Advertisement

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Temat: Zadania z egzaminu maklerskiego

Karol Grzybowski:
JaK ROZWIĄZAĆ ZADANIE 38 Z 12. 2007? cały czas mnie wacc wychodzi 7,8%. czy w tym zadaniu nie ma bledu?

0,67x0,1 + 0,33x0,07x0,81
1.09.2008, 17:27

konto usunięte

hej dlaczego tak? w 38?
1.09.2008, 17:28

Andrzej Szawłowski Dealer, Raiffeisen
Bank Polska S.A.

Bo taki jest wzór na WACC:)

Kapitał własny po zaciągnięciu kredytu wynosi 2/3 całości, a kredyt 1/3. Proporcję kapitału własnego (2/3) mnożysz przez jego koszt (10%) i dodajesz proporcję kredytu (1/3) i jego ceny (7%) pomniejszonej o podatek (1-0,19)
1.09.2008, 17:58

konto usunięte

Drodzy koledzy i koleżanki czy macie może opracowane wzory w formie elektronicznej z analizy porównawczej akcji i generalnie z analizy finansowej?
2.09.2008, 16:25

konto usunięte

Mam pytanie: czy pojęcie wartości księgowej jest tożsame z pojęciem kapitału własnego?
2.09.2008, 18:43

Kamila Nowak:
Mam pytanie: czy pojęcie wartości księgowej jest tożsame z pojęciem kapitału własnego?

Wk to aktywa pomniejszone o zobowiazania, czyli wiadomo.Roman Brys edytował(a) ten post dnia 02.09.08 o godzinie 18:59
2.09.2008, 18:58

konto usunięte

Dlaczego w zadaniu 95 z marca 2006 prawidłowa jest odpowiedź B?
4.09.2008, 10:35

konto usunięte

Hmm widzę, że nikt nie wie.
BTW z czego uczycie się strategii opcyjnych?
Czy na egzaminie jest konieczna znajomość profili wypłat z poszczególnych strategii?
4.09.2008, 18:10

Bank Polska S.A.

Kamila Nowak:
Dlaczego w zadaniu 95 z marca 2006 prawidłowa jest odpowiedź B?

odpowiedź B jest prawidłowa, ponieważ:
I - przy wyższej stopie procentowej kontrakt powinien mieć wyższy kurs ze względu na transakcje arbitrażowe,
II - wypłacana dywidenda obniża kurs akcji, co z kolei obniża cenę indeksu oraz kontraktu,
III - to chyba oczywiste:)
IV - ma to związek z arbitrażem - im bliżej do dnia wygaśnięcia kontraktu, tym jego kurs jest bliższy kursowi instrumentu bazowego, więc przez analogię - im dalej od dnia wygaśnięcia, tym ten kurs wyższy
4.09.2008, 18:28

konto usunięte

I - ok zgodzę się
II - absolutnie wg mnie jest to odpowiedź nieprawidłowa, ponieważ WIG 20 jest indeksem cenowym, a nie dochodowym i nie obejmuje dywidendy (chociaż z drugiej strony wiadomo dywidenda obniża wartość kapitału w firmie - > jest mniej pieniędzy czyli wartość przedsiębiorstwa się obniża i co za tym idzie cena akcji) hmm ciekawe :)
III i IV - truizmy

Macie jakieś inne pomysły?
4.09.2008, 18:54

Kamila Nowak:
I - ok zgodzę się
II - absolutnie wg mnie jest to odpowiedź nieprawidłowa, ponieważ WIG 20 jest indeksem cenowym, a nie dochodowym i nie obejmuje dywidendy (chociaż z drugiej strony wiadomo dywidenda obniża wartość kapitału w firmie - > jest mniej pieniędzy czyli wartość przedsiębiorstwa się obniża i co za tym idzie cena akcji) hmm ciekawe :)
III i IV - truizmy

nie wiem o co Ci chodzi... spolki wchodzace w sklad indeksu moga wyplacac duwidendy co z atym idzie zmienia sie ich kurs po odjeciu tzn spadaja kursy, wiec spada tez caly indeks.. patrzysz na indeks jak na pojedyncza spolke... zreszta to jest zasada.
4.09.2008, 19:00

Bank Polska S.A.

Kamila Nowak:
I - ok zgodzę się
III i IV - truizmy

Masz dobre informacje, ale wyciągasz złe wnioski:)
Właśnie z tego powodu, że WIG20 jest indeksem cenowym, obniżany jest on o wartość wypłacanych dywidend, czyli spada jego wartość wraz ze wzrostem wskaźnika wypłaty dywidend.
4.09.2008, 19:23

konto usunięte

OK zgoda!

