Michał
Wasilewski
Specjalista ds.
wizerunku, Unibep
S.A
Temat: Logo Białostockiego Parku Naukowo Technologicznego Vs....
Dzień dobry,witam wszystkich
Chciałbym poddać pod ocenę pewien świeży temat z mojego własnego podwórka
Temat: Konkurs na Logo Białostockiego Parku Naukowo Technologicznego
Zwycięzca: http://bpnt.bialystok.pl/wyniki-konkursu-na-na-opracow...
Inspiracja: http://pentagram.com/en/new/2010/09/new-work-biosphere...
Powiedzcie, że nie tylko ja widzę podobieństwa, i czy takie cos można nazwać już plagiatem?
podgląd:

Paweł
S.
Senior designer -
zasadniczo...
Ja tu widze inspiracje + duza doze staran zeby nikt sie nie chcial przyczepic w razie co;)
Michał
Wasilewski
Specjalista ds.
wizerunku, Unibep
S.A
Paweł S.:hmmm pewnie masz racje, moze zbyt emocjonalnie do tego podchodze (w koncu to moje miasto i po 'sloneczku' juz jestem przewrazliwiony)
Ja tu widze inspiracje + duza doze staran zeby nikt sie nie chcial przyczepic w razie co;)
swoja droga wolalbym zeby instytucja taka jak BPNT nie startowala wizerunkowo od 'inspiracji' ;)
Katarzyna
S.
ilustratorka,
graficzka
a podobno "co dwie głowy to nie jedna"...
Michał
Wasilewski
Specjalista ds.
wizerunku, Unibep
S.A
lekki update sytuacji :)http://www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110...
"...– W związku z zaistniałą sytuacją, analizą regulaminu, przebiegu i wyniku konkursu zajął się dział prawny urzędu – informuje Urszula Sienkiewicz, rzeczniczka prasowa białostockiego magistratu. – Decyzja w sprawie dalszych działań zapadnie na początku przyszłego tygodnia..."
Andrzej Ludwik Alw
Włoszczyński
projektant, eagler i
orloger
Michał Wasilewski:
swoja droga wolalbym zeby instytucja taka jak BPNT nie startowala wizerunkowo od 'inspiracji' ;)a inspiracja to jakiś negatyw?
Irena
Laszczyk
projektantka
graficzna zakręcona
na punkcie literek i
nie...
Ja też tu nie widzę plagiatu, inspiracja być może!?Rozumiem, że Białystok jest przewrażliwiony, ale bez przesady.:)
Paweł
S.
Senior designer -
zasadniczo...
andrzej-ludwik "alw" włoszczyński:
Michał Wasilewski:swoja droga wolalbym zeby instytucja taka jak BPNT nie startowala wizerunkowo od 'inspiracji' ;)a inspiracja to jakiś negatyw?
To zalezy od punktu widzenia;)
Czy sie patrzy od strony inspiracji czy inspirowanego;)))
Andrzej Ludwik Alw
Włoszczyński
projektant, eagler i
orloger
Paweł S.:Chyba pisałem o "inspiracji" a nie "inspirowanym"
Michał Wasilewski:swoja droga wolalbym zeby instytucja taka jak BPNT nie startowala wizerunkowo od 'inspiracji' ;)a inspiracja to jakiś negatyw?
To zalezy od punktu widzenia;)
Czy sie patrzy od strony inspiracji czy inspirowanego;)))
Michał
Wasilewski
Specjalista ds.
wizerunku, Unibep
S.A
kolejny update:http://www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110...
osobiscie jestem zadowolony.
"...Prezydent Tadeusz Truskolaski wczoraj zdecydował o unieważnieniu konkursu, jaki w ubiegłym roku został ogłoszony na zaprojektowanie logo dla Białostockiego Parku Naukowo-Technologicznego. Okazało się bowiem, że zwycięska propozycja jest łudząco podobna do istniejącego już znaku. Posługuje się nim Biosphere Connections, partnerskie porozumienie organizacji promujących zrównoważony rozwój. Ich logo to również półkola, ale w innej kolorystyce..."
moze uzasadnienie takie malo 'uzasadniajace' natomiast decyzja imho sluszna.
ciekawi mnie jednak w jaki sposob unikna powtorki sytuacji przy wyborze kolejnego logo?
Andrzej T. jak to się nie da?!
Michał Wasilewski:
ciekawi mnie jednak w jaki sposob unikna powtorki sytuacji przy wyborze kolejnego logo?
może przy organizowaniu konkursu, bo nie widzę nic złego w tego typu sposobie wyboru znaku, jako jury obsadzą osoby, które identyfikację wizualną znają od strony praktycznej
Andrzej Ludwik Alw
Włoszczyński
projektant, eagler i
orloger
Michał Wasilewski:
ciekawi mnie jednak w jaki sposob unikna powtorki sytuacji przy wyborze kolejnego logo?Przy takim podejściu, jakie zaprezentowano obecnie, niema szans na żadne logo, do kazdego da sie coś podobnego znaleźć :)
Andrzej T. jak to się nie da?!
Michał Wasilewski:Przy takim podejściu, jakie zaprezentowano obecnie, niema szans na żadne logo, do kazdego da sie coś podobnego znaleźć :)
racja, przy czym albo się wybiera i jest się pewnym wyboru, albo robi się cyrk z wlasnego podwórka i cholewę z gęby, co zaprezentowali włodarze tego "konkursu"
Marta
Zawieracz
Koordynator
Podlaskiego Klastra
Bielizny
Ja też plagiatu nie widzę, ale nasze kochane miasto widzi wszystko to czego nie widzą inni :)Swoją drogą, mnie przynajmniej, propozycja na kolana nie powaliła. Jakieś takie ponure te logo.
Michał
Wasilewski
Specjalista ds.
wizerunku, Unibep
S.A
Odkopuje temat,gdyż drugą rundę czas zacząć: Kolejna edycja konkursu na logo
Michał
Wasilewski
Specjalista ds.
wizerunku, Unibep
S.A
Michał Wasilewski:
Odkopuje temat,
gdyż drugą rundę czas zacząć: Kolejna edycja konkursu na logo
Odkopuje po raz kolejny, gdyz sa efekty kolejnego konkursu :]

to juz przestaje byc smieszne z bardzo wielu roznych powodow
tak wiem wiem, inspiracja... ale zeby park od parku inspiracje bral, troche przykre
http://www.mmbialystok.pl/artykul/plagiat-czy-ubogi-kr...Michał Wasilewski edytował(a) ten post dnia 08.08.11 o godzinie 11:41