Krzysztof C. ...
Temat: korepetycje i inne usługi dla osób fizycznych - czy są...
Witam!Chciałem zapytać jak wygląda sytuacja z księgowaniem dochodów w AIP, od osób nie prowadzących dg??
Czy potrzeba do tego kasy fiskalnej?? (o której było w innym wątku)
Czy można to jakoś inaczej rozwiązać??Krzysztof Chmielewski edytował(a) ten post dnia 08.11.10 o godzinie 20:19
Maciek
Kuchnik
Właściciel
Indelso.pl,
programista, PM
O bardzo dobre pytanie, też się nad tym zastanawiałem. Może ktoś kompetentny się wypowie
Emil Gontkiewicz quality checker
Wydaje mi się, że jeżeli nie mówimy o jakiejś masowej sprzedaży typu sklep to fakturka dla osoby fizycznej powinna wystarczyć.
Łukasz
Pietrzak
Party Promotions -
Hostessy i
Organizacja imprez
Dlaczego Twoim zdaniem sklep nie mógłby wystawić faktury osobie prywatnej? ;)
Emil Gontkiewicz quality checker
Zapewne w normalnej DG nie byłoby problemu, żeby wystawiać same faktury.Ale z tego co ja kiedyś dopytywałem się w swoim AIP o sprzedaż "masową" to stwierdzili, że muszę mieć kasę fiskalną :)
EDIT: Ale wszystko tak naprawdę zależy pewnie, o jakiej wielkości sprzedaży mówimy...
PozdrawiamEmil Gontkiewicz edytował(a) ten post dnia 10.11.10 o godzinie 15:04
Paweł
Bury
West Pomeranian
Consulting House
Moja teza ;)Zgrany system wystawiania faktur, płatność przelewem w terminie 2tyg na konto firmy (AIP). - to zalecam (faktura za cały miesiąc)
Nawet bawiąc się minimalnie można na komputerze stworzyć wzór faktury (na wszystkich, firmy i os. prywatne), profil z danymi i odpowiednio edytować mając ewidencje wystawionych faktur u siebie.
W przypadku korepetycji warto podpisać umowę z kursantem, dotyczącą płatności (terminy, sposób) i ilości zajęć w miesiącu to z góry ułatwi działanie w tym przypadku.
W przypadku wystawiania faktur co zajęcia bym się pogubił :) ale można spisać odpowiednie proste umowy, i co miesiąc się rozliczać z klientami w przypadku regularnych usług.
Ciekawy temat, aż się zainteresowałem i w ciągu 2 dni dam wam dokładnie znać, jak w odpowiedni sposób załatwić to z aip zapewne nie jest to nic strasznego
PozdrawiamPaweł Bury edytował(a) ten post dnia 15.11.10 o godzinie 23:22
Krzysztof C. ...
Paweł Bury:
(...)
Ciekawy temat, aż się zainteresowałem i w ciągu 2 dni dam wam dokładnie znać, jak w odpowiedni sposób załatwić to z aip zapewne nie jest to nic strasznego
PozdrawiamPaweł Bury edytował(a) ten post dnia 15.11.10 o godzinie 23:22
Nie to żebym "poganiał" ale te 2 tyg już chyba minęły;)Krzysztof Chmielewski edytował(a) ten post dnia 01.04.11 o godzinie 12:57
Paweł
Bury
West Pomeranian
Consulting House
Przepraszam was za chwile opóźnienia do końca byłem przekonany, że napisałem odpowiedź.W wielu aip'ach są wolne kasy fiskalne - do pewnych działalności z pewnością się przydadzą (jeżeli chodzi o płatność gotówką), jeżeli nie ma to spytajcie się dyrektora jak korzystnie można korzystać z kas fiskalnych a dokładnie jak pozyskać je od aip'u.
Kasa fiskalna jest zresztą wymagana prawnie w sytuacji:
bodajże od obrotu 20 tyś./rok liczone według proporcji (info na rok 2010 nie wiem czy się zmieniło)
Odnośnie sprzedaży dla osób fizycznych gdzie płatność jest przelewem - wystarczy faktura. :)
Sorry za duże opóźnienie :)
Pozdrawiam
Piotr
Nizioł
Trener, konsultant,
w pracy jako
dyrektor AIP Lublin,
Kasy fiskalnej nie trzeba mieć działając w AIP. Wg. prawa na dzień dzisiejszy firma która wystawia choć jedną fakturę sprzedażową podmiotowi działalności gospodarczej nie musi mieć kasy fiskalnej. Dotyczy to całego AIP.Zakup kasy zależy od indywidualnej decyzji firmy. Najczęściej firmy się decydują, gdy mają bardzo dużo zamówień i nie chcą wystawiać faktur ręcznie i dopłacać za ilość w AIP.
Rafał
Tochman
www.centrum.jakosci.
pl www.jakosc.biz
Piotr Nizioł:[...]
Kasy fiskalnej nie trzeba mieć działając w AIP. Wg. prawa na dzień dzisiejszy firma która wystawia choć jedną fakturę sprzedażową podmiotowi działalności gospodarczej nie musi mieć kasy fiskalnej. Dotyczy to całego AIP.
Z ciekawości zapytam - jaki przepis o tym mówi?
Piotr
Nizioł
Trener, konsultant,
w pracy jako
dyrektor AIP Lublin,