Reklama: Twoja konkurencja już Cię wyprzedziła SPRAWDŹ JAK

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Tomasz Wielecki Biuro
architektoniczne

Temat: Jakich specjalistów potrzebuję do stworzenia strony?

Chcę stworzyć stronę dla mojej firmy. Nie chcę zlecać wykonania żadnej firmie - zamiast tego mam zamiar wynająć poszczególnych wykonawców, a ja chcę pozostać kimś w rodzaju project manager. Przyznaję jednak, że jestem laikiem, a tworzeniem stron interesuję się tylko amatorsko, stąd mam kilka wątpliwości.
Pierwsza z nich: jacy specjaliści tak naprawdę są potrzebni do stworzenia strony? Mam na myśli raczej prostą stronę, bez żadnych animacji, skryptów etc. Z funkcjonalnościami takimi jak np. tutaj:

http://www.smtick.com/
http://www.versamedispa.com/

Z tego co się orientuję, wystarczy grafik i koder, który stworzony szablon graficzny wkomponuje w odpowiedni język. Zgadza się? Czy potrzebuję kogoś
jeszcze?
Ponadto: jak wygląda sytuacja z CMSem? Wiem, że są darmowe aplikacje, które sprawnie działają. Jeśli chciałbym z takiej korzystać, to kto powinien wkomponować to w stronę? Koder?
Wiem też, że niektóre firmy mocno naciskają na tworzenie stron w oparciu o ich własny CMS. Jednak czy w moim przypadku stworzenie własnego CMSa się opłaca? Czy może te darmowe są na tyle dobre i elastyczne, że wystarczy z nich skorzystać? I znowu: jeśli bym się zdecydował na budowę CMSa, to kto go tworzy? Też koder?

Pomóżcie rozwiać moje wątpliwości i wybaczcie jeśli pytania są zbyt banalne ;)
30.12.2010, 18:10

Adam Barański Programista, Adroom

Do zrealizowania takiego projektu wystarczy Ci grafik, który narysuje layout i koder, który Ci to skoduje (css,html,php. Ogólnie strony podane przez Ciebie są bardzo proste w budowie. Co do cms-a, ja bym to zrobił na typolight(contao). Jest darmowy i dość łatwy w obsłudze. Osobiście nie robiłbym nowego cms-a od zera bo szkoda na to czasu i pieniędzy. Oczywiście za "wkomponowanie" strony w cms-a powienien być odpowiedzialny koder.Adam Barański edytował(a) ten post dnia 30.12.10 o godzinie 18:22
30.12.2010, 18:21

Mariusz Sobociński NPI MANAGER, ALCATEL
LUCENT

design- oczywiscie grafik. zakodowanie to juz albo koder albo grafik(jesli opanowal to rzemioslo). Funkcjonalosci -koder.
Co do budowy wlasnego CMS-a nie warto. Zgadzam sie z Adamem. Szkoda czasu i pieniedzy. ja polecilbym Joomla! ogolnodostepna z szerokim wsparciem. Pozdrawiam serdecznie :)
30.12.2010, 18:26

Ogólnie tak jak przedmówcy ale cms'ów jest mnóstwo ... i trzeba by troszkę przetestować co komu będzie lepiej leżało.

Ja preferuję Wordpressa mimo, że to system blogowy .. ale i normalne stronki też szybko i elegancko się robi.

Własnego cmsa buduję się aktualnie dla dużych projektów.
Wiele firm chce napisać dla Ciebie cms'a bo tylko one będą łatwo w miarę mogły nim zarządzać bo tylko one będą wiedziały co i jak tam zrobić. Oczywiście inny koder też ale sporo czasu może mu zająć aby połapać się co jest tam porobione.

Dla małych stron polecam gotowego darmowego cms'a. Wybór konkretnego to już insza inszość.
30.12.2010, 20:16

Robert K. сисадмин

użyj - jak już kolega wspomniał - wordpress-a z jakimś darmowym szablonem, który Ci wpadnie w oko - podmienisz niewielką ilość grafiki i osiągniesz efekt jak w linkach, które podałeś
30.12.2010, 20:42

Michał Wachowski Freelancer na
zakręcie i
bazodanowiec z
bożej łaski

Od layoutu/designu - grafik.
Od całej reszty - koder/programista.

