Michał
Czerniawski
prawnik, PDP, TMT,
obecnie w biurze
European Data
Protect...
Temat: GIODO a Facebook
Paweł Litwiński:
Michał Czerniawski:
niektórzy w tym wątku powielają błędne informacje.
Dziękuję za delikatne zwrócenie uwagi.
przepraszam jeśli źle to zabrzmiało, ale jeszcze miesiąc temu (czyli już np. długo po sierpniowej, i dość szeroko komentowanej, ofensywie "skargowej" przeciwko Facebookowi grupy europe v facebook w Irlandii), ktoś tu pisał, że wszystko jest w USA, poza jurysdykcją państw UE i nie można nic zrobić,
Pozdrawiam,Michał Czerniawski edytował(a) ten post dnia 10.11.11 o godzinie 10:29
Paweł
Litwiński
adwokat, doktor nauk
prawnych, Barta
Litwiński
Kancelaria...
Ja na pewno tak pisałem przed rokiem, a to z tej prostej przyczyny, że po prostu nie znalazłem dość chęci ani ochoty na przeczytanie warunków korzystania z FB. Dopiero post p. Jarosława sprzed kilku dni spowodował, że je przeczytałem.
Roman
Janas
Tech. Sup. & Opr.
Supervisor, Amway
Polska Sp. z o.o.
Panie Michale,To ja otym pisałem. W momentcie gdy to pisałem nie wiedziałem, że Facebook zarejestrował firmę w Irlandii i w przypadku europejczyków stroną umowy jest Facebook Ireland Ltd.
Przy okazji mam dwa pytania:
- czy Rosja jest traktowana jako kraj Europejski czy jako oddzielny "rynek"?
- czy Facebook Ireland Ltd. zawarł umowę z Facebook na przetwarzanie danych czy tylko na korzystanie (hostowanie) z serwisu?
Co do określenia, "że nie można nic zrobić" chodziło mi o ochronę danych osobowych i regulacje co do treści publikowanych w serwisach Internetowych.
Jeżeli chodzi o ochronę danych osobowych to z tego co wime na poziomie federalnym nie ma odpowiednika polskiej ustawy o ochronie danych osobowych. Owszem są chronione dane medyczne (HIPA) ale uodo ma o wiele szerszy zakres. Są jeszcze ustawy stanowe (nie we wszystkich stanach) ale również ich zakres jest mniejszy niż uodo. Ostatnio rozmawiałem z kolegami w Stanach na ten temat prawie rok temu więc może coś w międzyczasie się zmieniło. Wiem tylko, że trwały prace nad ustawą wzorowaną na rozwiązaniach europejskich.
Co do treści serwisów to również przepisy amerykańskie sa inne niż w Europie ale tutaj trzebaby było porównywać poszczególne kraje ponieważ z tego co wiem to regulacje sa różne i przynajmniej na razie nie ma spójnych regulacji na poziomie europejskim.
Oczywiści jeżeli ktoś chce może występować z powództwem w sądach amerykańskich ale dla zwykłego śmiertelnika byłoby to chyba dosyć trudne zadanie.
Michał
Czerniawski
prawnik, PDP, TMT,
obecnie w biurze
European Data
Protect...
Panie Romanie,Zgodnie z regulaminem Facebooka, Facebook Ireland Limited jest administratorem danych osobowych wszystkich użytkowników spoza USA i Kanady, czyli także Rosjan.
Odnośnie drugiego pytania, niestety nie znam treści umów zawartych pomiędzy Facebook, Inc. a Facebook Ireland Limited, wszystko co wiemy to treść ww. regulaminu, w szczególności zakres udzielanych zgód.
Co do USA, jest projekt federalnego Kerry-McCain Privacy Bill, mającego chronić konsumentów, ale sam niestety nie śledzę sytuacji na bieżąco.Michał Czerniawski edytował(a) ten post dnia 10.11.11 o godzinie 17:13
Roman
Janas
Tech. Sup. & Opr.
Supervisor, Amway
Polska Sp. z o.o.
Panie Michale,Bardzo dziękuję z informację o projekcie federalnym.
Katarzyna
Dyl
Aplikant adwokacki,
Prawnik PIN
Consulting Sp. z
o.o.
Michał Czerniawski:Muszę się z panem nie zgodzić, dostęp do danych niestety jest. Problem polega na tym, że po kliknięciu "Lubię to" na stronie pojawiają się miniatury awatarów i imię. Imię natomiast jest zazwyczaj hiperłączem i jego kliknięcie automatycznie przekierowuje do profilu osoby. Wtedy pojawia się nam co najmniej powiększona fotografia i imię oraz nazwisko. Nie wspomnę już o innych danych, takich jak wykształcenie etc. (które użytkownicy mogą ukryć). Natomiast imię, nazwisko może zobaczyć każdy. I dlatego uważam, że jest to nie lada problem w sferze ochrony danych osobowych i jednocześnie temat do dyskusji.Katarzyna Dyl edytował(a) ten post dnia 29.12.11 o godzinie 13:58
Tak, administratorem danych osobowych obywateli m.in. państw europejskich korzystających z Facebooka jest Facebook Ireland Ltd., który powierza przetwarzanie danych osobowych centrali w USA. Tak więc jak najbardziej administrator danych osobowych znajduje się w tym wypadku na terenie UE - niektórzy w tym wątku powielają błędne informacje.
Jurysdykcję ma tu więc wyłącznie irlandzki Data Protection Commissioner a nie GIODO.
