- 1
- 2
- Następna »
Andrzej
Ulatowski
Continuous
Improvement Leader,
CPP
Temat: SMED - praktyki, rezultaty, wiedza ...
Witam,W firmie, w której jest koordynatorem procesów Ciągłego Doskonalenia przymierzam się do wprowadzenia SMED'a. Jesteśmy na etapie wdrażania 5S i tak jak w przypadku 5S teoria wydaje się dość prosta (... większość zna realia), jednak poszukuje materiałów związanych z rzeczywistymi wdrożeniami metodologi SMED. Jeśli ktoś z Was mógłby polecić źródło (prezentacje lub inne materiały) lub podzielić się doświadczeniami będę wdzięczny.
Czy ktoś zna przypadki radykalnych redukcji czasów przezbrojeń, jakie warunki należy spełnić, czego realnie oczekiwać itd?
Pozdrawiam
Andrzej
Lech
Głowaczewski
Lider Biura Promocji
Lean
Witam,Jezeli chodzi o literature to polecam ksiazki Shigeo Shingo. Maja wiele gotowych rozwiazan i nie bedziesz musial wymyslac kola od nowa.
Na twoje pytanie nie ma jednej odpowiedzi, bo wszystko zalezy jaka jest specyfika produkcji. Napisz cos wiecej co bedziesz przezbrajal. Z pewnoscia musisz zadac sobie pytanie "Dlaczego?", dlaczego chcesz miec szybsze przezbrojenia. Nastepnie zacznij sledzic wyniki obecnych przezbrojen - bedac na linii przekonasz sie, ze czasy moga byc zupelnie inne od tych, ktore poda Ci kierownik lub planista. Zoorganizuj warsztaty z operatorami i przeanalizuj dokladnie film z przezbrojenia. Stworz liste kontrolna i standardowe operacje, nastepnie badz na kolejnych zmianach i koordynuj je. W niedlugim czasie przy niewielkich nakladach bedziesz widzial radykalna redukcje czasu. Zadbaj tez o utrzymanie rezultatow oraz zmiane wielkosci serii produkcyjnej tak, zeby przezbrajac sie co raz czesciej.
Jezeli jestes zainteresowany moge podeslac jakies zdjecia - wyslij mi swojego maila na skrzynke.
Pozdrawiam
LG
Krzysztof Liszkowicz Dyrektor Produkcji
Witam,Znam praktyki gdzie czas przezbrojenia skrócił sie radykalnie nawet o 50% czasu przezbrajania.
Tak naprawdę SMED jest metodą znaną w Polsce od kilku lat ale to samo można zrobić za pomocą przyglądania sie operacją wykonywanym, ich analizie a potem logicznemy ułożeniu. SMED ułatwia zdecydowanie sprawę.
Pracownicy czasami robią coś ze względu na to, że tak się robi od xx czasu i jest ok.
Nie lubią jak sie ich pogania :)
To co ja czasami praktykuje to ... zakasam rękawy i pracuje z ludźmi.
Mam jedną zasadę - jak ja potrafię to każdy potrafi.
Pracując z ludźmi zbliżam się do nich, nie jestem już tylko kierownikim pod krawatem i czystych spodniach ale osobą znającą temat.
Jak ktoś mnie zdenerwuje to potrafię nawet pewne rzeczy wykonać sam aby udowonić, że da się ... ale wtedy to już mój czas operacji jest nie podważenia i inni muszą się dostosować i nie przekraczając go (tzn nie można wydłużać). CI pracownicy którzy mnie znają wiedzą, że muszą zrobić wszystko aby do tego nie dopuścić abym sam coś udowodnił :)
Marcin Gosk Właściciel
Witam;Oczywiście jeżeli jesteś na samym początku wprowadzania SMED'u powinieneś się skupić na wyodrębnieniu czynności zewnętrznych od wewnętrznych.
Dzięki tym operacjom, już po kilku warsztatach jesteś w stanie
zredukować czas przezbrojenia o 50%.
Ten etap jest bezinwestycyjny i polega tylko i wyłącznie na dobrej organizacji pracy.
Jeżeli uda Ci się dojść do tego celu, a praca będzie ustandaryzowana,
możesz przejść do drugiego etapu.
Drugi etap polega na eliminowaniu, dobrze Ci znanych starat.
