- 1
- 2
- 3
- Następna »
Przemek
Włoczkowski
Business Unit
Director, Sii
Polska, IT Projects
Temat: Polowanie na Handlowca
Od jakiegoś już czasu widzę, że rozpoczął się okres polowanie na Handlowca. Rekruterzy prześcigają się z bezpośrednim dotarciem do potencjalnych kandydatów do pracy u swoich klientów.Portale rekrutacyjne pełne są ofert, ale by wyłuskać najlepszych działania reaktywne już nie wystarczą. Head hunterzy używają różnych metod:
- piszą bezpośrednie email’e;
- wyszukują ludzi na GL lub L in i kontaktują się z nimi bezpośrednio;
- znając nazwisko dzwonią do firmy, by przekonać do wysłania CV.
Jak często otrzymujecie takie propozycje?
Pozdrawiam
Przemek
Cóż zespół dobrych handlowców jest fundamentem firmy więc nie dziwi mnie chęć przyciągania najlepszych. Pozostaje jednak pytanie o motywację osoby, którą firma "podkupiła"?
Kamila
K.
„ Rób odrobinę
więcej, niż
przeciętna, a od
tego momentu ...
dziwne jakoś mnie żaden nie złożył propozycji współpracy...:(
Jacek Aleksander
G.
Oudee Mann
4thRegiment
Kamila Kinalska- Budna:
dziwne jakoś mnie żaden nie złożył propozycji współpracy...:(
No to składam :)
O ile wytrzymasz oczywiście , bo musisz wziąć pod uwagę, że możesz się nabawić odcisków...od liczenia pieniędzy :)
Najpierw cudzych, a potem swoich.
Jakby co , to na priva mnie znajdziesz i tam ewentualnie omówimy szczegóły tej mojej propozycji.
Praca jest ciężka...ciężka... no i pracować trzeba do tego. Wiem,że to mało logiczne,aby w tych czasach wymagać pracowania w pracy,ale ja staroświecki jestem i jakoś tak do samego ładnego pachnienia w robocie ludzi nie potrzebuję :):):)
PS. I nie jest ona wcale "Niemoralna" ale całkowicie zawodowa rzecz jasna :)
Przemek
Włoczkowski
Business Unit
Director, Sii
Polska, IT Projects
W zeszłym tygodniu otrzymałem takiego email'a:"Szanowny Panie,
Nazywam się (...), pracuję w przedsiębiorstwie doradztwa personalnego, firma (...).
Aktualnie jestem w trakcie rekrutacji osoby, z którą Pan wcześniej pracował i chciałabym otrzymać od Pana referencje.
W jaki sposób mogłabym skontaktować się z Panem?
Jeśli to możliwe, proszę podać numer kontaktowy do Pana bym mogła skontaktować się z Panem. Zależy mi na krótkiej rozmowie".
Skontaktowałem się z tą Panią i nie chodziło o referencje. Był to kolejny zabieg Head hunter'a.
Pozdrawiam
Przemek
Jacek
M.
dyrektor sprzedaży
B2B, kapitan
jachtowy pat nr 623
i mo...
no do mnie też nikt nie pisał!!jak mogli pominąć??
:-)
Marcin
S.
Książek podobnie
jak ludzi nie ocenia
się po okładce.
Jed...
Miałem tą przyjemność otrzymania kilku e-maili.w dwóch przypadkach od zapytania i informaccji że "dla naszego klienta szukamy... " -od mojej pozytywnej odpowiedzi do oddzwonienia i spotkania mineło ok 4miesięcy.
W przypadku kolejnego zapytania cisza. Tylko raz doszło do szybkiej reakcji - od zapytania do pierwszej rozmowy mineło ok 2tyg.
A tak mam wrażenie że potencjalni rekruterzy budują bazy chetnych do pracy których mogliby przedstawić ewentualym klientom.
zgadza się, sama stosuję bezpośrednie sposoby dotarcia do takich osób. akurat o takich mailach jak ten zacytowany jeszcze nie słyszałam i nie wydaje mi się, żeby to było szczególnie skuteczne...ale rekruting bezpośredni u mnie przynosi największe efekty stawiając na jakość, a nie ilość.
Dawid C. In progress... :)
Ja dostaję maile z rzadka, od czasu do czasu - aczkolwiek widzę jak zasuwa moja znajoma rekruterka. Właśnie w poszukiwaniu handlowców.Częściej jednak widzę zabiegi w stylu "zaproszenie do listy kontaktów" - np. na GL.
Konrad P. CEO / BDM
Jacek M.:
no do mnie też nikt nie pisał!!
jak mogli pominąć??
Kiedyś wystarczyło się odznaczyć umieszczając w napisie "Szukam Pracy". Teraz problem się uspokoił z racji opłat abonamentowych, które oddzielają duże przedsiębiorstwa rekrutacyjne od małych brokerów.
Faktem jest iż od stycznia w skrzynce mam chyba ze 30 takich wiadomości :))
Anna
Stawiarz
Cena jest tym, co
płacisz. Wartość
jest tym, co
otrzymuje...
