Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Łukasz Wróblewski programista Python /
administrator Linux
/ specjalista ds...

Temat: Python 3+

Tak z ciekawości ilu z was implementuje już w Python 3 i wyżej ?
21.03.2011, 18:37

Mikołaj Siedlarek web software
engineer

Ja niedjangowe projekty robię już w p3k. Ostatnio pracowałem z Pythonem 3 + CherryPy + SQLAlchemy, co pokazuje, że i zewnętrznych bibliotek przestaje brakować.

Coś co mnie przekonało do przejścia do trójki to uproszczenie (i zarazem rozwiązanie wielu problemów) obsługi Unicode. Teraz to wszystko ma sens i kupy się trzyma. Polecam!
23.03.2011, 11:54

administrator Linux
/ specjalista ds...

Django jest fajne... ale strasznie mnie smuci, że sporo os widzi tylko Python = Django

Ja z przesiadki na py3k jestem bardzo zadowolony.
Ciekawi mnie czy macie jakieś problemy z trójką... po za tym, że Django jeszcze nie jest gotowe na tą rewolucję.

SQLAlchemy Postgresql zacznie w pełni wspierać dopiero od wersji 0.7 (mowa o py3).
23.03.2011, 18:49

Konrad Kur Programista

Łukasz Wróblewski:
Django jest fajne... ale strasznie mnie smuci, że sporo os widzi tylko Python = Django

Każdy widzi Python'a tak, do jakich celów go używa, proste.
23.03.2011, 19:38

Stanisław P. Software designer

Od kiedy 3.1 jest w debian stable, to tak - pod niego piszę.
Chociaż to znowu zależy od systemu. W pracy jestem ograniczony rhel6, więc tylko 2.7.Stanisław P. edytował(a) ten post dnia 03.04.11 o godzinie 16:59
3.04.2011, 16:57

Piotr L. IT - projekt &
implementacje

Mikołaj Siedlarek:
Ja niedjangowe projekty robię już w p3k. Ostatnio pracowałem z Pythonem 3 + CherryPy + SQLAlchemy, co pokazuje, że i zewnętrznych bibliotek przestaje brakować.

Coś co mnie przekonało do przejścia do trójki to uproszczenie (i zarazem rozwiązanie wielu problemów) obsługi Unicode. Teraz to wszystko ma sens i kupy się trzyma. Polecam!

A nie jest tak że wersje 2.6 i 2.7 mają wprowadzane elementy Unicode'u z P3k?
Pytam jako laik.
Jakie uproszczenia masz na myśli?Piotr Likus edytował(a) ten post dnia 16.04.11 o godzinie 10:38
16.04.2011, 10:24

engineer

Piotr Likus:
Mikołaj Siedlarek:

A nie jest tak że wersje 2.6 i 2.7 mają wprowadzane elementy Unicode'u z P3k?
Pytam jako laik.
Jakie uproszczenia masz na myśli?

To co się tak naprawdę stało, to usunięto typ str, a typ unicode przemianowano na str. Teraz jest wyraźne rozróżnienie między tekstem (unicode) a jego reprezentacją w pamięci (bytes).

Czyli:

>>> a = "Hello world!"
>>> type(a)
<class 'str'>
>>> type(a.encode('utf-8'))
<class 'bytes'>

Nie możesz np. zapisać tekstu do pliku, bo taka operacja logicznie rzecz biorąc nie ma sensu. Do pliku możesz zapisać bajty, np. tekst zakodowany w UTF-8 czy ISO-8859-2, czy nawet w pełnym Unicode. Teraz tekst to tekst, dość abstrakcyjny typ danych, a ciągi bajtów to ciągi bajtów - zupełnie inaczej niż np. w C.

Dla każdego programisty lubującego się w językach wysokopoziomowych, porzucenie niskopoziomowego myślenia o tekstach jako o ciągach bajtów to spora radość. ;) Poza tym porządkuje to kod na poziomie KOSMICZNYM, wszystkie operacje na stringach nabierają żelaznej logiki. Wszystko klarowne, mniej pomyłek, mniej błędów, szybsze kodowanie.

