Paweł
Cymcyk
Manager Komunikacji
Inwestycyjnej
Temat: Zadania z egzaminu maklerskiego
Tomasz A:
Zwróciłem uwagę na słowo "wyłącznie".
I faktycznie chyba to właśnie ten zwrot jest tu kluczowy, co nie zmienia faktu, że treść tego zadania jest mocno kontrowersyjna - nie widzę bowiem przeszkód dla funkcjonowania domu maklerskiego w formie spółki partnerskiej złożonej "wyłącznie" z dwóch doradców inwestycyjnych - jako partnerów.
Przeszkody oficjalnie nie ma, ale początek pytania brzmi: "Zgodnie z ustawą o obrocie ....". Chodzi o dokładnie przytoczenie zapisów z ustawy i to automatycznie wyklucza odpowiedz III, bo ustawa dopuszcza utworzenie Domu Maklerskiego również przez maklerów. Gdyby początek pytania brzmiał: "Prawna formą domu maklerskiego mogą być:" to odpowiedź numer III byłaby jak najbardziej OK.
W poprzednim poście posunąłem się za daleko w szukaniu drugiego dna w pytaniu :) Dzięki Roman za zwrócenie uwagi.Paweł Cymcyk edytował(a) ten post dnia 24.08.08 o godzinie 20:08
WitamMam pytanie: Dostajemy od banku kredyt w wysokości 42500 po 4 miesiącach oddajemy 43500. Jak jest efektywna stopa procentowa? Licze tak ersp=(to co oddajemy do banku)/(to co dostaniemy od banku)-1 i nie wychodzi mi poprawna odpowiedź. Dzięki :-)
Kaziu Z. GPW
Robert Radoła:
Witam
Mam pytanie: Dostajemy od banku kredyt w wysokości 42500 po 4 miesiącach oddajemy 43500. Jak jest efektywna stopa procentowa? Licze tak ersp=(to co oddajemy do banku)/(to co dostaniemy od banku)-1 i nie wychodzi mi poprawna odpowiedź. Dzięki :-)
ktore to zadanie?
Paweł
Cymcyk
Manager Komunikacji
Inwestycyjnej
Robert Radoła:
Witam
Mam pytanie: Dostajemy od banku kredyt w wysokości 42500 po 4 miesiącach oddajemy 43500. Jak jest efektywna stopa procentowa? Licze tak ersp=(to co oddajemy do banku)/(to co dostaniemy od banku)-1 i nie wychodzi mi poprawna odpowiedź. Dzięki :-)
Ale to co liczysz to nie jest ERSP, tylko Efektywna stopa procentowa 4-miesięczna (bo liczona za okres 4 miesięcy). Żeby policzyć ERSP trzeba zrobić obliczenia: (1+WYNIK)^3 = 7,23 proc.
To wszystko przy założeniu, że zadanie brzmi dokładnie tak jak przytoczyłeś, a jak widać po poprzedniej dyskusji znaczenia mogą mieć nawet najmniejsze słówka :)
A więc tak jest to zadanie 80 marzec 2008. Trzeba obliczyć efektywną roczną stope. Faktycznie popełniłem błąd przepisując treść. Licze to w ten sposób:ersp=43350/42500-1=0,02
(1+0,2)^3=1,0612
1,0612-1=0,0612
0,0612*100=6,1% odpowiedź prawidłowa z kluczem ale czuję że licze to zadanie nie tak jak trzeba, prosiłbym o poprawienie mnie.
Paweł
Cymcyk
Manager Komunikacji
Inwestycyjnej
Robert Radoła:
0,0612*100=6,1% odpowiedź prawidłowa z kluczem ale czuję że licze to zadanie nie tak jak trzeba, prosiłbym o poprawienie mnie.
Jak dla mnie wszystko jest ok. A skąd Twoje przekonanie, że jest coś źle?
Tak mi się wydaje ponieważ najpierw we wzorze na ersp trzeba odjąć jeden potem dodać jeden do wyniku i podnieść do potęgi a potem znowu odjąć jeden i jeszcze pomnożyć przez sto. Trochę zbyt dużo tych jedynek. Może jest na to jakiś inny ogólny wzór którego niestety nie znam, ale dzięki za sprawdzenie.Temat: Zadania z egzaminu maklerskiego
Mam problem z następującym zadaniem (142. MPW 17 września 2000r.):"Inwestor kupił dwudziestoletnią obligację po cenie emisyjnej równej 1183 zł. Wartość nominalna obligacji wynosi 1200 zł. Odsetki w wysokości 150 zł będą płatne na koniec każdego roku. Wykup obligacji nastąpi na koniec dwudziestego roku według wartości nominalnej obligacji. Jaka jest roczna stopa zwrotu z tej inwestycji?"
