Advertisement

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Elżbieta Krokosz Manager in Learning
& Development, AIB
Bank, Irlandia

Temat: Firma zajmujaca sie uzyskaniem wizy emigracyjnej

Witam serdecznie.

Mam pytanie dotyczące korzystania z firm zajmujących się uzyskaniem wiz emigracyjnych i także roznych (najszybszych) sposobow uzyskania wizy.

Zaczelismy juz z moim partnerem ten proces (wstepny assessment+advanced GSM assessment) poprzez Migration Bureau z Warszawy (oddzial OCEANIA DEVELOPMENT). Mi jako HR Manager i mojemu partnerowi jako architektowi w raporcie otrzymanym od OCEANIA DEVELOPMENT GROUP poradzono abysmy starali sie o wize jako Skilled - Independent (visa subclass 175).Z informacji uzyskanych od konsultanta z Migration Bureau wynika, ze jest to 'najpewniejszy typ wizy' uprawniajacej do poslugiwania sie nia w calym kraju. minusem jest to ze proces uzyskania jej jest bardzo dlugi 18-24 mscy. Oczywiscie my chcielibysmy zalatwic formalnosci jak najszybciej wiec szukam alternatywnych rozwiazan.

Mamy 3 pytania:
1. Czy jest moze jakis inny (na pewno krotszy sposob uzyskania wizy), np. najpierw znajduje firme chetna mnie zatrudnic a dopiero pozniej staram sie o wize z ich pomoca?

2. Czy polecilibyscie moze jakies inne biuro (juz sprawdzone) w pomocy przy calym procesie. W chwili obecnej nie mam zadnych zastrzezen do Migration Bureau z Wawy ale rowniez nie znam zadnych opinii o nich.

3.Czy sadzicie ze powinnismy korzystac z firm posredniczacych w zalatwianiu wiz czy lepiej robic to na własna reke?

Z gory dziekuje za podzielenie sie informacjami.

Pozdrawiam
Ela
5.01.2011, 22:00

Paulina N. Administrator
oprogramowania,
Volvo IT Poland

co prawda ja jestem początkująca jeśli chodzi o ten temat, niemniej już widze że mam opinię do zweryfikowania. W czwartek rozmawiałam z innym biurem zajmującym sie pomoca w uzyskaniu wizy, biuro ma siedzibę w Australii. Oni nam powiedzieli że jako informatycy oczywiście możemy starać się o Skilled Independent ale w związku z wieloma zmianami możemy tej wizy nie dostać, nie z własnej winy, ale z tego powodu, że podobno liczba przyznawanych wiz została mocno ograniczona, poza tym od lipca zmieniają się zasady ("test" punktacji) itp itd. No i może to dłuuuugo trwać. Nam polecono aby raczej zorientować się czy nie znalazłby się jakiś chętny pracodawca chcący nas zatrudnić (wystarczy jedno z nas), wtedy biuro jest w stanie pomóc nam rozpocząć załatwianie formalności nawet w ciągu 10 dni. I wtedy także wymagania są niższe (np egzamin IELTS zdany na 5 dla osoby zatrudnianej i conajmniej na 4,5 dla partnera)...
Chętnie bym to zweryfikowała na podstawie doświadczeń i wiedzy innych osób.
7.01.2011, 13:59

Karol Nowak leżę sobie na
dowolnie wybranym
boku

Migration Bureau?
Czy dalej ściemniają, że zapłata za usługi wynosi ileśtam za godzinę, przewidywana liczba godzin, które spędzą na obrobieniu twojej aplikacji to X. Więc masz zapłacić X*ileśtam, a potem na pewno spędzą mniej czasu i dostaniesz zwrot? Ja musiałem im sporo dopłacić, inaczej moja aplikacja utknęła by w połowie i nie została dostarczona do urzędu imigracji. Opisuję jak mnie potraktowali 4 lata temu, kiedy to moją sprawą się zajmował "oddział" w Nowej Zelandii
Fakt 1 - mają wiedzę (każdy rejestrowany MARA agent ją ma),
fakt 2- są kur.. drodzy,
fakt 3 - za każde pierdnięcie cię skasują, za każdego maila wysłanego, za skserowanie każdej karteczki, za każdy telefon ( za czas spędzony na telefonie oczywiście - za połączenia płacisz ekstra)
fakt 4 - mają bajzel. Niejaki Pan Anka Sahin (ciekawe czy tam jeszcze pracuje)w korespondencji adresowanej do mnie przesyłał dane jakichś holendrów, jak się zapytałem o co mu chodzi nabrał wody w usta...
fakt 5 - każdy dokument musiałem przygotować i zorganizować przetłumaczenie osobiście.
resztę dopowiedzcie sobie sami...

