Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Temat: Struktura Zodiaku

Witam, przelepiam moją odpowiedź z forum Astrologia na temat zodiaku.

Zanim zaczniemy dyskutować o zmianach z zodiaku, warto poznać lepiej jego strukturę i zrozumieć dlaczego jest taki, a nie inny. Astrologia to system opisu świata. To pierwsza lekcja na moim kursie astrologicznym ;) ale niezwykle ważna do zrozumienia. W zodiaku i we władztwach planet mamy całą astrologiczną wiedzę i filozofię.

Zodiak składa się z czterech żywiołów. Mamy ogień, ziemię, powietrze i wodę. Znaki ogniste to Baran, Lew i Strzelec.
Znaki ziemskie to Byk, Panna i Koziorożec.
Znaki powietrzne to Bliźnięta, Waga i Wodnik.
Znaki wodne to Rak, Skorpion i Ryby.
W obrębie swojego żywiołu znaki zodiaku różnią się tzw. jakością. To decyduje, jak się przejawiają. Tak jak w przyrodzie woda może być lodem, parą wodną czy "normalną" wodą - wszystko jest wodą, ale się inaczej przejawia.
Jakość kardynalna działa, jakość stała potwierdza, jakość zmienna przekracza granice.
W tym sensie kardynalne są Baran, Rak, Waga i Koziorożec. Kojarzą się ze zmianą pór roku, prawda?
Stałe są Byk, Lew, Skorpion i Wodnik - niezłe uparciuchy, prawda?
Zmienne są Bliźnięta, Panna, Strzelec i Ryby.

Mamy więc cztery żywioły i trzy jakości. Opiszmy je:
Baran - ogień kardynalny.
Byk - ziemia stała.
Bliźnięta - powietrze zmienne.
Rak - woda kardynalna.
Lew - ogień stały.
Panna - ziemia zmienna.
Waga - powietrze kardynalne.
Skorpion - woda stała.
Strzelec - ogień zmienny.
Koziorożec - ziemia kardynalna.
Wodnik - powietrze stałe.
Ryby - woda zmienna.

Mogę opisać każdy znak bez używania jego nazwy, jeśli ktoś będzie zainteresowany :)

Pozdrawiam serdecznie, Mii
8.02.2011, 09:20

Ewa S. patrzę,
słucham,myślę...

Miłosława Krogulska:
>
Mogę opisać każdy znak bez używania jego nazwy, jeśli ktoś będzie zainteresowany :)
Bardzo proszę :-)
18.05.2011, 21:31

Ewa S. patrzę,
słucham,myślę...

Miłosława Krogulska:
Zodiak składa się z czterech żywiołów. Mamy ogień, ziemię, powietrze i wodę.

Znaki wodne i ziemskie uznaje się za żeńskie, a ogniste i powietrzne za męski,czy istnieje taka prawidłowość,ze przewaga obsady planet +asc. w znakach żeńskich/męskich określa płeć WH ?

spotkałam się z teorią,ze znaki żeńskie odpowiadają tendencjom introwertywnym ,a męskie ekstrawertywnym,czy zostało to potwierdzone w praktyce?
19.05.2011, 21:47

zgadzam się z tym, że jakość kardynalna działa, a zmienna przekracza granice, znam to z autopsji:P
1.08.2011, 10:37

Wyślij zaproszenie do