Odpowiedzi:
a) 12,1 %
b) 12,3 %
c) 12,5 %
d) 12,7 %
Z góry dziękuję za pomoc.
Kaziu Z. GPW
Karol Grzybowski:
Mam problem z następującym zadaniem (142. MPW 17 września 2000r.):
"Inwestor kupił dwudziestoletnią obligację po cenie emisyjnej równej 1183 zł. Wartość nominalna obligacji wynosi 1200 zł. Odsetki w wysokości 150 zł będą płatne na koniec każdego roku. Wykup obligacji nastąpi na koniec dwudziestego roku według wartości nominalnej obligacji. Jaka jest roczna stopa zwrotu z tej inwestycji?"
Odpowiedzi:
a) 12,1 %
b) 12,3 %
c) 12,5 %
d) 12,7 %
Z góry dziękuję za pomoc.
pytanie jest o roczna stope czyli o bierzaca a te liczysz ze wzoru kupon/cena, pozdrawiam
OK dzięki - już rozumiem!A czy macie może sposób na rozgryzienie tego problemu (MPW zad. 52 5 marca 2000r.):
"Ile wynosi wewnętrzna stopa zwrotu (IRR) z dokonanej dziś inwestycji w wysokości 1000 z, jeżeli jedynym przychodem będzie kwota 104962 zł otrzymana na koniec 54 roku?"
Odpowiedzi:
a) 8 %
b) 9 %
c)10 %
d)11 %
"Inwestor sprzedał kontrakt terminowy FW20M0 na indeks WIG20 po kursie 2.346. Proszę podać, po jakim kursie musi nastąpić zamknięcie pozycji na tym kontrakcie, przy założeniu, że inwestor osiągnie z tej inwestycji zysk brutto (przed opodatkowaniem) w wysokości 730 zł."
Odpowiedzi:
a) 1.616
b) 2.273
c) 2.419
d) 3.076
Z góry dziękuję za pomoc!
Kaziu Z. GPW
Karol Grzybowski:
OK dzięki - już rozumiem!
A czy macie może sposób na rozgryzienie tego problemu (MPW zad. 52 5 marca 2000r.):
"Ile wynosi wewnętrzna stopa zwrotu (IRR) z dokonanej dziś inwestycji w wysokości 1000 z, jeżeli jedynym przychodem będzie kwota 104962 zł otrzymana na koniec 54 roku?"
Odpowiedzi:
a) 8 %
b) 9 %
c)10 %
d)11 %
"Inwestor sprzedał kontrakt terminowy FW20M0 na indeks WIG20 po kursie 2.346. Proszę podać, po jakim kursie musi nastąpić zamknięcie pozycji na tym kontrakcie, przy założeniu, że inwestor osiągnie z tej inwestycji zysk brutto (przed opodatkowaniem) w wysokości 730 zł."
Odpowiedzi:
a) 1.616
b) 2.273
c) 2.419
d) 3.076
zad z IRR 104962/1000 i to co Ci wyjdzie szukasz w przedzialach w tablicy MWP na oko widac ze to bedzie 9% ale mozesz sprawdzic mnozac 50okres x4okres...
Kaziu Z. GPW
Karol Grzybowski:
OK dzięki - już rozumiem!
A czy macie może sposób na rozgryzienie tego problemu (MPW zad. 52 5 marca 2000r.):
Odpowiedzi:
a) 8 %
b) 9 %
c)10 %
d)11 %
Odpowiedzi:
a) 1.616
b) 2.273
c) 2.419
d) 3.076
zad z kontraktem 2346 - 73 = 2273.... radze poczytac podstawy.
Potrebuje pomocy z nastepujacymi zadaniami z egzaminu na maklera:"Inwestor nabyl za kwote 20 pln warrant Elec048bre. Zakładajac ze kurs akcji spolki elektrim sa w dniu wygasniecia warrantu wyniesie 60 pln prosze podac kwote rozliczenia warrantu"
A. 110 pln
B. 120 pln
C. 130 pln
D. 140 pln
"Inwestor nabyl za kwote 20 pln jeden warrant kupna na indeks WIG 20 (nazwa warrantu: (jakastam) ;). Zakladajac ze ostateczny kurs rozliczeniowy serii kontraktu terminowego na indeks WIG 20 wygasajacej w dniu wygasniecia warrantu wyniesie 2.100 pln prosze podac kwote rozliczenia warrantu.