A co do tych strategii opcyjnych? Macie jakieś fajne materiały?

Trzeba znać na pamięć np. maksymalny zysk ze strategii etc.?
4.09.2008, 19:36

Paweł Cymcyk Manager Komunikacji
Inwestycyjnej

Kamila Nowak:

Nie da się nauczyć "na pamięć" zysków ze strategii opcyjnych. Ten element po prostu trzeba rozumieć i wiedzieć jak działają poszczególne opcje w zależności rodzaju opcji (kupna i sprzedaży) i tego po której stronie rynku jesteśmy (kupujący czy wystawiający). Zdecydowanie odradzam zapamiętanie jaki zysk jest ze strategi motyla, kondora czy spredu byka. Po tygodniu od egzaminu nie będzie się już nic z tematu kojarzyć, a to właśnie instrumenty pochodne są obecnie najciekawszym elementem rynku finansowego. Cała reszta to takie finansowe przedszkole :)

Co do materiałów to bardzo obszerną (500 stron) i pouczającą pozycją odnośnie kontraktów terminowych i opcji jest książka Hulla "Kontrakty terminowe i opcje", ale z uwagi na czas jaki pozostał do egzaminu (24 dni!!) polecam wpisać w googla "strategie opcyjne" i porobić zadania z poprzednich lat. To w zupełności wystarczy.
4.09.2008, 23:41

Bartosz Jędrzejak pasjonat rynków
finansowych

Zakładając, że do egzaminu przystępuje osoba zainteresowana rynkami finansowymi, być może wrecz pasjonat, nawet te 24 dni mogą mu wystarczyc aby uzupełnić wiedzę:) dla chcącego nic trudnego.
5.09.2008, 14:21

Paweł Cymcyk Manager Komunikacji
Inwestycyjnej

Bartosz Jędrzejak:
Zakładając, że do egzaminu przystępuje osoba zainteresowana rynkami finansowymi, być może wrecz pasjonat, nawet te 24 dni mogą mu wystarczyc aby uzupełnić wiedzę:) dla chcącego nic trudnego.

Obawiam się, że nie istnieją pasjonaci ustawy o obrocie, ofercie czy nadzorze nad rynkiem kapitałowym :) A to ważna część egzaminu. Ale oczywiście zgadzam się, że pasjonaci mają łatwiej.
5.09.2008, 15:13

konto usunięte

Ja jestem pasjonatką w/w ustaw! Zamierzam je zgłębiać od przyszłego tygodnia. Amfetamina rules :)
5.09.2008, 16:01

Kamila Nowak:
Ja jestem pasjonatką w/w ustaw! Zamierzam je zgłębiać od przyszłego tygodnia. Amfetamina rules :)

czyli jak bede widzial kogos na egzmainie z popekanymi zylami przy nosie to bede wiedzial... powodzenia.
5.09.2008, 16:18

Bartosz Jędrzejak pasjonat rynków
finansowych

Mi na przykład te ustawy bardzo się spodobały:D
5.09.2008, 18:26

Paweł Cymcyk:
Kamila Nowak:

Nie da się nauczyć "na pamięć" zysków ze strategii opcyjnych. Ten element po prostu trzeba rozumieć i wiedzieć jak działają poszczególne opcje w zależności rodzaju opcji (kupna i sprzedaży) i tego po której stronie rynku jesteśmy (kupujący czy wystawiający). Zdecydowanie odradzam zapamiętanie jaki zysk jest ze strategi motyla, kondora czy spredu byka. Po tygodniu od egzaminu nie będzie się już nic z tematu kojarzyć, a to właśnie instrumenty pochodne są obecnie najciekawszym elementem rynku finansowego. Cała reszta to takie finansowe przedszkole :)

Co do materiałów to bardzo obszerną (500 stron) i pouczającą pozycją odnośnie kontraktów terminowych i opcji jest książka Hulla "Kontrakty terminowe i opcje", ale z uwagi na czas jaki pozostał do egzaminu (24 dni!!) polecam wpisać w googla "strategie opcyjne" i porobić zadania z poprzednich lat. To w zupełności wystarczy.

Pawel czy S. kondora to nie to samo co Motyla? ile jest w ogole strategii? bo najczesciej spotykane to dwa spready, dwa stelaze, motyl/kondor, i strangle/dusiciel , czy jest jeszcze cos co na potrzeby egzaminu jest konieczne? dzieki
6.09.2008, 01:30

Wyślij zaproszenie do