Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Igor Janicki Software maker.
Java, Perl ...
freelancer for hire.

Temat: Nowy Ekran - niezależny portal

Od przełomu stycznia i lutego działa nowy, niezależny portal dziennikarstwa obywatelskiego i blogerów. każdy może pisać i komentować. Jest to działalność społeczna, realizuje się tam swobodę wypowiedzi.

www.nowyekran.pl

Obrazek

na GoldenLine jest też grupa: http://www.goldenline.pl/forum/nowy-ekran

no i ciekaw jestem Waszych opinii :-)Igor Janicki edytował(a) ten post dnia 23.03.11 o godzinie 02:42
23.03.2011, 02:40

Java, Perl ...
freelancer for hire.

a to przykład:

Obrazek

Wywiad z Generałem Skrzypczakiem
http://dziennikarze.nowyekran.pl/post/7629,wywiad-z-ge...
23.03.2011, 02:41

Paweł Mazur dziennikarz - amator

A jest tam miejsce dla tych niezależnych, ale z drugiej strony krzyża?
23.03.2011, 07:40

Java, Perl ...
freelancer for hire.

z obu :-)
23.03.2011, 09:40

A możesz to pokazać tę drugą stronę?

Na dzień dobry dostaję krytykę przez Kuźmiuka, jednostronny opis filmu Krzyż, opis równie jednostronny jak Moskwa pokazuje Katyń i katastrofę. Tekst o wygranej Marty Kaczyńskiej i jakże obiektywne i wcale nie pokazujące po której stronie jest piszący: "Sukces Marty Kaczyńskiej jest tym większy, że odniesiony w mateczniku PO i na portalu, którego właściciel - Polskapresse Sp. z o.o. - nigdy nie pałał przesadną miłością do Kaczyńskich i PiS.", Bronek i służby (jeszcze się komuś o tym chce pisać?) Wajda - PRL - wszystko oczywiście niezależnie, bo z jednej strony.
O komentarzach nie wspomnę, poziom mniej więcej "niezaleznej peel"
I to szybki przegląd strony

I proponuję zrobić coś z formatowaniem, jakoś ujednolić, bo w niektórych przypadkach wygląda ono mało profesjonalnie, a przez to no cóż, teksty stają się jakoś tak mało wiarygodne, kojarzą się z masą źle skrojonych stron na których przedstawiane są różne ciekawe teorie, pokroju płaskiej ziemi.
23.03.2011, 10:46

Sebastian S. broker, prawnik

Pawle, pytałeś, czy jest tam miejsce dla tych z drugiej strony krzyża. Dostałeś odpowiedź, że jest miejsce.
A potem twierdzisz, że tej drugiej strony nie ma powołując się na tekst "nieobiektywny", bo ktoś jest po stronie Marty Kaczyńskiej. Rozumiem, że gdyby był przeciwko Marcie Kaczyńskiej - tekst byłby obiektywny?
Ktoś kto napisał tekst, wyraził swoje zdanie. Nie zgadzasz się z tym, napisz inny tekst. Wolno Ci go tam napisać.
Piszesz o komentarzach, rzekomo na poziomie "niezaleznej peel". Co to niby znaczy? Komentarze internautów są różne, niezależnie od portalu. Weź choćby gazeta peel, onet peel, tvn24 peel - tam komentarze są pełne miłości?
Odnośnie Bronka i służb oraz Wajdy i PRL - znajdź mi "obiektywne" teksty na ten temat w TVN24.pl, gazeta.pl i onet.pl
Powodzenia.
23.03.2011, 10:59

Sebastian. Pytam czy są tam inni, to chyba proste pytanie. Tak? Tak. Chciałbym,żeby mi pokazał.I tyle.

Nie, nie rozumiesz mnie. Gdyby darował sobie ten przytyk, byłby tekstem "obiektywnym" - newsem, tym czym w zasadzie jest, albo być powinien. Skoro wyraża swoją opinię, to powinno to być w dziale Opinie, prawda? Prawda.

Czy czepiam się wyrażanych zdań? Nie. One mnie nie interesują, bo każdy ma do nich prawo. Ja się po prostu pytam, czy to kolejny "niezależny" serwis, którego celem nie jest postawienie na pewną koncepcję dyskusji argumentami, a po prostu pchanie jednej opcji politycznej.

