Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Temat: Czy to jest KONKURS?

Cześć,

kto nie zna prawa ten błądzi, ale ciesze się, że są fora :)

Pomóżcie, jeśli znacie odpowiedź lub pokierujcie właściwą drogą do 'znawcy prawdy'.

Sprawa wygląda tak:
1) w przedziale czasowym X - może to być miesiąc lub rok - nie musi, ale może wystąpić zdarzenie
2) osoby, określają wystąpienie zdarzenia w czasie i odpowiadają na zawsze stałe pytanie - dlaczego ... np: tak się stało (pytanie otwarte)
3) jeśli osoba prawidłowo określiła zdarzenie w czasie, to czytana jest jej odpowiedź na pytanie i tak dla wszystkich, którzy prawidłowo określili zdarzenie. Z puli tych wszystkich osób wybieranych jest np: 30 osób, które przechodzą do finału (ktoś przegląda odpowiedzi i wybiera np: te najbardziej zabawne, trafne, itd....)
4) w finale, każda z osób dostaje kolejne pytanie - każda osoba otrzymuje to samo pytanie. Wszyscy gotowi podjąć wyzwanie odpowiadają na nie.
5) czytane są odpowiedzi finalistów i z nich wybierana jest jedna osoba, która zwycięża
6) zwycięzca otrzymuje nagrodę pieniężna np: 5000, 50000, 5... (kwota jest zmienna w zależności od 'zdarzenia')
7) zasięg - w kraju i poza granice naszego kraju

Pomijam kwestie, gdy nie nastąpi zdarzenie w czasie X - to nie jest w tej chwili istotne. Zapewniam, że nie ma tutaj żadnego ukrytego haczyka.

Podsumowując, osoby nic nie płacą za wzięcie udziału w zabawie, jedyne co muszą zrobić to zgadnąć kiedy wystąpi zdarzenie w czasie X i odpowiedzieć na pytanie, a w finale na kolejne pytanie. Zwycięzca otrzyma pieniądze.

Czy w opisanym scenariuszu widzicie gdzieś losowość i wówczas jest to loteria? Czytałem posty na tym forum, gdzie pisano, że jeśli na którymkolwiek z etapów konkursu pojawia się losowowść to wówczas jest to loteria. Czy w punkcie 1 mamy losowość? (Dodam jeszcze, że na forum poruszany był także temat z konkursami rmffm - tam przecież najpierw komputer losuje numery telefonów, a potem wydzwania się do nich i dalej jest to już konkurs - w opisanym przeze mnie scenariuszu byłoby chyba podobnie?)

Czym jest tak naprawdę scenariusz opisanej przeze mnie zabawy - proszę o wypowiedzi.
3.02.2011, 00:29

Tadeusz Zawilski Przyszły manager

Krzysztof Biegalski:
1) w przedziale czasowym X - może to być miesiąc lub rok - nie musi, ale może wystąpić zdarzenie

oraz
Pomijam kwestie, gdy nie nastąpi zdarzenie w czasie X - to nie jest w tej chwili istotne.

No chyba jednak jest. Są dwie opcje:
1. zdarzenie X jest zaplanowane, np. już to się stało kiedyś a rolą gracza jest odgadnąć w którym momencie danej historii (to tak, jakby w "Mamy Cię" ktoś pytał widza, w którym momencie wkręcany obczai, że jest wkręcany). Wtedy jest to konkurs.
2. zdarzenie X jest kompletnie losowe (czyli pytanie typu Kiedy Radio Maryja zatrudni Kubę Wojewódzkiego?). Wtedy, jeśli się nie, mylę, jest to loteria.

Tylko po choinkę robić opcję nr 2?

Edit: kodzik :)Tadeusz Zawilski edytował(a) ten post dnia 03.02.11 o godzinie 02:06
3.02.2011, 02:06

dzięki za odpowiedź

Jeśli jednak mam wątpliwości, do kogo się udać, co zanieść, żeby orzekł jednoznacznie - czy to jest konkurs, czy loteria?

Pzdr
3.02.2011, 22:49

Tadeusz Zawilski Przyszły manager

Krzysztof Biegalski:
dzięki za odpowiedź

Jeśli jednak mam wątpliwości, do kogo się udać, co zanieść, żeby orzekł jednoznacznie - czy to jest konkurs, czy loteria?

Pzdr

Szczegółowy regulamin loterii/konkursu. I idź z tym do radcy prawnego, myślę, że pierwszy lepszy będzie w stanie udzielić Ci kompetentnej odpowiedzi. Ewentualnie możesz skierować zapytania do Ministerstwa Finansów - jeśli się nie mylę to oni wydają zgody na loterie.
3.02.2011, 23:23

Reklama: Szklarz Wrocław

Wyślij zaproszenie do