Przy dobrym wietrze i sprzyjających ci okolicznościach napewno jesteś w stanie zredukować czas przezbrojenia o 90%.
Podczas warsztatów prowadzonych przez nas pod okiem Senseia Gourumaru, udało nam się zredukować czas przezbrojenia prasy mimośrodowej z 70 min do 7,35.
Jeżeli już osiągniesz ten stopień wtajemniczenia będziesz się mógł zabrać za One Touch Exchange of Die.
Powodzenia
Witold
S.
Inżynier Projektu,
RR Donnelley
Przeprowadzałem kiedyś warsztaty SMED.Bez większego problemu udało nam się skrócić czas przekładki prasy z godziny na 20 minut, ale oficjalnie ustawiliśmy czas na 40 min.
Wynikało to z tego, że warsztaty tego typu osbywają się cyklicznie, więc postanowiliśmy zostawić sobie trochę "zapasu" na kolejne. (byłem wtedy szeregowym pracownikiem firmy i bezpośrednio nie zależało mi na wynikach)
To taka rzeczywistośc produkcyjna, którą trzeba brać pod uwagę.
Być może wyjsciem jest ustawienie bardzo ambitnego celu dla lidera warsztatu: np zejśćie z godziny na 10 minut?
Inny przykład:
Przeprowadzamy warsztaty na dużej maszynie produkcyjnej. Standardowy trwa on ok. 2 godzin. Wystarczyło, że pojawiła się "ekipa telewizyjna" i już to skróciło czas o pół godziny!
Ważny jest monitoring czasu przezbrojeń, ustalenie standardów i ich przestrzeganie. Bez tego rzeczywistość szybko wróci do starego układu.
Aleksander
Wyciślik
Trener, World Class
Manufacturing,
Continuous
Improvement
chyba też się pochwalę ostatnim uzyskanym wynikiem:ostatnie warsztaty SMED'u, podczas 1 sesji skróciłem czas przezbrojenia z 4h do 107 minut
jeszcze 2 sesje przede mną :]]]
Dariusz R. Z-ca Szefa Produkcji
Podłącze się pod wątek.Sprawa dotyczy przezbrojenia na wtryskarce.
O ile czynnosci zewnętrznych nie jest duzo, o tyle mam duzy problem ze skróceniem czynnosci wewnetrznych.
Moze ktos juz męczył się z takim zagadnieniem.
Sprawa dotyczy dwóch rzeczy:
- długi czas przejscia z jednego materialu na drugi (czyszczenie cylindra np z czarnego polisiarczku na transparentny poliweglan- w skrajnym przypadku, lub zwykle przejscie z ciemnego koloru na jakis jasny)
- długi czas rozkonserwowywania formy (szmata w ręke, ale zawsze cos z wypychaczy wyciągnie i zostają wyblyszczenia na wyprasce. Wytarcie smaru do sucha prowadzi do zatarcia elementów ruchomych)
W pierwszym przypadku mozna stosowac czysciciel do cylindrow i stosujemy, ale nie zawsze jest to oplacalne (agresywne wlasciwosci czysciciela, koszt)
Bede wdzieczny za sugestie osob, ktore "przerabialy" podobny temat.Dariusz Rosik edytował(a) ten post dnia 18.11.08 o godzinie 08:51
Konrad
G.
Trener / Konsultant.
CPIM.
Dariusz Rosik:
Podłącze się pod wątek.
Sprawa dotyczy przezbrojenia na wtryskarce.
O ile czynnosci zewnętrznych nie jest duzo, o tyle mam duzy problem ze skróceniem czynnosci wewnetrznych.
- długi czas przejscia z jednego materialu na drugi (czyszczenie
cylindra np z czarnego polisiarczku na transparentny poliweglan-
w skrajnym przypadku, lub zwykle przejscie z ciemnego koloru na
jakis jasny)
Tu najlepsze jest czyściwo (Asaclean - bez kryptoreklamy, ale testowaliśmy różne/inne - to wypadało najlepiej). Jest jeszcze metoda "na kołek", ale nie wiem, czy będzie pasowało do przetwarzanych tworzyw (najczęściej robiliśmy to na PA, POM, PP, ABS, PC).
- długi czas rozkonserwowywania formy (szmata w ręke, ale zawsze
cos z wypychaczy wyciągnie i zostają wyblyszczenia na wyprasce.
