Advertisement

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Katarzyna K. Consultant, Hays
Medical Technology

Temat: Jakie pułapki czyhają na młodych sprzedawców?

Zastanawiam się jakie błędy najczęściej popełniają młodzi sprzedawcy. Czy macie jakieś wskazówki?

Pozdrawiam
Kasia
11.11.2010, 22:45

Przemek Włoczkowski Business Unit
Director, Sii
Polska, IT Projects

- NIE OKREŚLAJĄ SWOJEGO CELU, a żeby to zobrazować przytoczę wpis Marka z 2008 r.

"- Czy mógłbyś mi powiedzieć, którędy powinnam pójść?
- To zależy w dużym stopniu od tego, gdzie chcesz dojść - odparł Kot.
- Wszystko mi jedno- rzekła Alicja.
- W takim razie wszystko jedno, którędy pójdziesz- powiedział Kot.

Lewis Carroll Alicja w Krainie Czarów

Czyż nie jest tak, że nasze działania sprzedażowe, często przypominają postępowanie Alicji?

Chcemy sprzedawać, oferować Klientom swoje produkty/usługi, chcemy aby ktoś stał się naszym Klientem, chcemy, chcemy i raz jeszcze chcemy....nie bardzo tylko, tak naprawdę wiemy, co chcemy - a co gorsza, często nie bardzo wiemy - jak chcemy to osiągnąć.

Nie zadajemy sobie trudu aby dookreślić to, co winno leżeć u podstaw naszego działania - cel

Wszystko nam jedno - chcemy tylko sprzedawać.
A potem dziwimy się, że nikt nie chce od nas kupować, że sprzedaż jest tak ciężkim kawałkiem chleba, że świat, Klienci - nie doceniają naszej oferty".

Pozdrawiam
Przemek
12.11.2010, 08:10

Katarzyna K. Consultant, Hays
Medical Technology

Dzięki Przemek za odpowiedź:)
A kiedy mamy już cel to co dalej?

Pozdrawiam
Przemek Włoczkowski:
- NIE OKREŚLAJĄ SWOJEGO CELU, a żeby to zobrazować przytoczę wpis Marka z 2008 r.

"- Czy mógłbyś mi powiedzieć, którędy powinnam pójść?
- To zależy w dużym stopniu od tego, gdzie chcesz dojść - odparł Kot.
- Wszystko mi jedno- rzekła Alicja.
- W takim razie wszystko jedno, którędy pójdziesz- powiedział Kot.

Lewis Carroll Alicja w Krainie Czarów

Czyż nie jest tak, że nasze działania sprzedażowe, często przypominają postępowanie Alicji?

Chcemy sprzedawać, oferować Klientom swoje produkty/usługi, chcemy aby ktoś stał się naszym Klientem, chcemy, chcemy i raz jeszcze chcemy....nie bardzo tylko, tak naprawdę wiemy, co chcemy - a co gorsza, często nie bardzo wiemy - jak chcemy to osiągnąć.

Nie zadajemy sobie trudu aby dookreślić to, co winno leżeć u podstaw naszego działania - cel

Wszystko nam jedno - chcemy tylko sprzedawać.
A potem dziwimy się, że nikt nie chce od nas kupować, że sprzedaż jest tak ciężkim kawałkiem chleba, że świat, Klienci - nie doceniają naszej oferty".

Pozdrawiam
Przemek
13.11.2010, 16:45

Przemek Włoczkowski Business Unit
Director, Sii
Polska, IT Projects

Uparcie dążyć do jego realizacji, a tu już nie ma prostej i jednej ścieżki :)

Warto pamiętać o kilku rzeczach wymienionych w tym wpisie.

Pozdrawiam
Przemek
14.11.2010, 08:03

Alfred F. Bezkonkurencyjne
produkty finansowe.
Gwarantowane
program...

Najwiekszym bledem jest nie uczyc sie od starszych.
" Co ma stary sprzdawca w glowie musi miec mlody w nogach "
Alfred Friese Essen 1993
27.11.2010, 17:51

Marcin S. Książek podobnie
jak ludzi nie ocenia
się po okładce.
Jed...

młodzi mają czesto goracą "krew".
-zapominają sie przygotować do wizyty
-"boją" się zadzwonić z poradą do "starszych" bo "jeszcze wyśmieje"
-zapominają o "otoczce" klienta . Czasami dobry kontakt z kasjerką lub z pielęgiarką (zalezy od branży) może pomóc w przygotowaniu się do spotkania z "górą" (moga poinformowac np. o imieninach szefowej, sytuacji, czy też pomóc w sprzedazy)
A pułapki?
niektórzy klienci moga wykorzystac młodego - jak dasz dobry rabat to wezmę aż 2palety. Mlody udziela rabat, chwali sie jaki to miał złoty strzał, a potem okazuje się że u danego klienta 2palety to normalny cykliczny zakup :)
28.11.2010, 21:27

