- 1
- 2
- 3
- Następna »
Piotr
L.
projektowanie user
experience,
interakcji,
architektura i...
Temat: Przeniesienie praw autorskich do logo, a faktura VAT
A skąd pomysł o przenoszeniu majątkowych praw autorskich za pomocą faktury ?
Piotr Skiba Web Developer
A nie prościej Ci wystawić normalną FV i po prostu podpisać dokument o przeniesienie praw autorskich ?
Piotr
L.
projektowanie user
experience,
interakcji,
architektura i...
Piotr Skiba:
A nie prościej Ci wystawić normalną FV i po prostu podpisać dokument o przeniesienie praw autorskich ?
Dokładnie... Tak się praktykuje najczęściej - wysyłasz do klienta fakturę VAT i po otrzymaniu zapłaty wysyłasz klientowi protokół przeniesienia majątkowych praw autorskich...
Maciej
S.
rzemieślnik nie
artysta
Też nie słyszałem, żeby przenoszenie praw się wyszczególniało na fakturze i żeby to była inna stawka Vatu... ja piszę jedną pozycję 'projekt logo z przeniesieniem praw', całość na 23%.
Jolanta S. ...
Mateusz Barniak:
Tak, masz racje, przekazanie praw autorskich jest traktowane jak normalna usługa, więc jeżeli to działalność jaką prowadzisz i jesteś podatnikiem Vat to, od tego roku bez względu na symbol PKWiU (poprzednio było rozróżnienie) stawka wynosi 8%, zwolnienie jest bodajże tylko w przypadku nieodpłatnego przekazania do instytucji kultury.
Oczywiście prawa przekazujesz w formie umowy, która nie jest dokumentem księgowym.
Piotr
W.
W Wolnym Mieście
Gdańsku, gdzie
korona w herbie
jest....
Czyli, co wystawiać FV np na 100zł netto na projekt 23%, a resztę na przeniesienie praw na 8% ? :)Klienci się w sumie ucieszą :)
Jolanta S. ...
Skoro Twoja praca ma taka wartość to tak.Wcześniej właściwie było podobnie, stawka była 7%, a jeszcze wcześniej 0%, ale tylko przy niektórych (PKD 92.31.) - to jest tegoroczna nowość, natomiast przy innej działalności 22%.
Piotr
W.
W Wolnym Mieście
Gdańsku, gdzie
korona w herbie
jest....
Złośliwość mogłaś sobie darować :)Chodzi mi o to, że nigdy mi nie przyszło do głowy sprzedawać praw osobno, fakturę zawsze wystawiałem na konkretną usługę, a prawa majątkowe przekazywałem zgodnie z umową po otrzymaniu pieniędzy - w formie oświadczenia.
Źle?
Jolanta S. ...
Trudno powiedzieć jak to zinterpretuje urząd skarbowy, w razie kontroli.Podpisujesz tylko umowe na przekazanie czy licencje, i na to nie masz dokumentu księgowego, a w świetle prawa jest to usługa jak każda inna, i teoretycznie nie zapłaciłeś za to podatku i przekazujesz w formie darowizny czego nie można zrobic, bo jasno w ustawie jest napisane że twórcy przysługuje wynagrodzenie.
Jolanta S.:"Przysługuje" nie równa się obowiązkowi świadczenia wynagrodzenia IMHO.Paweł Uniejewski edytował(a) ten post dnia 24.03.11 o godzinie 13:14
przekazujesz w formie darowizny czego nie można zrobic, bo jasno w ustawie jest napisane że twórcy przysługuje wynagrodzenie.
Adrian Spóz Redkroft Studio
23%
Jolanta S. ...
Mateusz Barniak:
8% (napisałam to już w moim pierwszym poście)
W tabeli jest jasny zapis, że bez względu na symbol PKWiU, czyli nie ma już rozróżnienia od tego roku.
Czyli nie ma znaczenia czy jestes fotografem, pisarzem, architektem czy masz agencje.
Po za tym, możesz upewnić sie sam zaglądając do tabeli stawek w urzędzie, to przeciez informacje jawne.
Jolanta S. ...
Mateusz Barniak:
Myślę, że poprawnie.
Ja żadną specjalistka nie jestem na dodatek na co dzień mam vat 0% bo mam zlecenia nie z UE.
Natomiast teraz uczestniczę w dużym przetargu na zdjęcia z przeniesieniem praw i dokładnie tak samo wypisałam fakturę, oferta została przyjęta.
Andrzej Ludwik Alw
Włoszczyński
projektant, eagler i
orloger
Jolanta S.:chyba jednak się mylisz
Trudno powiedzieć jak to zinterpretuje urząd skarbowy, w razie kontroli.
Podpisujesz tylko umowe na przekazanie czy licencje, i na to nie masz dokumentu księgowego, a w świetle prawa jest to usługa jak każda inna, i teoretycznie nie zapłaciłeś za to podatku i przekazujesz w formie darowizny czego nie można zrobic, bo jasno w ustawie jest napisane że twórcy przysługuje wynagrodzenie.
Jolanta S. ...
andrzej-ludwik "alw" włoszczyński:
chyba jednak się mylisz
w jakiej sprawie?
Andrzej Ludwik Alw
Włoszczyński
projektant, eagler i
orloger
andrzej-ludwik "alw" włoszczyński:
z jakiej to ustawy?bo jasno w ustawie jest napisane że twórcy przysługuje wynagrodzenie.
Jolanta S. ...
Rozumiem, że to kolejna zaczepka, jak to macie w zwyczaju, jednak zupełnie OT, tak że nie dam się sprowokować.W temacie faktur moge jedynie dodac, że zwolnienie z vatu tylko dla instytucji kultury, powyżej kolega podał link do ustawy, nie pamiętam dokładnie treści bo czytałam to w zeszłym roku jak wchodziły zmiany.
Włączyłam sie w dyskusje bo chciałam pomóc, nie podoba mi się samowolka jaka uprawiacie w kwestiach księgowych i w dodatku wprowadzacie innych w błąd. O plusowaniu tych głupot juz nie wspomnę.