W odpowiedzi na pytania:
1. Za skilled independent agenci mogą cię najwięcej skasować (najwięcej papierów do obrobienia), więc najbardziej im zależy na klientach, którzy mają szansę zdobyć tą wizę.
2. Nie jestem pewien, ale w chwili obecnej DIMA daje sobie 3 lata na rozpatrzenie wizy skilled independent.
3. Jeśli znajdziesz sobie pracodawcę w Australii (mało prawdopodobne na odległość - chyba, że mieszkasz w Wielkiej Brytani i jesteś elektrykiem, lekarzem lub pielęgniarą - są tam agencje szukające pracowników do Australii) to zwykle on ci załatwi wizę sponsorską, więc pomoc "twojego" agenta lokalnego może okazać się zbędna.
4. Jeśli znasz angielski przekop http://www.immi.gov.au tam znajdziesz wszystkie potrzebne informacje.
5. Jeśli nie znasz angielskiego - nie licz, że znajdziesz sponsora.
6. IELTS - bodajże minimum wymagane dla osoby sponsorowanej to 6.
7. Czy korzystać z firm pośredniczących? Jeśli nie masz pojęcia jak załatwić wizę a bardzo ci zależy na emigracji do Australii - raczej tak, przecież nie chcesz, aby twoja wiza została odrzucona, bo nie wiedziałeś, że trzeba dostarczyć tłumaczenie przysięgłe zaświadczenia o niekaralności z Niemiec, w których pracowałeś kilka lat temu przez kilka miesięcy, albo innego w twoim mniemaniu błahego powodu? Z drugiej strony jeśli rozumiesz cały proces wizowy - nie ma konieczności korzystania z agenta.
8. Urząd imigracyjny nie premiuje w żaden sposób aplikacji złożonych za pomocą agenta. Jedno na co musisz uważać - jest zabronione aby osoba niezarejestrowana przez MARA udzielała PŁATNEJ pomocy w załatwieniu wizy. W aplikacji wizowej musisz podać, czy ci ktoś pomagał w załatwieniu wizy i czy dostał za to opłatę (jakąkolwiek - nawet czekoladki się liczą - nie tylko pieniążki).
9. Zwykle od czasu podjęcia decyzji o emigracji do czasu podjęcia kroków zmierzających do emigracji mijają miesiące lub wręcz lata - więc wykorzystaj ten czas dobrze. Pozbieraj wszelkie możliwe informacje na temat wiz (strona IMMI jeszcze raz się kłania ;), a jeśli się zdecydujesz na korzystanie agenta - popytaj kilku różnych co ci zaoferują. Wszyscy oni mają dostęp do tych samych materiałów.

Pozdrawiam
Karol Nowak
http://nowak.com.au
9.01.2011, 13:50

Jacek Donda Business Analyst,
Sydney

Witaj "na grupie" Karol.

Pomijając fragment o Migration Bureau (z którymi ani ja, ani nikt z moich znajomych się nie zetknął) to nic dodać, nic ująć.

My sami korzystaliśmy z usług agentki, co przyznaję nie było tanie. W zamian jednak wszystko było załatwione na czas, bez najmniejszego zarzutu, a przede wszystkim bez dodatkowych niespodzianek (czytaj: dopłat). Z kolei nasi znajomi wszystko załatwiali sami i też dostali wizę. Wybór tak naprawdę zależy od posiadanego czasu i pieniędzy.

Najważniejsze to zawsze być na bieżąco z przepisami i informacjami na http://immi.gov.au. Szczególnie teraz, gdy obowiązuje nowa lista SOL, a za chwilę zmieni się cała punktacja.
9.01.2011, 14:38

& Development, AIB
Bank, Irlandia

Dziękuję ogromnie za te wszystkie wyczerpujące informacje. Jednego jesteśmy pewni - na pewno nie chcemy przez to przechodzic sami. Chcemy skorzystac z firmy, która profesjonalnie sie tym zajmie. Z dwoch powodow: nie mamy na to czasu, bo pewnie jest to ogromnie czasochlonne i ciagle trzeba czytac przepisy itp itd. Rozumiemy, ze za usluge trzeba zaplacic. Po drugie - obawiam sie, ze samemy szperanie w tym wszystkim przedluzy czas uzyskania tej wizy.