Danuta Ludwiczak sprzedaż, marketing
i urok osobisty ;)

Na początku mojej pracy, gdy przyszło mi prowadzić moje pierwsze prezentacje produktów przed dużą grupą ludzi i to sporo starszych ode mnie borykałam się z brakiem pewności i wiary w siebie. Pamiętaj, że największą pułapką jesteś Ty sama i Twoje podejście do życia. Jak chcesz być dobra w tym co robisz musisz przede wszystkim zainwestować w rozwój swojej osoby. Jeśli nauczysz się pewności siebie, asertywności, sumienności, zaangażowania no i bądźmy szczerzy też i takiego pozytywnego cwaniactwa to będzie Ci sporo łatwiej w kontaktach z innymi.
6.03.2011, 14:26

Vahe M. Dyrektor ds.
Kooperacji i
Rozwoju/Trener
biznesu

Młodym brakuje troszkę pokory i szacunku.
6.03.2011, 20:44

Danuta Ludwiczak sprzedaż, marketing
i urok osobisty ;)

Vahe M.:
To mija po jakimś czasie, zwłaszcza gdy ten ośli upór przyczynia się do porażek. Wiem po sobie. A jeśli już dojdzie do takiej sytuacji, że dostajemy nauczkę to warto z niej wyciągnąć konstruktywne wnioski.
6.03.2011, 22:25

Roman Zając Sprzedaż B2B/B2C od
1993r.
Pośrednictwo w
Imporcie

Katarzyna K.:
Zastanawiam się jakie błędy najczęściej popełniają młodzi sprzedawcy. Czy macie jakieś wskazówki?

Pozdrawiam
Kasia
Mówią z dużo.
12.03.2011, 23:53

Jacek Aleksander G. Oudee Mann
4thRegiment

Vahe M.:

I rozumu.
Mam to na bieżąco.
Właśnie w piątek miałem rozmowę z doradcą finansowym - wiek 22 lata,doświadczenie max 3 miesiące,sprzedaż na poziomie minimum.
Ma auto 5 miesięczne,podstawę ok 1500 brutto,komputer,telefon itp.
I usłyszałem pytanie - kiedy dostanę Focusa , bo Aveo mi nie teges.
Dostałem zajadów ze śmiechu.

Ale co najgorsze - ten handlowiec mówił to całkiem serio.

Zatem za kilka dni odbiorę mu auto, resztę sprzętu i będzie szukał
innej roboty.
Bo nie ma rozumu niestety.
Syfon roszczeniowy mnie rozwala.
Ale ja to akurat mogę mieć gdzieś - bo liczy się wynik, a nie to co ktoś , gdzieś , kiedyś może zrobić.
Tylko,że wyniku brak , a roszczenia są na maxa.

I to jest pułapka w którą młodzi handlowcy sami się wpędzają.
13.03.2011, 19:29

Jarosław Rostek ***GG:324952***

Czasami też tak jest ze starymi dostają dużo i spoczywają na laurach i efektów nie widać a na koniec przychodzą i pytają się o premię :D
13.03.2011, 20:20

Jacek Aleksander G. Oudee Mann
4thRegiment

Ze starymi mam podobnie..znaczy się miałem, bo ich już nie ma w firmie.
13.03.2011, 20:28

Łukasz Mariusz Bieliński Trener rozwoju
osobistego -
freelancer

Przekonania typu: mała wiara w siebie, mała wiara w produkt, zniekształcanie - produkt/firma to ja, im wiecej powiem tym bardziej jestem profesjonalny i wartosciowy, to ze ktos nie przyszedl na spotkanie to oznacza brak akceptacji, chce byc kims, musze byc lepszy, musze udowodnic innym, kliencito debile, klient powinien sluchac, klient moj Pan, moze jeszcze cos z tego bedzie, jest kryzys, to nie moja wina, klient jest trudny, gdyby tyko...to bym sprzedał,
18.03.2011, 01:20

