- 1
- 2
- Następna »
Piotr L. • Weź Mnie •
Temat: upierdliwosc reklam, a nastawienie odbiorcow do...
Witam,postanowiłem wyrzucić to z siebie, krew mnie już zalała :) Od X czasu przed większością materiałów video na tvn24 puszczana jest cholernie głośna reklama Enea, z Michałem Żebrowskim w roli głównej. Co sądzicie o wykupowaniu tak ogromnych pakietów transmisji? Moje odczucia to wnerw jak widzę Żebrowskiego który masuje sobie kark (początek spotu), jego głos przyprawia mnie o gęsią skórkę (negatywnie), a mając do wyboru coś innego niż Enea bez zastanowienia wybrałbym tą alternatywę.
Czy uświadamianie marki jest warte utraty neutralnego/pozytywnego wizerunku odbiorcy? Zwłaszcza tak agresywnąformą reklamy. (brak możliwości wyłączenia, mocne pier**onięcie dzwiekiem na starcie itd.)
Tylko na mnie tak działają teog typu kampanie czy macie podobne odczucia? (przyznam że podobne wrażenia fundowała mi tylko reklama mercedesa, która emitowana była w zeszłym roku)
Piotr Wajszczak piotrwajszczak.pl
Ogólnie te reklamy to porażka.Ostatnio siedzę z gościem co chce wydać 120tyś na banery na onecie
pytam czy on klika w te banery...
nie bo go szlag trafia
Jego 50 pracowników robi dokładnie to samo.
Pytanie dlaczego chce te banery wykupić?
Piotr L. • Weź Mnie •
Piotr Wajszczak:
Może dlatego ze nie ma pomysły na inną formę reklamy? Są ludzie którzy w takich właśnie sytuacjach uświadamiają człowiekowi że ma zamiar wywalić kasę w błoto i potrafią znaleźć skuteczniejszą, tańszą alternatywę.. niestetyza to skasują swoją dolę a to często odstrasza :)
Chociaż nie mogę sięzgodzić z tym, że bannery są nieskuteczne. Nawet jeśli nie niekt w nie nie klika to i tak świdomość marki/produktu rośnie - ważne żeby nie przesadzić bo efekt może być odwrotny.
"... a ja myślę, że właśnie dojrzewam <krzywy śmile>" - po nocach mi sie to śni :/
Dagmara
D.
operacyjny na
wypowiedzeniu :):)
Reklama to jeden z wielu czynników budujących wizerunek marki. Reszta jest milczeniem. Nie kupuję pewnego jogurtu na J co miał "truskawki prosto z drzewa" z powodu upierdliwej reklamy.Dagmara D. edytował(a) ten post dnia 02.12.10 o godzinie 22:59
Waldemar Brachman One Man Army ;)
Tak, reklamy te są wkurzające maksymalnie. Ale mają pewną zaletę - powtórzone n-krotnie, zostawią ślad w podświadomości.Teraz nie masz potrzeby zmiany dostawcy prądu, ale wyobraź sobie, że za trzy - cztery lata będziesz chciał coś takiego zrobić i do wyboru będziesz miał dostawców: X (którego reklamy nigdzie nie widziałeś lub widywałeś sporadycznie) i Enea która swego czasu "ryła Ci mózg".
Dam sobie głowę przy samej... - no wiecie gdzie ; ) - odciąć, że wybór padnie na Enea. Bo za kilka lat nie będziesz pamiętał głosu Żebrowskiego, ale marka będzie Ci się wydawała "znajoma".
To tak jak z kolegą z liceum co Ci kilka razy brzydko nawymyślał. Wtedy Cie wkurzył sakramencko, ale jak go dzisiaj po latach spotkasz, to przypomni Ci się osoba, ale mało prawdopodobne, że przypomnisz sobie jakikolwiek przykry fakt z nią związany (nie dotyczy traumatycznych wydarzeń)Waldemar B. edytował(a) ten post dnia 02.12.10 o godzinie 23:14
Piotr
Muzyka
marketing | online
|offline | social |
events
Ja, stojąc przed półką i widząc ciasteczka L od "krzykliwej pani" odwracam się i pospiesznie udaję się w inne miejsce. Zapamiętałem reklamę? Tak. Kojarzę markę? Tak. Kupuję? Mam w planie kupienie? Nie.Enea zaczęła mi się kojarzyć z dojrzewaniem Żebrowskiego...