Osobiście uważam, że Joomla!, Wordpress czy czyjś autorski CMS - jeden pies.
Jak sam zauważyłeś, jako laik przy każdym wariancie będziesz potrzebował kogoś kto zrobi to za ciebie.

Równie dobrze możesz zrobić tak jak pisze Robert Kasprzak i spróbować samemu. Do stracenia masz tylko czas. Jak się nie uda - to wtedy zatrudnisz ludzi.

(czuję się jak bym strzelił sobie w stopę ostatnim akapitem :D)
30.12.2010, 20:45

Robert Nodzewski Tworzenie serwisów
www oraz paneli do
zarządzania/raporto
...

Ale panowie, jedziecie po tych firmach co to niby chcą pisać CMSa specjalnie dla niego. Żadna poważna firma nie będzie pisała cms dla jakiejś popierdółki. Firmy chcą użyć własnego cms, którego już mają i którego już używały przy nie jednym projekcie. To tak jakby wziąść Joomle czy wordpressa. Tyle tylko, że tu firma woli wziąść własne rozwiązanie, które zna od podszewki, w którym jakby co bez problemu cos zmieni itp.
30.12.2010, 20:54

Marek Karnecki rozwijamy się ;)

Pytanie banalne - jak piszesz - w dodatku 99% nawet jednoosobowych firm ( w zależności od komplikacji strony twojej oczywiście ) zrobi ci wszystko od a do z ...
30.12.2010, 21:32

Wojciech J. mistrz wuwuWuJitsu

Dobra, wszystko pięknie, grafik do layoutu + ew. cięcia, koder/programista do postawienia grajdołu.
A podług czego mają w ogóle przygotować wszystko, bo chyba sami sobie nie rozpiszą funkcjonalności i nie przygotują choćby krótkiego briefa za klienta ? :)
Robert Nodzewski:
Tyle tylko, że tu firma woli wziąść własne rozwiązanie,
które zna od podszewki, w którym jakby co bez problemu cos zmieni itp.

Zakładając że własne rozwiązanie jest modularne, posiada system backupu, autoryzację dostępu użytkowników/grup i nie rozwali tego pierwszy z brzegu skrypt typu injection/xss. Choć nawet i OS-owe rozwiązania nie dają 100% gwarancji ;)
Michał Wachowski:
Równie dobrze możesz zrobić tak jak pisze Robert Kasprzak i spróbować samemu. Do stracenia masz tylko czas. Jak się nie uda - to wtedy zatrudnisz ludzi.

To jak z kafelkowaniem: każdy przyklei kafel do podłogi czy ściany.
Zadowolony może i będzie z efektu, ale odwiedzającym gościom na pewno rzucą się w oczy niedoróbki ;)
Michał Wachowski:
(czuję się jak bym strzelił sobie w stopę ostatnim akapitem :D)

hehe, z obrzyna i to w obydwie na raz ;D

Nieco poza tematem, ale poza samą witryną co z:
- hostingiem
- pozycjonowaniem (WP/joomla/cokolwiek + szablonik z którego korzysta N-tys. witryn jest rozwiązaniem fatalnym)
- dalszym supportem
i wiele innych, o których nie padło nawet słowo :)
30.12.2010, 21:44

www oraz paneli do
zarządzania/raporto
...

Robert Nodzewski:
Tyle tylko, że tu firma woli wziąść własne rozwiązanie,
które zna od podszewki, w którym jakby co bez problemu cos zmieni itp.

Zakładając że własne rozwiązanie jest modularne, posiada system backupu, autoryzację dostępu użytkowników/grup i nie rozwali tego pierwszy z brzegu skrypt typu injection/xss. Choć nawet i OS-owe rozwiązania nie dają 100% gwarancji ;)
Gdy firma rozwija od x lat swój cms to zapewne takie rzeczy ma już od dawna. Jak nie ma, to się z tego nie korzysta - proste. No chyba, że firma dopisze to czego brakuje za drobną przyzwoitą opłatą i klientowi to pasuje.