A. 20 pln
B. 30 pln
C. 40 pln
D. 50 pln
Kaziu Z. GPW
Kamila Nowak:
Potrebuje pomocy z nastepujacymi zadaniami z egzaminu na maklera:
"Inwestor nabyl za kwote 20 pln warrant Elec048bre. Zakładajac ze kurs akcji spolki elektrim sa w dniu wygasniecia warrantu wyniesie 60 pln prosze podac kwote rozliczenia warrantu"
A. 110 pln
B. 120 pln
C. 130 pln
D. 140 pln
"Inwestor nabyl za kwote 20 pln jeden warrant kupna na indeks WIG 20 (nazwa warrantu: (jakastam) ;). Zakladajac ze ostateczny kurs rozliczeniowy serii kontraktu terminowego na indeks WIG 20 wygasajacej w dniu wygasniecia warrantu wyniesie 2.100 pln prosze podac kwote rozliczenia warrantu.
A. 20 pln
B. 30 pln
C. 40 pln
D. 50 pln
jak sie nie myle to zadania z warrantami sa z wczesniejszych lat i nie sadze by to bylo aktualne. Nie ma tego ani w SZOGu aniw wykazie nas obowiazujacym, ba Nas obowiazuja zupelne podstawy co do opcji i kontraktow.... no chyba ze sie myle:)
Proszę o pomoc z zadaniem 95 z marca 2008r.:"Ile wynosi wewnętrzna stopa zwrotu (IRR) z dokonanej dziś inwestycji w wysokości 7500 zł, jeżeli jedynym przychodem będzie kwota 443119 zł otrzymana na koniec 53 roku?"
Odpowiedzi są następujące:
A. 6%
B. 7%
C. 8%
D. 9%
Czy jest jakiś sposób na odnalezienie wartości MWO dla 53 okresów?
Przyznam się szczerze, że myślę już trochę nad tym problemem i jakoś nie mogę w żaden sposób dojść do meritum. Gdyby ktoś miał jakiś pomysł i chciał się ze mną i resztą forumowiczów nim podzielić, to bardzo mu dziękuję!
Pozdrawiam
Karol Grzybowski
Kaziu Z. GPW
Karol Grzybowski:
Proszę o pomoc z zadaniem 95 z marca 2008r.:
"Ile wynosi wewnętrzna stopa zwrotu (IRR) z dokonanej dziś inwestycji w wysokości 7500 zł, jeżeli jedynym przychodem będzie kwota 443119 zł otrzymana na koniec 53 roku?"
Odpowiedzi są następujące:
A. 6%
B. 7%
C. 8%
D. 9%
Czy jest jakiś sposób na odnalezienie wartości MWO dla 53 okresów?
Przyznam się szczerze, że myślę już trochę nad tym problemem i jakoś nie mogę w żaden sposób dojść do meritum. Gdyby ktoś miał jakiś pomysł i chciał się ze mną i resztą forumowiczów nim podzielić, to bardzo mu dziękuję!
Pozdrawiam
Karol Grzybowski
pdobne zadanie wyzej bylo... bierzesz rablice MWP dzielac 443119/7500 =59,08 gdzie na oko widac ze to jest stopa 8% a jesli nie chcesz na oko to mnozysz 50okres dla 8% * 3okres dla 8%...
Jak rozwiązać zadanie 54 z marca 2006r?
Kaziu Z. GPW
Kamila Nowak:
Jak rozwiązać zadanie 54 z marca 2006r?
minimalnie mozesz wymagac 10%wzrostu zysku i 2% div wiec razem 12% nie wiem w czym problem.
JaK ROZWIĄZAĆ ZADANIE 38 Z 12. 2007? cały czas mnie wacc wychodzi 7,8%. czy w tym zadaniu nie ma bledu?Temat: Zadania z egzaminu maklerskiego
Chyba jest błąd. Mi wychodzi tak samo 7.85%WACC=0,5x10+0,5x(7x0,81)Kamila Nowak edytował(a) ten post dnia 01.09.08 o godzinie 17:23