- 1
- 2
- Następna »
Dariusz Skraskowski konsultant, autor
Temat: Największe problemy w umawianiu spotkań przez telefon
Witam serdecznie.Wiele osób ma różne problemy i pytania dotyczące umawiania spotkań przez telefon. Najczęściej w tym kontekście korzystają z telefonu handlowcy umawiający sobie spotkania oraz telemarketerzy umawiający spotkania dla handlowców.
Jeśli umawiasz spotkania przez telefon, w tym temacie możesz dodawać opisy swoich problemów i pojawiające się pytania dotyczące tematu.
Na bieżąco będę odpowiadał, korzystając ze swojego piętnastoletniego doświadczenia w pracy na telefonie.
Będę wdzięczny za pisanie porad i odpowiedzi do pojawiających się problemów i pytań również przez innych członków grupy. Szczególnie osoby, które mają dużą wiedzę i doświadczenie w temacie.
Zapraszam do opisania problemów i pytań oraz dyskusji tematycznej.
Piotr H. 3ujecia.com
Przez pewien czas pracowałem jako telemarketer, później też umawiałem spotkania, lecz sobie. Nie powiem skuteczność miałem całkiem niezłą, lecz strasznie mnie to zmęczyło.Teraz ciężko jest mi się przemóc i zadzwonić, nie mówiąc już o jakiejś dłuższej sesji.
Dla mnie największym problem, nie jest umówić spotkanie, lecz chwycić za telefon.
Dariusz Skraskowski konsultant, autor
Proponuję kilka telefonów do dobrych znajomych przed sesją dla rozgrzewki.Lub do klientów, z którymi miałeś świetny kontakt przed tą przerwą w pracy.
W ten sposób łatwiej chwycić za telefon.
Ewa M. trener, konsultant
A ja proponuję szukać kreatywnych sposobów na rozpoczynanie takich rozmów 'pewnie Pan/i myśli, że chcę Panu/i coś wcisnąć":) i pracę nad głosem żeby brzmiał tak żeby chciało się go słuchać.Jeśli opór przed podniesieniem słuchawki wynika z tego, że obawiamy się negatywnej reakcji osoby po drugiej stronie, zróbmy wszystko żeby to ryzyko zminimalizować. Przede wszystkim odpowiedzmy sobie uczciwie na pytanie czy to co mówimy przez telefon, nas samych przekonałoby do tego żeby umówić się na spotkanie. Jeśli nie, co w takim razie należałoby powiedzieć? Jeśli to za trudne powiedzmy po prostu "chciałbym umówić się z Panią/em na spotkanie. Co mogłoby Panią/Pana do niego przekonać?:)"
Tomasz
Bednarz
SZUKAM INNEJ PRACY
/Doradca ds.
Wyspecjalizowanej
Obsługi...
Dariusz Skraskowski::)))))))))))) o nie, na pewno nie, zwłaszcza jak musisz odbyć 120 merytorycznych rozmów dziennie :). Choć to wtedy przypomina pracę na taśmie.
Proponuję kilka telefonów do dobrych znajomych przed sesją dla rozgrzewki.
Lub do klientów, z którymi miałeś świetny kontakt przed tą przerwą w pracy.
W ten sposób łatwiej chwycić za telefon.
Roman
Zając
Sprzedaż B2B/B2C od
1993r.
Pośrednictwo w
Imporcie
Piotr H.:Może masz z ciężki telefon ;)
Przez pewien czas pracowałem jako telemarketer, później też umawiałem spotkania, lecz sobie. Nie powiem skuteczność miałem całkiem niezłą, lecz strasznie mnie to zmęczyło.
Teraz ciężko jest mi się przemóc i zadzwonić, nie mówiąc już o jakiejś dłuższej sesji.
Dla mnie największym problem, nie jest umówić spotkanie, lecz chwycić za telefon.
Marcin
N.
OpIs sIę
wCzYtUjE...|||||99%
dla mnie wyzwaniem jest umówienie spotkania w mojej branży z człowiekiem, który ten zakres usług ma "jakoś" zorganizowany i nie wie, że może mieć dodatkowe korzyści ze współpracy ze mną. Wtedy taki klient nie chce znaleźć czasu bo w jego przekonaniu jest dobrze zorganizowany. Jak podejść do takiej rozmowy - argumenty rzeczowe nie zawsze przekonują.
