Advertisement

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Przemek Włoczkowski Business Unit
Director, Sii
Polska, IT Projects

Temat: Polowanie na Handlowca

Od jakiegoś już czasu widzę, że rozpoczął się okres polowanie na Handlowca. Rekruterzy prześcigają się z bezpośrednim dotarciem do potencjalnych kandydatów do pracy u swoich klientów.

Portale rekrutacyjne pełne są ofert, ale by wyłuskać najlepszych działania reaktywne już nie wystarczą. Head hunterzy używają różnych metod:
- piszą bezpośrednie email’e;
- wyszukują ludzi na GL lub L in i kontaktują się z nimi bezpośrednio;
- znając nazwisko dzwonią do firmy, by przekonać do wysłania CV.

Jak często otrzymujecie takie propozycje?

Pozdrawiam
Przemek
20.02.2011, 18:35

Cóż zespół dobrych handlowców jest fundamentem firmy więc nie dziwi mnie chęć przyciągania najlepszych. Pozostaje jednak pytanie o motywację osoby, którą firma "podkupiła"?
20.02.2011, 18:54

Kamila K. „ Rób odrobinę
więcej, niż
przeciętna, a od
tego momentu ...

dziwne jakoś mnie żaden nie złożył propozycji współpracy...:(
20.02.2011, 19:28

Jacek Aleksander G. Oudee Mann
4thRegiment

Kamila Kinalska- Budna:
dziwne jakoś mnie żaden nie złożył propozycji współpracy...:(

No to składam :)

O ile wytrzymasz oczywiście , bo musisz wziąć pod uwagę, że możesz się nabawić odcisków...od liczenia pieniędzy :)
Najpierw cudzych, a potem swoich.
Jakby co , to na priva mnie znajdziesz i tam ewentualnie omówimy szczegóły tej mojej propozycji.

Praca jest ciężka...ciężka... no i pracować trzeba do tego. Wiem,że to mało logiczne,aby w tych czasach wymagać pracowania w pracy,ale ja staroświecki jestem i jakoś tak do samego ładnego pachnienia w robocie ludzi nie potrzebuję :):):)

PS. I nie jest ona wcale "Niemoralna" ale całkowicie zawodowa rzecz jasna :)
20.02.2011, 22:22

Przemek Włoczkowski Business Unit
Director, Sii
Polska, IT Projects

W zeszłym tygodniu otrzymałem takiego email'a:

"Szanowny Panie,

Nazywam się (...), pracuję w przedsiębiorstwie doradztwa personalnego, firma (...).
Aktualnie jestem w trakcie rekrutacji osoby, z którą Pan wcześniej pracował i chciałabym otrzymać od Pana referencje.

W jaki sposób mogłabym skontaktować się z Panem?

Jeśli to możliwe, proszę podać numer kontaktowy do Pana bym mogła skontaktować się z Panem. Zależy mi na krótkiej rozmowie".

Skontaktowałem się z tą Panią i nie chodziło o referencje. Był to kolejny zabieg Head hunter'a.

Pozdrawiam
Przemek
27.02.2011, 08:55

Jacek M. dyrektor sprzedaży
B2B, kapitan
jachtowy pat nr 623
i mo...

no do mnie też nikt nie pisał!!
jak mogli pominąć??
:-)
25.03.2011, 11:23

Marcin S. Książek podobnie
jak ludzi nie ocenia
się po okładce.
Jed...

Miałem tą przyjemność otrzymania kilku e-maili.
w dwóch przypadkach od zapytania i informaccji że "dla naszego klienta szukamy... " -od mojej pozytywnej odpowiedzi do oddzwonienia i spotkania mineło ok 4miesięcy.
W przypadku kolejnego zapytania cisza. Tylko raz doszło do szybkiej reakcji - od zapytania do pierwszej rozmowy mineło ok 2tyg.
A tak mam wrażenie że potencjalni rekruterzy budują bazy chetnych do pracy których mogliby przedstawić ewentualym klientom.
25.03.2011, 11:41

konto usunięte

zgadza się, sama stosuję bezpośrednie sposoby dotarcia do takich osób. akurat o takich mailach jak ten zacytowany jeszcze nie słyszałam i nie wydaje mi się, żeby to było szczególnie skuteczne...
ale rekruting bezpośredni u mnie przynosi największe efekty stawiając na jakość, a nie ilość.
28.03.2011, 15:36

Dawid C. In progress... :)

Ja dostaję maile z rzadka, od czasu do czasu - aczkolwiek widzę jak zasuwa moja znajoma rekruterka. Właśnie w poszukiwaniu handlowców.
Częściej jednak widzę zabiegi w stylu "zaproszenie do listy kontaktów" - np. na GL.
28.03.2011, 16:21

Konrad P. CEO / BDM

Jacek M.:
no do mnie też nikt nie pisał!!
jak mogli pominąć??

Kiedyś wystarczyło się odznaczyć umieszczając w napisie "Szukam Pracy". Teraz problem się uspokoił z racji opłat abonamentowych, które oddzielają duże przedsiębiorstwa rekrutacyjne od małych brokerów.

