Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Adam Blumert Student,
Polsko-Japońska
Wyższa Szkoła
Technik
Komputerow...

Temat: sprzęt

Sam sprzet nie wystarczy. Trzeba jeszcze ustawic w AE rozne opcje czy to GPU czy multiproccesing etc. Tak czy owak Daniel dobry wynik :)
11.04.2011, 17:25

Łukasz Kowalik CHRUMA.com -
animator/studio
animacji 3D

serwus :)
Patryk - ale ten CS4 wykorzystuje Ci ten cały ram ?

pozdrawiam i życze powodzenia :)
11.04.2011, 17:36

Adam Blumert Student,
Polsko-Japońska
Wyższa Szkoła
Technik
Komputerow...

CS4 wykorzystuje max 4 GB ram.
22.04.2011, 19:20

animator/studio
animacji 3D

Adam Blumert:
CS4 wykorzystuje max 4 GB ram.

to jest oczywiste.

Zaleta wiekszej ilosci ramu jest w sumie taka, ze mozna cos innego odpalic jeszcze, a jest to czesta sytuacja ze poza afterkiem jest odpalony np. 3dmax, PS, czasem mudbox

pozdrawiam i zycze powodzenia :)
22.04.2011, 23:23

Patryk Scelina Kompozycja muzyki,
Sound Design / VFX,
3D, Compositing

Łukasz K.:
Patryk - ale ten CS4 wykorzystuje Ci ten cały ram ?

pozdrawiam i życze powodzenia :)

Ja mam CS5, wyżej przytaczałem wynik testu Daniela, który na bądź co bądź nieco słabszej konfiguracji niż np. ja mam, wyciągnął niemalże 2x lepszy wynik i to jeszcze na cs4Patryk Scelina edytował(a) ten post dnia 23.04.11 o godzinie 18:30
23.04.2011, 18:29

Jerzy Drozda Artysta Technik
Nowych Mediów,
Ekspert i Ambasador
Adobe,...

Wiele osob zapomina, ze dobry performance zalezy od czegos wiecej, niz tylko mocnego sprzetu. Ja do dzis pracuje na maszynie, ktora zlozylem sobie ponad dwa i pol roku temu i nadal wszystko mi smiga, jak na malo ktorej nowej i lsniacej workstacji.

Poza sprzetem liczy sie tez umiejetne projektowanie i korzystanie z zasobow, jakie sie ma. Przyklad tego spostowalem juz jakis czas temu w tym watku:
http://www.goldenline.pl/forum/1787528/renderowanie-i-...
25.04.2011, 21:37

animator/studio
animacji 3D

Jerzy - sto procent prawdy. Trudno zaprzeczyć, ale dobry sprzęt , odpowiednio dobrany nie powinien być obciążeniem. 2,5 roku temu pewnie nie wsadziłeś tam dużo ramu, który dopiero teraz potrafi afterek wykorzystać , prawda ?

Napiszesz co to za maszynka ? - i co na niej robisz, bo robić można różne rzeczy - to tak, jk pojęcie grafika komuterow rozciąga się od czrno białych ulotek reklamujących lumpeks, po efekty z Władcy Pierścieni.

To oczywiste, ze samo rozbudowywanie sprzętu nie jest rozwiązaniem. Sam często jestem pytany jakiego kompa kupić do 3dmaxa na początek - i zawsze mówię, że zwykłego , przeciętnego, wręcz "komunijnego" , a nadwyzkę kasy zostawić na dokupienie za rok , czy półtora podzespołów, gdy się już wyklaruje czego człowiek potrzebuje, i gdy się ktoś przegryzie przez interface, podstawowe funkcje, edytory materiałów itp.

pozdrawiam i życzę powodzenia :)
25.04.2011, 22:59

Sound Design / VFX,
3D, Compositing

Jerzy Drozda:
Wiele osob zapomina, ze dobry performance zalezy od czegos wiecej, niz tylko mocnego sprzetu. Ja do dzis pracuje na maszynie, ktora zlozylem sobie ponad dwa i pol roku temu i nadal wszystko mi smiga, jak na malo ktorej nowej i lsniacej workstacji.

Poza sprzetem liczy sie tez umiejetne projektowanie i korzystanie z zasobow, jakie sie ma. Przyklad tego spostowalem juz jakis czas temu w tym watku:
http://www.goldenline.pl/forum/1787528/renderowanie-i-...

Prawda, ale porównujemy tu czas renderu tego samego projektu na różnych komputerach, więc to czy jest on optymalnie wykonany nie ma znaczenia.
26.04.2011, 00:40

Sound Design / VFX,
3D, Compositing

Zrobiłem reinstalkę systemu i wynik renderu nieco się poprawił:
z 12:36 na 12:04

Choć byłem przez chwilę bliski załamania, bo render skoczył do 23 minut, ale okazało się, że wyłączyłem sobie w biosie HT dla procesora :], tak to jest jak się człowiek po nocach zabiera za takie rzeczy :)Patryk Scelina edytował(a) ten post dnia 02.05.11 o godzinie 02:38
2.05.2011, 01:54

Mateusz Gamrat Freelancer ...
Twórca/Przetwarzacz
obrazu ;)

Panowie to polećcie jakiś sensowny zestaw,
tak do 5 tysi do premiera i aftera

Pozdro 600
21.07.2011, 03:05

Adam Keller Freelancer, White
Square

Choć byłem przez chwilę bliski załamania, bo render skoczył do 23 minut, ale okazało się, że wyłączyłem sobie w biosie HT dla procesora :], tak to jest jak się człowiek po nocach zabiera za takie rzeczy :)

Patryk - nie przejmuj się 12 min to dobry czas na twoim sprzęcie.
Myślę że Daniel liczył w half resolution albo w drafcie, bo 7 min na tym sprzęcie nie jest możliwe. Mój czas to 8,15 a mam mocny komputer.

Pozrawiam
21.07.2011, 08:54

Daniel Kanka Montażysta,
operator kamery, pan
szef 85'sunrise

Odpaliłem projekt, add to render, render jak w opisie:)
21.07.2011, 10:03

Wyślij zaproszenie do