Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Temat: perlit - dom jednorodzinny

Witam wszystkich budowlańców,
szukam kogoś, kto ma doświadczenie i mógłby mi doradzić jakie warstwy perlitu są potrzebne na izolację podłóg ( parter bez piwnicy) i stropodachu betonowego.
Fabryka udostępniła mi wszelkie dane tech. tynków i wylewki, ale nie wiedzą tak w praktyce od strony budowlanej ;((
mój wykonawca dostanie zapaści...i znów mnie do styropianu będzie przekonywał.
pomocy
8.02.2011, 14:37

Radosław Marciniec Technolog BETONU i
CHEMII BUDOWLANEJ

Tzn jak od strony praktycznej. Producenci zazwyczaj maja wiecej do powiedzenia pod wzgledem badan termicznych i akustycznych.
"Jednocentymetrowa warstwa tynku perlitowego, pod względem izolacji cieplnej zastępuje : 0,5 cm styropianu, 5 cm cegły lub 8 cm tradycyjnego tynku na bazie piasku. Ten tynk, stosowany po obydwu stronach ściany, podwaja ten efekt.Stosując np.: na zewnątrz warstwę 6 cm, a wewnątrz 3 cm zastępuje się 4,5 cm styropianu lub 45 cm cegły lub 56 cm tynku tradycyjnego (piaskowego). Jeżeli kładziemy warstwę tynku perlitowego grubszą niż 3 cm, to powyżej tej granicy musimy używać siatki tynkarskiej. Tynki perlitowe można malować lub pokrywać tynkami akrylowymi.
Współczynnik przewodnictwa cieplnego tynków perlitowych zawiera się od 0,14 W/m 0C (tynki lekkie) do 0,23 W/m 0C (tynki ciężkie)."
8.02.2011, 19:52

Bardziej interesuje mnie zastosowanie perlitu w poziomej izolacji,
ponieważ ściany zewnętrzne planowane są z ytongu 48.
Wiem, że perlit można wysypać na wylewce,( ale jaka grubość?) ( ułożyć w nim kable wszelkie), ubić, przykryć np płytami z celulozy i na nich zrobić cienki jastrych pod płytki. W fabryce powiedziano mi (albo tak zrozumiałam), że wystarczy 6cm wylewka z perlitem. Trochę mało...tak mi się wydaje.
No i jeszcze zostaje strop do ocieplenia, a na dachu chcę mieć zieleń prawdziwą, dach ma spadek 7-8%.
8.02.2011, 20:32

Janusz Jabłoński autor tekstów
(bajki, wiersze,
piosenki) dla dzieci

Małgorzata Zakrzewska:
mój wykonawca dostanie zapaści...i znów mnie do styropianu będzie przekonywał.

A skąd taka niechęć do styropianu? Ja wysypałem perlit na posadzce, jednak nie zamiast, a oprócz styropianu. Zmusiły mnie do tego góry i doliny na chudziaku, com nie chwaląc się sam uczynił, ucząc się murarskiego rzemiosła:)
Przelicznik stosowałem taki, jaki podał Radek. I zamiast styropianu 10 cm dałem 8.
Zastosowanie perlitu zamiast styropianu chyba podniesie koszt izolacji. I podniesie też poziom posadzki.
22.02.2011, 21:01

Mam świadomość, że będzie drożej :( trochę, ale...
myszy nie zjedzą, nie zapleśnieje w razie wilgoci, no i bardziej naturalny materiał (taki mój "konik").
Znalazłam dosyć dokładne opisy użycia keramzytu do ocieplenia podłogi na gruncie. Czy mogę te dane przenieść na perlit?
Podniesienie poziomu posadzki w tym przypadku jest nawet konieczne, bo dobudowuję do istniejącej, wyżej położonej części domu.

jestem wdzięczna za wszelkie podpowiedzi:)
23.02.2011, 11:47

Janusz Jabłoński autor tekstów
(bajki, wiersze,
piosenki) dla dzieci

Małgorzata Zakrzewska:
Mam świadomość, że będzie drożej :( trochę, ale...
myszy nie zjedzą,

Na myszy polecam kota :)
A co do naturalnego materiału, to i tak perlit, czy styropian przykryty będzie ok. 6 cm posadzki.Janusz Jabłoński edytował(a) ten post dnia 23.02.11 o godzinie 20:37
23.02.2011, 20:37

Na myszy polecam kota :)
A co do naturalnego materiału, to i tak perlit, czy styropian przykryty będzie ok. 6 cm posadzki.

jestem przeciwniczką tej prostej zasady "po nas, to choćby potop",
mój mieszaniec Max nie umie znaleźć wspólnego języka z kotami :(

ale poważnie, może ktoś jeszcze ma doświadczenie z perlitem (?) ;)
25.02.2011, 10:34

CHEMII BUDOWLANEJ

A dlaczego nie chce Pani zastosowac wylewki perlitobetonowej ?Radosław Marciniec edytował(a) ten post dnia 26.02.11 o godzinie 12:04
26.02.2011, 12:02

Chętnie, ale czy wystarczy 6cm wylewki? i już?
26.02.2011, 17:00

CHEMII BUDOWLANEJ

http://www.pazroofing.com/insulation.html
27.02.2011, 17:47

Piotr Szlas kierownik produkcji,
www.hb-budownictwo.p
l

Powinnaś podsypac pod wylewke jak najwięcej możesz perlitu nawet 20cm.Od przybytku glowa nie boli a ciepło jest drogie.Kontynujac.Przełożyc tektura falista po zawalcowaniu np walcem ogrodowym i wylac wylewke betonowa minimum 6cm zazbrojona siatka lub do betonu dodac Fasercompound Duremit CONTOPP firmy knopp. Ten dodatek do betonu wzmacnia beton.Albo wylac wylewke izocer b-600.To zaprawa termoizolacyjna firmy izocer.Tez wypadaloby ja zazbroic np siatka 0,4mm z oczkiem 10x10 aby uniknac pekniec.
To tyle z mojej strony :) Mam nadzieje,ze pomoglem.
Dla porownania perlit w stanie sypkim λ 0,04 a styropian 0,036
27.03.2011, 21:52

Dziękuję bardzo :)
28.03.2011, 10:23

Zbigniew Zaleski współwłaściciel,
phu timtur

Na forum muratora jest cały wykład kolegi Adama. Perlit miesza się z gipsem, rozrzuca a następnie polewa wodą aby utworzyła się na samej górze powłoka po której będzie można chodzić, miej więcej twardości dobrego styropianu.

Potem folia podgrzewanie, podłogówka i zalewamy. Można też zbroić.
11.07.2011, 17:26

Reklama: Remont

Wyślij zaproszenie do