- « Poprzednia
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Łukasz
Buszka
www.dadadesign.pl
projektuje,
fotografuje,
podróżuje, gotuje
Temat: Zlecę sesję zdjęciową produktów. 300 zdjęć + obróbka....
Piotr F.:TO jakiś zestaw akcesoriów do SIMsow ?
Piotr Sadowski:
Tak, czekamy na zdjecia ''prawie bez obrobki''.
oj chlopaki .. nie potraficie znalezc "nowosci" na stronei autora?? co prawda rozmiar produktu sie nie zgadza ale chyba daje obraz "profesjonalizmu"
Piotr Sadowski Fotograf
Łukasz Buszka:
TO jakiś zestaw akcesoriów do SIMsow ?
Nie, to jest przyklad ''taniej i profesjonalnej'' fotografii reklamowej.
Joanna
Pelc
Researcher / Doradca
Klienta Biznesowego
Po co sie rozwodzic nad tym tematem? Moze gosciu nie robil tego wcale w namiocie bezcieniowym tylko na biurku i uzyl lampy wewnetrzej w aparaciejedno zdjecie dla kilku osob przedstawia inna jakosc, nawet te kiepskie wydaja sie dobrymi jak sie nie ma pojeci ao fotografii
za popstrykanie w w/w sposob moglabym tez wziac 500zl brutto - czysty zysk. :)
Piotr Sadowski Fotograf
Joanna Pelc:
za popstrykanie w w/w sposob moglabym tez wziac 500zl brutto - czysty zysk. :)
A ja bym nie zrobił. Moje zdjęcia są moją wizytówką.
Mariusz
Drapała
asystent zarządu,
Tomar Sp. z o.o.
A tak na poważnie to ja bym chciał 2-3 przykładowe zdjęcia zobaczyć bo bardzo mnie intryguje cena/jakość. Tak bardzo, że aż zarejestrowałem się ;)pozdrawiam
Mariusz
Piotr Sadowski Fotograf
Mariusz Drapała:
A tak na poważnie to ja bym chciał 2-3 przykładowe zdjęcia zobaczyć bo bardzo mnie intryguje cena/jakość. Tak bardzo, że aż zarejestrowałem się ;)
pozdrawiam
Mariusz
a kogo konkretnie..? :)
Łukasz
Halastra
Head Designer / GFX
designer and
Photographer
Dariusz Mikrut:
U Azjatów słabiutko ze zdjęciami produktów w większości branży, tak , że jest tam pole do popisu dla naszych polskich profesjonalistów
Zdziwił by się Pan :) Wystarczy wejść na flickera i zobaczyć ilu naprawde genialnych fotografów mają :) ale fakt... osczędzają na czym mogą, czy słusznie... nie do końca. Czasem dobrze zainwestowane tysiąc dolarów na dobry packaging może zwrócić się i tysiąckrotnie. Przykład ? Pixel Knight... Pierwsze produkty mieli w szarym kartonie.
Przyznam, też się pośmiałem czytając ten wątek. Historia znana i wałkowana przez fotografów już od kilku lat. Nic się kochani nie zmieni. To jak ze wszystkim w ówczesnym świecie. Po prostu znajdą się amatorzy na zdjęcia za 1 zł, i będą cudownie zadowoleni (a fakt, że już lepiej by im to wyszło gdyby sami zrobili z komórki nie ma tu żadnego znaczenia), znajda się wiec i tacy, którzy im te zdjęcia dostarczą. Nieubłagane prawo rynku. Prawda, niszczą oni ten rynek ale... i klientów pojawia się coraz więcej klientów, coraz więcej sklepów. Pamiętajcie, że nawet Ci, którzy zaczynają na allegro, kiedyś dorosną (lub nie) do czegoś poważniejszego. Zobaczą lepsze zdjęcia u konkurencji i zapragną mieć takie u siebie. Trochę wtedy mogą się zdziwić ceną, ale będzie ich wtedy może na to stać ? Trudno powiedzieć.
Co do ''fotografów'' oferujących takie usługi. Spieprzy raz, spieprzy drugi raz, natrafi na klienta, który mu albo nie zapłaci, albo wyśmieje.
Zrezygnuje z takiej usługi, bo co to te 500zl... za to nawet do sądu nikt nie pójdzie, to się nauczy cenić swój czas. Spokojnie, dorośnie.
Ja mam radę dla takich fotografów, artystów. Cencie kochani swój czas, dobrze Wam radze, prędzej czy później natraficie na zlecenie na którym będzie Wam bardzo zależało, gdy pokażecie wtedy swoje fotografie, ktoś się uśmiechnie, grzecznie podziękuje, poklepie po pleckach...
Okaże się wtedy, że owszem, utrzymywało się jakoś na powierzchni przez ostatnie 2 lata ale... co z tego, jeśli jest to okres zmarnowany. Żadnego rozwoju, nic co można było by z dumą pokazać. Niestety, przy takich usługach trzeba iść w ilość... a gdy się idzie w ilość nie ma czasu na własną inwencję, na rozwój. Fotografia to nie naciśnięcie guzika w aparacie, to nie ustawienie światła, to nawet nie świetna obróbka graficzna... to wszystko powyższe + idea, pomysł, świeże podejście do tematu, przedstawienia danego przedmiotu. Eksperyment. To jest dobra fotografia.
Ja już wychowałem kilku klientów, którzy potem wrócili do mnie. Zawsze rzucam wtedy cenę 20% wyższą. Dlaczego ? Choćby dlatego, że mam napięte bardzo terminy i muszę wrzucić gdzieś ''marudnika'' w terminy, poświęcić kolejną sobotę, czy niedzielę, bo oczywiście zależy mi na kliencie. Szanuje ludzi, ale takiego samego szacunku wymagam też dla siebie.
Fotografowi, który przyjął zlecenie życzę szczerze (bez ironii ani jadu) powodzenia i przemyślenia tego wszystkiego. To nie chodzi o to, że ZAZDROŚNI się na nim wyładowali. Zresztą wystarczy poobserwować portfolio ludzi biorących udział w dyskusji. Znają się na tym co robią. Chyle czoła Panowie.Łukasz Halastra edytował(a) ten post dnia 24.12.11 o godzinie 00:06
Łukasz
Halastra
Head Designer / GFX
designer and
Photographer
Heheh tu cos dla tych co szukaja tanio :)Strasznie lubie tych gosci.
Mariusz
Drapała
asystent zarządu,
Tomar Sp. z o.o.
Piotr Sadowski:
Mariusz Drapała:
A tak na poważnie to ja bym chciał 2-3 przykładowe zdjęcia zobaczyć bo bardzo mnie intryguje cena/jakość. Tak bardzo, że aż zarejestrowałem się ;)
pozdrawiam
Mariusz
a kogo konkretnie..? :)
Tego Pana, który robi 200zdjęc za 300zł o ile dobrze pamiętam ;) Jak te 2-3 zdjęcia przykładowe się prezentują ;)Mariusz Drapała edytował(a) ten post dnia 14.04.12 o godzinie 20:16