2.6 i 2.7 mają fakytcznie elementy tej koncepcji, które czynią używanie ich wygodniejszymi, ale to nadal nie jest ta żelazna logika i twardy porządek.
16.04.2011, 11:52

administrator Linux
/ specjalista ds...

Jest sporo prawdy w tym co mówisz, ale w paru zdaniach nie masz racji:

"Nie możesz np. zapisać tekstu do pliku, bo taka operacja logicznie rzecz biorąc nie ma sensu. "

możesz bez problemu zapisać tekst <str> do pliku ;) i to ma duży sens.

Python 3.1.2 (release31-maint, Sep 17 2010, 20:34:23)
[GCC 4.4.5] on linux2
Type "help", "copyright", "credits" or "license" for more information.
>>> f=open('a.txt','w')
>>> f.write('mój tekst')
9
>>> f.close()

w tym przypadku zostanie zastosowane automatyczne encodowanie (zgodnie z ustawieniami środowiska interpretera).
16.04.2011, 16:51

engineer

Łukasz Wróblewski:
Jest sporo prawdy w tym co mówisz, ale w paru zdaniach nie masz racji:

"Nie możesz np. zapisać tekstu do pliku, bo taka operacja logicznie rzecz biorąc nie ma sensu. "

możesz bez problemu zapisać tekst <str> do pliku ;) i to ma duży sens.

Python 3.1.2 (release31-maint, Sep 17 2010, 20:34:23)
[GCC 4.4.5] on linux2
Type "help", "copyright", "credits" or "license" for more information.
>>> f=open('a.txt','w')
>>> f.write('mój tekst')
9
>>> f.close()

w tym przypadku zostanie zastosowane automatyczne encodowanie (zgodnie z ustawieniami środowiska interpretera).

I tak zapisujesz bajty. To że encodowanie jest ukryte gdzieś tam niżej w bibliotece i nie zawsze trzeba o nim myśleć nie zmienia faktu. Gdyby zapisywał domyślnie w pełnym Unicode, zgodziłbym się że zapisuje typ <str>, ale tu po prostu się dzieje niejawne encodowanie.
16.04.2011, 21:13

Tomasz Elendt Software Engineer at
Nokia gate5 GmbH

Mikołaj Siedlarek:

[...]
I tak zapisujesz bajty. To że encodowanie jest ukryte gdzieś tam niżej w bibliotece i nie zawsze trzeba o nim myśleć nie zmienia faktu. Gdyby zapisywał domyślnie w pełnym Unicode, zgodziłbym się że zapisuje typ <str>, ale tu po prostu się dzieje niejawne encodowanie.

Sformułowanie "zapisanie w pełnym Unicode" jest lekko niefortunne. Jak sam wcześniej napisałeś - Unicode to pewnego rodzaju byt abstrakcyjny - jego wewnętrzna implementacja nie jest specjalnie istotna. W przypadku CPythona jest to UCS-2 lub UCS-4 (w zależności jak zostało to skonfigurowane przed kompilacją).

Czasem mówi się o "kodowaniach unikodowych" w odniesieniu do grupy kodowań, które implementują standard Unicode (są w stanie przedstawić wszystkie jego "code pointy"). Robią to jednak w różny sposób dlatego najlepiej wymieniać je z nazwy.
16.04.2011, 21:46

engineer

Tomasz Elendt:
Mikołaj Siedlarek:

[...]

Sformułowanie "zapisanie w pełnym Unicode" jest lekko niefortunne. Jak sam wcześniej napisałeś - Unicode to pewnego rodzaju byt abstrakcyjny - jego wewnętrzna implementacja nie jest specjalnie istotna. W przypadku CPythona jest to UCS-2 lub UCS-4 (w zależności jak zostało to skonfigurowane przed kompilacją).

Czasem mówi się o "kodowaniach unikodowych" w odniesieniu do grupy kodowań, które implementują standard Unicode (są w stanie przedstawić wszystkie jego "code pointy"). Robią to jednak w różny sposób dlatego najlepiej wymieniać je z nazwy.

Absolutnie racja. Faktycznie niefortunnie. ;)
16.04.2011, 23:54

administrator Linux
/ specjalista ds...

