Advertisement

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Anna Jachowicz Executive account
manager,

Temat: Social marketing przyszłość dla agencji

Witam,

Jako nowa na forum, chciałabym poznać wasze zdanie na temat social marketingu który jak mi się wydaję w Polsce zaczyna dopiero ząbkować a może się mylę ?
10.11.2010, 15:48

Radosław Trzeba Kadra Zarządzająca

Zgadzam sie z Tobą, że w Polsce raczkujemy. W chwili obecnej wyraźnie widać, jak niektóre agencje marketingowe przebierają nóżkami i proponują działania social. Obawiam się jednak, że nieprzemyślane działania mogą wywołać odwrotny skutek do zamierzonego.
11.11.2010, 18:39

Seweryn J. Wolny człowiek

Nie zgodzę się z tym raczkowaniem - co chwila odbywają się jakieś konferencje/szkolenie, a wiodące marki (nie tylko zagraniczne) mniej lub bardziej są lub starają się być obecne w social media. A agencje też starają się być coraz bardziej oblatane w temacie. Na najbardziej popularnych blogach można przeczytać wiele ciekawych case'ów z tego tematu... Nie jesteśmy gigantami w tym temacie ale chyba tez siary nie ma...
12.11.2010, 12:57

konto usunięte

Jestem z tym bardzo na bieżąco, bo właśnie promujemy naszą markę na wszystkich możliwych social mediach.
Szczerze powiedziawszy jak dla mnie jest to zło konieczne. Nie być jest źle bo jak Cię nie ma np na FB to ludzi to dziwi, z drugiej strony wszystko to jest działaniem dążącym do globalizacji, której jestem totalnym przeciwnikiem.
Wszystkie social media inwigilują osobę/firmę na wszystkie możliwe sposoby.
Z czasem stajemy się ich niewolnikami i tak naprawdę robimy wszystko żeby w nich istnieć.
Z kata stajemy się ofiarą.Przesadzam?
Nie sądzę. Nie rozumiem fascynacji social mediami, choć lubię rzeczy nowe. Internet jak widać może jeszcze zaskoczyć, ale wszystko to kosztem naszej prywatności.
Polska "łyknęła" już ten produkt bo przecież nie chce być w tyle za światowymi trendami. Nic nie dzieje się przez przypadek, a wszystko i tak sprowadza się do jednego - globalizacji.
Jeśli ktoś nie rozumie o czym mówię, że rzucam puste hasła, to zapraszam do zapoznania się z kilkoma niezależnymi produkcjami jak choćby: "Wezwanie do przebudzenia".
To tyle, bo mógłbym o tym napisać dobrą książkę.
12.11.2010, 13:06

Hubert Tatarkiewicz kreślę raporty

Mylisz social media z "social" marketingiem.
14.11.2010, 09:07

konto usunięte

Hubert Tatarkiewicz:
Mylisz social media z "social" marketingiem.

A można robić social marketing nie używając social media?

K.
14.11.2010, 22:04

Social marketing to nie to samo co social media marketing.
15.11.2010, 15:41

I robiono to na wiele lat przed pojawieniem się www.Hubert Tatarkiewicz edytował(a) ten post dnia 15.11.10 o godzinie 15:46
15.11.2010, 15:44

Marcin Południkiewicz Jestem na mytribe!
http://www.mytribe.c
om

http://www.social-marketing.com/Whatis.html
http://www.goldenline.pl/forum/912084/czym-sa-spoleczn...
http://socialmedia.pl/tag/social-media-definicja/
http://media-social-marketing.com/international/pl/def...

