Michał
B.
Główny Analityk
ds. Kontrolingu,
Telekomunikacja
Polska S.A.
Temat: Ostatnie podrygi? – a może furtka dla chcących...
Wczoraj w FOCUSIE jakaś nowa recepcjonistka poinformowała mnie, że mam nieuregulowaną płatność za listopad i żebym zapłacił. Poinformowałem ją, że formę płatności reguluje zawarta umowa i jest nią polecenie zapłaty. Pani odparła mi, że Gymnasion nie będezie już realizował polecenia zapłaty i trzeba płacić w klubie bo konto zostało zlikwidowane. Mam pytanie zatem, czy ta Pani jest tak naiwna, że jak jej powiedzieli, że firma nie ma konta to w to uwierzyła? <lol> Czy Gymnasion nie może realizować polecenia zapłaty z nowego konta?Czy bardziej chodzi o to, żeby obracać gotówką zanim syndyk zobaczy kasę na koncie???
Poinformowałem tę Panią, że jeśli chcą zmienić warunki umowy to tylko w formie pisemnej (bo kto wie, czy któryś z pracowników, tudzież syndyk Gymnasion S.A w upadłości zakładowej nie wpadną na pomysł ściągnięcia jednak kasy z naszych kont?!). W rezultacie Pańcia dała mi do wypełnienia formularz umowy….. w którym jedyną formą płatności było do wyboru polecenie zapłaty i ściąganie kasy z karty a w drugiej wersji… Wniosek o zmianę formy płatności, na którym to ja byłem wnioskującym. Niezłe :)))))))
Dotychczas wydawało mi się, że formą zmiany umowy jest ANEKS, ale najwidoczniej w sieci Gymnasion obowiązuje inne prawo. Prawo Pań recepcjonistek nie do końca przeszkolonych.
Generalnie jednak, jeśli Gymnasion rezygnuje z formy płatności jakim jest Polecenie Zapłaty to winien również zmienić REGULAMIN ŚWIADCZENIA USŁUG, gdzie te formy są wymienione.
Wydaje się zatem niezgodne z „Ustawą z dnia 23 sierpnia 2007 r. o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym” to, że w regulaminie usług nie zapisano informacji o możliwości rezygnacji z usług w przypadku zmiany regulaminu.
Jednocześnie ta sama Pańcia z recepcji poinformowała mnie, że Gymnasion ma prawo zablokować moją kartę w przypadku, gdy nie ureguluję płatności w ciągu 7 dni. Tylko problem w tym, że to oni nie ściągają należności a nie ja migam się od płacenia. Więc wina nieuiszczenia płatności nie leży po mojej stronie.
W tym przypadku warto się zastanowić nad:
1) jeśli zablokują Ci kartę i nie możesz korzystać z usług to napisz pismo, w którym poinformuj ich, że dopuszczają się zwłoki z wykonaniem zobowiązania wynikającego z zawartej umowy, w związku z tym na podstawie art. 491 §1 zdanie pierwsze Kodeksu cywilnego wyznaczasz im dodatkowy termin (np. 3-dniowy) na przywrócenie Ci możliwości korzystania z usług firmy Gymnasion, a w razie bezskutecznego upływu tego terminu będziesz uprawniony do odstąpienia od zawartej z nimi umowy.
2) niezaleznie od powyższego, z tytułu niewykonania zobowiązania przysługuje Ci z mocy art. 491 § 1 zdanie drugie Kodeksu cywilnego roszczenie o naprawienie szkody wynikłej z ich zwłoki. W tym wypadku możesz pójść do innego klubu wykupić usługę o standardzie zbliżonym do ich usług, wziąć na to rachunek i żądać do Gymnasionu zwrotu kwoty wynikającej z tego rachunku. W czasie nieświadczenia usług przez Gymnasion zmuszony byłeś wykupić usługi gdzie indziej i ich koszt jest szkodą, którą poniosłeś na skutek niewykonania zobowiązania umowanego przez Gymnasion.
Acha, jeszcze jedno. Spytałem się jak nazywa się Pańcia, która mnie straszyła, ale niestety odmówiono mi udzielenia takiej informacji....Michał B. edytował(a) ten post dnia 01.12.10 o godzinie 14:02
Witaj Michale,Zaintrygował mnie Twój wpis, nie dlatego, żebym miała podobne doświadczenia, ale dla uciechy swego umysłu i utwierdzenia się, że dobrze postąpiłam rezygnując z korzystania z usług tego fitness klubu. Muszę przyznać, że mocno podziwiam Twoje zaangażowanie w sprawę Gymnasionu, który niczym Titanic znika nam z oczu. Proponuję poprostu zmienić siłownię i dołączyć do tych, którzy mówią NIE tej sieciówce, która niestety nie zadbała godnie o swoich klientów.