Co oznaczają komentarze na poziomie niezależnej peel? Poczytaj je. Tu nie chodzi o miłość, uczucia, tylko o sposób wyrażania swoich opinii. Nie cytuję onetu, bo tam wypowiadają się często w sposób debilny. Tu mowa o czymś innym.

Co do Bronka, widzisz co innego pisanie, że np. Bronek wielkim politykiem jest, a co innego pomówienia. Dodatkowo, ja polecam dokładniejszą lekturę wspomnianych przez Ciebie portali. Wtedy na pewno zauważysz jedną ciekawą sprawę. Zgadzam się, wspomniane serwisy piszą o Bronku dobrze, ale zdarza się im (szczególnie w czasie wyborów to było widać) wytykać mu wpadki, pamiętasz? Serwisy pokroju niezaleznej, czy właściela tegoż portalu tylko i wyłącznie w jeden sposób. Teraz widzisz różnicę? I to o co mi chodzi?Paweł Mazur edytował(a) ten post dnia 23.03.11 o godzinie 11:15
23.03.2011, 11:14

Pokaż mi tekst Moniki Olejnik, Kublik, czy innej dziennikarki obiektywnej inaczej, gdzie nie wyraża ona swojej opinii.
Odnośnie komentarzy - poczytaj je na gazeta pl, czy tvn24 pl. Potem mi odpowiedz, czym się różnią od tych na niezaleznej.pl. Głównie tym, na kogo ludzie bluzgają.
Odnośnie Bronka - historia jego kontaktów z oficerami WSI - to wg Ciebie pomówienia? Dlaczego więc Bronek nie podjął kroków prawnych?
I nie rozśmieszaj mnie rzekomą krytyką Komorowskiego na tych "niezależnych" portalach.
Różnica pomiędzy gazeta.pl, onet. pl i tvn24.pl a choćby nowym ekranem (czy innymi tego typu portalami) jest taka - że na tych pierwszych nie ma prawa pokazać się coś, co jest niepoprawne wg nadredaktorów i ich sponsorów. Na tych drugich może. Oczywiście mogą pojawiać się bzdury, jak wszędzie na niemoderowanych portalach. Ale to jest cena za brak moderacji.

EDIT: Wszystkie portale lewicowe i peowskie czyli różne gazety.pl, tvny, onety itd zawsze są obiektywne. Jeśli tylko ktoś napisze coś anty PO - już ma łatkę nieobiektywnego i pisowskiego. Tak ma wyglądać obiektywne dziennikarstwo w Polsce?
Nowy ekran powstał po to, żeby wypowiedzieć mógł się każdy, kto chce i ma coś do powiedzenia. Niezależnie od poglądów.Sebastian S. edytował(a) ten post dnia 23.03.11 o godzinie 11:30
23.03.2011, 11:24

Ale zacznij czytać ze ZROZUMIENIEM.

Opinia, to news.

Dowody. Pokaż jasne i przekonujące dowody. (to do Bronka, żeby nie było) Wiesz, jest jaka jest różnica, między osobami, które czytają Niezależną, a tymi którzy tego nie robią? Ci pierwsi, od razu powiedzą,że Komorowski jest winny, Ci drudzy zakładają,że może tak być, ale nie musi.

Rzekomą krytyką?

http://niezalezna.pl/search/node/bronisław%20komorowski

I pewnie dlatego na tych niezależnych jest tylko jedna strona medalu pokazywana, to bez wątpienia poprawne politycznie jak mniemam
23.03.2011, 11:38

Z góry wiesz, co myślą ci co czytają niezalezna.pl. Jasnowidz jesteś? Taki sam, jak pismacy, co widzieli film z kłótni Błasika i Protasiuka?

O rzekomej krytyce pisałem w odniesieniu do np. gazeta.pl, czy innych "niezależnych".
Jasne jest, że na niezaleznej.pl krytyka Komorowskiego jest i bardzo dobrze. Bo ktoś musi pokazywać kim i jaki jest Komorowski.
A żadnych dowodów na temat Komorowskiego i jego kontaktów z WSI pokazywał nie będę - bo po pierwsze takich nie mam, a po drugie nie ja piszę na ten temat teksty.Sebastian S. edytował(a) ten post dnia 23.03.11 o godzinie 11:45
23.03.2011, 11:41

No, jednak w taki sposób się wyrażają poprzez swoje słowa. Piszą co innego, niż myślą w rzeczywistości?

