Witold
F.
Magazyn
"Kontrateksty",publi
systa,dziennikarz,cz
asem urzę...
Temat: Wydawco, płać autorom w terminie!
A jak by się tak ktos wreszcie zezłościł i podał takiegowydawcę" do sądu?
Dariusz
Dąbrowski
BenefitMedia.pl
www.hr.com.pl
Witold F.:
A jak by się tak ktos wreszcie zezłościł i podał takiego
wydawcę" do sądu?
Wystarczyłoby wprowadzić przepis o zaniechaniu możliwości wliczania w koszty faktur, które nie zostały opłacone.
Do końca roku ma się pojawić rozwiązanie, które powinno usprawnić płatności. Będzie wynikać z możliwości uprzedniego sprawdzenia wypłacalności kontrahenta.
Jakub
Łoginow
Nie ma kangurów w
Austrii
Mi osobiście nie chodzi o tych nieuczciwych, którzy kombinują i nie chcą zapłacić, tylko o tych takich "beztroskich", którym się wydaje, że przecież autor może poczekać - miesiąc, dwa, trzy, pięć... Bo to przecież tylko 150 złotych, a teraz nie mam czasu puścić przelewu, a może jutro, a może pojutrze, a teraz mam dużo roboty i nie będę się takimi pierdołami zajmować jak przelew 150 złotych, ach zapomniałem itp.I później jak się im delikatnie przypomina to się oburzają, że co ja taki małostkowy jestem że się wykłócam o jakieś 150 złotych jakbym co najmniej im nie ufał, bo oni przecież zapłacą bo zawsze płacą (co jest prawdą).
Jak z jakąś redakcją stale współpracuję od kilku lat to przecież nie będę ich podawał do sądu ani się z nimi wykłócał. Tylko to jest taka maniera, że wydawcy nie widzą nic niestosownego w tym, że ten przelew dla autora to jak nie pójdzie w normalnym terminie tylko później (nie dlatego że nie ma kasy tylko dlatego że się komuś nie chce go wysłać), to przecież to jest naturalne.
Nie podoba mi się, że do współpracowników podchodzi się w taki sposób, podczas gdy równocześnie istnieje zgoda co do tego, że z wypłatą pensji etatowemu pracownikowi nie wolno się spóźnić.
Dariusz
Dąbrowski
BenefitMedia.pl
www.hr.com.pl
Jakub Łoginow:
A jeśli nie możesz, odpowiednio wcześnie informuj o opóźnieniach.
bo człowiekowi mogą puścić nerwy ... :/