Może to przyniesie lepszy skutek niż Walka z bezimienną pańcią na recepcji :)
Pozdrawiam,
Agnieszka
Michał
B.
Główny Analityk
ds. Kontrolingu,
Telekomunikacja
Polska S.A.
agnieszka giec:
Witaj Michale,
Zaintrygował mnie Twój wpis, nie dlatego, żebym miała podobne doświadczenia, ale dla uciechy swego umysłu i utwierdzenia się, że dobrze postąpiłam rezygnując z korzystania z usług tego fitness klubu. Muszę przyznać, że mocno podziwiam Twoje zaangażowanie w sprawę Gymnasionu, który niczym Titanic znika nam z oczu. Proponuję poprostu zmienić siłownię i dołączyć do tych, którzy mówią NIE tej sieciówce, która niestety nie zadbała godnie o swoich klientów.
Może to przyniesie lepszy skutek niż Walka z bezimienną pańcią na recepcji :)
Pozdrawiam,
Agnieszka
Aga,
ja to dla idei robię ;)
Paula Paulus J. Student
Ja będę korzystać do czasu, aż upadną. I mam nadzieję, że jednak nie upadną i jakoś się obronią. Nigdzie indziej na Mokotowie, nie ma takiego komfortu i poziomu instruktorów, jeśli chodzi o zajęcia fitness.
Swietłana D. Greenfone Sp. z o.o.
Zgadzam się z Paulą - będę tam chodziła aż do końca ( i trzymam kciuki żeby tego końca jednak nigdy nie doczekaliśmy się)
Adrian
Terlecki
konsultant, Navipro
Sp. z o.o.
Ech...te dwa poprzednie komentarze powinny znaleść się na portatlu "żal.pl"Nieprzypadkowo terroryści czeczeńscy wybierają kobiety jako tzw. szahidki - obładowane materiałami wybuchowymi wysadzają w powierze siebie i innych....Adrian Terlecki edytował(a) ten post dnia 09.12.10 o godzinie 12:02
Paula Paulus J. Student
Nie ma to jak porównywac osoby, których się nie zna do czeczeńskich terrorystek!
Izabela
Korzińska
architekt /
developer ETL, Ascen
Też jestem zdania, że instruktorzy Gymnasionu są najlepsi. Gdyby nie skończył mi się abonament, pewnie dalej bym tam chodziła. Ostatnio byłam na rewelacyjnych zajęciach w Pure, które pobiły na główę wszystkie inne, na jakich tam byłam - prowadził je Michał Kurpet, czyli były instruktor Gymnasionu :)A co do wypowiedzi Adrianka - przykre, że w swoich głupawych komentarzach odnosi się do sytuacji kobiet, które do takich poświęceń popycha zwykle wielka tragedia rodzinna/wojenna. Akurat Czeczenki nie robią takich rzeczy z powodu ślepych przekonań, a dlatego, że np. straciły w okrutny sposób najbliższą rodzinę.
Adriankowi z jego męską postawą do tego, aby wybuchnąć w siedzibie Gymnasionu brakuje już zapewne zdezynfekowanych zasłonek pod prysznicami i nowych wieszaczków w szafkach :))))
Michał
B.
Główny Analityk
ds. Kontrolingu,
Telekomunikacja
Polska S.A.
Izabela Korzińska:
Też jestem zdania, że instruktorzy Gymnasionu są najlepsi. Gdyby nie skończył mi się abonament, pewnie dalej bym tam chodziła. Ostatnio byłam na rewelacyjnych zajęciach w Pure, które pobiły na główę wszystkie inne, na jakich tam byłam - prowadził je Michał Kurpet, czyli były instruktor Gymnasionu :)
może i są najlepsi, jak już ruszą 4litery z recepcji, albo wynurzą się z kanciapy i zaszczycą swoją obecnością salę ćwiczeń (mam na myśli salę z urządzeniami do ćwiczeń a nie stepu itd, gdzie bez instruktora nikt nie ruszy...).
Chyba jedynie Ewa w zamkniętym PKOl'u i Ania w Focusie potrafią ot tak podejść i powiedzieć, że ktoś coś źle robi i dać jakieś wskazówki. Reszta jest tylko zorientowana na to, żeby brać u nich indywidualne treningi....
