Reklama: Jesteś webmasterem ? Zacznij zarabiać KLIKNIJ

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Mariola B. QA,
www.niechcianeizapom
niane.org

Temat: Najbardziej nieudane przebudowy popularnych portali

Jakie znane serwisy/sklepy/portale itd. zmieniły się Waszym zdaniem na gorsze w największym stopniu? I czy fuszerki zostały naprawione?

Mi w pierwszej kolejności na myśl przychodzi portal Last.fm - 'poprawiona' nawigacja stała się dla mnie nieintuicyjna i przestałam go używać.
Na gorsze swego czasu zmienił się imho także Blog.pl , ale z powodu niedoboru czasu przestałam blogowac więc nie wiem jak jest teraz z jego użytecznością.
Odnoszę wrażenie, że grono.net od pewnego czasu też podąża w złym kierunku.
3.11.2010, 17:31

konto usunięte

Zmiana może nie na gorsze, ale chyba nie będąca też postępem, to niedawne odświeżenie serwisu o2.pl
Strona główna serwisu nadal wygląda mało przejrzyście, odnoszę wrażenie, jakby autorzy nadal dążyli do tego, by cały serwis zamieścić właśnie na hp.
Na plus można zaliczyć większe niż dotychczas wyeksponowanie kolumny z wiadomościami, ale i tak kolumna ta jest zdominowana przez środkową raczej chaotyczną "rozrywkowa" część.
3.11.2010, 22:27

Marcin Śpiewak wierzę w ludzkie
dobro i semantyczny
HTML

zmiana strony głównej wp.pl, ta w której dodano możliwość zmian schematów kolorów.
onet.pl z zegarkiem
nowy dziennik.pl
grono.net które upodobniło się do FB
śledzik na nk.pl
8.11.2010, 16:21

Piotr Grzesiak Test engieneer for
bwin.com

Dla mnie przede wszystkim digg.com! Usunęli moje ulubione funkcje i strona w zasadzie jest nie do użytku.
9.11.2010, 13:40

Mirosław R. Web Developer, Web
Designer, Webmaster,
Usability & Acces...

Największa porażka to nowy filmweb.pl - przeszli samych siebie - tam sie nie da w niczym połapać teraz
9.11.2010, 13:54

Mariola B. QA,
www.niechcianeizapom
niane.org

Ja Filmwebu uzywam jedynie do wyszukiwania opisow filmow (i czasem do przegladania premier i zapowiedzi, ale to baaaaardzo rzadko), ale fakt - nowy layout jest imo znacznie gorszy od starego, nieprzejrzysty i chaotyczny....

@Piotrek: co takiego fajnego mial Digg? (nigdy go nie uzywalam; uzywam jedynie Wykopu jako -ze tak to ujme- "wyszukiwarki ciekawostek" kiedy nie ma nic do roboty)
9.11.2010, 16:19

Karol A. small biznes

a mi sie nowe WEBFILM podoba, uważam że poszli w dobrym kierunku
10.11.2010, 20:54

Dla mnie największą porażką jest o2.pl. Przyznam, że nie wiem jak wyglądało poprzednio, ale jak na portal, który jest uznawany za jeden z większych i popularniejszych, to jego wygląd to kompletne dno.
10.11.2010, 21:15

Łukasz Plutecki Agencja Interaktywna
NetArch,
www.plutecki.net

Poczytaj sobie oceny redesign-u na interaktywnie. Tam eksperci regularnie przeprowadzają dogłębną analizę jak to dany portal spieprzył robotę...

Trochę mnie to bawi, bo pomijając że najczęściej redesign poparty jest badaniami, że nie projektują tego nowicjusze, że nawet kierownictwo/zarząd itp które zawsze musi na nowej stronie ugrać swoje wew. interesy, zna się na projektowaniu serwisów - bo siedzi w tym biznesie znacznie dłużej niż przeciętny ekspert wypowiadający na temat redesignu ich serwisu.

Według mnie spieprzone przebudowy to takie, w wyniku których dany portal stracił użytkowników. Znacie takie?
14.11.2010, 12:33

konto usunięte

Swoją drogą to jest dość dziwne. Portale typu onet, o2, filmweb teoretycznie powinny mieć/mają bardzo dobrych specjalistów od usability a mimo to ludzie uskarżają się na te strony.

pilkanozna.pl choć poprzednia wersja też nie była specjalna
idg.pl tyle że tu odwrotnie - duża zmiana na plusAdam R. edytował(a) ten post dnia 14.11.10 o godzinie 17:37
14.11.2010, 17:35

Jacek Kustra znowu zwyczajny
niezwyczajny :)

Lidia Wilczyńska:
Dla mnie największą porażką jest o2.pl. Przyznam, że nie wiem jak wyglądało poprzednio, ale jak na portal, który jest uznawany za jeden z większych i popularniejszych, to jego wygląd to kompletne dno.

SuperExpress i Fakt to też dno, a jednak masa ludzi to kupuje. Tutaj masz podobnie działający mechanizm, a samo o2, wśród speców od usability, jest podawane jako przykład niemal idealny :)
14.11.2010, 18:46

Łukasz Plutecki:
Trochę mnie to bawi, bo pomijając że najczęściej redesign poparty jest badaniami, że nie projektują tego nowicjusze, że nawet kierownictwo/zarząd itp które zawsze musi na nowej stronie ugrać swoje wew. interesy, zna się na projektowaniu serwisów - bo siedzi w tym biznesie znacznie dłużej niż przeciętny ekspert wypowiadający na temat redesignu ich serwisu.

