•  

Autor Wypowiedź

Sebastian P.Biuro Planowania
Regionalnego

Mimo, że wątek zatytułowałem Infrastruktura rowerowa to chciałbym zacząć od prawa, prawa miejscowego.

Kilka miesięcy temu Bractwo Rowerowe zaproponowało, aby Prezydent podpisał zarządzenie w sprawie tworzenia warunków dla komunikacji rowerowej, jako wzór podaliśmy Warszawę: http://www.zm.org.pl/?a=zarzadzenie_rowerowe-074

Dzięki temu zarządzeniu byłaby szansa, na niepowtórzenie spektakularnych błędów projektowych z jakimi mieliśmy do czynienie na ulicy Słowackiego, Kelles-Krauza czy Kozienickiej. Dokument ten pomógłby również przeprowadzać rzetelne konsultacje społeczne ze środowiskiem rowerzystów. Obecnie ich nie ma. Wiemy, że powstaje dokumentacja kolejnych ulic, wiemy że przewidziano w nich drogi dla rowerów (np. obwodnica, Mieszka I, Tartaczna) - niestety mimo zapewnień byłych dyrektorów MZDiK nikt z nami się nie kontaktuje. Przecież wiele niedociągnięć można wyeliminować na etapie projektu - po co późnej udowadniać w mediach, że to jednak rowerzyści mają rację?

Panie Prezydencie czy jest szansa, aby zarządzenie ujrzało światło dzienne np. na początku sezonu rowerowego?Sebastian P. edytował(a) ten post dnia 06.01.11 o godzinie 00:06
5.01.2011, 23:54

Andrzej KosztowniakPrezydent, Urząd
Miejski w Radomiu

Zarządzenie, tak jak obiecałem, niebawem zostanie wprowadzone. Rozmawiałem na ten temat z moim zastęcą Igorem Marszałkiewiczem. Proszę uzbroić się w odrobinę cierpliwości:) Początek sezonu rowerowego to dobry pomysł.
10.01.2011, 19:57

Michał R.student

Czekam z niecierpliwością :)

Mam jednak taką propozycję. Panie Prezydencie może warto spojrzeć na transport rowerowy w dłuższej perspektywie czasu oraz jego rozwoju na przyszłe lata.

Ważnym wskaźnikiem jest udział ruchu rowerowego w ilości wszystkich podróży w mieście. W Radomiu nie były prowadzone badania ruchu rowerowego, ale szacuje się, że jest on na poziomie 1-2%.

Widocznym znakiem poprawiającym wzrost udziału tego ruchu jest podpisanie tzw. Karty Brukselskiej. Do tej pory w Polsce podpisały ją tylko 3 miasta, ostatnio Łódź.

Zakłada ona m.in.:
-wzrost udziału ruchu rowerowego we wszystkich podróżach w mieście do 15% do 2020 roku;
- zmniejszenia o 50 proc. ryzyka śmiertelnych wypadków rowerowych do 2020 r.,
- opracowania systemu parkingów rowerowych oraz polityki przeciwko kradzieży rowerów,
- wsparcia dla projektów zwiększających wykorzystanie rowerów w dojazdach do szkoły i pracy,
- działania na rzecz rozwoju turystyki rowerowej,
- współpracy ze środowiskiem rowerowym, biznesem, instytucjami publicznymi oraz ekspertami dla realizacji celów Karty oraz upowszechnienia ruchu rowerowego.

Myślę, że Radom mógłby dołączyć do sygnatariuszy Karty i spełnić jej warunki przy niekoniecznie dużych nakładach finansowych ale konsekwentnym wprowadzaniu ułatwień dla rowerów w najbardziej potrzebnych miejscach.

Informacja na stronie Urzędu Miasta Łodzi: http://www.fundacjafenomen.pl/rowerowalodz/291-karta-b...
11.01.2011, 17:21

Andrzej KosztowniakPrezydent, Urząd
Miejski w Radomiu

Witam. Myślę, że porozmawiamy o zarządzeniu na spotkaniu dotyczącym rozwiązań komunikacyjnych w Radomiu. Zaproszenie na spotkanie wystosowałem w wątku "Tramwaje w mieście". Zapraszam.
10.03.2011, 18:23

Sebastian P.Biuro Planowania
Regionalnego

Andrzej Kosztowniak:
Zarządzenie, tak jak obiecałem, niebawem zostanie
wprowadzone.

Upłynęło 11 miesięcy, niestety zarządzenia nie ma do dziś.

A tymczasem dobiega końca budowa parkingu przydworcowego i...

- ile jeszcze razy trzeba powtórzyć, że codzienny rowerzysta nie skacze po krawężnikach?!

Obrazek

- ile jeszcze razy trzeba powtórzyć, że aby zachęcić do jazdy rowerem nie można lokować miejsc postojowych tak daleko od wejścia? Na szczęście 'tylko' połowa z 80 miejsc parkingowych dla rowerów jest oddalona od bramy o 200 metrów...

Obrazek
Sebastian P. edytował(a) ten post dnia 11.11.11 o godzinie 23:28
11.11.2011, 21:56

Wyślij zaproszenie do