Kamil
Kawałko
absolwent uczelni
wyższej
Temat: Jak przetłumaczyć
Mam do Was prośbę, a właściwie 3 prośby:Jak najlepiej oddać po polsku Ty brďo, ty vole, mejdan.
Będę wdzięczny;)
Damian
P.
Trust me - I'm
an engineer.
Ty brďo - ja to najczęściej tłumaczę jako "ale gość" albo "jaki koleś!", w pozytywnym znaczeniu (np. gdy kolega obok wyczynia cuda i w podziwie rzucimy mu "ale gość"). Coś jak "wow", o!Ty vole - ty byku :)
Mejdan - patry, imprezka.
Kamil
Kawałko
absolwent uczelni
wyższej
Wielkie dzięki;)czy słowo mejdan jest jakoś "zabarwione"?
Damian
P.
Trust me - I'm
an engineer.
Kamil Kawałko:
Wielkie dzięki;)czy słowo mejdan jest jakoś "zabarwione"?
To znaczy...? Bo mejdan chyba oznacza też odjazdową imprezę. Innych znaczeń nie znam :DDamian P. edytował(a) ten post dnia 05.02.11 o godzinie 17:42
Kamil
Kawałko
absolwent uczelni
wyższej
hmmm w języku oficjalnym chyba nie wypada napisać mejdan? raczej użyjemy akce?
Damian
P.
Trust me - I'm
an engineer.
Jak o wydarzeniu to prędzej akce albo událost.
Janusz
P.
[Rzadko na GL]
Prawnik (z
uprawnieniami
pedagogicznymi), ...
Wydaje mi się, że "ty vole" upowszechnia się i jednocześnie zmniejsza się negatywny wydźwięk tego określenia. Na nieco dawniejszych filmach używano tego w zdenerwowaniu, chcąc kogoś skrytykować. W nowszych produkcjach używa się tego powiedzonka częściej i wydaje się ono mieć bardziej neutralne znaczenie - jakby partykuła. "Ty baranie", "ty ośle" w polszczyźnie nie są pochwałami, ale również przestały być odbierane jako atak, zwłaszcza ostry.
Krzysztof Senczyna PM, Tester, Tieto
po dzisiejszej spotkaniu z czeskiem językiem :- nie wiem dlaczego radio czeskie mówi że dzisiaj w Polsce wszyscy jemy sziszki macie pomysł skad to , jak wiadomo dzisiaj tłusty czwartek ale pączek to raczej - koblih , no wiec skad te szyszki ?
- second jak przetłumaczycie na czeski "kryminolog z małopolski" :-)
pzdr
Luděk
V.
tłumacz
polsko-czeski
Krzysztof Senczyna:
po dzisiejszej spotkaniu z czeskiem językiem :
- nie wiem dlaczego radio czeskie mówi że dzisiaj w Polsce wszyscy jemy sziszki macie pomysł skad to
Pewnie z translatora google. Dziś bowiem popełniłem dwujęzyczny czesko-polski wierszyk, gdzie występowały słowa "pączki, kreple i koblihy" i z ciekawości go wrzuciłem do translatora google. W jednym kierunku języków (nie pamiętam już) pojawiło to błędne słowo. W tej chwili jednak nie potrafię tego odtworzyć, może ktoś już wprowadził poprawkę.
tłusty czwartek ale pączek to raczej - koblih
Ta kobliha, rodzaj żeński.
- second jak przetłumaczycie na czeski "kryminolog z małopolski"
Kriminolog z Malopolska, o ile chodzi o naukowca zajmującego się nauką kryminologią. Jeżeli słowo "kryminolog" ma inne znaczenie, to proszę o uściślenie.
Edit: a może jakiś czeski redaktor posługiwał się starym słowackim artykułem: http://www.sme.sk/c/233793/tucny-stvrtok-je-v-polsku-s...
Czesko-słowacki słownik zawiera: kobliha - pampúch, šiškaLuděk V. edytował(a) ten post dnia 03.03.11 o godzinie 13:09
eee nie wiedziałem , jesteś niezawodny Ludek : należy sie Tobie siska :-)(szczególnie dzisiaj)
poza tym byś sie pochwalił wierszykiem
odnośnie kryminologa z Małopolski ( dzisiejsza Sedmicka Ostrava, gazeta lokalna :-)) to mi wychodzi - kriminalista z Halicza
Halicz to mnie zaskoczyło ale jest pokazywany jako etniczna Małopolska w czeskiej historii, tymczasem u nas istnieje tylko Ruś halicka
wyobrażasz sobie jakies party policyjne w Polsce i gość z bratniej republiki sie przedstawia - Kriminalista z ... efekt murowany a przecież są po tej samej stronie
diky moc ks
Luděk
V.
tłumacz
polsko-czeski
Krzysztof Senczyna:
gazeta lokalna :-)) to mi wychodzi - kriminalista z Halicza
Czeskie słowo "kriminalista" znaczy "funkcjonariusz policji kryminalnej".
Halicz to mnie zaskoczyło ale jest pokazywany jako
Czeskie słowo "Halič" to polskie "Galicja".
dzięki bardzokriminalista jako kryminologa przetłumaczyło mi Google a to nie to samo co funkcjonariusz policji kryminalnej
a Halič jak widac zmylił mnie co wcale mnie nie dziwi .
Ruś Halicka (http://portalwiedzy.onet.pl/10660,,,,rus_halicka,haslo... i Galicja w Polsce . Jak widać może nasi przodkowie zaimportowali nazwę z Halicza na Ruś ( łatwiej sie wymawia) a Halič zmienili na Galicję.taka teoria kieszonkowa
Bądź tu mądry i pisz wiersze ...
dzięki