Alina S. właściciel
właściwie sam już odpowiedziałeś na swoje pytanie. Napisałeś zacytuję, że klient 'może mieć dodatkowe korzyści'. Wskaż mu je więc. Pytanie jednak...na ile dobrze ty sam te korzyści znasz, jak wiele ich jest oraz to co najważniejsze - które z nich mają kluczowe znaczenie dla klienta, do którego chcesz dotrzeć. Nie zawsze to co tobie wydaje się atrakcyjne będzie takie również dla klienta. Warto postawić się, wczuć w jego położenie i spojrzeć na ofertę, którą mu serwujesz z jego punktu widzenia. Jeśli trafisz w jego 'czuły punkt' wygrywasz bo klient godzi się od razu lub co najmniej jest zaciekawiony, więc jesteś krok do przodu. Przechodzisz do dalszego etapu negocjacji. Tyko od ciebie zależy czy będą te następne kroki.
Alina S. właściciel
co do argumentów rzeczowych, które nie zawsze przekonują...może należy je zmienić, ująć w rozmowie inaczej?A może odejść nieco od 'rzeczowości'? Osoba po drugiej stronie słuchawki być może preferuje bardziej luźny ton rozmowy. Rzeczowość niekoniecznie musi być tym co przekonuje, nawet jeśli osoba, z którą rozmawiasz sprawia wrażenie bardzo rzeczowej...to trochę taki paradoks.
Może warto dodać do rozmowy jakiś procent wzbudzenia sympatii etc. Osoba po drugiej stronie kabla jest nie tylko klientem, ale także człowiekiem, który zwyczajnie lubi kiedy okazuje mu się uwagę, stara zaskarbić jego sympatię, poważanie, przyjaźń. Ale może być też odwrotnie.
Trudno postawić jednoznaczną 'diagnozę'.
Jeśli jednak obrana droga do celu oddala go od ciebie, zastanów się czy nie trzeba zmienić toru Wypracować, przemyśleć nowego sposobu działania? Czy na pewno warto brnąć w utartym schemacie? Zastanów się nad tym czy jest szansa, że nieskuteczny schemat stanie się nagle skuteczny? Jak często tak się dzieje?
Piotr H. 3ujecia.com
Roman Z.:
Piotr H.:Może masz z ciężki telefon ;)
Przez pewien czas pracowałem jako telemarketer, później też umawiałem spotkania, lecz sobie. Nie powiem skuteczność miałem całkiem niezłą, lecz strasznie mnie to zmęczyło.
Teraz ciężko jest mi się przemóc i zadzwonić, nie mówiąc już o jakiejś dłuższej sesji.
Coś w tym stylu:) Teraz mam trochę lżejszy:)
Magdalena
Mróz
La passione
d'Italia +
wellness (poszukuję
osób do w...
problem jest, gdy:Klient odbiera
przedstawiasz się (tu różne warianty, sprawdzone dokładnie wszystkie, być może prawie wszystkie, wariacje słowne i intonacyjne, etc.)
Klient rzuca słuchawką
nie ma rozmowy :-)
A ja uważam, że to zależy ile tak się pracowało na tzw "słuchawkach"... i jakie ma się ambicje zawodowe... przecież nikt nie chce się cofać...Warto dobrze się przygotować przed rozmową , warto wiedzieć do kogo się dzwoni...
Dobre przygotowanie daje więcej pewności w rozmowie , a klient na pewno to zauważy i będzie wiedział czy ma do czynienia z fachowcem czy nie...
Tomasz
Pelc
Już niedługo, obok
doradztwa, audytów
i uruchamiania
usłu...
Na pewno mój sposób nie będzie do zastosowania u wszystkich ze względu na specyfikę pracy, ale ... postawiłem na jakość i "marketing szeptany" lub jak ktoś woli "polecenia".Wolę działać wolniej a dokładnie, a nie próbuję zdobyć setki Klientów w roku.
Trzymać się pewnego poziomu, utrzymuję dobre relacje z Klientami i sami przychodzą do mnie, bo chcą kupować.
Do tego każdy dostaje kilka wizytówek "gratis" do rozdania wśród kolegów z branży, jeśli jest zadowolony z mojej pracy.
