Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Bartłomiej Ogryczak Backend Developer @
Layar

Temat: Python w końcu popularniejszy od PHP :-D

Nieźle, aktualnie pierwsza piątka wygląda tak:

1. Java
2. C
3. C++
4. Python
5. PHP

http://www.tiobe.com/index.php/content/paperinfo/tpci/...
18.02.2011, 14:01

Wojciech Soczyński Programista
eksplorator -
blog.wsoczynski.pl

Bartłomiej Ogryczak:

1. Java
2. C
3. C++ 4. Python
5. PHP

Bartłomiej, widzę, że czerpiesz nieopisaną radość z tego faktu. Już drugi temat na forum tego typu założyłes :P
18.02.2011, 14:04

Layar

Wojciech Soczyński:
Bartłomiej Ogryczak:

1. Java
2. C
3. C++ 4. Python
5. PHP

Bartłomiej, widzę, że czerpiesz nieopisaną radość z tego faktu. Już drugi temat na forum tego typu założyłes :P

Pierwszy temat jest sprzed miesiąca, kiedy to Python został wyróżniony jako język roku. :-P
A owszem, czerpię z tego radość, bo Python to mój ulubiony język ;-)
18.02.2011, 14:11

eksplorator -
blog.wsoczynski.pl

Bartłomiej Ogryczak:
Wojciech Soczyński:
Bartłomiej Ogryczak:

1. Java
2. C
3. C++ 4. Python
5. PHP

Pierwszy temat jest sprzed miesiąca, kiedy to Python został wyróżniony jako język roku. :-P

Moim ulubionym jest PHP ( ;p ). To co, flejm war :P ?
18.02.2011, 14:22

Layar

Wojciech Soczyński:

Moim ulubionym jest PHP ( ;p ). To co, flejm war :P ?

Phi, po co? PHP to nawet nie jest prawdziwy język ;-P
18.02.2011, 14:43

Łukasz K. Artysta Programista

Nie wiem, czy to powód do radości. Masa pseudoprogramistów będzie teraz się do tego garnąć, psuć jakość kodu...
18.02.2011, 17:10

eksplorator -
blog.wsoczynski.pl

Łukasz Karpuć:
Nie wiem, czy to powód do radości. Masa pseudoprogramistów będzie teraz się do tego garnąć, psuć jakość kodu...
To jest właśnie sekret, dlaczego niektórzy się zachwycają jakimś językiem, bo widzieli piękny kod w nim. Pamiętam jak czytałem jeden artykuł, w którym, autor stwierdził, że jeżeli szukasz super koderów do pracy, to daj w wymaganiach jakiś egzotyczny język programowania. Na sto procent większość z tych którzy się zgłoszą będzie hardcorowymi hakerami ;). Po prostu niszowych języków uczą się tylko pasjonaci, a ja wiadomo są oni najlepszymi pracownikami.
18.02.2011, 17:26

Jakub Purtal profesjonalny opis

Łukasz Karpuć:

W pythonie jest trochę trudniej, bo nawet jak chcesz wyklikać www to się musisz naczytać, nie tak jak w php.

Jest masa "programistów" którzy piszą brzydki kod niezależnie od języka.
18.02.2011, 17:53

Dzięki django, nie jest aż tak trudno. PHP składniowo jest podobny do Java, a głupki i tak go psują. Winne są takie rzeczy jak dynamiczne typowanie, niejawne rzutowanie - wszystko co powoduje, że zły kod i tak się wykona (źle, ale wykona). W pythonie rzeczywiście jest więcej myślenia przy programowaniu, więcej okazji do wyjątku (Dzięki Panu!) i powstaje taka naturalna bariera. Ale jeśli luserzy ją będą jakoś omijać, to i tak będzie kiepsko... Wszak tak samo językiem polskim posługuje się z 40 milionów osób, a nie każda ma coś mądrego, czy pięknego do powiedzenia.
18.02.2011, 18:04

Artur Świerc Programista PHP/Java

nawet w Javie widziałem syf ;)
18.02.2011, 19:29

Michał Jastrzębski Django-fu, phpjutsu,
sql-do

Ale wymuszanie wcięć to jednak wspaniała sprawa dla debuggerów. Wiadomo, powinno się pisać z wcięciami...ale chyba każdy kiedyś trafił na kod kogoś, kto o tym nie słyszał.
18.02.2011, 19:49

Layar

Łukasz Karpuć:

Jakość kodu języka czy choćby frameworków? Niby w jaki sposób?
19.02.2011, 12:47

Bartłomiej Ogryczak:
Łukasz Karpuć:

Jakość kodu języka czy choćby frameworków? Niby w jaki sposób?

Dużo ludzi -> dużo kiepskich bibliotek -> dużo kiepskich bibliotek, acz wystarczających dla przeciętnego biznesmana -> Zepsucie kodu, bo mało kto płaci więcej, jeśli może mniej

To tylko zagrożenie, któremu - jak i pythonowym skryptopsujcom - należy powiedzieć stanowcze nie! ;)Łukasz Karpuć edytował(a) ten post dnia 19.02.11 o godzinie 13:14
19.02.2011, 13:12

Piotr L. IT - projekt &
implementacje

Język programowania powinien się ciągle rozwijać a nie stać w miejscu.
I taki jest właśnie Python.