Piotr
Muzyka
marketing | online
|offline | social |
events
To tak jak z kolegą z liceum co Ci kilka razy brzydko nawymyślał. Wtedy Cie wkurzył sakramencko, ale jak go dzisiaj po latach spotkasz, to przypomni Ci się osoba, ale mało prawdopodobne, że przypomnisz sobie jakikolwiek przykry fakt z nią związany (nie dotyczy traumatycznych wydarzeń)
Jest w tym pewna doza logiki, ale polemizowałbym z tym. Oznaczałoby to, że wystarczy skonstruować przekaz nawet bardzo drażniący, odpychający (przez co "wryje się w podświadomość") by za kilka lat w momencie wywołanej potrzeby w odpowiedzi pojawiła się dana marka.
Co do podanego przez Ciebie przykładu kolegi to najbardziej prawdopodobne jest to, że widząc tego gościa przejdziesz na drugą stronę ulicy by uniknąć podania u ręki ;))
Hanna
P.
W czym mogę Ci
pomóc?
Piotr Muzyka:
Jest w tym pewna doza logiki, ale polemizowałbym z tym. Oznaczałoby to, że wystarczy skonstruować przekaz nawet bardzo drażniący, odpychający (przez co "wryje się w podświadomość") by za kilka lat w momencie wywołanej potrzeby w odpowiedzi pojawiła się dana marka.
A Media Markt "nie dla idiotów"? Drażniący i odpychający, ale ludzie tłumami tam chodzą i kupują.
Waldemar Brachman One Man Army ;)
Co do podanego przez Ciebie przykładu kolegi to najbardziej prawdopodobne jest to, że widząc tego gościa przejdziesz na drugą stronę ulicy by uniknąć podania u ręki ;))
Może nieco nie sprecyzowałem myśli - wybaczcie, taka pora :)
Po 1. "zasada" niech mówią, byle jak, ale po nazwisku nie wzięła się znikąd tylko ma swoje odbicie w niezbadanej do końca ludzkiej podświadomości.
Po 2. Coś czego widzę, że brakło w mojej wypowiedzi - bardzo możliwe, że ta kampania zostanie "przykryta" kampanią lepszą, przyjemniejszą i ten przekaz milszy dla odbiorcy zrobi dwie rzeczy:
- utrwali świadomość marki, którą to zbudował poprzedni przekaz
- skasuje negatywne emocje wywołane poprzednią kampanią - udowodniono badaniami, że umysł dużo lepiej zapamiętuje sytuacje miłe, pozytywne. Stąd bierze się mechanizm "kiedyś było lepiej" np. dziadek zapytany o to jak było "kiedyś" sypie z rękawa miłymi, wesołymi anegdotami, chociaż przeżył wojnę i siermiężną komunę to nic złego nie wspomina.
To samo z owym "kolegą" - fakt, masz rację. Jeśli był upierdliwy cały czas - to taką reakcję wywoła. Ale jeśli to był kumpel, dobry, sympatyczny chłop, lubiłeś gościa tylko parę razy Cie brzydko mówiąc opier... - spionizował, o! tak będzie lepiej ;) to nie ma siły, żebyś owe pionizujące teksty pamiętał.
PS. Przykład Media Markt - słuszny; samego mnie wkurza, ale pare razy tam byłem na zakupach i tak.
