- 1
- 2
- 3
- 4
- Następna »
Agnieszka Drzymała Redaktor Naczelna
Temat: Jaki tablet wybrać?
Witam wszystkichMam do Państwa pytanie. Planuje zakup tabletu, nie chce narazie wydawać dużo pieniędzy na jego kupno. Zastanawiam się czy tablet Pentagram to dobry wybór? słyszałam różne opinie na ten temat. Chciałabym jednak usłyszeć opinie osób, które na co dzień pracują z tabletem.
http://www.pentagram.pl/produkty/akcesoria_graficzne/t...
co o nim sądzicie?
Łukasz J. projektant
Tych wątków już kilka było.Polecam poszukać trochę przed napisaniem kolejnego takiego samego wątku.
np:
http://www.goldenline.pl/forum/1985818/jaki-tablet-na-...
Tak ode mnie - Wacom - żaden inny.
Dominik Kiepuszewski Graphic Designer
Podpisuję się pod tym co poprzednik. A co do wyboru, wydaję mi się, że Wacom Bamboo będzie produktem wystarczającym.W poprzedniej pracy używałem Intuos 4 w rozmiarze L (porównywalny przestrzenia roboczą do formatu A4). Nie byłem w stanie wykorzystać jego wszystkich możliwości oraz rozmiaru przestrzeni roboczej. W przypadku pracy na dwóch ekranach miało to już sens, ale uważam, że rozmiar mniejszy, czyli M(A5) - w zupełności wystarczy.
Gdybym miał dziś kupować tablet mając na wyposażeniu laptopa tylko i niewielką ilość gotówki, rozważałbym model właśnie Bamboo. Posiadając większe pokłady gotówki szukałbym Intuos'a w rozmiarze M... w promocji ;).
Wacom.
Patryk Gumkowski art director
Wacom, minimalnie A5 i Intuos. Jak rysujesz, to a4. Zamiast Bamboo, lepiej wziąć Pentagrama Virtuoso/Designer. Lepsze parametry i piórko z czułością na pochylenie. A to istotne, jeśli będziesz chciała porysować np w PainterzeBTW,Mapowanie tabletu na 2 monitory, to słaby pomysł, chyba że chcemy skrzywić łapę.
Ewa
Gillner
Design Studio 5 /
ParkIdea Coworking
Place
Ja używam Wacom BAMBOO i naprawdę nie narzekam. Jest super. Da radę wykonać nim każdą ilustracje, a w projektowaniu na potrzeby web pomocny jest bardzo. Dla potwierdzenia powiem, że wykonałam nim ilustracje, która była na bilboardzie. Bardzo duża. I mimo iż tablet jest A6 dało radę bez problemu. Polecam.
Ewa, pewnie że da radę, tylko że w tej cenie można mieć lepszy. Chyba że promujemy sporty wyczynowe. Na A6 ciężko coś narysować z gestu, nie używa się łokcia. Ciężko pracować nawet ze ścieżkami, bez wystarczającego powiększenia. Też robiłem rzeczy na billboardy z pomocą gównianego tabletu z piórkiem na baterie, co nie znaczy, że komuś będę opowiadał, że jest lepszy od zawodowego sprzętu. Poza tym nie wierzę, że chętnie nie pobawiłabyś się Painterem, czy nowymi pędzlami Bristle Tips w nowym PS i Illustratorze.
Daniel M. www
Patryk Gumkowski:
Ewa, pewnie że da radę, tylko że w tej cenie można mieć lepszy. Chyba że promujemy sporty wyczynowe. Na A6 ciężko coś narysować z gestu, nie używa się łokcia. Ciężko pracować nawet ze ścieżkami, bez wystarczającego powiększenia. Też robiłem rzeczy na billboardy z pomocą gównianego tabletu z piórkiem na baterie, co nie znaczy, że komuś będę opowiadał, że jest lepszy od zawodowego sprzętu. Poza tym nie wierzę, że chętnie nie pobawiłabyś się Painterem, czy nowymi pędzlami Bristle Tips w nowym PS i Illustratorze.
