Marek
Szkiłądź
Kierownik produkcji,
Bianor Sp. z o.o.
(przetwórstwo
twor...
Temat: SMED - praktyki, rezultaty, wiedza ...
Dokładnie nie jestem w stanie , ale w skrócie :na otwór w stałym stole wtryskarki wkładał się kawałek deski,"kołka" dojeżdżało agregatem wtryskowym dociskając dyszę do drewna i na dużym przeciw ciśnieniu nabierało materiał np. Lexan.Powstałe ciśnienie wyrywało z cylindra nie chciane substancje,kolory.
Ela
Wilno
Student,
Politechnika
Warszawska
Witam czy ktoś mógłby mi po krótce wytłumaczyc na czym polega macierz przezbrojeń? Jak mam ją zrobić?
Konrad
D.
Coś nowego?
Dlaczego by nie :)
Macierz przezbrojeń jest to zobrazowanie czasu przezbrojeń dla wszystkich modeli produkowanych na danym obszarze, lini. Pozwala zaobserwować jaki jest czas przezbrojenia z jednego modelu na drugi co pozwala nam okreslić najbardziej optymalną kolejnośc (najkrótszy czas) przy zmianie modeli.A B C
A - 1 3
B 1 - 1
C 3 1 -
Np. literz to modele a cyfry czas w h. Widzimy tu że najlepsza kolejnośc to z A na B a potem na C. przezbrojenie aby 2h. A na przykład kolejnaość z A na C - czas wynosi 3h. Lepiej więc zrobić plan produkcji A, B, C :)
Łukasz
Paszkowski
WCM koordynator,
Finnvedn
Witam,Koledzy we wcześniejszych wypowiedział podpowiedzieli kilka ciekawych pomysłów. Ja ze swoim zespołem nagrywam całe przezbrojenie z wykresem drogi, czasami itp. Później spotykamy się razem i analizujemy czynności, które można wykonać w trakcie pracy maszyny, resztę skrócić (np. przygotowując narzędzia).
Tutaj bardzo pomocne są specjalnie przygotowane tablice SMED, które pomagają we wszystkich etapach, a później na stanowisku informują operatorów o kolejności, celu itp. Takie tablice najlepiej zamówić u profesjonalnej firmy przygotowującej pomoce dla SMED, 5S, TPM itp. - mogę podpowiedzieć tą z którą współpracujemy: "visualfactory".