Advertisement

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Tobiasz Jaskuła Junior Product
Manager, Zott Polska

Temat: Dialog reklamy z ...

Witam,

wczoraj dwa razy natknąłem się na nową (stosunkowo nową) reklamę Essentiale Forte.

Oglądając ją, miałem nieodparte wrażenie, że reklama ewidentnie nawiązuje do czołówki serialu House, M.D.

Co myślicie, o takim dialogu między reklamą a kulturą masową? Ja osobiście nie popieram takich zabiegów - jest to trochę pod publikę robione, po najmniejszej linii oporu. Osobiście wolę, gdy agencja i klient bardziej się postarają.

Z mojego punktu widzenia, ciekawsze jest podpięcie się pod wytwór kultury masowej.

http://publicis.pl/kreacja/TV/projektor.php?spot=odswi...

A jakie jest Wasze zdanie?

TJ
27.01.2011, 12:12

konto usunięte

Tobiasz Jaskuła:

A jakie jest Wasze zdanie?

TJ

Same nawiązania do kultowych filmów i seriali są bardzo dobrym pomyslem na reklamę. Tylko własnie umiejętnie zrobione, nie po najprostszej linii oporu. Tu mamy tylko nawiązanie do wizualnej strony serialu, ewidentne to fakt. Tymczasem fenomen House'a polega na osobowości doktora i jego tekstach. Gdyby tak stworzyć na potrzeby reklamy postać polskiego doktora cynika to hmmm... efekt mógłby być znakomity. Ale do tego trzeba naprawdę dobrego copy. A tak to kolejna nudna reklama farmaceutyczna.
27.01.2011, 12:19

Mateusz Kocz Marketing ★ Marka
★ Web Design

Twórca takiej reklamy nie idzie na łatwiznę. Przeciwnie - wykazuje, że poznał swoich odbiorców i wie, jakim kodem się oni posługują. Serwuje im więc przekaz zawierający symbole i elementy, które będą dla nich zrozumiałe i wzbudzą (przez swoją swojskość) zaufanie. Robienie kreacji, która będzie się odwoływać do - przykładowo - kultury Ajnów, nie będzie niosło dla tych odbiorców żadnej dodatkowej treści, przez co jedyne, co widz wyciągnie z tej reklamy, to (przy dobrym wietrze) informacja o kolejnym leku na problemy żołądkowe.

Robienie reklamy pod publiczkę to, jakby nie patrzyć, sens całego przedsięwzięcia. Przekaz dostosowuje się do odbiorcy, a nie odbiorcę do przekazu. ;)Mateusz Kocz edytował(a) ten post dnia 27.01.11 o godzinie 14:17
27.01.2011, 14:16

Tobiasz Jaskuła Junior Product
Manager, Zott Polska

Mateusz Kocz:
Twórca takiej reklamy nie idzie na łatwiznę. Przeciwnie - wykazuje, że poznał swoich odbiorców i wie, jakim kodem się oni posługują. Serwuje im więc przekaz zawierający symbole i elementy, które będą dla nich zrozumiałe i wzbudzą (przez swoją swojskość) zaufanie.

Zgadzam się z Tobą w jednej kwestii. Bardzo dobrze, jeżeli agencja/marketer wykaże się znajomością grupy docelowej i wykorzysta znany dla nich kod w reklamie. Tutaj natomiast nie tylko wykorzystano kod ale niemal skopiowano czołówkę serialu.

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz - grupa docelowa. Mam wrażenie, że widzowie serialu House M.D. to są osoby 25 - 40 lat, z wyższym wykształceniem, dobra+ sytuacja życiowa. To jest specyficzny serial (poczucie humoru) i nie do każdego trafia. Do takich osób będą przemawiały moim zdaniem "inteligentne" wykorzystania kodu.

A grupa docelowa Essentiale Forte to "przede wszystkim do kobiet w wieku 45-55 lat, które cierpią na powracające dolegliwości wątroby i z reguły próbowały już je łagodzić dietą, domowymi sposobami lub dostępnymi dotychczas w aptekach środkami na wątrobę".

TJ
27.01.2011, 15:50

konto usunięte

Tobiasz Jaskuła:
A grupa docelowa Essentiale Forte to "przede wszystkim do kobiet w wieku 45-55 lat, które cierpią na powracające dolegliwości wątroby i z reguły próbowały już je łagodzić dietą, domowymi sposobami lub dostępnymi dotychczas w aptekach środkami na wątrobę".

offtopowo trochę - to często grupa docelowa najlepiej zorientowana w serialach i ogólnie programie telewizyjnym. Pozostaje tylko pytanie czy trafia do nich poczucie humoru D.H., bo właśnie czołówkę na pewno kojarzą. ;)
27.01.2011, 16:16

Marcin M. Same bzdety

Anna P.:

Gdyby tak stworzyć na potrzeby reklamy postać polskiego doktora cynika to hmmm... efekt mógłby być znakomity. Ale do tego trzeba naprawdę dobrego copy.
albo wykorzystać czyjeś emploi, np B. Lindy.
choć w sumie i to by wymagało kunsztu.
27.01.2011, 22:55

Piotr Ratajczak ............

A ja znalazłem takie powiązanie, i myślę że autorom o wiele lepiej to wyszło niż w porównaniu z wcześniej pokazaną reklamą essentiale forte

krótka, zabawna i treściwa:

Piotr Ratajczak edytował(a) ten post dnia 30.01.11 o godzinie 11:32
30.01.2011, 11:31

Reklama: Szklarz Wrocław

Wyślij zaproszenie do