"Social media marketing – to termin określający wykorzystanie sieci społecznych, społeczności internetowych, blogów, serwisów wiki lub innego rodzaju kanałów pozwalających na interakcję użytkowników ze sobą – do działań marketingowych lub sprzedażowych. SMM jest tworzeniem treści i jej zewnętrzną promocją treści w obrębie społeczności internetowych."

http://socialmediaguide.pl/index.php/slowniczek/Marcin Południkiewicz edytował(a) ten post dnia 15.11.10 o godzinie 15:56
15.11.2010, 15:49

Albert W. senior art director

Anna Jachowicz:
Witam,

Jako nowa na forum, chciałabym poznać wasze zdanie na temat social marketingu który jak mi się wydaję w Polsce zaczyna dopiero ząbkować a może się mylę ?

http://www.goldenline.pl/marta-klimowicz
Polecam wszystko co jest autorstwa tej pani.
15.11.2010, 16:05

Paweł Tkaczyk Branding, marketing,
reklama i social
media. The Jedi way.

Anna Jachowicz:
Witam,

Po pierwsze, social marketing to nie to samo, co social media marketing ;)
Po drugie, moim zdaniem trochę się mylisz – przynajmniej, jeśli chodzi o social media. Ponieważ strategie social media są „przywiązane” do mediów społecznościowych, a więc internetu, bardzo szybko się globalizują. I myślę, że jesteśmy pełnoprawnymi uczestnikami tego rynku :) Nasi marketerzy niewiele ustępują wiedzą tym zza oceanu :)
15.11.2010, 17:00

Alicja W. PRowiec, fotograf

Oj tak, Polska szybko wchłania novum jakim jest social media marketing. Wystarczy tylko przyjrzeć się jak z prędkością światła rozprzestrzeniają się marki na FB.
Teraz na plakatach nie podaje się adresu www, jako internetowej formy informacji o produkcie, teraz informacje można znaleźć pod adresem facebook.com/nazwamarki
To fascynujące ;)
23.11.2010, 18:09

Rafał A. Producent /
Marketing Consultant

Co prawda może jesteśmy trochę w tyle, ale nie aż tak bardzo :) Czytałem kiedyś badania, że jakieś 2 lata wstecz - wydaje mi się, że ta różnica to max 1,5 roku odchylenia w stosunku do ameryki. U nas w chwili obecnej jest trend social media marketing sprowadzony do działania na FaceBooku, a na zachodzie już funkcjonują mechanizmy, które integrują działania SEO,SEM,FB i Twistera przekładając to na sprzedaż, a nie tylko na wizerunek :)

Po pierwsze: wydaje mi się, że nie tyle co agencje są w tyle, co marketerzy - oni sami nie za bardzo wiedzą jak to ugryźć; nie byli do końca przekonani, że warto się tam pojawić tak samo jak nie do końca wiedzą jak to przełożyć chociażby na sprzedaż.

Po drugie: jest to trendy i każdy chciałby tam być, ale wg. mnie nic na siłę - wejść w społeczność bez przygotowania, to czasami strzelenia Sobie w kolano; brak speców może przyprawić nas o ból głowy (patrz: case Nestle; globalny fanpage korporacji)

Po trzecie: agencje szybko się uczą; szybko chłoną to co jest na rynkach zagranicznych przekładać na rynek polski... niejedno krotnie: z dużym sukcesem

Po czwartek: większość marketerów na najbliższy rok przeznaczy o wielę większą cześć swojego budżetu na internet, a w szczególności na działania w Social Mediach (nie pamiętam opracowania, ale bodajże kłania się tutaj interaktynie.com)

REASUMUJĄC: jesteśmy w tyle, ale nie na tyle, by odczuwać jakiś mega dyskomfort. Różnica korelacji między naszym rynkiem, a chociażby stanami zjednoczonymi zawsze była, a póki co będzie - do tego, jak tam jest rozwinięty marketing nam SPORO brakuje (i nie mówię tutaj wcale o social mediach). Fajnie, że w Polsce pojawia się co raz więcej fachowców z wyspecjalizowanych dziedzin (w tym SM), co bez wątpienia podnosi jakość komunikacji w naszym kraju.

