej :)
jeżeli zysk banku się zwiększy - na pewno sobie odbije :)
Piotr
K.
"Żyj i daj żyć
innym"
gwiazdy sa na niebie;-) Ani akor ani prezio nie powinni zarabiac tyle bo to nieprzyzwoite(delikatnie mowiac) porownujac do sredniej krajowej.
Żaneta
Kowalska
Doradca ds. Rozwoju
Biznesu | INFORSYS
S.A.
piotr K.:
gwiazdy sa na niebie;-) Ani akor ani prezio nie powinni zarabiac tyle bo to nieprzyzwoite(delikatnie mowiac) porownujac do sredniej krajowej.
to ja piszę się na takową nieprzyzwoitość :)
Piotr
K.
"Żyj i daj żyć
innym"
Żaneta K.:
piotr K.:
gwiazdy sa na niebie;-) Ani aktor ani prezio nie powinni zarabiac tyle bo to nieprzyzwoite(delikatnie mowiac) porownujac do sredniej krajowej.
Eh ta pazernosc;-)
Kiedy człowiek zrozumie, że jego celem nie jest zdobywanie
materialnych korzyści, ale życie samo w sobie, przestanie koncentrować
się wyłącznie na świecie zewnętrznym.
pozdro
Tomasz Piotr
Sidewicz
Kluczowy Ekspert
Langas - 20 lat
doświadczeń w
handlu w t...
Mnie PKO BP zawsze kojarzyło poważnie. Aż do reklamy z SM, którego lubię ale nie postrzegam wiarygodnie w biznesie, tzn interesów z nim nie chciałbym robić. Moim zdaniem SM sprawdziłby się w MBanku, tudzież jakimkolwiek innym banku, który targetuje się na szalonych, młodych duchem klientów. Ja młodym duchem jestem ale nie jestem szalony. A to ile SM wziął - dla mnie wtórne. To czy będzie skuteczny - wątpię, ale to tylko moje zdanie.TPS
Żaneta
Kowalska
Doradca ds. Rozwoju
Biznesu | INFORSYS
S.A.
piotr K.:
Żaneta K.:
piotr K.:
gwiazdy sa na niebie;-) Ani aktor ani prezio nie powinni zarabiac tyle bo to nieprzyzwoite(delikatnie mowiac) porownujac do sredniej krajowej.
Eh ta pazernosc;-)
Kiedy człowiek zrozumie, że jego celem nie jest zdobywanie
materialnych korzyści, ale życie samo w sobie, przestanie koncentrować
się wyłącznie na świecie zewnętrznym.
pozdro
ależ materialna korzyść nie zamyka możliwości rozwoju :) można koncentrować się równolegle na obu "światach" - kwestia podzielności uwagi :)
Piotr
K.
"Żyj i daj żyć
innym"
Żaneta K.:
Marcin S.:
Dlaczego nie?
gdyby klienci bankow(i nie tylko) mieli podobne nastwienie do takich reklamowek jak ja to zapewne zyski bankow by sie znacznie zmniejszyly;-)
Dariusz
Burzyński
WWW.WINEPORT.PL -
Twój Sklep z Winem
jak życie by wygladalo bez gwiazd;-))
Żaneta
Kowalska
Doradca ds. Rozwoju
Biznesu | INFORSYS
S.A.
-Dariusz- -Burzyński-:ciemno ...:)
jak życie by wygladalo bez gwiazd;-))
Dariusz
Burzyński
WWW.WINEPORT.PL -
Twój Sklep z Winem
o właśnie trafne spostrzeżenie;-)
Andrzej
M.
Wsparcie i
zarządzanie
sprzedażą & Trener
sprzedaży
„Gwiazdy to przystanki w drodze do celu”.Lubicie podróżować z wieloma międzylądowaniami?
Żaneta
Kowalska
Doradca ds. Rozwoju
Biznesu | INFORSYS
S.A.
Andrzej M.:
„Gwiazdy to przystanki w drodze do celu”.
Lubicie podróżować z wieloma międzylądowaniami?
mi się zdarzało "lądować" z wieloma międzylądowaniami - osiągnęłam cel podróży a droga sama w sobie fascynująca :)
Andrzej
M.
