Wojciech J. mistrz wuwuWuJitsu
Temat: opensource online collaboration software
Podzielcie się informacją jakiego collabo suite/app/sas wykorzystujecie ?Dotychczas miałem styk z basecampem i ciepło wspominam. Czas jednak postawić takowy na własnym śmietniku, a wcięło mi wszystkie notatki odnośnie tego typu softu. Pamiętam jedynie że jest platforma bazująca na RORze, ale nie pomnę nazwy. Z drugiej strony niezastąpione są opinie dot. funkcjonalności takiego oprogramowania w przypadku konkretnych projektów, czyli co kuleje w takim sofcie, a w jakich przypadkach zdaje wyśmienicie egzamin.
Zaznaczę, że szukam softu w wersji opensource.
W ewentualności wersji standalone, bo soft tego typu serwowany jest najczęściej jako SAS, a cenniki bywają zaporowe.
Michał
Sznurawa
Programista
aplikacji
internetowych
Na RoR to pewnie Redmine -> http://www.redmine.org/ . Wygląda przyzwoicie, ma dużo funkcjonalności, raczej wszystkie działają, nie widziałem, żeby się kiedyś coś dziwnego w nim działo i jest intuicyjny w obsłudze. Co do wad, to nie znam żadnych;) (ale ja korzystam prawie wyłącznie z części "ticketowej"). Mamy go u mnie w firmie i jesteśmy zadowoleni. Z kilku innych źródeł też słyszałem o nim pozytywne opinie. Wolę go od np. traca. Na tle Basecampa czy JIRA też wcale blado nie wypada. Jeśli idzie o darmowe rozwiązania, to jest to jedna z najlepszych aplikacji. Jakby Ci się nie chce tego instalować i hostować, to mogę zapodać namiarami na firmę, która oferuje go w SAS.Co do utraconych notatek - to poszperaj tu na forum, na forum grupy php i Business IT. Parę dyskusji na ten sam temat się przewinęło.
Jarek
Żeliński
Analityk biznesowy,
systemowy,
projektant aplikacji
(i fo...
ja bardzo długo używałem PHPCollab'a, prawdę mówiąc nie sypał się...
Maciej
Aniserowicz
software
developer/architect
Ja korzystam przy dwóch projektach równolegle z OnTime oraz właśnie Redmine.OnTime nie spełnia Twoich wymagań (poza tym nie mógłbym go z czystym sumieniem polecić).
Z Redmine jestem całkiem zadowolony. Co prawda korzystam z niego w dość ograniczony sposób (3 osoby: ja + 1 dev + klient), ale na takie potrzeby jest okej. W pewnych nieokreślonych do końca sytuacjach udało mi się w nim jednak coś popsuć. I to w taki sposób, że musiałem grzebać ręcznie w bazie żeby naprawić dane. Zdarzało się to w momencie definiowania masy zadań w projekcie, gdy dzieliłem specyfikację na poszczególne taski, wraz z ustawianiem zależności między nimi. Coś się wtedy sypło i system nieźle zamieszał z datami issues, tak, że nie odpalała się strona (udało się zapisać daty w sposób nie spełniający logicznych założeń, przez co wyświetlanie rzucało błędami). Nie wnikałem o co dokładnie chodziło, po prostu naprawiłem i działam dalej, w większym projekcie starałbym się pewnie dojść do przyczyny lub zgłosić to jako bug.
Z Redmine korzystają też moi znajomi w większej firmie, w kilkunastoosobowym zespole. Gdy pytałem o opinie to narzekali trochę na część raportującą - czasami podobno trzeba się niemało naklikać żeby uzyskać raport spełniający dość proste wymagania (chyba chodziło "pokaż ile czasu spędziłem na czym w tym miesiącu", ale nie dam sobie za to nic uciąć). Ale oni z kolei mają jakąś mocno starszą wersję, więc pewnie teraz jest już lepiej.
Wojciech J. mistrz wuwuWuJitsu
Jarek Żeliński:
Krystaliczna ironia. O mało mnie nie namówiłeś ;)
Maciej Aniserowicz:
Ja korzystam przy dwóch projektach równolegle z OnTime oraz właśnie Redmine.
OnTime nie spełnia Twoich wymagań (poza tym nie mógłbym go z czystym sumieniem polecić).
Z Redmine jestem całkiem zadowolony. Co prawda korzystam z niego w dość ograniczony sposób (3 osoby: ja + 1 dev + klient), ale na takie potrzeby jest okej.
Michał Sznurawa:
Wygląda przyzwoicie, ma dużo funkcjonalności, raczej wszystkie działają, nie widziałem, żeby się kiedyś coś dziwnego w nim działo i jest intuicyjny w obsłudze.
Dziękuję panowie za odpowiedzi, właśnie tak rzeczowe opinie chciałem uzyskać.
