Reklama
Szukaj zleceń na Getak.pl

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Paweł Bartnik Copywriter/Muzyk/Sou
nd Designer

Temat: Schwarzkopf Perfect Mousse - łysy fryzjer

Ciekaw jestem Waszych zdań na temat reklamówki, w której za eksperta robi łysy fryzjer. Jak oceniacie tę koncepcję?

Tu wersja francuska:

A tu można obejrzeć z polskim lektorem:
http://www.perfectmousse.pl/Paweł Bartnik edytował(a) ten post dnia 11.01.11 o godzinie 10:54
11.01.2011, 10:54

Dawid T. Scripto.pl,
Interactiv.pl -
właściciel

Paweł Bartnik:
Ciekaw jestem Waszych zdań na temat reklamówki, w której za eksperta robi łysy fryzjer. Jak oceniacie tę koncepcję?

Skąd pewność, że jest łysy? Pod czapką może ma jakąś fantazyjną, minimalistyczną fryzurę ;) Ja się natomiast ostatnio zastanawiam nad reklamą Flu Control która reklamowana jest jako lek o.. najgorszym smaku.Dawid T. edytował(a) ten post dnia 11.01.11 o godzinie 11:01
11.01.2011, 10:58

nd Designer

Nie mam pewności co ma pod czapką, tak jak nie mam pewności, co ma w majtkach :)) Do odbiorcy dociera to, co zostało zaprezentowane i zasugerowane - taka tautologia.

Podsyłam tę reklamę jako trening dla kreatywnych. Spójrzmy na reklamę:
1) intencjonalnie, czyli co autor miał na myśli

oraz

2) z uwagi na efekt - jakie odczucia w nas wywołuje, jakie obrazy projektuje.

+ ocena: dobry pomysł czy zły?
11.01.2011, 12:05

a propos tego syropu na kaszel.

ta idea nie jest nowa:

12.01.2011, 10:35

Tomasz Bogowski Copywriter,
dziennikarz, trener,
wykładowca

Dla mnie nie ma to większego znaczenia czy jest łysy, czy nie tylko czy jest dobry i zna się na fachu :) Trochę w myśl przysłowia, że szewc bez butów chodzi... ważne, że wszyscy inni w wiosce mają je solidnie nareperowane :)
12.01.2011, 12:58

nd Designer

Tomasz Bogowski:
Dla mnie nie ma to większego znaczenia czy jest łysy, czy nie tylko czy jest dobry i zna się na fachu :)

Sęk w tym, że musimy określić kompetencje fachowca po obrazku. I każdy detal się w tym przypadku liczy. A jego łysina detalem nie jest :)

Trochę w myśl
przysłowia, że szewc bez butów chodzi... ważne, że wszyscy inni w wiosce mają je solidnie nareperowane :)

Doszedłem do takich samych wniosków (o czym napisałem tutaj pod nomen omen tytuł "Szewc bez butów chodzi" : http://www.pockett.pl/szewc-bez-butow-chodzi/) Aczkolwiek w pierwszym oglądzie miałem zgryz z tym obrazkiem.

Jeszcze gwoli wyjaśnienia - doskonale zdaję sobie sprawę, że reklama jest przeciętna, robiona od sztancy, niemniej jak się okazuje nawet takie betonowe konwencje podlegają odświeżaniu. Na forum podniecamy się na ogół grubymi konceptami skrzącymi finezją albo dowcipem. Ewentualnie podrzucamy wybitne gnioty. Warto obserwować tę "średniawkę" reklamową, bo ona jest taka jaka jest ze względów funkcjonalnych, a nie braku polotu u twórców. Słowem: widać ta "średniawka" zarabia na klientów.

Świadomi twórcy reklam wiedzą, że w tych 15stu czy 30stu sekundach muszą zmieścić określoną gamę znaczeń i odwołać się do konkretnych uczuć. Każdy element musi być wtedy znaczący, a na koniec tworzyć spójną całość. Namawiam wszystkich, żeby od czasu do czasu pobawili się w rozebranie takiego pozornie błahego mechanizmu na czynniki pierwsze. Świetne ćwiczenie dla nas kreatywnych.
12.01.2011, 16:08

Justyna Sekuła Słowo daję!

Pierwsza myśl: szewc bez butów chodzi :).
Kto wie, może miał bujną fryzurę a geny były nieobliczalne.Justyna Sekuła edytował(a) ten post dnia 01.06.11 o godzinie 12:10
1.06.2011, 12:08

Wyślij zaproszenie do