Nie chodzi mi o to, by zachwalać produkty firm a negować dostępne inne cmsy na rynku. Napisałem posta tylko i wyłącznie dlatego, że parę osób chyba źle zrozumiało słowa "firma proponuje własne rozwiązanie/cms" i założyło, iż firma będzie pisała specjalnie na nowo jakiś cms :)
30.12.2010, 21:55

Wojciech J. mistrz wuwuWuJitsu

Robert Nodzewski:
Gdy firma rozwija od x lat swój cms to zapewne takie rzeczy ma już od dawna. Jak nie ma, to się z tego nie korzysta - proste. No chyba, że firma dopisze to czego brakuje za drobną przyzwoitą opłatą i klientowi to pasuje.
Nie chodzi mi o to, by zachwalać produkty firm a negować dostępne inne cmsy na rynku. Napisałem posta tylko i wyłącznie dlatego, że parę osób chyba źle zrozumiało słowa "firma proponuje własne rozwiązanie/cms" i założyło, iż firma będzie pisała specjalnie na nowo jakiś cms :)

O tym wszystkim można by poopowiadać przez kilka długich stron tego wątku.
Wiadomym jest, że punkt widzenia zależny będzie od własnej praktyki, tego co widziały oczy (czego często wolałyby w ogóle nie widzieć) i szkoda byłoby bezpłodnie molestować klawiatury.
Słowem: dane rozwiązanie będzie dobre tylko wtedy, gdy klient mu przyklaśnie i będzie z niego zadowolony :)

Tomasz Wielecki:
Pomóżcie rozwiać moje wątpliwości i wybaczcie jeśli pytania są zbyt banalne ;)

Przede wszystkim zacznij od podstaw:
1. czego dokładnie potrzebujesz - witryna firmowa/portal/strona statyczna/zarządzana/portfolio/inne

2. specyfikacja funkcjonalna - bez tego na 100% wyjdą kwiatki, bo podczas projektowania grafik nie uwzględni kilku rzeczy, a które sobie umyślisz po np.2 tygodniach. Z kolei koder będzie musiał na siłę kombinować, rozpieprzy przy tym koncepcje grafika w dropny mak, co nie wróży za wiele dobrego i doprowadzi do frustracji.

A co się na to składa ?
Przede wszystkim nawigacja i związana z nią estymowana ilość treści,w raz z tym jaka to ma być treść.
Jak ma wyglądać działanie poszczególnych elementów, jak np. formularza/y kontaktowego. Wydaje się to tak trywialną rzeczą, a jest to wcale łatwa do zaimplementowania sprawa. Z reguły takie formularze oprogramowuje się i zabezpiecza własnoręcznie, a wszelkie zmiany wymagają edycji kodu źródłowego. Jeśli nie będzie jasne, że: za miesiąc będę chciał sobie zmienić adres na który będą spływać wiadomości, to czeka cię grzebanie w kodzie, albo ekstra koszt na zlecenie tego, bo w backendzie programista nie uwzględnił tego, bo postępował wg rozwiązań domyślnych. Formularz to najprostszy przykład z życia wzięty.

Nawet gotowe CMS-y niekoniecznie umożliwiają dostosowanie elementów do własnego widzimisię a nie każdy zechce pójść na kompromisy.

3. Dobra, mam witrynę i gdzie mam ją sobie teraz ... ?
Wcześniej wspomniałem o tym, że sama witryna składa się z plików, obrazów i ewentualnie bazy danych. Samoistnie się nie udostępnią.

4. blablabla plepleple...

5. Gdy przeczytasz postawione wymagania i odpowiesz pozytywnie na pytanie:
czy ja potrafię sam to wszystko zrobić by spełniało moje oczekiwania i nie zestarzeć się przedwcześnie wykorzystując chociażby ogólnodostępne rozwiązania, wtedy - jak już Panowie wcześniej wspomnieli - nie ustawaj w próbach :)

trzymam kciuki za powodzenie
31.12.2010, 03:30

Krzysztof K. webdesigner,
freelancer

Wojciech J.:
A podług czego mają w ogóle przygotować wszystko, bo chyba sami sobie nie rozpiszą funkcjonalności i nie przygotują choćby krótkiego briefa za klienta ? :)

Za klienta nie, ale wspólnie owszem. To Ty orientujesz się w temacie i wiesz co musi być ustalone, przedstawiasz alternatywne rozwiązania dla nietrafionych propozycji klienta i uzupełniasz to co pominął. On się czegos po drodze dowie, bardziej świadomy chętniej bedzie współpracował. Ty wypytasz o firme, branże, produkty, CI itd.
31.12.2010, 08:13

konto usunięte

Zgadzając się na zamkniętego CMS skazujesz się na dożywotnią współpracę z daną firmą albo konieczność przepisywania strony gdy oni znikną z rynku albo z jakichś powodów przestaną ci pasować.
31.12.2010, 08:45

Robert B. właściciel,
optymalizacja
wyników
wyszukiwania (SEO)

Mateusz Jaworski:
... skazujesz się na dożywotnią współpracę z daną firmą ...