Dominika P. http://wyborcza.pl/c
zystewajractwo/0,0.h
tml

Katarzyna K.:
-brak wiedzy o produkcie, który sprzedają,
-brak szacunku i brak cierpliwości do klienta,
-arogancja i chamstwo,np nazywanie klienta "zjebem", "klonem"-opisałam taką sytuację w innym miejscu na forum:
http://www.goldenline.pl/forum/2333092/obsluga-klienta
klient ma prawo czegoś nie zrozumieć,ma prawo dopytać-a sprzedawca nie powinien z tego powodu się obrażać, ani tym bardziej traktować klienta jak przedstawiciela niższego gatunku.
-Selekcja: klient dobrze wygląda- dobry klient, źle wygląda-można go "olać"
skutek :takie sklepy potem się omija,czyli tracą potencjalnego klienta.Poza tym o zajściu opowiedziałam koleżance,ona zapewne powtórzyła dalej...
Vahe Muradyan.:
"Młodym brakuje troszkę pokory i szacunku."
Delikatnie powiedziane.Dominika P. edytował(a) ten post dnia 18.04.11 o godzinie 16:43
17.04.2011, 17:04

Adam S. Przedstawiciel
Handlowy ZELMER

A mnie wydaje się że młodym sprzedawca brakuje odpowiedniego wzorca do nasladowania ( nie chę uogólniać ) bo starzy sprzedawcy popadli już w rutynę i niczym się nie przejmują lub nie potrfią przekazać wiedzy . Druga sprawa to , że nadal brak odpowiedniego podejścia do pracy . Młody ma prawo do błędów ale musi się uczyć aby ich nie powielać a to oznacza że ktoś musi mu te błędy wskazać .

Pokorę i szacunek dla klienta bowinien mieć każdy z nas :)
17.04.2011, 17:16

konto usunięte

Łukasz Mariusz Bieliński:
Przekonania typu: mała wiara w siebie, mała wiara w produkt, zniekształcanie - produkt/firma to ja, im wiecej powiem tym bardziej jestem profesjonalny i wartosciowy, to ze ktos nie przyszedl na spotkanie to oznacza brak akceptacji, chce byc kims, musze byc lepszy, musze udowodnic innym, kliencito debile, klient powinien sluchac, klient moj Pan, moze jeszcze cos z tego bedzie, jest kryzys, to nie moja wina, klient jest trudny, gdyby tyko...to bym sprzedał,

Dokładnie!

Mam taką koleżankę, która pracuje w butiku z ubraniami i ma takie podejście :D
Wciska ludziom coś, aby tylko sprzedać. A przecież to wszystko widać, kiedy ktoś nas próbuje namówić do czegoś. Osoby wiedzące czego chcą uciekają czym prędzej i zastanawiają się dlaczego ona chciała wcisnąć nam tą sukienkę? Czyżby był jakaś trefna?

Aby być dobrym sprzedawcą trzeba pozyskać zaufanie klienta i być po części psychologiem, umieć rozszyfrować w 5 sekund człowieka i zaproponować, wyeksponować swoją ofertę tak jak on by tego oczekiwał.
17.04.2011, 17:25

Andrzej M. Wsparcie i
zarządzanie
sprzedażą & Trener
sprzedaży

Katarzyna K.:
Zastanawiam się jakie błędy najczęściej popełniają młodzi sprzedawcy.
Z jednej strony młodzi sprzedawcy zbyt często przejawiają mało rozwiniętą umiejętność przewidywania.
Z drugiej mają mało rozgarniętych managerów, którzy prowadza ich niczym Stevie Wonder Cadillaca po pijaku..
17.04.2011, 17:55

Piotr Cymanowski Dyrektor Generalny

Według mnie niedoświadczonym sprzedawcą brakuje wytrwałości.

Sprzedawca telefoniczny- po 3 godzinach intensywnych rozmów- ledwo żyjący i bez motywacji

Sprzedawca stacjonarny- po 3 odmowach, poprzedzonych godzinną prezentacją - brak wiary w siebie i swoje umiejętności

Poza tym zbyt wygórowane ambicje. Każdy młody sprzedawca, chciałby być najlepszy i zrobić jakąś rewolucje - a tu zonk - gdy staje przed szarą rzeczywistością, a postawione cele wydają się w pierwszym miesiącu nie do osiągnięcia pojawia się problem i zwątpienie...

"... a może jednak powinienem zostać listonoszem ? " :)
5.05.2011, 09:34

Mirek Jasiński prezes zarządu,
Regan Consulting

A może po prostu za bardzo chcą sprzedać swój produkt/usługę?

Sukces Madoffa w dużej mierze polegał na tym, że nie chciał przyjmować nowych klientów i im odmawiał... A klienci sami szukali metod dotarcia do niego.
5.05.2011, 18:48

Wyślij zaproszenie do