Wszyscy wychodzą na tym dobrze: ja mam nowych Klientów, którzy są zainteresowani współpracą, moi Klienci utrzymują dobre relacje z ludźmi, którym mnie polecili, a "nowi" dostają namiary na sprawdzoną firmę, która staje na głowie, żeby ich "dopieścić".
Wiem, że w firmach w których idzie się na ilość, a nie na jakość taki system nie może funkcjonować, ale w mądrym biznesie - czemu nie ?
Oczywiście mam naciski ze strony niektórych firm, żeby kupować od nich więcej produktów/usług, czasem dochodzi nawet do gróźb, że zerwą ze mną współpracę. Nie przejmuję się tym i robię swoje. Na pierwszym miejscu jakość i zadowolenie Klienta.
Czasem wykonuję telefony do firm, na współpracy z którymi mi zależy. Wtedy staram się zaproponować to co mam w ofercie unikalnego lub to co wiem, że konkurencja ma dużo słabszego. Oczywiście wcześniej poprzedzam to solidnym wywiadem oglądając ich WWW, szukając na forach itp. Ale tak można robić, gdy chce się wykonać 1-2 telefony dziennie.
Przy masówce takie rzeczy nie wchodzą w grę.
Mateusz P. logi(sty)ka
Magdalena Mróz:
problem jest, gdy:
Klient odbiera
przedstawiasz się (tu różne warianty, sprawdzone dokładnie wszystkie, być może prawie wszystkie, wariacje słowne i intonacyjne, etc.)
Klient rzuca słuchawką
a ja mysle ze to wyzwanie a nie koniec szans na deal :/Mateusz P. edytował(a) ten post dnia 19.01.12 o godzinie 22:30
Sebastian
S.
Pomorze
Środkowo-Zachodnie
Mateusz P.:mi kiedyś jedna dziunia rzucała słuchawką, czekałem kombinowałem pół roku i poskutkowało,
Magdalena Mróz:
problem jest, gdy:
Klient odbiera
Klient rzuca słuchawką
a ja mysle ze to wyzwanie a nie koniec szans na deal :/
dobra rada
cierpliwie czekać i zaskakiwać co jakiś czas na pewno zaprocentuje.
Magdalena
Mróz
La passione
d'Italia +
wellness (poszukuję
osób do w...
Mateusz P.:of course :-)
a ja mysle ze to wyzwanie a nie koniec szans na deal :/
przemianowuję problemy na wyzwania, zawsze!
Mariola
Obolutna
Kiedyś to
znajdę.... :)
w sumie nie wiem, z czym konkretnie może być problem? Chyba wszystko zależy od indywidualnych cech charakteru. Jeśli jesteś zdecydowany i konkretny, to bez problemu umówisz spotkanie bez większych wtop ;)
Dariusz Konarzewski dyrektor, NeuroNova
Dariusz Skraskowski:
Witam serdecznie.
Ja mam takie pytanie. Co najszybciej przekonałoby Cię aby nigdy więcej nie dzwonić do klienta?
Mirek
Kucharczyk
Wolny Człowiek Sp.
z o.o. :-)))
Dariusz Konarzewski:
Dariusz Skraskowski:
Witam serdecznie.
Ja mam takie pytanie. Co najszybciej przekonałoby Cię aby nigdy więcej nie dzwonić do klienta?
Mnie by przekonało jak by klient dzwonił do mnie:-)
Albo jak bym codziennie rano na email dostał listę czterech spotkań z ZAINTERESOWANYMI klientami i godzinami spotkań. Najlepiej co 2 godziny:-) Może być bez sobót i niedziel:-)
Katarzyna
Nowotarska
"Rzeczy
niemożliwe od
ręki, cuda na
jutro"
Mirek Kucharczyk:
Dariusz Konarzewski:
Dariusz Skraskowski:
Witam serdecznie.
Mnie by przekonało jak by klient dzwonił do mnie:-)
Albo jak bym codziennie rano na email dostał listę czterech spotkań z ZAINTERESOWANYMI klientami i godzinami spotkań. Najlepiej co 2 godziny:-) Może być bez sobót i niedziel:-)
A co trzeba zrobić by tak wyglądał tydzień pracy? Bo też bym tak chciała! Albo... żeby osoby z tzw. zimnych kontaktów, po usłyszeniu mojego głosu mówiły "Ah tak, nie mogłem się już doczekać telefonu od Pani" (skoro już odwołujemy się do pięknych zawodowych marzeń)