Brzmi to jak wyrok. Takie "wyroki" można dopasować do każdej sytuacji:

- ... się na WP, skazujesz się na ataki hackerów
- ... się na Joomlę zmodyfikowaną przez kodera skazujesz się na brak aktualizacji
- ... się na WP bądź Joomlę skazujesz się na brak supportu (musisz sam o niego zadbać).

Prawda zaś jest taka, że sam musisz zastanowić się na co cię stać uwzględniając wszystkie aspekty.
Tomasz Wielecki:
... Wiem, że są darmowe aplikacje, które sprawnie działają.

Darmowe aplikacje = aplikacje dla mas. Do tego wcale nie są takie wolne od wad (nie są sprawnie działające) szczególnie jak potrzebujesz nieco indywidualności (np. zmienić drobne "coś").Robert B. edytował(a) ten post dnia 31.12.10 o godzinie 08:57
31.12.2010, 08:54

konto usunięte

Wiadomo, ze opensourcowym CMS nie modyfikuje sie plikow zrodlowych. Są firmy, ktore za pieniadze dostarczaja supportu do systemow CMS - i ludzi ktorzy sie na nich znaja jest o wiele wiecej niz znajacych sie na CMS X firmy Y
31.12.2010, 09:04

www oraz paneli do
zarządzania/raporto
...

Mateusz Jaworski:
Wiadomo, ze opensourcowym CMS nie modyfikuje sie plikow zrodlowych. Są firmy, ktore za pieniadze dostarczaja supportu do systemow CMS - i ludzi ktorzy sie na nich znaja jest o wiele wiecej niz znajacych sie na CMS X firmy Y
Skolei przy zamkniętych systemach zna je mało kto, lub w ogóle nikt poza firmą. Daje to większe "bezpieczeństwo" przy rożnego rodzaju ataków.Mniej osób widziało kod źródłowy, mniejsze prawdopodobnieństwo na wykrycie poważnych dziur ;)

ps: tak wiem, ze dziure mozna znaleźć i bez kodu źródłowego, nie mniej jednak kod źródłowy i duża liczba hakerów znających danych system zdecydowanie bardziej podnosi ryzyko ataku
ps2: tak wiem, że opencourcowe systemy mają aktualizacje, gdy się w nich wykryje dziure. Tylko jakoś czesto dziwnie się okazuje, że ciezko jest od tak zrobic aktualizacje takiego opensource, gdy już jakis koder zacznie pisać coś na takim systemie ;)

Jak już wspomniano trzeba z rozwagą wybrać co się bedzie brało i na jakiej zasadzie. Każda z opcji ma swoje wady i zalety.
31.12.2010, 09:16

konto usunięte

Robert Nodzewski:
ciezko jest od tak zrobic aktualizacje takiego opensource, gdy już jakis koder zacznie pisać coś na takim systemie ;)

Jak sie wynajmie debila ktory pohakuje pliki CMSa, to tak. A jesli oprze sie na zasadach sztuki piszac komponenty, moduly i pluginy zamiast grzebac w kodzie zrodlowym systemu, to nie ma najmniejszego problemu z aktualizacjami. Wiem coś o tym, bo za każdym razem jak wychodzi nowa joomla aktualizujemy ponad 100.000 stron za jednym zamachem i nigdy się nic nie psuje.

A zabezpieczyć się przed włamaniem do takiej Joomli, albo chociaż przed konsekwencjami włamania jest bardzo łatwo, wystarczy znać zagrożenie - znowu, trzeba użyć specjalisty a nie bratanka kolegi.Mateusz Jaworski edytował(a) ten post dnia 31.12.10 o godzinie 09:24
31.12.2010, 09:23

www oraz paneli do
zarządzania/raporto
...