Piotr
Muzyka
marketing | online
|offline | social |
events
To tylko i aż slogan. Pytanie czy przeciętny Kowalski sili się na jego interpretację i próbuje zrozumieć. MM rzeczywiście opiera swoją komunikację na prostych, infantylnych przekazach (Gracjan, Łowcy B.), ale to są tylko kreacje i lepsze bądź gorsze ich wyegzekwowanie. Nadal dla konsumenta najważniejsza jest część produktowa komunikatu i cena.To połączone z szeregiem wartości dodanych jakie niesie za sobą marka (szeroka półka, dobra lokalizacja, sprawny serwis, silnie rozbudowany entertaiment etc.) i mamy taki skutek, że hale MM są chętnie odwiedzane pomimo, że cenowo (poza promocjami) konkurencja jest często o wiele atrakcyjniejsza.
Piotr L. • Weź Mnie •
Hanna P.:
A Media Markt "nie dla idiotów"? Drażniący i odpychający, ale ludzie tłumami tam chodzą i kupują.
Z tą różnicą, że MM nazywa idiotami tych którzy u nich nie kupują :) Nie wbijają Ci igły w postaci wkurzającego spotu na każdym kroku, a jeśli jest ich reklama to można ją w jakiś sposób wyłączyć. Na TVN24 nie ma takiej opcji, musisz obejrzeć jeśli chcesz zobaczyć video, są tam reklamy znośne - bez dźwięku, z minimalną jego ilością... Enea pojechała po bandzie psotem który trwa kilkanaście sekund, jest podłożony głośnym zachrypniętym głosem i pojawia się przy 90% filmów... od conajmniej miesiąca :/
Waldemar B.:
Tak, reklamy te są wkurzające maksymalnie. Ale mają pewną zaletę - powtórzone n-krotnie, zostawią ślad w podświadomości.
Owszem pozostawi ślad, negatywny jak cholera - tyle że za te kilka lat mogę nie pamiętać czy to wrogie nastawienie wzięło się z reklam, czy może z opini znajomych na temat Enea lub innego "technicznego" źródła.
Na nadwyrężanie cirpliwości potencjalnych klientów mogą sobie pozwolić marki, które mają ugruntowaną pozycję na rynku lub mają swego rodzaju monopol - tutaj tego brakuje, bynajmniej w mojej ocenie :)
Ewa
Z.
http://www.youtube.c
om/watch?v=u5HRzaOFh
ec
odpowiedź: bo wszyscy kupują, chcę i ja:)
Zofia
B.
strategia i
marketing, marketing
i strategia
Też się zastanawiałam nad tymi reklamami na tvn24.pl, tylko nie w kontekście skutku jaki wywołują obecnie dla reklamodawców, a raczej w dłuższej perspektywie dla tvn24.pl.Przyznam, że szlag mnie trafia, gdy chcę przeczytać jakiś materiał, bez zamiaru oglądania filmu (czytam szybciej), a rzuca się na mnie z hukiem filmik reklamowy, w którym mogę co najwyżej wyciszyć głos... a streaming leci niczym niewzruszony.
Jestem ciekawa jak na te nachalne filmiki reagują inni i czy mogą wzbudzać poziom irytacji na tyle silny, by nastąpił istotny odpływ odwiedzających stronę tvn24.pl.
Łukasz Nowakowski www.bebooks.pl
Bardziej niż częstotliwość denerwują mnie głupoty, które wygaduje Żebrowski w tej reklamie.Łukasz Nowakowski edytował(a) ten post dnia 03.12.10 o godzinie 08:18
Tomek Banasik creative group head
Piotr Wajszczak:
Ostatnio siedzę z gościem co chce wydać 120tyś na banery na onecie
nie bo go szlag trafia
Piotrze - dla mnie (zawodowo) to bardzo ciekawy case. Sam właśnie szukam/wymyślam/próbuję wdrożyć niestandardowe rozwiązania dla nie-wnerwiających form reklam do udostępnienia na portalu. Czego ten człowiek by potrzebował? Jakbym sam znał odpowiedzi na takie pytanie to na pewno ułatwiłyby mi one pracę. Ale czy to czasem nie jest tak, że i tak bierze się najprostsze rzeczy, nawet gdy ktoś proponuje mniej oczywiste formaty reklam?