Faktem jest iż od stycznia w skrzynce mam chyba ze 30 takich wiadomości :))
5.04.2011, 12:22

Anna Stawiarz Cena jest tym, co
płacisz. Wartość
jest tym, co
otrzymuje...

Przemek Włoczkowski:
Od jakiegoś już czasu widzę, że rozpoczął się okres polowanie na Handlowca. Rekruterzy prześcigają się z bezpośrednim dotarciem do potencjalnych kandydatów do pracy u swoich klientów.

Portale rekrutacyjne pełne są ofert, ale by wyłuskać najlepszych działania reaktywne już nie wystarczą. Head hunterzy używają różnych metod:

Jak często otrzymujecie takie propozycje?

Pozdrawiam
Przemek
Temat warty poruszenia, to prawda że ostatnimi czasy zaczęła się "nagonka" na dobrych handlowców....dlaczego?bo mieć takiego pracownika w swojej firmie to coś:) ale nasunęło mi się odrazu drugie pytanie....
Czy jeśli mamy tego "inealnego hanldowca" pracodawcy potrafią go docenic, zmotywować , wynagradzać???czy o tym zapominaja....?
5.04.2011, 12:27

Rafał J. KlinikaCallCenter.pl
(CC, CRM, CEM) -
profilaktyka
nerwic...

Anna Stawiarz:
Czy jeśli mamy tego "inealnego hanldowca" pracodawcy potrafią go docenic, zmotywować , wynagradzać???czy o tym zapominaja....?

I dodałbym: czy organizacje są gotowe na dobrego handlowca?:) Czy nie następuje zderzenie skuteczność handlowca vs skuteczność organizacji w dalszym prowadzeniu Klienta?
Cóż z tego, że świetnie sprzedaje, gdy np. realizacja zamówień i proces utrzymania po stronie firmy kuleje?
5.04.2011, 15:54

Anna Stawiarz Cena jest tym, co
płacisz. Wartość
jest tym, co
otrzymuje...

Rafał J.:
To może warto wtedy zmienić załogę zarządzania;//
I dodałbym: czy organizacje są gotowe na dobrego handlowca?:) Czy nie następuje zderzenie skuteczność handlowca vs skuteczność organizacji w dalszym prowadzeniu Klienta?
Cóż z tego, że świetnie sprzedaje, gdy np. realizacja zamówień i proces utrzymania po stronie firmy kuleje?
5.04.2011, 23:08

B2B, kapitan
jachtowy pat nr 623
i mo...

Kiedyś wystarczyło się odznaczyć umieszczając w napisie "Szukam Pracy". Teraz problem się uspokoił z racji opłat abonamentowych, które oddzielają duże przedsiębiorstwa rekrutacyjne od małych brokerów.

Faktem jest iż od stycznia w skrzynce mam chyba ze 30 takich wiadomości :))

widać mnie nikt nie chce
:-))
może odstraszam??
7.04.2011, 19:20

Agnieszka D. KIEROWNIK SALONU,
I.O. VENEZIA

Ja też miałam kilka propozycji współpracy dzięki GL. Przyznam ze sama wykorzystałam GL do załatwienia wypłaty odszkodowania z ubezpieczalni bo przez infolinię nie dało się przebić.
Wiem że to nadużycie, ale cel święca środki :/
7.04.2011, 20:29

Magdalena Mróz La passione
d'Italia +
wellness (poszukuję
osób do w...

Przemek Włoczkowski:

otrzymuję oferty pracy via mail, by phone dookreślane, jeśli podam nr tel.

sytuacja "ciekawsza", której doświadczyłam:
mail od potencjalnego klienta z życzeniem kontaktu
po moim telefonie (i najwidoczniej przekonaniu "sobą") zaproszenie na spotkanie bezpośrednie z dyr. firmy, konkrety/warunki współpracy
Pozdrawiam
Przemek

pozdrawiam :)
Magdalena
10.04.2011, 12:45

B2B, kapitan
jachtowy pat nr 623
i mo...

zaczynam być zazdrosny.
Zawiść mnie zżera....

11.04.2011, 11:43

Żaneta Kowalska Doradca ds. Rozwoju
Biznesu | INFORSYS
S.A.

Jacek M.:
zaczynam być zazdrosny.
Zawiść mnie zżera....

eeeee tam :) Pewnie nie znaleźli dla Ciebie jeszcze odpowiedniej oferty - za dobry jesteś :D
11.04.2011, 19:16

Magdalena Mróz La passione
d'Italia +
wellness (poszukuję
osób do w...

Jacek M.:
zaczynam być zazdrosny.
Zawiść mnie zżera....

Obrazek
:)
11.04.2011, 20:08

B2B, kapitan
jachtowy pat nr 623
i mo...

Żaneta K.:
Jacek M.:
zaczynam być zazdrosny.
Zawiść mnie zżera....

eeeee tam :) Pewnie nie znaleźli dla Ciebie jeszcze odpowiedniej oferty - za dobry jesteś :D

tak sobie będę to teraz tłumaczył.
nie ma to jak wsparcie
12.04.2011, 13:09

Wyślij zaproszenie do