Łukasz Wójcik Student
Temat: Przemyślenia dot. POIG 8.1
Witam serdecznie,Zastanawiam się jak to jest z tymi wnioskami... W internecie coraz częściej można znaleźć "portale" wykonane dzięki dofinansowaniu Innowacyjna gospodarka... Wyglądają jak strony sprzed 10 lat, oparte na darmowych skryptach itp... Dotacja wynosi 700 tys (tak?), zbudowanie tego portalu (opartego o darmowy silnik często) pewnie parę tysięcy... Takie rzeczy przechodzą? Czy te firmy muszą być utrzymane przez ileś tam lat po zakończeniu dofinansowania - czy także muszą zarobić 1 mln zł?? (słyszałem różne opinie) :)
Marcin
Kościelny
ochrona środowiska,
fundusze unijne
nie ma wymogow jak zbudowac strone. A 700 tys. to w cale nie jest duzo. Ludzie wpisuja pensje po kilka tysiecy zł dla kilku osob przez 2 lata i pieniadze sie tak rozchodza.Projekt nalezy utrzymac w ciagu 3 lat o zakonczenia realizacji projektu. Musi to funkcjonowac, niestety nie zawsze te projekty zarabiaja na siebie i po 3 latach poprostu znikna.
Łukasz Wójcik Student
aha, w ten sposób :) myślałem że całość idzie na portal ;)A to nie jest tak, że np. mamy te 700.000 zł dofinansowania, "trzymamy" ten projekt te 3 lata i jeśli nie damy rady wytworzyć dochodów XXX (jakie pewnie podaliśmy we wniosku żeby dostać dotację) to musimy oddać kase za dofinansowanie?
Tak się zastanawiam, bo portali jest dużo... a żeby dostać dofinansowanie trzeba pewnie wpisać jakieś "ładne" kwoty dochodowe we wniosku... i UE nie weryfikuje tego?
Marcin
Kościelny
ochrona środowiska,
fundusze unijne
pieniądze sę oddaje jesli nie wykonane zostana wpisane do wniosku wskazniki produktow i rezultatow.Dlatego trzeba wpisywac takie wskazniki, zeby je mozna bylo dotrzymac. Obecnie w 8.1 nie bylo pytan o dochody firmy. To sa start-up, wiec wiekszosc firm jest zalozona tylko po to zeby zlozyc wniosek.
Łukasz Wójcik Student
noo tak, ale żeby dostać dotację trzeba zapewne podać jakieś prognozowane zyski... Zastanawia mnie to, czy te "martwe" strony www generują takie zyski jak prognozowały? jak nie, to właściciele zamkną je za np 5 lat i co dalej? Muszą zwrócić pieniądze? To im się opłaca?
Waldemar
Kępa
właściciel, CFB
Waldemar Kępa
WitamTeoretycznie jeśli wnioskodawca nie osiągnie wskaźników które załozył (m.i.n przychody)w przypadku kontroli może zwracać dotację w całości lub części. Jednak jeszcze (oprócz drastycznych przypadków) nie słyszałem żeby tak sie skończyło. Żeby otrzymać dotacje wpisują więc często pobożne życzenia które w ogóle nie korespondują z rzeczywistością i nieraz dostają dotację. Niestety także często jest tak ,że ktoś w sposób wywazony podaje zakładane efekty i dostaje za mało punktów.Także odnosi sie do opisów o innowacyjności projektu, które w ogóle nie maja miejsca w realizowanych projektach.Troche to smutne bo stawia przed złym dylematem: kłamać i liczyć że sie jakoś uda czy w sposób rzetelny i uczciwy podejść do tematu , obniżając sobie szansę pozyskania dotacji.
Witam, mam pytanie w sprawie możliwości aplikowania w programie...Czy można skorzystać z tego programu 2 razy? np napisze wniosek na konkurs, wniosek przejdzie, ale mam jeszcze jeden pomysł i chciałbym go zrealizować w kolejnej rundzie... czy jakiś przepis wyklucza taką możliwość?
Kamil
Marczak
Chief Operating
Officer, CMW
Consulting
marcel kamiński:
Witam, mam pytanie w sprawie możliwości aplikowania w programie...
Czy można skorzystać z tego programu 2 razy? np napisze wniosek na konkurs, wniosek przejdzie, ale mam jeszcze jeden pomysł i chciałbym go zrealizować w kolejnej rundzie... czy jakiś przepis wyklucza taką możliwość?
niestety nie ma możliwości składania wniosku po raz drugi gdy takowa pomoc została już przyznana (w zależności od programów, wykluczona jest wparcie także w ramach innych działań w okresie od roku do dwóch lat od otrzymania pomocy).
Po więcej informacji na temat dofinansowania z POIG 8.1 oraz innych programów można dzwonić pod 792 585 280 lub pisać na kamil.marczak@cmwconsulting.pl istnieje także możliwość napisania takiego wniosku dla Państwa