Mateusz Jaworski:
Robert Nodzewski:
ciezko jest od tak zrobic aktualizacje takiego opensource, gdy już jakis koder zacznie pisać coś na takim systemie ;)

Jak sie wynajmie debila ktory pohakuje pliki CMSa, to tak. A jesli oprze sie na zasadach sztuki piszac komponenty, moduly i pluginy zamiast grzebac w kodzie zrodlowym systemu, to nie ma najmniejszego problemu z aktualizacjami. Wiem coś o tym, bo za każdym razem jak wychodzi nowa joomla aktualizujemy ponad 100.000 stron za jednym zamachem i nigdy się nic nie psuje.

A zabezpieczyć się przed włamaniem do takiej Joomli, albo chociaż przed konsekwencjami włamania jest bardzo łatwo, wystarczy znać zagrożenie - znowu, trzeba użyć specjalisty a nie bratanka kolegi.Mateusz Jaworski edytował(a) ten post dnia 31.12.10 o godzinie 09:24

To samo dotyczy firm. Dasz robote "firmie" naciągaczy i kretynów będziesz miał tak samo. Dasz porządnej, będziesz miał porządnie.
Pisałeś, że dając firmie wiążesz się z nią. I tak i nie. Tak samo dając koderowi co pisze na joomli to możesz się wiązać z nim. Jak tak porobi moduły, że ni w ząb nie będzie wiadomo o co chodzi, co jest w bazie a po co to, też będą problemy z rozwijaniem przez kogoś innego. Owszem, ktoś kto już zna joomle na pewno będzie miał mniej roboty wdrażając się w cudze nowe moduły.
Nie uważam jednak, że można tak jednoznacznie powiedzieć, "że jadąc na zamkniętym cmsie to koniec i kropka, masz czlowieku przechlapane" ;)
Wszystko zależy od potrzeb.

Masz 100 000 stron na joomla? No i ok. Zakładam więc, że jesteś specjalistą w joomli. Ja zaś przykładowo nie tolerują tego ustrojstwa. Przyszło mi swego czasu pisać w tym, przeglądać kod i załamka.
Owszem, napisać szybko stronę, jakiegoś cmsa - nie ma problemu, joomla pewnie będzie fajna. Ale robić coś większego w oparciu na tym to raczej nie.

Zapewne w tym przypadku, w tym konkretnym temacie joomla może być. Zapewne wyjdzie taniej niż zlecać to firmie na jej własnym cmsie.
31.12.2010, 09:53

konto usunięte

Nie ja mam 100.000 stron, ale tyle mamy kont w firmie hostingowej, w ktorej pracuje :)

Wiadomo, ze kazdemu wedlug potrzeb, ale moim zdaniem dobrzy developerzy open source + popularny CMS to lepsze rozwiazanie dla malych i srednich firm.
31.12.2010, 10:30

www oraz paneli do
zarządzania/raporto
...

Mateusz Jaworski:
Nie ja mam 100.000 stron, ale tyle mamy kont w firmie hostingowej, w ktorej pracuje :)
Hehe, tak się zastanawiałem, że na jedną osobę to trochę dużo ;)
Wiadomo, ze kazdemu wedlug potrzeb, ale moim zdaniem dobrzy developerzy open source + popularny CMS to lepsze rozwiazanie dla malych i srednich firm.
W sensie klientów czy firm kodujących? Bo jak firm kodujących to znowu możemy toczyć boje ;) A jak w sensie klientów to raczej zależy od projektu.
Przejrzałem dwa przykładowe projekty z tego tematu i tu faktycznie nie ma co uderzać w jakiś zamknięty cms, bo te dwa przykładowe projekty to tak na dobrą sprawę tylko cms (no chyba, że coś w nich przegapiłem). Tutaj faktycznie ogólnie dostępny cms (joomla, wordpress, inne) i po sprawie. Jakby się uprzeć to nawet grafik i koder nie bedzie potrzebny. Jest przecież masa skórek dla takich cmsów. Grafik co najwyżej by logo jakieś zrobił. Chyba, że klient chce mieć swoją specyficzną grafikę, to wtedy grafik i koder, który wstawi i po sprawie.
31.12.2010, 10:43

Wyślij zaproszenie do