Karol - przeraza mnie faktycznie Twoja informacja na temat Migration Bureau i dzieki ogromne za podzielenie sie swoimi doswiadczeniami. Jacek - a czy Ty bylbys w stanie podac nam namiar na agentke z ktorej byles zadowolony? Chcielibysmy zaczac proces jak najszybciej i lepiej korzystac z kogos, z kogo ktos byl naprawde zadowolony. Rozumiem, ze ona moze byc droga jak wspominasz, ale musimy sie na to zdecydowac.

I jeszcze pytanie - ile czasu, z Waszego doswiadczenia, wyniesie najbardziej optymistyczny scenariusz uzyskania wizy? Na ile jeszcze miesiecy/lat musze sie nastawiac na mieszkanie w Polsce, nawet jak zaczne ten proces jeszcze w styczniu?

Pozdrawiam serdecznie
Ela
10.01.2011, 14:17

Jacek Donda Business Analyst,
Sydney

Witaj Ela,

Jeśli chodzi o czas, to samo oczekiwanie na decyzję zajmuje od 6 miesięcy do 2, a ostatnio nawet 3 lat. Tu wszystko zależy od rodzaju wizy i grupy "priorytetowej" do której się zakwalifikujecie. Więcej szczegółów znajdziesz tutaj: http://www.immi.gov.au/about/charters/client-services-...

Do tego musisz jeszcze dodać czas na zebranie wszystkich niezbędnych dokumentów, IELTS, potwierdzenie kwalifikacji i przygotowanie aplikacji. To już pole do popisu dla Was i Waszego Agenta. Samo oczekiwanie na potwierdzenie kwalifikacji zwykle nie trwa dłużej niż 1-2 miesiące.

A co do Agentki, to niestety jakiś czas temu przeszła na emeryturę i już się tym nie zajmuje.

Pozdr.
J.

PS. Pamiętaj, że w lipcu 2011 zmienia się punktacja.
11.01.2011, 14:10

Zbigniew Deca kuchnio,
nadchodzę!!!

Elżbieta Krokosz:

Mamy 3 pytania:
1. Czy jest moze jakis inny (na pewno krotszy sposob uzyskania wizy), np. najpierw znajduje firme chetna mnie zatrudnic a dopiero pozniej staram sie o wize z ich pomoca?

2. Czy polecilibyscie moze jakies inne biuro (juz sprawdzone) w pomocy przy calym procesie. W chwili obecnej nie mam zadnych zastrzezen do Migration Bureau z Wawy ale rowniez nie znam zadnych opinii o nich.

3.Czy sadzicie ze powinnismy korzystac z firm posredniczacych w zalatwianiu wiz czy lepiej robic to na własna reke?
Ja obecnie korzystam z usług Pacific Center - jestem bardzo zadowolony i polecam. Warto skorzystac z usług pośrednika - obecnie przepisy ciagle sie zmieniaja i jak dla mnie to jest tego za duzo aby to wszystko ogarnac.
11.01.2011, 16:22

Paulina N. Administrator
oprogramowania,
Volvo IT Poland

Zbigniew Deca:
Ja obecnie korzystam z usług Pacific Center - jestem bardzo zadowolony i polecam. Warto skorzystac z usług pośrednika - obecnie przepisy ciagle sie zmieniaja i jak dla mnie to jest tego za duzo aby to wszystko ogarnac.

ja tez :)
11.01.2011, 22:13

Karolina S. udalo sie !!!!

Paulina N.:
Zbigniew Deca:

Witajcie,

a macie może jakiś namiar telefoniczny na ten Pacific Center ? Dzwonię pod numery podane na stronie i cisza ? Może jakies konkretne nazwisko ? będę wdzięczna za info.

Karolina
13.01.2011, 12:23

Paulina N. Administrator
oprogramowania,
Volvo IT Poland

Karolina S.:
Paulina N.:
Zbigniew Deca:

Witajcie,

a macie może jakiś namiar telefoniczny na ten Pacific Center ? Dzwonię pod numery podane na stronie i cisza ? Może jakies konkretne nazwisko ? będę wdzięczna za info.