Przeglądnąłem listę ficzerów i redmine posiada z grubsza wszystko czego oczekiwałbym od takiego softu dla w zasadzie niewielkich projektów pod 2-4 osobowe teamy. Wymieniono również "Time tracking functionality" ;)
Nurtuje mnie jedna kwestia, bo szybkie tango z ichniejszą wyszukiwarką niewiele przyniosło. Jak wygląda sprawa z backupem ?
Istnieje może wbudowana opcja backupu bazy+ustawień+plików ?
Czy pozostaje tylko ręczna przygoda z backupem ?
Nie to żeby nie zmontować później skryptu wsadowego czy chociażby exec'a w php, ale mile widziałbym pełne wsparcie developera.
No to pozostała mi jeszcze do odhaczenia pierwsza runda z railsami ;)
Maciej
Aniserowicz
software
developer/architect
Wojciech J.:
Istnieje może wbudowana opcja backupu bazy+ustawień+plików ?
Czy pozostaje tylko ręczna przygoda z backupem ?
Szczerze mówiąc nie zagłębiałem się w to, polegam po prostu na backupie bazy na hostingu.
Piotr Adam
Gigoń
Planimo.pl,
NextTo.pl, Sklepik
AGH
Wojciech J.:Witam,
Maciej Aniserowicz:
Ja korzystam przy dwóch projektach równolegle z OnTime oraz właśnie Redmine.
OnTime nie spełnia Twoich wymagań (poza tym nie mógłbym go z czystym sumieniem polecić).
Z Redmine jestem całkiem zadowolony. Co prawda korzystam z niego w dość ograniczony sposób (3 osoby: ja + 1 dev + klient), ale na takie potrzeby jest okej.
Michał Sznurawa:
Wygląda przyzwoicie, ma dużo funkcjonalności, raczej wszystkie działają, nie widziałem, żeby się kiedyś coś dziwnego w nim działo i jest intuicyjny w obsłudze.
Przeglądnąłem listę ficzerów i redmine posiada z grubsza wszystko czego oczekiwałbym od takiego softu dla w zasadzie niewielkich projektów pod 2-4 osobowe teamy. Wymieniono również "Time tracking functionality" ;)
Nurtuje mnie jedna kwestia, bo szybkie tango z ichniejszą wyszukiwarką niewiele przyniosło. Jak wygląda sprawa z backupem ?
odswieże temat, jeśli będziecie Państwo testować Redmine'a to od razu zapraszam do nas - http://www.planimo.pl W oparciu o Redmine postawiliśmy system do zarządzania projektami online który dystrubuujemy jako SaaS.
ps. wiem ze ten post to reklama, ale czytając wątek nie mogłem się powstrzymac :) Więcej tutaj http://www.goldenline.pl/forum/2406277/planimo-pl-zarz...
Jarek
Żeliński
Analityk biznesowy,
systemowy,
projektant aplikacji
(i fo...
Piotr Adam Gigoń:
ps. wiem ze ten post to reklama, ale czytając wątek nie mogłem się powstrzymac :)
dlaczego kliknięcie Rejestracja wywala na Cennik i nic więcej?
Andrzej
Hamankiewicz
imerge ::
e-commerce. all
inclusive.
http://www.activecollab.com/Zaawansowany funkcjonalnie i przyjemny w użytkowaniu. Do tego mnóstwo dodatków deweloperów/firm trzecich (większość płatnych).
Kupujesz licencję i możesz robić (prawie) co chcesz. :-)
System napisany w PHP/MySQL.
Piotr Adam
Gigoń
Planimo.pl,
NextTo.pl, Sklepik
AGH
Jarek Żeliński:
Piotr Adam Gigoń:
ps. wiem ze ten post to reklama, ale czytając wątek nie mogłem się powstrzymac :)
dlaczego kliknięcie Rejestracja wywala na Cennik i nic więcej?
W którymś momencie musieliśmy dać użytkownikowi możliwość wyboru pomiędzy pakietami, wpadliśmy na taki właśnie pomysł aby Rejestracja przekierowywała na Cennik, a Cennik jest już w pełni klikalny. Można było to zrobić inaczej, przykładowo w formie formularza z wyborem opcji, ale zdecydowaliśmy tak.
Chętnie poznam Pana zdanie jak Pan widziałby proces rejestracji.
Dla zainteresowanych obejrzeniem systemu bez konieczności rejestracji:
http://demo.planimo.pl
login: demo
haslo: demo
Jarek
Żeliński
Analityk biznesowy,
systemowy,
projektant aplikacji
(i fo...
Piotr Adam Gigoń:
Chętnie poznam Pana zdanie jak Pan widziałby proces rejestracji.
chciałem z godnie z treścią strony, skorzystać testowo z wersji 1 projekt za darmo, co do tego jak korzystać z Rejestracji: najprościej by kliknięcie słowo Rejestracja oznaczało to co w słowniku j.polskiego bo każdy tak zareaguje i kierowało na stronę Rejestracja.
forma rejestracji nie przyjmuje w nazwie subdomeny it-consulting (domyślam się, ze chodzi o znak "-" w nazwie).Jarek Żeliński edytował(a) ten post dnia 23.05.11 o godzinie 06:47
Jarek
Żeliński
Analityk biznesowy,
systemowy,
projektant aplikacji
(i fo...