Mikołaj Siedlarek:

Zmienia sporo...
1. nie Ty/ja zapisuję w <bytes> tylko interpreter, to różnica, ponieważ jak sam powiedziałeś jest inny poziom abstrakcji i programista nie musi się o to martwić, zaś w py2 trzeba było tego pilnować samemu.

2. o jakim fakcie mówimy, że wszystko na dysku jest zapisane w zerach i jedynkach. jeżeli ktoś chce to może zapisać do pliku w UTF-8 lub UCS-2, lub innym. Da się zapisać bez problemu w "pełnym Unicode" tylko problem w tym co zrobi edytor tekstu, gdy zechcesz podejrzeć plik.

3. typy są jak zauważyliście niejako abstrakcyjne, ja bym użył bardziej określenia konfigurowalne. ponieważ w każdym interpreterze może być inne kodowanie dla Unicode, ale tak samo dla Int, Float...

Mi chodzi tylko o to automagiczne encodowanie, którego nie było w py2. Tam było zamiast tego rzutowanie Unicode > Str, gdy zapisywałeś ASCII wszystko było ok, ale jak dodałeś polski znaczek to już rzutowanie się przekręcało. Takie zachowanie przysparza bardzo dużo błędów wielu programistom.

Dlatego się o tym najgłośniej mówi w odniesieniu do przejścia z py2 na py3, ale to tylko jedna z setek zmian jakie zostały dokonane. W sumie bardzo ważna ponieważ dotyczy generycznych typów ;) , ale wciąż tylko jedna z wielu. Dla przykładu traktowanie większej ilości obiektów jako generatory zamiast list niesamowicie dużo zmienia...
nie będę wchodził szczegółowo w różnice tylko powtórzę jeszcze raz:
Ja z przesiadki na py3k jestem bardzo zadowolony.
Ale jeżeli jeszcze ktoś nie spróbował 3.1 to proponuję zacząć od razu od 3.2.
17.04.2011, 02:23

Krzysztof D. Det Norske Veritas
Poland Sp. z o.o

Witam,

właśnie zaczynam przygodę z Python-em.
Po przeczytaniu teamtu i wypowiedzi zaczynam mieć wątpliwości czy rozpoczęcie nauki od wersji 2.7 ma sens.

Czy na początku nie ma to znaczenia w jakiej wersji rozpocznie się naukę?

Co o tym sądzicie?

pozdr, KD
17.04.2011, 18:35

administrator Linux
/ specjalista ds...

To zależy, w głównej mierze od tego do czego potrzebujesz języka ?

Jeżeli chcesz podjąć pracę w tym języku to na 80% będziesz robił strony w Django. Przewiduję, że jeszcze przez rok nie pojawi się żadna stabilna wersja Django, a nawet jeżeli to mało która firma na nią tak szybko przejdzie, obsługiwana przez Py3

Jeżeli inne, rzeczy i masz możliwość skorzystania z py3.2 to ucz się najnowszej wersji.

Jak masz zamiar kupować książki to o Python'ie 3+
Ja przez jakiś tydzień pisałem print 'cos' zamiast print('cos')
w py2 to przeważnie nie ma znaczenia (działają obie formy, ale są sytuacje, że działają inaczej), natomiast w py3 nawiasy są koniecznością. Dlatego jak nabierzesz nawyk pisania print('cos') i w py2 sobie poradzisz.
Jest sporo nowych paczek, stare zostały przepisane/pozmieniane i czasami w nowym Pythonie czegoś brakuje, a czasami w starym.
np: nie ma jeszcze dobrej biblioteki do obrazków dla py3. w 2 jest:
PIL http://www.pythonware.com/products/pil/
"...PIL 1.1.7. This release supports Python 1.5.2 and newer, including 2.5 and 2.6. A version for 3.X will be released later..."
co oznacza, że będzie dla 3.x ale nie wiadomo kiedy i na dziś nie ma :P

Myślę, że powinieneś uczyć się Python 3, ale umieć zrobić też wszystko w Py2 i wiedzieć dokładnie jakie są między nimi różnice. Jeżeli chcesz programować w tym języku... a jak nie to zacznij się uczyć lua http://www.lua.org/ lub czegoś bardziej abstrakcyjnego ;) lispo podobnego
17.04.2011, 19:11

Poland Sp. z o.o

Interesuje mnie pisanie programów inżynierskich na własne potrzeby.

