Artur
G.
specjalista ds.
zarządzania
systemami
komputerowymi
Temat: Nowy rok - nowy podatek
Witam,w jednej z firm, które obsługuję posiadają program firma ++ jeszcze w wersji dos na systemie win 98 ( o dziwo działa prawidłowo jeszcze). Nowy rok przyniesie nowy podatek i prawdopodobnie będzie trzeba kupić nowe oprogramowanie. Chciałbym się dowiedzieć co Państwo byście polecili. Przede wszystkim chodzi o wystawianie faktur, umów komisowych. Oczywiście odpowiednio do systemu będzie kupiony odpowiedni serwer ale o tym później najpierw chciałbym się dowiedzieć w co najlepiej zainwestować.
Posiadamy jeszcze oprogramowanie dla księgowej symfonia i dodatkowo mam zapytanie w związku z tym czy Optima ma możliwość zastąpienia symfonii Handlu ?
Pozdrawiam.Artur Gałecki edytował(a) ten post dnia 14.12.10 o godzinie 01:13
Bartosz Z. Tester
Najłatwiej zakupić aktualizację/asystę do F++ i na spokojnie wybierać oprogramowanie, przygotować serwer oraz przeniesienie danych.Co do reszty... hmmm, jeżeli są umowy komisowe to może jakiś program dedykowany do tego z możliwością eksportu danych do programu księgowego?. Nie chcę na siłę polecać jakiegoś konkretnego rozwiązania. Jeżeli chcesz Optimę to Handel, Kasa-Bank, KH lub KP, CRM i Obieg Dokumentów. Taki byłby mój tym w O! lecz mimo wszystko rozejrzał bym się na czym pracuje konkurencja ;-)
Artur
G.
specjalista ds.
zarządzania
systemami
komputerowymi
a aktualizacja będzie się wiązała z przeniesieniem wszystkiego na nowy - mocniejszy serwer ? czy może stac na tym samym co teraaz stoi ?
Bartosz Z. Tester
F++ może stać na tym samym komputerze/serwerze co wcześniej. Robisz kopię bazy/całego katalogu/itp. i puszczasz aktualizację nowej wersji F++ (zawierająca zmiany podatkowe) i w sumie tyle. Rozumiem, że jest to klasyczne F++, a nie wersja CS więc w sumie tyle... nie licząc nowego pliku do klucza (takie zabezpieczenie).Resztę znajdziesz w podręczniku czy ulotce z opisem reinstlacji. Nawet nie dawno w strefie dla klientów widziałem poradniki Comarchu jak dokonać zmian stawki, itp.
Artur
G.
specjalista ds.
zarządzania
systemami
komputerowymi
Dzięki za pomoc. Mam jeszcze jedną sprawę podczas wystawiania nowych faktur fpp zawiesza, gdy wykonuje indeksację pojawia się błądusuwam pliki z rozszerzeniem *.k0? i nic to nie daje masz może jakis pomysł jak to rozwiązać?
Bartosz Z. Tester
Tutaj jest naprawdę wiele możliwości. Jeżeli jest dużo danych to czasem dzieją się cuda - w końcu to zwykła baza plikowa.Najlepiej porozmawiaj z jakimś Partnerem Comarchu lub poeksperymentuj na kopii. Może się okazać, że masz po prostu śmieci w bazie.
Tadeusz
M.
Wdrożeniowiec
systemów
księgowych Comarch
XL,Comarch Opti...
WitamTaki komunikat oznacza,że na skutek (najczęściej) awarii zasilania,lub problemów z pamięcią uszkodziły się pliki bazy danych (zduplikowane id rekordów).Ich zaindeksowanie jest niemożliwe. Naprawa tak uszkodzonych plików możliwa jest tylko narzędziami serwisowymi Clariona. Jeśli potrzebujesz więcej informacji proponuję kontakt na priv.
Pozdrawiam
http://www.migruje.pl