Wojciech J.:
Jarek Żeliński:
Krystaliczna ironia. O mało mnie nie namówiłeś ;)
Ja patrzę na to co testuję, także to co tu chwalą to jest to cenna cecha, po drugie PHPCollab ma aż i tylko to co potrzeba:
- kartoteka klientów w tym ich pracowników
- kartoteka własnych "zasobów ludzkich"
- kartoteka projektów, w tym na każdy projekt
-- opcjonalnie etap/faza
-- zadanie w tym powiązane dokumenty
-- repozytorium dokumentów z wersjonowaniem i komentarzami
- mini dokumentflow
- dyskusje powiązane z dokumentami i zadaniami
- wykres Gantta
- procentowe rozliczanie zadań
- bogate raporty
- w sumie żadnych zbędnych (podnoszących pracochłonność korzystania z pakietu)
opcji i wymaganych ustawień
Piotr Adam
Gigoń
Planimo.pl,
NextTo.pl, Sklepik
AGH
Jarek Żeliński:>
co do tego jak korzystać z Rejestracji: najprościej by kliknięcie słowo Rejestracja oznaczało to co w słowniku j.polskiego bo każdy tak zareaguje i kierowało na stronę Rejestracja.
temat do przemyślenia, niemniej jednak ilosc rejestracji dziennie jaka osiagamy nas zadowala, wnioskujemy zatem ze przyjeta przez nas forma jest intuicyjna
cenna uwaga, dziękuje i zapisuje :)
forma rejestracji nie przyjmuje w nazwie subdomeny it-consulting (domyślam się, ze chodzi o znak "-" w nazwie).
Jarek
Żeliński
Analityk biznesowy,
systemowy,
projektant aplikacji
(i fo...
Piotr Adam Gigoń:
temat do przemyślenia, niemniej jednak ilosc rejestracji dziennie jaka osiagamy nas zadowala, wnioskujemy zatem ze przyjeta przez nas forma jest intuicyjna
albo ludzie są zdesperowani ;)
cenna uwaga, dziękuje i zapisuje :)
forma rejestracji nie przyjmuje w nazwie subdomeny it-consulting (domyślam się, ze chodzi o znak "-" w nazwie).
to częsty błąd... niestety
Michał Lisowski Web Developer
A może JIRA? Ostatnio zauważyłem, że mają komercyjne licencje "startowe" na 10 użytkowników w cenie 10$ za każdy produkt: JIRA, Confluence, FishEye itd. Cały dochód z tych licencji idzie na cele charytatywne, a firma zyskuje potencjalnego klienta ;) Kolejne licencje np. na 25 osób są już rzędu XXX$.W pracy korzystamy z JIRA do zarządzania wydaniami oraz zadaniami, sprawdza się bardzo dobrze. Interfejs i funkcjonalność są dobrze przemyślane i bardzo wygodne.
Jacek
Synowiec
zainteresowania:
e-commerce,
e-biznes, marketing
internetowy
Wojciech J.:
Podzielcie się informacją jakiego collabo suite/app/sas wykorzystujecie ?
Dotychczas miałem styk z basecampem i ciepło wspominam. Czas jednak postawić takowy na własnym śmietniku, a wcięło mi wszystkie notatki odnośnie tego typu softu. Pamiętam jedynie że jest platforma bazująca na RORze, ale nie pomnę nazwy. Z drugiej strony niezastąpione są opinie dot. funkcjonalności takiego oprogramowania w przypadku konkretnych projektów, czyli co kuleje w takim sofcie, a w jakich przypadkach zdaje wyśmienicie egzamin.
Zaznaczę, że szukam softu w wersji opensource.
W ewentualności wersji standalone, bo soft tego typu serwowany jest najczęściej jako SAS, a cenniki bywają zaporowe.
Mam podobne doświadczenia - Basecamp intensywnie używałem do swoich celów ponad 2 lata temu (i dalej dorywczo mam z nim do czynienia).
Do czasu gdy zobaczyłem informację, że powstaje Open Atrium
Open Atrium spełnia założenia które stawiasz:
• opensource
• hostować można za darmo, na swoim serwerze
Polecam - zdziwisz się, jak wiele potrafi ... więcej niż Basecamp, choć chwilę trzeba się przestawiać, chociażby w nazewnictwie (tu nad Projektami i Zadaniami wyżej są Grupy)
Jednak po dłuższym czasie używania osobiście nie zmieniłbym już na nic innego.
Więcej informacji:
http://www.goldenline.pl/forum/open-atrium/Jacek Synowiec edytował(a) ten post dnia 20.02.12 o godzinie 15:33
Michał
Buława
właściciel,
EASYITS
Ja osobiście używam:http://collabtive.o-dyn.de/
są też do niego nakładki w języku PL
jak by co - służę pomocą.