Karolina

bo jak dzwonisz w dzień to u nich jest noc :P napisz maila :)
ja rozmawiałam z nimi o 6 rano naszego czasu. Oni już powoli chyba pracę konczyli wtedyPaulina N. edytował(a) ten post dnia 13.01.11 o godzinie 12:27
13.01.2011, 12:26

Dzwoniłam do ich biura w Warszawie - :)))
13.01.2011, 12:46

Paulina N. Administrator
oprogramowania,
Volvo IT Poland

Karolina S.:

uhm no ja się kontaktowałam tylko z tymi w Australii, za pomocą maila a potem na skype więc niestety nie podam Ci wiarygodnego numeru do siedziby w Polsce
13.01.2011, 13:19

dowolnie wybranym
boku

Mam znajomą agentkę migracyjną w Brisbane (polka). Jak chcesz dam Ci do niej namiary.
Pozdrawiam
Karol
13.01.2011, 22:21

Pewnie że chcę - :)))
14.01.2011, 00:17

& Development, AIB
Bank, Irlandia

Hej wszystkim,

Bardzo dziekuje za wszystkie pomocne informacje. Do kazdego z osobna mam jakas prosbe lub pytanie wiec zaczne po kolei :))

Karol, czy moglbys rowniez do mnie wyslac namiary na agentke? bede wdzieczna za pomoc.

Zbyszek, widze z twojego profilu ze juz od jakiegos czasu jestes w AU, ile czasu w twoim przypadku zajelo zalatwianie wizy i wszelkich formalnosci z Pacific Centre? Z gory dzieki za info.

Jacek, dziekuje za linka. Zaczelam przegladac grupy "priorytetowe" i w naszym przypadku jestesmy dosyc wysoko. Boje sie tylko ze wszyscy agenci przy pierwszym kontakcie podaja najbardziej optymistyczna wersje, tak zeby klient zdecydowal sie na ich uslugi "6-18 mscy+oczywiscie mamy 100% skutecznosc"...wiecie sami, takie gadki sprzedazowe. Pozniej w praniu okazuje sie ze rzeczywistosc jest inna i trzeba doplacac za usluge (tak jak w przypadku Karola) lub po prostu agent stwierdza ze to jest poza zakresem jego kompetencji i teraz czekamy na decyzje urzedu, ktory przewaznie wykorzystuje okres odpowiedzi na maxa. No ale trzeba optymistycznie na ten proces spojrzec i cierpliwie czekac. A w tzw. miedzyczasie zapoznac sie z kultura i obyczajami za pomoca przewodnikow i wypowiedzi ludzi juz mieszkajacych w AU;))

jeszce raz dzieki Wszystkim za info i poswiecony czas! Milego dnia!
14.01.2011, 12:25

dowolnie wybranym
boku

Karolina - podeślij mi jakiś kontakt do ciebie, to Ci wyślę namiary na agentkę.
Karol
16.01.2011, 00:36

Zbigniew Deca kuchnio,
nadchodzę!!!

Paulina N.:
Karolina S.:

uhm no ja się kontaktowałam tylko z tymi w Australii, za pomocą maila a potem na skype więc niestety nie podam Ci wiarygodnego numeru do siedziby w Polsce

dzwoń ze skype do Australii - od północy do 8:00 rano polskiego czasu.
Ewentualnie znajdz ich na facebooku - "Pacific Center Planet of Adventures"

tel.:+61749464680Zbigniew Deca edytował(a) ten post dnia 10.02.11 o godzinie 07:31
10.02.2011, 07:28

Zbigniew Deca kuchnio,
nadchodzę!!!

Elżbieta Krokosz:

Zbyszek, widze z twojego profilu ze juz od jakiegos czasu jestes w AU, ile czasu w twoim przypadku zajelo zalatwianie wizy i wszelkich formalnosci z Pacific Centre? Z gory dzieki za info.

Tak na prawde to każdy przypadek jest inny - w zależności od rodzaju wizy o którą aplikujesz.
Ja w tej chwili jestem w trakcie organizowania wszystkiego i tak na prawde to na początku ode mnie zależy ile to potrwa (badania, egzamin IELTS, organizowanie tłumaczeń, etc.) Jeśli tylko to dostarczę to aplikacja od razu jest składana - potem już tylko czekać :) - ile? - dokładnie nie wiem ale mam nadzieje ze do konca roku sie wyrobie.
10.02.2011, 07:39

Wyślij zaproszenie do