Póki nie będzie setek ludzi decydujących o jego kolejnych etapach rozwoju (patrz komitety standaryzacyjne C/C++) póty Python będzie się rozwijać. I chwała mu za to.
19.02.2011, 16:31

eksplorator -
blog.wsoczynski.pl

Łukasz Karpuć:
Dzięki django, nie jest aż tak trudno. PHP składniowo jest podobny do Java, a głupki i tak go psują. Winne są takie rzeczy jak dynamiczne typowanie, niejawne rzutowanie - wszystko co powoduje, że zły kod i tak się wykona (źle, ale wykona). W pythonie rzeczywiście jest więcej myślenia przy programowaniu, więcej okazji do wyjątku (Dzięki Panu!) i powstaje taka naturalna bariera. Ale jeśli luserzy ją będą jakoś omijać, to i tak będzie kiepsko... Wszak tak samo językiem polskim posługuje się z 40 milionów osób, a nie każda ma coś mądrego, czy pięknego do powiedzenia.
Dla mnie dynamiczne typowanie i niejawne rzutowanie to najfajniejsze elementy php. Zresztą python też jest dynamicznie typowany (ale jest to typowanie silne). Liberalizm php to jego największa zaleta - dla tych co umieją z niego korzystać, dla reszty to śmiertelne zagrożenie.

Prawda jest taka, że czym język jest popularniejszy tym bliżej w jakości programistów do reguły 80/20 przy czym 80% to ci słabi koderzy.Wojciech Soczyński edytował(a) ten post dnia 20.02.11 o godzinie 01:56
20.02.2011, 01:55

Wojciech Soczyński:
Dla mnie dynamiczne typowanie i niejawne rzutowanie to najfajniejsze elementy php. Zresztą python też jest dynamicznie typowany (ale jest to typowanie silne). Liberalizm php to jego największa zaleta - dla tych co umieją z niego korzystać, dla reszty to śmiertelne zagrożenie.

Zgodzę się, ale...

1. Używanie stringa zamiast stałej niezdefiniowanej to jest absurd.
2. To niejawne rzutowanie czasem może zapędzić w ślepą uliczkę. Nawet jeśli wie się co się robi ;)
20.02.2011, 02:07

eksplorator -
blog.wsoczynski.pl

Łukasz Karpuć:
Wojciech Soczyński:

Zgodzę się, ale...

1. Używanie stringa zamiast stałej niezdefiniowanej to jest absurd.
2. To niejawne rzutowanie czasem może zapędzić w ślepą uliczkę. Nawet jeśli wie się co się robi ;)
1. Dla jednych absurd dla innych nie, kwestia stylu.
2. Może, ale takich przypadków miałem naprawdę mało. Zresztą, deweloperzy PHP już omawiali kwestię automatycznych konwersji i chcieli zrobić kilka mam wrażenie dość sensownych poprawek. W Pythonie najbardziej brakuje mi operatora konkatenacji, dodawanie plusem i rzutowanie każdej składowej stringa jest męczące, ale może są inne sposoby lepsze, nie przeczę.
20.02.2011, 12:39

Piotr L. IT - projekt &
implementacje

Wojciech Soczyński:
W Pythonie najbardziej brakuje mi operatora konkatenacji, dodawanie plusem i rzutowanie każdej składowej stringa jest męczące, ale może są inne sposoby lepsze, nie przeczę.

W Pythonie (i w wielu innych językach - JavaScript, SQL, Pascal) stosuje się plus bo jest to intuicyjne. Z drugiej strony jest problem z takim przypadkiem:

zmienna = "tekst: " + wartosc-int-1 + wartosc-int-2;

W takim przypadku Pythonowy str() jest przydatny, pozwala się upewnić o co nam dokładnie chodzi.

W tym konkretnym przypadku PHP ma wygodniejszą składnię (od razu wiadomo że nie chodzi o dodawanie liczb).
20.02.2011, 14:51

Wojciech Soczyński:
1. Dla jednych absurd dla innych nie, kwestia stylu.

Akurat w tym miejscu, nie mam jak bronić PHP. To jest poważne zagrożenie. Jeśli stała ma mieć wartość false, a w jakichś okolicznościach nie dojdzie do jej zdefiniowania, to nagle mamy stringa, który rzutuje się na true!

Sam broniłem języka i nadal twierdzę, że PHP nie jest taki zły. Złe są biblioteki i progrmaiści.
2. Może, ale takich przypadków miałem naprawdę mało. Zresztą, deweloperzy PHP już omawiali kwestię automatycznych konwersji i chcieli zrobić kilka mam wrażenie dość sensownych poprawek.

Jednak - jeśli może, to zazwyczaj zaprowadzi w najgorszym momencie ;)
W Pythonie najbardziej brakuje mi operatora konkatenacji, dodawanie plusem i rzutowanie każdej składowej stringa jest męczące, ale może są inne sposoby lepsze, nie przeczę.

Są: '%s = %d' % ('a', 10)

Poza tym, operator konkatenacji musiałby robić po prostu dwie rzeczy: rzutować na string (a czemu nie na unicode? w jakim kodowaniu?) i łączyć. "Problemem" jest to, że w Pythonie nie ma jednego typu, który nazywa się "string", a jest to klasa (str), którą można potem wykorzystać w swoich typach (np. class mystring(str): pass).
20.02.2011, 15:31

eksplorator -
blog.wsoczynski.pl

No jak mówiłem to kwestia stylu, ja np. nie stosuje nigdy stałych. Może ktoś kto ma korzenie w C tak robi :>
20.02.2011, 18:53

Wyślij zaproszenie do