Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Paweł Warchoł Student, Uniwersytet
Warszawski

Temat: Oszczędności w firmie...

Powiedzmy, że mamy firmę produkcyjną w której koszty generowane przez poboczne aspekty działalności (np. koszty tonerów do drukarek, telefonów, niektórych usług zewnętrznych) wymknęły się spod kontroli i sumują do znaczących wartości.

Jak ograniczyć te koszty? Ciąć je, ale gdzie? według uznania?

Na czym polega problem z oszczędzaniem w takiej firmie?

Problem z oszczędzaniem w firmie często polega na tym, że w systemie księgowym nie widać, w którym miejscu koszty są zbyt duże, przez co odpowiedzialność jest rozproszona, a pracownicy nie mają motywacji do ich zmniejszania.

Wobec tego warto szukać rozwiązań, ale jakich?
15.02.2011, 13:40

Grzegorz Klimarczyk Prezes Zarządu,
Open Nexus Sp. z
o.o.

Dopiero dziś przez przypadek zauważyłem Twój wpis.

Jestem bardzo zainteresowany tematem, który poruszyłeś gdyż zawodowo zajmuję się tym problemem.
Nie jesteś jedynym człowiek, który zadaje sobie to pytanie, niestety jednym z nielicznych który o tym mówi.

Z mojej praktyki wynika przy podziale zakupów na grupy A, B i C wg Pareto.

Wyniki po optymalizacji:
=> grupa A ok. 3% oszczędności
=> grupa B ok. 10% oszczędności
=> grupa C nawet do 40-50%!

Ty piszesz właśnie o zakupach z grupy C, czyli pracochłonne na które nie starcza czasu.
Przełóżmy to na wartości. Jeżeli firma wydaje 100 mln zł to na grupę:
=> A wydaje 80 mln
=> B wydaje 15 mln
=> C wydaje 5 mln

Więc na tych grupach możemy zaoszczędzić odpowiednio:
=> A 3% z 80 mln to daje 2,4 mln
=> B 10% z 15 mln to daje 1,5 mln
=> C 40% z 5 mln to daje 2 mln

Wniosek: z grupy B i C można zaoszczędzić więcej niż z A pomimo, że stanowią tylko 20% obrotu!
Więcej na temat segmentacji znajdziesz w
http://www.opennexus.pl/info-room/wyniki-analizy-abcxy...

Odpowiadając na Twoje pytanie jakich rozwiązań używać moim skromy zdaniem tylko systemowych, takich które pozwalają na walkę z marnotrawstwem w grupach B i C.
Jak to robić w zakupach patrz artykuł:
http://opennexus.wordpress.com/2011/12/13/czy-doradztw...

Mam nadzieję, że pomogłem :-)Grzegorz Klimarczyk edytował(a) ten post dnia 13.12.11 o godzinie 19:55
13.12.2011, 19:52

Grzegorz O. Doradztwo/Szkolenia
+48 666 300 037

Dodam jeszcze, że jednym z głównych problemów jakie napotyka firma aby uzyskać większe oszczędności w zakupach to problemy w obszarze wykorzystania nowoczesnych narzędzi takich jak np. platforma zakupowa oraz problemy kadrowe czyli świadomość tego że zatrudnienie kupców nawet czasowe do kategorii B i C przyniesie wymierne efekty.
22.12.2011, 14:02

Wyślij zaproszenie do