Wsparcie i
zarządzanie
sprzedażą & Trener
sprzedaży
Żaneta K.:I to jest kolejny dowód, że ludzie mogą być zróżnicowani, kolorowi i nieprzewidywalni :)
Andrzej M.:
„Gwiazdy to przystanki w drodze do celu”.
Lubicie podróżować z wieloma międzylądowaniami?
mi się zdarzało "lądować" z wieloma międzylądowaniami - osiągnęłam cel podróży a droga sama w sobie fascynująca :)
Maciej G
Krasny
Stwarzam
możliwości i
pomagam je
wykorzystać...
Żaneta K.:a doprecyzowując: jeśli zyski (kasa + znaczna ilość nowych znaczących klientów) pokryją koszty tej operacji tak, że obecny Klient nie będzie tu ofiarą, to czemu nie.
odpowiadając na pytanie zawarte w tytule wątku w kontekście całego wpisu , można by rzec tak, jeżeli "przyniesie" to wymierne korzyści dla Banku;)
Roman
Zając
Sprzedaż B2B/B2C od
1993r.
Pośrednictwo w
Imporcie
Tomasz Piotr Sidewicz:Mnie kojarzy się z emertytami i rencistami.
Mnie PKO BP zawsze kojarzyło poważnie.
Aż do reklamy z SM,
którego lubię ale nie postrzegam wiarygodnie w biznesie, tzn interesów z nim nie chciałbym robić. Moim zdaniem SM sprawdziłby się w MBanku, tudzież jakimkolwiek innym banku, który targetuje się na szalonych, młodych duchem klientów. Ja młodym duchem jestem ale nie jestem szalony.Myślę że w tym wypadku nie chodzi o postrzeganie biznesowe SM. Ma sporo zwolenników młodych wiekiem ,który jest elektoratem wyborczym.Elektorat ten mocno się identyfikuje z SM który w swoim programie Robi sobie "jaja" z naszych polityków odpowiedzialnych za sytuację(brak pracy,chaos,wysokie podatki,marnotrawinie publiczych pieniędzy itd) w jakiej się znajduje się ten własnie elektorat
MBank i inne będą miały spory problem żeby zrobic konkurencyjna reklamę chyba że zatrudnią KW
A to ile SM wziął
- dla mnie wtórneTo czy będzie skuteczny - wątpię, ale to
tylko moje zdanie.Jestem przekonany że Reklama jest trafiona w 10
TPS
Mirek
Jasiński
prezes zarządu,
Regan Consulting
Tomasz Piotr Sidewicz:A mnie się kojarzyło z poprzednim systemem, z kolejkami do okienka jak w nieprywatnej przychodni albo na poczcie i generalnie z molochem stojącym na glinianych nogach (klienci powoli wymierają niestety)
Mnie PKO BP zawsze kojarzyło poważnie.
Aż do reklamy z SM, którego lubię ale nie postrzegam wiarygodnie w biznesie, tzn interesów z nim nie chciałbym robić.Akurat tu bym z Tobą polemizował Tomku, bo ja wolałbym robić interesy z Szymonem Majewskim niż np. z dostojnym Janem Krzysztofem Bieleckim, którego słucha premier...
Moim zdaniem SM sprawdziłby się w MBanku, tudzież jakimkolwiek innym banku, który targetuje się na szalonych, młodych duchem klientów.Takich to właśnie klientów mBanku musi PKO BP pozyskać, jeśli chce przetrwać przez kolejną dekadę...
Tyle, że do tego sam marketing nie wystarczy - konieczne są jeszcze drastyczne zmiany w postawach pracowników... i tu koszt SM jest jak kropla w morzu potrzeb... Zobaczcie zresztą ten artykuł Maćka Samcika:
http://samcik.blox.pl/2011/05/Szymon-Majewski-przepali...
Anna
Wiernicka
specjalistka ds.
problemów
globalnych
Żaneta K.:dokładnie tak... każdy orze jak może jeden lepiej a inny trochę gorzej :) nie powinniśmy oceniać ludzi którzy korzystają z okazji i zarabiają jak już to oceniajmy i krytykujmy system który tworzy takie nierówności :)
Marcin S.:
Dlaczego nie?