Pewnien "trener" w PKOl'u do tego stopnia wczuwał się w wykonywane zajęcie, że w czasie pracy czytał książki.
Nazwaliśmy go LITERAT :))Michał B. edytował(a) ten post dnia 10.12.10 o godzinie 11:05
Izabela
Korzińska
architekt /
developer ETL, Ascen
Michał B.:No cóż - trenerzy fitness pozostają najlepsi i tak :)
może i są najlepsi, jak już ruszą 4litery z recepcji, albo wynurzą się z kanciapy i zaszczycą swoją obecnością salę ćwiczeń (mam na myśli salę z urządzeniami do ćwiczeń a nie stepu itd, gdzie bez instruktora nikt nie ruszy...).
Chyba jedynie Ewa w zamkniętym PKOl'u i Ania w Focusie potrafią ot tak podejść i powiedzieć, że ktoś coś źle robi i dać jakieś wskazówki. Reszta jest tylko zorientowana na to, żeby brać u nich indywidualne treningi....
Pewnien "trener" w PKOl'u do tego stopnia wczuwał się w wykonywane zajęcie, że w czasie pracy czytał książki.
Nazwaliśmy go LITERAT :))
Jeśli ktoś ma uwagi do takich trenerów, którzy siedzą na siłowni, to może faktycznie to inna bajka, ale ja ich zawsze widywałam na sali. Szczególnie w Targówku praca chłopaków była zawsze na najwyższym poziomie. Ciągle komuś pomagali. Niestety czasem jakaś baba, albo "kark" źle reagowali na ich dobre rady. Może to jest powód tego, że trenerzy nie zamęczają ćwiczących swoją pomocą. Na pewno żaden nie odmówi pomocy, jeśli się do niego zwrócić :)
Adrian
Terlecki
konsultant, Navipro
Sp. z o.o.
Izabela Korzińska:
Adriankowi z jego męską postawą do tego, aby wybuchnąć w siedzibie Gymnasionu brakuje już zapewne zdezynfekowanych zasłonek pod prysznicami i nowych wieszaczków w szafkach :))))
Bez pałlitra nie rozbierjosz o co chodzi tej białogłowie...
Wysadzić jak wysadzić, ale ktoś mógłby coś Izuni wsadzić to może kojarzenie by jej sie poporawiło.... (np. knebel w usteczka ;)Adrian Terlecki edytował(a) ten post dnia 10.12.10 o godzinie 17:27
Marcin
Kozłowski
właściciel,
TELEPOLIS.PL
Adrian Terlecki:
Wysadzić jak wysadzić, ale ktoś mógłby coś Izuni wsadzić to może kojarzenie by jej sie poporawiło.... (np. knebel w usteczka ;)Adrian Terlecki edytował(a) ten post dnia 10.12.10 o godzinie 17:27
A ja bym chcial przypomniec, ze obok wypowiedzi pojawia sie info profilowe z informacja o firmie, w ktorej delikwent pracuje - tym samym taka osoba jest niejako "twarza" firmy. Wiec konsultancie Adrianie, zanim napiszesz w stosunku do kogos jakis glupi przytyk, to jednak sie dwa razy zastanow.
Jesli NAVIPRO ma takich konsultantow, to klient tez powinien sie dwa dwa razy zastanowic czy warto z taka firma rozmawiac.
Janusz M
Kamiński
PR-owiec,
dziennikarz,
specjalista w
zakresie nowych
tech...
Marcin Kozłowski:
Adrian Terlecki:
A ja bym chcial przypomniec, ze obok wypowiedzi pojawia sie info profilowe z informacja o firmie, w ktorej delikwent pracuje - tym samym taka osoba jest niejako "twarza" firmy. Wiec konsultancie Adrianie, zanim napiszesz w stosunku do kogos jakis glupi przytyk, to jednak sie dwa razy zastanow.
Jesli NAVIPRO ma takich konsultantow, to klient tez powinien sie dwa dwa razy zastanowic czy warto z taka firma rozmawiac.
Sirmark - daj spokój. Przecież się przedstawił, pokazał, na co go stać i wystawił wizytówkę. A po Izie to na szczęście spłynie i jeszcze będzie miała z tego ubaw ;)
Przy okazji - Focus, Słoneczny i Zepter mają już nowego właściciela. Jest nią firma, która ma w W_wie jeden fitnessclub. O szczegóły jeszcze nie pytajcie - nie wiem w tej chwili nic poza tym, że znam nazwę firmy i już się oficjalnie przedstawili jako nowi właściciele. A czy działają we własnym, czy w czyimś interesie - pewnie wyjdzie w praniu już niedługo