Ale mi apetytu narobiłeś na tablet a muszę poczekać aż się zarejestruję. Kartki zapełniam i zmieniam już jak automat a na kompie to inna bajka ;)
Przepraszam za OT
pozdrawiam
Ewa
Gillner
Design Studio 5 /
ParkIdea Coworking
Place
Jedyną rzeczą, którą na prawdę chętnie bym się pobawiła to Wacom Cintiq 21UX :)
Ewa Gillner:No widzisz, a to taki troszkę fajniejszy Intuos ;)
@Daniel, ciesze się, przybył dobry uczynek na koncie :D
Maciej Kosierkiewicz Aurora Creation
nieaktualneMaciej Kosierkiewicz edytował(a) ten post dnia 15.09.11 o godzinie 18:06
Konrad
Szłapa
ilustrator \
character design
Ewa Gillner:
Teraz to już pora na Cintiq 24HD ;)
Michał
Mikłowski
Black Belt
Interactive Sorcerer
Cena piekna jak sprzet :DTemat: Jaki tablet wybrać?
Witam.Czy Wacom Pen & Touch za około 280 zł, jest opłacalny w zakupie ? Zauważyłem, ze standardowo kosztuje 360 zł,przeliczając z euro.
Warto go kupić w markecie za 280zł ? ? Nie miałem do czynienia z tabletem i nie szukam profesjonalnego sprzętu.
Za około 120 zł w tym markecie jest Slimline Trust- 14x10cm plus masa przycisków . Może kupić zabawkę, nie wdając się w koszty. Czy to jednak absolutnie do niczego się nie nadaje ? Marcin S. edytował(a) ten post dnia 18.09.11 o godzinie 15:49
Piotr
W.
W Wolnym Mieście
Gdańsku, gdzie
korona w herbie
jest....
Wydaje mi sie, ze tylko zniechecisz sie do tabletu.. Ja sobie zrobilem tak krzywde na pare lat przy uzyciu Volito :/Temat: Jaki tablet wybrać?
Piotr W.:Masz na myśli Trust, czy tez i ten model Wacom'a ?? O trust ciężko znaleźć info (choć nie szperalem jeszcze), a pen & touch wiadomo.. wpisze w google czy Y tubie, i wyskakuje masa pozytywnych recenzji.
Piotr
W.
W Wolnym Mieście
Gdańsku, gdzie
korona w herbie
jest....
Mówię o obu, to są zabawki, a nie tablety.IMO cokolwiek poniżej Bamboo to kasa w błoto.. I zapomnij o rozmiarze A6, chyba, że masz to pod netbooka podłączone :)
Aha, no to trzeba będzie kupić coś w A5. Bo faktycznie.. tak patrząc, to to pozornie niewiele rożni się rozmiarem od toucha pada w laptopie
Piotr
L.
projektowanie user
experience,
interakcji,
architektura i...
Piotr W.:
Mówię o obu, to są zabawki, a nie tablety.
IMO cokolwiek poniżej Bamboo to kasa w błoto.. I zapomnij o rozmiarze A6, chyba, że masz to pod netbooka podłączone :)
A ja wręcz przeciwnie: Volito był dla mnie niezłym wstępem do zapoznania się z tabletami :D Oczywiście potwierdzam, że tablety w formacie A6 to raczej zabawki, ale jeżeli nie zajmujesz się zawodowo rysowaniem czy ilustracją to do okazjonalnego retuszu czy "maziania" w Photoshopie wystarczy owe Volito czy obecnie Bamboo... Lepiej na początek wydać mniej i dobrze poznać narzędzie niż wywalić w błoto 2 tysiaki na narzędzie, które znudzi Ci się po miesiącu czy dwóch...
Piotr
W.
W Wolnym Mieście
Gdańsku, gdzie
korona w herbie
jest....
Hmm, chyba ciężko kodować na tablecie? :D- 1
- 2
- 3
- 4
- Następna »