Wytarcie smaru do sucha prowadzi do zatarcia elementów ruchomych)
Tu stosowaliśmy środki konserwujące transparentne - nie mają wpływu na wizualną jakość detalu, a po kilku wtryskach nie ma po
nich śladu na formie (np. Ambersil). Ponad to, razem z japończykami doszliśmy do takiego smarowania wypychaczy (nie na
całej długości) by:
- zapewnić smarowanie (nie uszkodzić formy);
- przy pracy smar nie "wychodzi" z formy.Konrad Grondek edytował(a) ten post dnia 18.11.08 o godzinie 16:30
Marcin
Kamiński
Specjalista SEO /
Media Manager do
wzięcia.
Konrad Grondek:
Tu najlepsze jest czyściwo (Asaclean - bez kryptoreklamy, ale testowaliśmy różne/inne - to wypadało najlepiej). Jest jeszcze metoda "na kołek", ale nie wiem, czy będzie pasowało do przetwarzanych tworzyw (najczęściej robiliśmy to na PA, POM, PP, ABS, PC).
ASA Clean nie jest przypadkiem do czyszczenia z tworzywa ASA?
Dariusz R. Z-ca Szefa Produkcji
Konrad Grondek:
... razem z japończykami doszliśmy do takiego smarowania wypychaczy (nie na
całej długości) by:
...
- przy pracy smar nie "wychodzi" z formy.
Po pierwsze, dziekuje za odpowiedz.
Po drugie, domyslam się ze wspomniany smar ma dosc niska lepkosc (lub inne wlasciwosci) ze mimo pracy wypychaczy nie dostaje się do gniazda formy?
Czy stosujecie rozkonserwowywanie (rozbieranie i czyszczenie suwaków i elementów formujących) formy na narzędziowni, w celu skrócenia czasu czyszczenia na maszynie?Dariusz Rosik edytował(a) ten post dnia 20.11.08 o godzinie 07:33
Konrad
G.
Trener / Konsultant.
CPIM.
Marcin Kamiński:
Konrad Grondek:
ASA Clean nie jest przypadkiem do czyszczenia z tworzywa ASA?
????
Konrad
G.
Trener / Konsultant.
CPIM.
Dariusz Rosik:
(...)
Po drugie, domyslam się ze wspomniany smar ma dosc niska lepkosc (lub inne wlasciwosci) ze mimo pracy wypychaczy nie dostaje się do gniazda formy?
Nie dostaje się do wypychaczy, bo jeżeli wypychacz ma długość np. 300 mm to jest smarowany na długości tylko 150-200 mm. Jaka to była pasta - sorki nie pamiętam.
Czy stosujecie rozkonserwowywanie (rozbieranie i czyszczenie suwaków i elementów formujących) formy na narzędziowni, w celu skrócenia czasu czyszczenia na maszynie?
Zorganizowane to jest w inny sposób:
Każda z form, w zależności od tego jakie tworzywo jest wtryskiwane ma określony czasookres pomiędzy przeglądami.
Pomiędzy tymi czasookresami forma jest konserwowana bezbarwnym środkiem przez osobę zdejmującą ją z maszyny (ustawiacza).
Jeżeli przebieg formy zbliża się do ustalonej ilości wtrysków (+/-500; pilnuje tego planista) to forma trafia do utrzymania form; według listy kontrolnej jest przeprowadzany przegląd; co 5 przeglądów forma jest rozkładana na części pierwsze i wszystko myte w myjce ultradźwiękowej. Podczas złożenia części ruchome (słupy, wypychacze) są smarowe, konserwacja środkiem bezbarwnym.
Kilka razy zdarzyło się, że "wychodził" smar z formy. Opisane miejsca (z których "wyciekał" smar) i zapis w instrukcji dla utrzymania form, jak te miejsca smarować.
Mam nadzieję, że pomogłem.
Pozdrawiam
Konrad
Małgorzata
Jakubiak
stażysta, Sapa
Components Sp. z
o.o.