Bartłomiej Czerniak:
Witam,
a jak wygląda sprawa z założeniem tak zwanej "strony" na FB. Jako osoba prywatna zakładam "stronę" mojej firmie. Różni ludzie klikają 'lubię to'. Tworzy się baza ludzi, którzy lubią 'stronę' o mojej firmie. Jest to baza, do której każdy ma dostęp, nie tylko ja. Czy taki zbiór muszę zarejestrować? Czy to ja jestem administratorem? Czy FB? Czy firma?
Jeśli osoby z tego zbioru nie są moimi znajomymi, to wchodząc na ich profil mogę zobaczyć tylko te dane, które określili jako 'publiczne'. Czy można te dane w takim razie określić jako dane ogólnodostępne?
Nie ma obowiązku rejestracji. Administratorem danych osobowych jest Facebook, z tego co pamiętam Pan nie ma nawet dostępu do zbioru z danymi osób, które "polubiły" Pańską stronę (np. nie może Pan ich swobodnie przeglądać). Do takiej bazy nikt prócz Facebooka dostępu nie ma. Do tego nie decyduje Pan o środkach i celach przetwarzania danych - robi Pan tylko to, na co pozwala portal społecznościowy.
Janusz Wiśniewski ABI, ABI
Maciej Kołodziej:
Zaczyna pojawiać się światełko w tunelu, aby FB musiał przestrzegać także prawa obowiązującego na Starym Kontynecie
FB publicznie twierdzi, że podlega pod irlandzkie prawo
FB otworzyl biuro w Brukseli ?
FB przechowuje dane usunięte przez użytkowników:
http://www.socialpress.pl/2011/10/facebook-przechowuje...
FB otwiera centrum przetwarzania danych w Europie:
http://wyborcza.biz/biznes/1,101558,10548079,Facebook_...
Norweski DPA zadał do FB kilka pytań i uzyskał odpowiedzi:
http://www.datatilsynet.no/templates/Page____3987.aspx
Może nadszedł już własciwy czas aby także polski DPA zbadał podległość FB pod europejskie prawo - w sumie bliskie ono polskim regulacjom ;-)
Ostatnio irlandzki odpowiednik naszego GIODO kontrolował Facebook w Irlandii i doszedł do kuriozalnego wniosku że nie łamie on europejskiego prawa dotyczącego ochrony danych osobowych czym naraził się bardzo niemieckim kolegom...
http://www.zeit.de/digital/datenschutz/2011-12/faceboo...
Przemysław
C.
coach ACC ICF,
trener, ABI
a teraz nawet wiadomo ile kosztuje jeden fan na FBhttp://tech.wp.pl/kat,1009785,title,Klikales-bo-chcial...
Michał
Czerniawski
prawnik, PDP, TMT,
obecnie w biurze
European Data
Protect...
Katarzyna Dyl:
Michał Czerniawski:Muszę się z panem nie zgodzić, dostęp do danych niestety jest. Problem polega na tym, że po kliknięciu "Lubię to" na stronie pojawiają się miniatury awatarów i imię. Imię natomiast jest zazwyczaj hiperłączem i jego kliknięcie automatycznie przekierowuje do profilu osoby. Wtedy pojawia się nam co najmniej powiększona fotografia i imię oraz nazwisko. Nie wspomnę już o innych danych, takich jak wykształcenie etc. (które użytkownicy mogą ukryć). Natomiast imię, nazwisko może zobaczyć każdy. I dlatego uważam, że jest to nie lada problem w sferze ochrony danych osobowych i jednocześnie temat do dyskusji.
Tak, administratorem danych osobowych obywateli m.in. państw europejskich korzystających z Facebooka jest Facebook Ireland Ltd., który powierza przetwarzanie danych osobowych centrali w USA. Tak więc jak najbardziej administrator danych osobowych znajduje się w tym wypadku na terenie UE - niektórzy w tym wątku powielają błędne informacje.
Jurysdykcję ma tu więc wyłącznie irlandzki Data Protection Commissioner a nie GIODO.
Bartłomiej Czerniak:
Witam,
a jak wygląda sprawa z założeniem tak zwanej "strony" na FB. Jako osoba prywatna zakładam "stronę" mojej firmie. Różni ludzie klikają 'lubię to'. Tworzy się baza ludzi, którzy lubią 'stronę' o mojej firmie. Jest to baza, do której każdy ma dostęp, nie tylko ja. Czy taki zbiór muszę zarejestrować? Czy to ja jestem administratorem? Czy FB? Czy firma?
Jeśli osoby z tego zbioru nie są moimi znajomymi, to wchodząc na ich profil mogę zobaczyć tylko te dane, które określili jako 'publiczne'. Czy można te dane w takim razie określić jako dane ogólnodostępne?
Nie ma obowiązku rejestracji. Administratorem danych osobowych jest Facebook, z tego co pamiętam Pan nie ma nawet dostępu do zbioru z danymi osób, które "polubiły" Pańską stronę (np. nie może Pan ich swobodnie przeglądać). Do takiej bazy nikt prócz Facebooka dostępu nie ma. Do tego nie decyduje Pan o środkach i celach przetwarzania danych - robi Pan tylko to, na co pozwala portal społecznościowy.
Witam, nie do końca rozumiem w jakim zakresie się Pani ze mną nie zgadza. Rzeczywiście sprawdziłem - dostęp jest, ale czy zmienia to cokolwiek w kwestii administratora, środków i celów?
Jacek
Zontek
CEO, Aims Management
Consultants
Facebook wkracza do PolskiPotentat planuje założenie u nas swojego oddziału. Marketingowcy z Wrocławia zaczęli akcję, by filia FB powstała właśnie w ich mieście – donosi "Dziennik Gazeta Prawna".