P.S.
Zwróciłbym również uwagę na to, by nie zachłysnąć się jedynie mediami społecznościowymi, które są teraz bez wątpienia na topie. Marketing to mnóstwo innych narzędzi, mechanizmów, kanałów komunikacji niż tylko internet :)

P.S.2
Jeszcze wspomnę o tym, że nasze "spóźnienie" za światem w kwestii SM wcale nie do końca było zależne od korporacji i agencji, lecz też trzeba pamiętać o tym, że konsumenci musieli do tego dojrzeć. Gdyby nie NK to nie jestem do końca przekonany, że FB robił by taką karierę w Polsce. NK zrobiła ogromną robotę nie tylko w kwestii popularyzacji mediów społecznościowych, ale też popularyzacji korzystania z internetu.

Pozdrawiam,
RafałRafał Agopsowicz edytował(a) ten post dnia 23.11.10 o godzinie 18:37
23.11.2010, 18:23

Tomasz Krukowski SEO/SEM (certyfikaty
CIM i PIM)

firmy zaczynają nadążać za trendami social marketingu natomiast wydaje mi się że klienci polscy nie są na razie gotowi na taką formę promocji, jednostki uczestniczą w konkursach na fb a Twitter czy LinkedIn nawet MySpace nie są jeszcze popularne chociaż marzy mi się aby Facebbook wyparł niezwykle komercyjną NK
23.11.2010, 18:50

Hanna P. W czym mogę Ci
pomóc?

Tomasz Krukowski:
firmy zaczynają nadążać za trendami social marketingu natomiast wydaje mi się że klienci polscy nie są na razie gwi na taką formę promocji,

Jak to nie są gotowi? Popatrz chociażby na case Maxwellhouse na facebooku.
23.11.2010, 18:57

Rafał A. Producent /
Marketing Consultant

Hanna P.:
Tomasz Krukowski:
firmy zaczynają nadążać za trendami social marketingu natomiast wydaje mi się że klienci polscy nie są na razie gwi na taką formę promocji,

Jak to nie są gotowi? Popatrz chociażby na case Maxwellhouse na facebooku.

Bardziej bym się zastanowił, czy klienci gotowi są na social media + ecommerce
23.11.2010, 19:07

CIM i PIM)

a zobacz Google, ClickBank czy PayPal

miałem na myśli rodzime nasze marki
tylko browary biją prawdziwe rekordy
23.11.2010, 19:08

Rafał A. Producent /
Marketing Consultant

Działania Danone też zasługują na pochwałę, chociaż muszę przyznać, że po zmianie agencji, jakość działań na FB pogorszyła się.

Co do Maxwell House - konkurs, konkursem ale ja to bym bardziej nazwał "kupieniem fanów" i jak doświadczenie pokazało: popłynęli na tym. Wydali krocie na te kubki, a fanów mają ok. 67 tys. Może wygenerowali ogromny ruch (jak na początki FB w Polsce), ale jak się to przełożyło na lojalność, sprzedaż? Zebrali jak największą ilość przypadkowych ludzi i co dalej... Wystarczy popatrzeć na wskaźnik interakcji.

SM to "rozmowa" z konsumentem, to otworzenie się na niego... samo działania OD TAK SOBIE, BY BYĆ nie ma mniejszego sensu, jeżeli u podstaw nie jest jakaś strategia długofalowa.

Polecam przyjrzeć się też działania Burger Kinga i współpracy jaką nawiązali z Kominkiem.
23.11.2010, 19:25

CIM i PIM)

Rafał Agopsowicz:
Działania Danone też zasługują na pochwałę, chociaż muszę przyznać, że po zmianie agencji, jakość działań na FB pogorszyła się.

a zobacz Tyskie ja też jestem pełen podziwu :)
23.11.2010, 19:37

Hanna P. W czym mogę Ci
pomóc?

Rafał - a znasz ich wskaźniki? Poza tym zawsze jest pytanie o kryterium sukcesu - i nie zawsze jest to stricte sprzedaż.
A jeśli chodzi o to, co wymieniliście - pomimo tego, że aktywnie działam na fb, żadnej z tych akcji nie widziałam. Nie jestem grupą docelową?
23.11.2010, 19:43

Reklama: Szklarz Wrocław

Wyślij zaproszenie do