Witam wszystkich, dołączam się do tematu bo czytając forum widzę że naprawdę można liczyć na nieocenioną pomoc ludzi bardziej doświadczonych a na tym w tym momencie bardzo mi zależy. Zabieram się do pisania pracy mgr.-inż. na temat: Poprawa funkcjonowania wybranych stanowisk pracy za pomocą metody SMED. Mam to szczęście że badania będę robiła w firmie w której pracuje od dość niedawna. Mam nadzieję że nie skończy się na teoretycznych sprawach ale także na wdrożeniu tego w życie. Narzędzie będę wdrażała na stanowiskach: prasa oraz frezarka. Niestety mam małe doświadczenie co do tych maszyn, a biorąc pod uwagę fakt że to jest moja pierwsza praca zawodowa moje doświadczenie też jest dość teoretyczne. Może mogłabym dostać jakieś rady/ uwagi co do zabierania się za badania? Miło byłoby też dowiedzieć się coś o literaturze. Chciałabym też poznać wasze opinie na temat książek:Szybkie przezbrojenie dla Operatorów: System SMED oraz techniczne przygotowanie produkcji. autor:Wrotny. Ktoś mógłby polecić mi literaurę o strukturach czasów technologicznych? z góry serdecznie dziękuje za odpowiedzi na wszystkie moje pytania :)
Witold S.:
Przeprowadzałem kiedyś warsztaty SMED.
Bez większego problemu udało nam się skrócić czas przekładki prasy z godziny na 20 minut, ale oficjalnie ustawiliśmy czas na 40 min.
Wynikało to z tego, że warsztaty tego typu osbywają się cyklicznie, więc postanowiliśmy zostawić sobie trochę "zapasu" na kolejne. (byłem wtedy szeregowym pracownikiem firmy i bezpośrednio nie zależało mi na wynikach)
To taka rzeczywistośc produkcyjna, którą trzeba brać pod uwagę.
Być może wyjsciem jest ustawienie bardzo ambitnego celu dla lidera warsztatu: np zejśćie z godziny na 10 minut?
Inny przykład:
Przeprowadzamy warsztaty na dużej maszynie produkcyjnej. Standardowy trwa on ok. 2 godzin. Wystarczyło, że pojawiła się "ekipa telewizyjna" i już to skróciło czas o pół godziny!
Ważny jest monitoring czasu przezbrojeń, ustalenie standardów i ich przestrzeganie. Bez tego rzeczywistość szybko wróci do starego układu.
Celem i założeniem pierwszego warsztatu jest redukcja czasów do 50% i uważam, że warto się jej trzymać. Potem powoli wprowadzać kolejne kroki
Mariusz
Szymocha
LEAN Six Sigma
Hobbysta
ostatnie warsztaty SMED'u, podczas 1 sesji skróciłem czas przezbrojenia z 4h do 107 minut
Ty sam? Czy wraz z pracownikami produkcyjnymi?
Ciekawy przykład - podziel się proszę z nami metodyką.
Marek
Szkiłądź
Kierownik produkcji,
Bianor Sp. z o.o.
(przetwórstwo
twor...
Konrad G.:Metoda na kołek - ? Na czym polega ?
Dariusz Rosik:
Podłącze się pod wątek.
Sprawa dotyczy przezbrojenia na wtryskarce.
- długi czas przejscia z jednego materialu na drugi (czyszczenie
cylindra np z czarnego polisiarczku na transparentny poliweglan-
w skrajnym przypadku, lub zwykle przejscie z ciemnego koloru na
jakis jasny)
- długi czas rozkonserwowywania formy (szmata w ręke, ale zawsze
cos z wypychaczy wyciągnie i zostają wyblyszczenia na wyprasce.
Wytarcie smaru do sucha prowadzi do zatarcia elementów ruchomych)
Tu stosowaliśmy środki konserwujące transparentne - nie mają wpływu na wizualną jakość detalu, a po kilku wtryskach nie ma po
nich śladu na formie (np. Ambersil). Ponad to, razem z japończykami doszliśmy do takiego smarowania wypychaczy (nie na
całej długości) by:
- zapewnić smarowanie (nie uszkodzić formy);
- przy pracy smar nie "wychodzi" z formy.Konrad Grondek edytował(a) ten post dnia 18.11.08 o godzinie 16:30
Konrad
G.
Trener / Konsultant.
CPIM.
Marek Szkiłądź:
(...)
Metoda na kołek - ? Na czym polega ?
Popytaj starszych pracowników w Bianorze - powinni wiedzieć... sami to wymyślili :-)
Marek
Szkiłądź
Kierownik produkcji,
Bianor Sp. z o.o.
(przetwórstwo
twor...