Nie specjalnie rozumiem pojęcie biblioteka czy raczej jej brak dla Pythona 3.

pozdr, KD
17.04.2011, 20:03

Dariusz O. Programista

Krzysztof D.:

pozdr, KD

Zrozumiesz chcąc użyć np. scipy, numpy, matplotlib, pygene, genalgy, fann, bpnn i wielu innych, a zwłaszcza tych pisanych w C + Python bindings (a jest ich cała masa jeśli chodzi o zaplecze naukowe w Python). Więc nie ważne w jakim celu chcesz użyć języka, powinieneś mieć na uwadze jego kompatybilność z bibliotekami różnymi od std.
Pamiętaj, że oprogramowania (zwłaszcza dobre) ewoluuje, a nie sądzę, że np. za kilka m-c chcąc dodać do swoich inżynierskich programów np. output w postaci bardziej skomplikowanych wykresów, napiszesz na kolanie odpowiednią bibliotekę.Dariusz O. edytował(a) ten post dnia 17.04.11 o godzinie 21:21
17.04.2011, 21:20

Piotr L. IT - projekt &
implementacje

Dariusz O.:
Krzysztof D.:

pozdr, KD

Zrozumiesz chcąc użyć np. scipy, numpy, matplotlib, pygene, genalgy, fann, bpnn i wielu innych, a zwłaszcza tych pisanych w C + Python bindings (a jest ich cała masa jeśli chodzi o zaplecze naukowe w Python). Więc nie ważne w jakim celu chcesz użyć języka, powinieneś mieć na uwadze jego kompatybilność z bibliotekami różnymi od std.
Pamiętaj, że oprogramowania (zwłaszcza dobre) ewoluuje, a nie sądzę, że np. za kilka m-c chcąc dodać do swoich inżynierskich programów np. output w postaci bardziej skomplikowanych wykresów, napiszesz na kolanie odpowiednią bibliotekę.

Tłumacząc na polski, lepiej jest pozostać na razie przy Python 2.6/2.7, chyba że nie będziesz na razie wykorzystywać Pythona do poważnych zastosowań, a jedynie do nauki / ew. mikro-programowania (małe konwertery i pobieracze danych z netu).Piotr Likus edytował(a) ten post dnia 17.04.11 o godzinie 22:09
17.04.2011, 22:08

Poland Sp. z o.o

Piotr Likus:

Tłumacząc na polski, lepiej jest pozostać na razie przy Python 2.6/2.7, chyba że nie będziesz na razie wykorzystywać Pythona do poważnych zastosowań, a jedynie do nauki / ew. mikro-programowania (małe konwertery i pobieracze danych z netu).

Przypuszczam że to jest odpowiedź na moje pytanie.
Do tej pory wsparciem dla mnie było VBA w Excel-u. Teraz znając
potrzeby chcę zacząć pisać programy w Pythonie.

Według mnie będę miał poważne zastosowania dla Pythona (według mojej oceny).
Przypuszczam że apetyt będzie rósł w miarę jedzenia i poznawania możliwości zarówno własnych jak i jezyka.

pozdr, KD
17.04.2011, 22:40

Tomasz Elendt Software Engineer at
Nokia gate5 GmbH

Krzysztof D.:

[...]
Przypuszczam że to jest odpowiedź na moje pytanie.
Do tej pory wsparciem dla mnie było VBA w Excel-u. Teraz znając
potrzeby chcę zacząć pisać programy w Pythonie.

Według mnie będę miał poważne zastosowania dla Pythona (według mojej oceny).
Przypuszczam że apetyt będzie rósł w miarę jedzenia i poznawania możliwości zarówno własnych jak i jezyka.

Z tego co wiem Python jest dość intensywnie wykorzystywany w Twojej branży (nie wiem co prawda ile masz na co dzień wspólnego z modelowaniem):
http://www.python.org/about/success/tribon/
17.04.2011, 22:51

Wyślij zaproszenie do