Przemek Włoczkowski:Temat warty poruszenia, to prawda że ostatnimi czasy zaczęła się "nagonka" na dobrych handlowców....dlaczego?bo mieć takiego pracownika w swojej firmie to coś:) ale nasunęło mi się odrazu drugie pytanie....
Od jakiegoś już czasu widzę, że rozpoczął się okres polowanie na Handlowca. Rekruterzy prześcigają się z bezpośrednim dotarciem do potencjalnych kandydatów do pracy u swoich klientów.
Portale rekrutacyjne pełne są ofert, ale by wyłuskać najlepszych działania reaktywne już nie wystarczą. Head hunterzy używają różnych metod:
Jak często otrzymujecie takie propozycje?
Pozdrawiam
Przemek
Czy jeśli mamy tego "inealnego hanldowca" pracodawcy potrafią go docenic, zmotywować , wynagradzać???czy o tym zapominaja....?
Rafał
J.
KlinikaCallCenter.pl
(CC, CRM, CEM) -
profilaktyka
nerwic...
Anna Stawiarz:
Czy jeśli mamy tego "inealnego hanldowca" pracodawcy potrafią go docenic, zmotywować , wynagradzać???czy o tym zapominaja....?
I dodałbym: czy organizacje są gotowe na dobrego handlowca?:) Czy nie następuje zderzenie skuteczność handlowca vs skuteczność organizacji w dalszym prowadzeniu Klienta?
Cóż z tego, że świetnie sprzedaje, gdy np. realizacja zamówień i proces utrzymania po stronie firmy kuleje?
Anna
Stawiarz
Cena jest tym, co
płacisz. Wartość
jest tym, co
otrzymuje...
Rafał J.:To może warto wtedy zmienić załogę zarządzania;//
I dodałbym: czy organizacje są gotowe na dobrego handlowca?:) Czy nie następuje zderzenie skuteczność handlowca vs skuteczność organizacji w dalszym prowadzeniu Klienta?
Cóż z tego, że świetnie sprzedaje, gdy np. realizacja zamówień i proces utrzymania po stronie firmy kuleje?
Jacek
M.
dyrektor sprzedaży
B2B, kapitan
jachtowy pat nr 623
i mo...
Kiedyś wystarczyło się odznaczyć umieszczając w napisie "Szukam Pracy". Teraz problem się uspokoił z racji opłat abonamentowych, które oddzielają duże przedsiębiorstwa rekrutacyjne od małych brokerów.
Faktem jest iż od stycznia w skrzynce mam chyba ze 30 takich wiadomości :))
widać mnie nikt nie chce
:-))
może odstraszam??
Agnieszka
D.
KIEROWNIK SALONU,
I.O. VENEZIA
Ja też miałam kilka propozycji współpracy dzięki GL. Przyznam ze sama wykorzystałam GL do załatwienia wypłaty odszkodowania z ubezpieczalni bo przez infolinię nie dało się przebić.Wiem że to nadużycie, ale cel święca środki :/
Magdalena
Mróz
La passione
d'Italia +
wellness (poszukuję
osób do w...
Przemek Włoczkowski:
Od jakiegoś już czasu widzę, że rozpoczął się okres polowanie na Handlowca. Rekruterzy prześcigają się z bezpośrednim dotarciem do potencjalnych kandydatów do pracy u swoich klientów.
Portale rekrutacyjne pełne są ofert, ale by wyłuskać najlepszych działania reaktywne już nie wystarczą. Head hunterzy używają różnych metod:
otrzymuję oferty pracy via mail, by phone dookreślane, jeśli podam nr tel.
sytuacja "ciekawsza", której doświadczyłam:
mail od potencjalnego klienta z życzeniem kontaktu
po moim telefonie (i najwidoczniej przekonaniu "sobą") zaproszenie na spotkanie bezpośrednie z dyr. firmy, konkrety/warunki współpracy
Pozdrawiam
Przemek
pozdrawiam :)
Magdalena
Jacek
M.
dyrektor sprzedaży
B2B, kapitan
jachtowy pat nr 623
i mo...
zaczynam być zazdrosny.Zawiść mnie zżera....
Żaneta
Kowalska
Doradca ds. Rozwoju
Biznesu | INFORSYS
S.A.
Jacek M.:eeeee tam :) Pewnie nie znaleźli dla Ciebie jeszcze odpowiedniej oferty - za dobry jesteś :D
zaczynam być zazdrosny.
Zawiść mnie zżera....
Magdalena
Mróz
La passione
d'Italia +
wellness (poszukuję
osób do w...
Jacek M.:
zaczynam być zazdrosny.
Zawiść mnie zżera....

:-):)
Jacek
M.
dyrektor sprzedaży
B2B, kapitan
jachtowy pat nr 623
i mo...
Żaneta K.:
Jacek M.:eeeee tam :) Pewnie nie znaleźli dla Ciebie jeszcze odpowiedniej oferty - za dobry jesteś :D
zaczynam być zazdrosny.
Zawiść mnie zżera....
tak sobie będę to teraz tłumaczył.
nie ma to jak wsparcie