Marcin
Młodożeniec
Wspólnik PRIME
Public Relations
Temat: Akcje na FB, czy mogą zmienić coś w "realu"?
Jak myslicie, czy inicjatywy typu Projekt Bytom, mogą mieć realny wpływ na zmiany w świecie rzeczywistym?http://www.mmsilesia.pl/13431/2011/2/8/projekt-bytom-c...
Kuba
Nagórski
współwłaściciel
agencji kreatywnej,
project manager,
trener
Myślę, że mogą.Internauci raczej nie wpłyną bezpośrednio na remont Bytomia (podobnie jak i poruszany w komentarzu pod artykułem Brutal, którego osobiście "lubię" na FB nie uratował naszego dworca).
Mogą jednak (między innymi dzięki mediom, które ciągle kochają takie tematy) realnie wpłynąć na świadomość mieszkańców a przy okazji na inwestorów, którzy mogą się miastem również zainteresować.
Działaniami tego typu można tez zmusić miasto do przygotowania spójnej wizji komunikacji z inwestorami (myślę, że pośrednio organizatorzy a bezpośrednio media mogą do tego doprowadzić)
Zobaczymy co akcja przyniesie - Brutal zaowocował tym, że teraz przynajmniej 50% mieszkańców miasta wie, ze na naszych oczach burzony jest unikatowy zabytek - to już jest ogromny sukces
Witold
W.
komunikacja
marketingowa
Kuba Nagórski:
Działaniami tego typu można tez zmusić miasto do przygotowania spójnej wizji komunikacji z inwestorami (myślę, że pośrednio organizatorzy a bezpośrednio media mogą do tego doprowadzić)
Zobaczymy co akcja przyniesie - Brutal zaowocował tym, że teraz przynajmniej 50% mieszkańców miasta wie, ze na naszych oczach burzony jest unikatowy zabytek - to już jest ogromny sukces
Co do wpływu na miasto i spójnej wizji komunikacji z inwestorami - optymistyczne założenie z tym "zmuszeniem". Prosty przykład - o katowickim rynku, a w zasadzie jego braku, mówimy już od kilkunastu lat. No i jaki jest efekt? Były konsultacje społeczne, które niczego nie wniosły. No może poza tym, że stworzono pozory jakiegoś działania.
Czy to jest sukces? Wątpliwy.
W sprawie dworca - myślę, że przynajmniej 50 procent mieszkańców odkorkowało szampana na wieść o wyburzeniu dworca. Z całym szacunkiem dla zainteresowanych losem Brutala, ale taki sentymentalizm nas wykańcza. Dobrze się stało, że ktoś postanowił zburzyć ten bunkier, bo cywilizacyjnie (oczywiście nie dosłownie) zaczynamy odstawać od największych miast w Polsce.
Czy FB zmienia rzeczywistość? Przykład pierwszy z brzegu - krzemowa rewolucja w Tunezji i Egipcie; a Bytom to tylko różnica skali :)
EDIT:
jeszcze dla zainteresowanych zmianami w Katowicach:
http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35019,9076285,Nie...Witold Wolny edytował(a) ten post dnia 09.02.11 o godzinie 14:34
Maksymilian Godek MAXGODEK EVENTfilm
cała akcja z tym "Brutalem" mocno mnie irytowała, również się cieszę, że już po wszystkim... Miałem wrażenie, ze ludzie "lubią" brutala tylko dla tego, że to było w danym momencie modne... szczególnie na Facebooku. "Romantyczni buntownicy" którzy chcieli dorobić ideologie to szarej kupy - wiem, trochę ostro, ale nie potrafię inaczej reagować w temacie dworca, który był od dawien dawna fatalny - wyczyszczenie i odmalowanie wiele by nie pomogło.W tym wypadku akcja na FB nie wpłynęła na rzeczywistość, choć może jednak troszeczkę wpłynęła - kolejny raz sporo osób utwierdziło się w przekonaniu, że pojęcie piękna jest względne i że tzw "artyści" dryfują w innej czasoprzestrzeni...
polecam przejście w towarzystwie dysponujących wiedzą przewodników po "modernie". dworzec jako budynek post modernistyczny był naturalną częścią produktu p.t. "katowicka moderna". produktu turystycznego made in katowice.mówiłem "przeciw". zburzono dworzec i jest po sprawie w tym jej wycinku.
Witold
W.
komunikacja
marketingowa
coś jeszcze o Katowicach:http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,73757,9158063,Och...
waszym zdaniem burzyć czy ratować?
Tomasz
W.
dyrektor handlowy;
od wyzwania do
wyzwania; otwarty na
no...

akcje promocyjne moga - np skuteczny zabieg flash mob'owy
http://www.facebook.com/nowa.gazeta.slaskaTomasz W. edytował(a) ten post dnia 31.03.11 o godzinie 22:59