Btw, jest jeszcze adhref - trochę inna forma reklamy efektywnościowej, nie testowałem jeszcze, ale... no inna jest po prostu.Tomek Banasik edytował(a) ten post dnia 03.12.10 o godzinie 09:14
Piotr Wajszczak piotrwajszczak.pl
Oczywiście facet potrzebuje ruchu na stronie 18-30latkówa za taką kwotę można nieźle zaszaleć na socjalach ;)
Tomek Banasik:
Piotr Wajszczak:
nie bo go szlag trafia
Piotrze - dla mnie (zawodowo) to bardzo ciekawy case. Sam właśnie szukam/wymyślam/próbuję wdrożyć niestandardowe rozwiązania dla nie-wnerwiających form reklam do udostępnienia na portalu. Czego ten człowiek by potrzebował? Jakbym znał odp. na to pytanie to może by mi ono ułatwiło pracę.
Btw, jest jeszcze adhref - trochę inna forma reklamy, nie mam pojęcia czy efektywna, ale... no inna po prostu.Tomek Banasik edytował(a) ten post dnia 03.12.10 o godzinie 08:30
Tomek Banasik creative group head
No tak. Socjale to chodliwy temat, choć już z grupą wiekową musiałby dobrze dobrać zasięg/serwis. Ale ja absolutnie niezobowiązująco, na poziomie idei zastanawiam się, jaka musiałaby być forma reklamy na portalu, żeby potencjalny reklamodawca nie miał takiego wrażenia jak napisałeś, typu "kupuję bo muszę".Pozdr
Piotr
Muzyka
marketing | online
|offline | social |
events
Zofia B.:
Też się zastanawiałam nad tymi reklamami na tvn24.pl, tylko nie w kontekście skutku jaki wywołują obecnie dla reklamodawców, a raczej w dłuższej perspektywie dla tvn24.pl.
Przyznam, że szlag mnie trafia, gdy chcę przeczytać jakiś materiał, bez zamiaru oglądania filmu (czytam szybciej), a rzuca się na mnie z hukiem filmik reklamowy, w którym mogę co najwyżej wyciszyć głos... a streaming leci niczym niewzruszony.
A jaki byłby sens umieszczania reklamy gdybyś mogła ją przewinąć? ;))
Jestem ciekawa jak na te nachalne filmiki reagują inni i czy mogą wzbudzać poziom irytacji na tyle silny, by nastąpił istotny odpływ odwiedzających stronę tvn24.pl.
Irytacja jest jak najbardziej uzasadniona. Musisz jednak pamiętać, że wszystko kosztuje, infrastruktura informatyczna, zasoby ludzkie etc, a polski Internauta przyzwyczajony jest, że wszystko jest za darmo. Stąd reklamowe streamingi poprzedzające dany materiał.
Do powyższego dodać należy, że konkurencja wśród portali informacyjnych jest tak duża, że ten, który wprowadzi częściową odpłatność za niektóre materiały, ryzykuje tym, że Internauci "odpłyną" w kierunku innych, darmowych newsów konkurencji.
Nie sposób jest również nie zauważyć, że video news nie jest już tylko domeną tvn24.pl. Tendencja jest widoczna - portale inwestują duże pieniądze w działy przygotowujące nagrania, które umieszczają później na swoich łamach.
Moim zdaniem, to wszystko składa się na to, że portale będą wolały umieszczać reklamy poprzedzające materiał video niżeli wprowadzać opłaty.
Piotr
Muzyka
marketing | online
|offline | social |
events
Piotr Wajszczak:
Ogólnie te reklamy to porażka.
nie bo go szlag trafia
Jego 50 pracowników robi dokładnie to samo.
Polecam:)
Bartosz
M.
Właściciel,
Gzoom.pl
Tomek Banasik:
No tak. Socjale to chodliwy temat, choć już z grupą wiekową musiałby dobrze dobrać zasięg/serwis. Ale ja absolutnie niezobowiązująco, na poziomie idei zastanawiam się, jaka musiałaby być forma reklamy na portalu, żeby potencjalny reklamodawca nie miał takiego wrażenia jak napisałeś, typu "kupuję bo muszę".
Pozdr
Może taka: