Advertisement

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

konto usunięte

Temat: Jakie są systemy inteligentnych budynków?

Sylwester M.:
Z tym ogrodkiem to ciekawy przyklad :)

Ciekawy, niezbyt skomplikowany i moim zdaniem tak oczywisty, że powinien być do zrealizowania w każdym systemie.

Ale jak widać, nikt z dostawców nie napisał "nasz system to potrafi". Rozmyślnie odczekałem kilka dni, naiwnie sądząc, że któryś z dostawców rozwieje moje wątpliwości.

Czyżby jednak ta "inteligencja" oferowanych systemów była zwykłą marketingową ściemą? :)
27.04.2011, 16:28

Wojciech Wronkowski przedstawiciel,
zhouse.pl

Tak więc oficjalnie powiem. Nasz system to potrafi. Potrafi również nie włączyć oświetlenia zewnętrznego, jeśli zapowiadana jest wysoka illuminacja księżyca wraz z bezchmurną pogodą. Posiada jeszcze wiele takich mniej lub bardziej przydatnych funkcji :)
27.04.2011, 17:09

Czy ktoś ma w ofercie rozwiązanie, które
nie podleje mi ogródka jeśli za dwie godziny zapowiadane są opady? (no i nie dopuści przy tym do zwiędnięcia roślin, jeśli prognoza okazałaby się błędną) :)

I to jest fajnie postawiony problem. Niby oczywiste bo czegoż innego oczekiwać od IB. Jak dla mnie problem jest tylko i wyłącznie po stronie medium które ma za zadanie przewidzieć opady. Tylko lub aż. Zrobić coś takiego na zasadzie trochę działa a trochę nie nie widzę problemu. Ale już na precyzyjne inteligentne zachowanie takiego programu automatyki nie za bardzo mam pomysł. Natomiast wiem, że jeden z naszych instalatorów planował zarządzanie ogrzewaniem podłogowym i pompą ciepła (zdaje się, że na bardzo energooszczędnej inwestycji) w zależności od kilkudniowej prognozy pogody. Problem tego inteligentnego medium wziął "na siebie"...

Z takich prostych automatyk, ale działających mam nadzieję na wyobraźnie, w kilku wybranych przykładach funkcji z oferty mojej firmy:

http://www.nexwell.eu/system-nexo/o-systemie
28.04.2011, 00:44

konto usunięte

Wojciech Wronkowski:
Potrafi również nie włączyć oświetlenia zewnętrznego, jeśli zapowiadana jest wysoka illuminacja księżyca wraz z bezchmurną pogodą.

Do tego akurat "inteligencji" nie trzeba - wystarczy czujnik oświetlenia zewnętrznego zainstalowany w miejscu, gdzie nie sięga światło oświetlenia budynku ;)

Paweł Irek:
Z takich prostych automatyk, ale działających mam nadzieję na wyobraźnie, w kilku wybranych przykładach funkcji z oferty mojej firmy:

Mam pytanie: czy Wasz system posiada jakąś jednostkę centralną czy logika przetwarzana jest w sposób rozproszony (jak np. w LCN)?Piotr C. edytował(a) ten post dnia 28.04.11 o godzinie 09:23
28.04.2011, 09:20

Logika oparta jest na pracy jednostki centralnej.
28.04.2011, 17:18

konto usunięte

Paweł Irek:
Logika oparta jest na pracy jednostki centralnej.

A co w przypadku, gdy jednostka centrala ulegnie awarii? ;)
29.04.2011, 13:48

Trzeba będzie zapomnieć o automatyce i pofatygować się do łączników naściennych, aby zapalić/zgasić światło, opuścić/zamknąć rolety. Gniazda elektryczne będą działać normalnie, ale nie będzie można nimi sterować. Itd. Awaria jednostki centralnej doprowadza do tego, że instalacja zachowuje się jak klasyczna elektryczna. Oczywiście płytę należy wyserwisować lub wgrać ustawienia na inny egzemplarz. Ewentualna awaria innych urządzeń nie wpływa na stabilność całego systemu.
29.04.2011, 15:47

Sylwester M. www.madartsoft.com
Sterowanie i
automatyka

Ja preferuje inne rozwiazanie. Kazde urzadzenie posiada wlasna jednostke sterujaca, wszystkie urzadzenia wyposazone w taka jednostke sa w stanie komunikowac sie z innymi a w razie awarii ominac bledne urzadzenie co pozwoli na ciagle dzialanie systemu.

Dysponuje ukladem skladajacy sie z procesora ARM7 z zegarem 72Mhz, 512Kb flash, 96KB RAM, 54 wejsc/wyjsc cyfrowych, 6x 10bit konwerter A/D z dwoma kanalami CAN, ZigBee to koszt 257PLN. Urzadzenie to pelna otwarta architektura. Doskonale dla konstruktorow oraz latwosc implementacji wlasnych rozwiazan. Przy takiej cenie mozna sobie pozwolic aby kazde urzadzenie pelnilo role ukladu sterujacego.
3.05.2011, 10:17

Piotr Małecki Sales Manager -
Poland, Belden
Wire&Cable Systems

Witam,

Gdzieś już pisałem, że "inteligentny dom" porównałbym z nowoczesnym samochodem.
Można przyjąć, że "inteligencja" zaczyna się od rozpoznawania pieszego na drodze i czytania znaków, ale można też bardzo wygodnie użytkować samochód, który ma "tylko" pełną elektrykę i komputer.

To samo jest z domem.
Zgadzam się, że "inteligentny dom" to hasło, tak samo, jak wiele innych w każdej branży (np. "zdrowa żywność"). I nie ma się co obrażać, że to to takie trochę głupie, jak na "inteligentne".

Ja mam zainstalowany system (nie powiem jaki, żeby nie wywoływać zbędnych emocji) i wystarczy mi, że wszystkie systemy połączyłem w jedną całość i z jednego panela (nie LCD, tylko takiego "wieloklawiszowca") mogę sterować światłami, ogrzewaniem, alarmem i... podlewaniem. Nawet, jeśli zaraz będzie padać. Jakoś z tym mogę żyć.

Myślę, że może bardziej adekwatne hasło typu "wygodny dom" nie miało by szans, żeby przykuć uwagę.
Natomiast "automatyka budynkowa" funkcjonuje przede wszystkim w instalacjach dużych obiektów.

Natomiast cała dyskusja chyba nie do końca odpowiada na pierwotnie postawione pytanie.
17.10.2011, 23:50

Piotr Małecki Sales Manager -
Poland, Belden
Wire&Cable Systems

Teraz dopiero zwróciłem uwagę, że pierwszy post, to właściwie tylo reklama.
A my tu stukamy w te klawiszki i stukamy...
17.10.2011, 23:52

Aleksandra Cybulska Menadżer ds.
multimediów, Dom
Wydawniczy MEDIUM

:) niby tak, ale w sumie rozmowa wywiązała się ciekawa, po co więc zawracać sobie głowę wpisem, który był pretekstem. Lepiej się skupić na komentach :)
28.03.2012, 22:18

Wyślij zaproszenie do