"bo po pierwsze takich nie mam, a po drugie nie ja piszę na ten temat teksty." I to jest właśnie clue programu. Czy więc jeśli ktoś nie ma dowodów i nie mówię tu o Tobie, kogoś oskarża, to nie jest pomówienie? Nie przeczytałem jeszcze wiarygodnej argumentacji na ten temat.

Nie wiem nie widziałem, żadnego filmu z kłótni. Jak również nie widziałem rozpylanej mgły.

Krytyka, a bezpodstawna krytyka bez argumentów, albo jak to mawia mój znajomy "z argumentami z dupy" to jednak różnica.

Od razu śpieszę poinformować, żebyś się nie zagalopował we wkładaniu w szufladki, niespecjalnie kocham TVN, nie klękam przed Wyborczą. Ba. Widzę ich błędy. Ani specjalnie leży mi na sercu gnębieniu Kaczyńskiego. Po prostu widzę, to co widzę.

Poza tym, skoro przeciwnicy wspomnianych wyżej mediów zarzucają im kłamstwa, pomówienia itd itp. a czym się sami od nich różnią? Stawiają się wyżej od nich wypowiadając się w taki, a nie inny sposób, a robią to samo.
23.03.2011, 11:51

Java, Perl ...
freelancer for hire.

są też z tak zwanej "drugiej strony", lecz ich jest niewiele. możecie to zmienić.

po prostu "prawa" strona jest bardziej aktywna jako że ma bardziej ograniczone możliwości wypowiedzi w normalnych mediach.

każdy może się zarejestrować.

a tu przykład lewicowego blogera na NE: http://qpa.nowyekran.pl/
23.03.2011, 13:00

Damian Wilk dziennikarstwo,
operatorka, montaż,
copywriting,
produkcja

A ja kliknąłem pięć losowych artów i żaden nie był autorski. Od linków to ja mam google lub mixnews, także podziękuję. Tym bardziej, że portal graficznie nie zachęca schludnością.
2.04.2011, 17:54

Java, Perl ...
freelancer for hire.

Obrazek

Wtorek, godz 12.00 - konferencja prasowa NE w sprawie przestępstw PKW i unieważnienia wyborów

http://lazacylazarz.nowyekran.pl/post/25828,wtorek-god...

dodatkowe:
http://lazacylazarz.nowyekran.pl/post/25321,czy-wybory...
http://pietkun.nowyekran.pl/post/24801,zaskarzylismy-d...
5.09.2011, 16:43

http://lazacylazarz.nowyekran.pl/post/25420,zaproszeni...

"Działając z upoważnienia Komitetu Wyborczego Wyborców Obywatelskich List Wyborczych Nowego Ekranu, mam zaszczyt zaprosić wszystkie patriotyczne Komitety Wyborcze skrzywdzone antyobywatelskimi warunkami Kodeksu Wyborczego oraz Kandydatów niezależnych do wspólnego tworzenia List Wyborczych do Sejmu i wspólnego udziału w wyborach do Senatu.
Taką propozycję złożyliśmy już wszystkim większym partiom i organizacjom patriotycznym, oraz pręznie działającemu w całej Polsce środowisku Kibiców. Jeszcze nikt nam nie odmówił. Trwają narady - jest więc nadzieja na wyjątkową i niespotykaną konsolidację środowisk prawicowych, konserwatywnych i niezależnych w jednym Komitecie Wyborczym Wyborców."
6.09.2011, 07:49

Igor Janicki:
po prostu "prawa" strona jest bardziej aktywna jako że ma bardziej ograniczone możliwości wypowiedzi w normalnych mediach.

no proszę cię...
a może chodzi o to, że prawicowe media uważasz za nienormalne :P
6.09.2011, 07:51

Java, Perl ...
freelancer for hire.

Agnieszka Świątecka:
Igor Janicki:

no proszę cię...
a może chodzi o to, że prawicowe media uważasz za nienormalne :P
chodziło o media głównego nurtu.
6.09.2011, 10:14

"Rzeczpospolita", "Uważam Rze", "Nasz Dziennik"... to
a) media niszowe?
b) media nienormalne?
c) media lewicowe?Agnieszka Świątecka edytował(a) ten post dnia 06.09.11 o godzinie 10:24
6.09.2011, 10:20

Tu chodzi o zwykłe zaklinanie rzeczywistości
6.09.2011, 11:25

Witold F. Magazyn
"Kontrateksty",publi
systa,dziennikarz,cz
asem urzę...

Agnieszka Świątecka:
"Rzeczpospolita", "Uważam Rze", "Nasz Dziennik"... to