Reklama: Wysokie zyski z Twojej strony www , DOŁĄCZ DO NAS

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Michał Lattari Programista /
Administrator
systemów Unix-Linux
/ Projekt...

Temat: Linia przekazu YANG w szkole Tomasza (???)

Witam!

Chciałem się uprzejmie zapytać Tomasza jaka jest linia przekazu w jego szkole jeżeli chodzi o styl Yang, ponieważ mam pewne trudności ze skojarzeniem ruchów uczonej się w jego szkole formy z ruchami (sposobem ich wykonywania) w formach stylu Yang. Jedyne co mi przychodzi na myśl to sposób poruszania się Cheng Man Chinga :-))))

Dziękuję

Michał
28.12.2010, 17:11

Tomasz Nowakowski Nauczyciel Tai Chi
(Tai Ki Kung),
Visual artist

Temat: Linia przekazu YANG w szkole Tomasza (???)

Michał Lattari:
Witam!

Chciałem się uprzejmie zapytać Tomasza jaka jest linia przekazu w jego szkole jeżeli chodzi o styl Yang, ponieważ mam pewne trudności ze skojarzeniem ruchów uczonej się w jego szkole formy z ruchami (sposobem ich wykonywania) w formach stylu Yang. Jedyne co mi przychodzi na myśl to sposób poruszania się Cheng Man Chinga :-))))

Dziękuję

Michał

Witaj Michale,

Ponieważ postawiłeś to samo pytanie na dwóch forach wrzucam tu moją odpowiedź z forum Tai Chi:

Witaj Michale,

U kogo się uczę wiesz przecież doskonale. Odpowiadałem na to pytanie już wielokrotnie. Najważniejszym dla mnie nauczycielem jest mistrz Ming Wong C.Y. On przede wszystkim weryfikuje moją wiedzę i doświadczenia płynące z praktyki.
Dotyczy to obu stylów które uprawiam i ogólnie całego rozumienia Tai Chi.

Moja nauka już od dawna przebiega inaczej niż u osoby początkującej. Nie polega na uczeniu się podstaw technicznych Tai Chi Chuan ale na realizacji indywidualnych zadań i weryfikacji doświadczeń wynikających z ich realizacji.

Na przykład, jedno z wielu zadań dotyczących konkretnie stylu Yang jakie od Minga otrzymałem na początku lat dziewiędziesiątych dotyczyło metodyki uczenia. Polegało za zbadaniu ograniczeń jakie mają skrócone i uproszczone formy powstałe na bazie stylu Yang Chengfu. Następnie za radą Minga wycofałem się z uczenia 24 i 48 form i w ciągu kilku lat przestawiłem i oparłem swoją metodykę uczenia stylu o formę długą (108 form) Yang Chengfu jako formę podstawową.

Mistrz Ming Wong C.Y. oprócz tego, że praktykuje całe swoje życie swój rodzinny styl Tai Ki Kung San Fung uprawiał też inne style Tai Chi Chuan.
Styl Yang w Hong Kongu u syna Yang Chengfu niestety nieżyjącego już mistrza Yang Shou Zhong.
Oprócz tego studiował inną wersję stylu Yang u mistrzyni z Hong Kongu której nazwiska niestety dobrze nie pamiętam. (Rozmawialiśmy o tym przed kilkunastu laty).
Ming ma ogromną wiedzę o Tai Chi Chuan i był i jest dla mnie źródłem wielu cennych informacji bardzo praktycznych i często niedostępnych w żadnej fachowej literaturze o stylu Yang, lub innych stylach Tai Chi Chuan.

Wspominałem też wielokrotnie, że uczyłem się Tai Chi Chuan u różnych nauczycieli (dotyczy to nie tylko stylu Yang).
Stąd niezależnie od Minga związany jestem jeszcze z innymi liniami przekazu.
Na przykład, mistrzowie z Taiwanu Chan Te Seng i Tsan-Hsi Chen uczniowie między innymi mistrza Wang Yen-nien.
Mistrz Wang Yen-nien studiował Tai Chi Chuan stylu Yang u mistrza Wang Xingwu, ucznia Yang Banhou.
Później wewnętrzną odmianę stylu: Yang Jia Michuan Tai Chi Chuan (Tak zwany sekret rodziny Yang) u mistrza Zhang Qinling.

Mistrz Zhang Qinling był studentem Yang Jianho i jego syna Yang Chengfu.

U mistrzów Chan Te Seng i Tsan-Hsi Chen uczyłem się między innymi Kanonu Trzynastu Podstawowych Form Tai Chi Chuan stylu Yang, który to Kanon wykorzystuję w swojej metodyce uczenia początkujących do uczenia podstaw stylu.
A osoby na wysokim poziomie zaawansowania w oparciu o ten kanon uczę Ta lu czyli pełne tuishou 13 podstawowych form w praktyce z partnerem.

Jak sugerowałeś na forum Zasady Tai Chi jestem również mocno związany z linią przekazu mistrza Cheng Man Chinga. Uprawiałem nawet niedawno przez kilka lat intensywnie jego odmianę stylu Yang, ale nie uczę jego stylu.
Praktyka ta była związana przede wszystkim z moją pracą nad tłumaczeniem książki mistrza Cheng Man Chinga
„Trzynaście Rozpraw o Tai Chi Chuan".

Pozdrawiam,

Tomasz NowakowskiTomasz Nowakowski edytował(a) ten post dnia 21.01.11 o godzinie 15:41
21.01.2011, 15:39

Wyślij zaproszenie do