Tak bardzo prawda.
15.11.2010, 14:25

NetArch,
www.plutecki.net

Bo portale muszę też zarabiać. Muszą godzić interesy różnych targetów - kobiet, mężczyzn, dzieci, osób starszych, zainteresowanych plotkami, sportem, motoryzacją, modą, filmami, muzyką itd.
Adam R.:
Swoją drogą to jest dość dziwne. Portale typu onet, o2, filmweb teoretycznie powinny mieć/mają bardzo dobrych specjalistów od usability a mimo to ludzie uskarżają się na te strony.

pilkanozna.pl choć poprzednia wersja też nie była specjalna
idg.pl tyle że tu odwrotnie - duża zmiana na plusAdam R. edytował(a) ten post dnia 14.11.10 o godzinie 17:37
16.11.2010, 09:07

Krzysztof Piwowar HCI/UX @ Lemon Sky |
fb.com/PokayokeHCI

Jacek Kustra:
Tutaj masz podobnie działający mechanizm, a samo o2, wśród speców od usability, jest podawane jako przykład niemal idealny :)

Nie dla wszystkich ;)
http://wiadomosci.mediarun.pl/artykul/internet-interne...
18.11.2010, 13:07

Eryk Orłowski projektowanie
interakcji

Kordian Piotr Klecha:
Łukasz Plutecki:

Tak bardzo prawda.

że musi "ugrać interesy" - toć przecież temu służy serwis, a nie odwrotnie ;)

Moje osobiście doświadczenia są niestety często krańcowo odmienne - patrząc od środka jakiegoś dużego projektu dla większej organizacji okazuje się, że widzimy długą historię podejmowania decyzji projektowych "na czuja" przez projektantów, bez jakichkolwiek racjonalnych przesłanek, a sukces wynika niejako mimo wszystko. A potem o tym samym projekcie czytam kocopoły rozmaitych specjalistów, racjonalizujących całkowicie przypadkowe rozwiązania. A korpo świstak siedzi i nadyma się z dumy, bo przecież nie przyzna, że to stek bzdur. Może to nieco zbyt gorzkie i ostre słowa, ale nader często prawdziwe. Najmniej chyba dotyczą właścicieli portali, stąd KPK ma zapewne inne zdanie.
18.11.2010, 15:19

Mariola B. QA,
www.niechcianeizapom
niane.org

Krzysztof Piwowar:
Jacek Kustra:
Tutaj masz podobnie działający mechanizm, a samo o2, wśród speców od usability, jest podawane jako przykład niemal idealny :)

Nie dla wszystkich ;)
http://wiadomosci.mediarun.pl/artykul/internet-interne...

wydaje mi sie, ze Jackowi chodzilo o idealny przyklad kiepskiego projektu... antyprzyklad. Dobrze zrozumialam, Jacku ?
...czyli wszyscy -i my, i ci specjalisci w tym arcie- sie zgadzaja - o2.pl ma slaby design :)
18.11.2010, 16:58

NetArch,
www.plutecki.net

Mariola B.:
wydaje mi sie, ze Jackowi chodzilo o idealny przyklad kiepskiego projektu... antyprzyklad. Dobrze zrozumialam, Jacku ?
...czyli wszyscy -i my, i ci specjalisci w tym arcie- sie zgadzaja - o2.pl ma slaby design :)

Ja tam na temat o2 nie mam zdania. Musiałbym najpierw dostać brief z celami, zobaczyć statsy przed, po. Oglądnąć przychody z różnych źródeł reklamy itd.

Według mnie na użyteczność należy patrzeć z 2 stron - usera, ale i celów biznesowych właściciela serwisu.
19.11.2010, 19:13

interakcji

Łukasz Plutecki:
Według mnie na użyteczność należy patrzeć z 2 stron - usera, ale i celów biznesowych właściciela serwisu.

Rozumiem, co masz na myśli i tak się właśnie robi projekt, żeby zrealizować cele biznesowe. Niemniej jednak warto pamiętać, że jeżeli mowa o czystym usability, to użytkownik ma cele biznesowe w głębokim poważaniu. Co więcej, będzie wyjatkowo łaskawy, jeżeli na realizację celów biznesowych nie będzie psioczył - a to tylko w przypadku, jeżeli zrobisz mu naprawdę dobrze ;)

Podejście do celów biznesowych jest jak najbardziej uzasadnione, ale to nie jest już dyskusja o usability. Zwykle w komentarzach miesza się jedno z drugim, tymczasem z punktu widzenia użytkownika jak najbardziej oceniać można dany projekt w oderwaniu od biznesu wydawcy i to też jest uprawnione.
20.11.2010, 12:34

NetArch,
www.plutecki.net

eryk orłowski:
>
Podejście do celów biznesowych jest jak najbardziej uzasadnione, ale to nie jest już dyskusja o usability. Zwykle w komentarzach miesza się jedno z drugim, tymczasem z punktu widzenia użytkownika jak najbardziej oceniać można dany projekt w oderwaniu od biznesu wydawcy i to też jest uprawnione.

To są dwie skrajności. Tak samo jak podczas projektowania samochodu designer nie może oderwać się od rzeczywistości i zaprojektować super wygodnego fotelu za 20 tys zł do kompakta, tak samo projektanci muszą liczyć się z rzeczywistością biznesową.

Omawianie aspektów użyteczności danego serwisu z oderwaniem od celów biznesowych jest według mnie dyskusją czysto akademicką.

Oczywiście gdyby wszyscy tak myśleli to model reklamowy Facebook-a nie różniłby się znacząco od NK. Google nie wprowadziłoby reklamy kontekstowej itd.
21.11.2010, 11:46

interakcji

Łukasz Plutecki:
Omawianie aspektów użyteczności danego serwisu z oderwaniem od celów biznesowych jest według mnie dyskusją czysto akademicką.

Podejście do projektowania w oderwaniu od celów biznesowych jest istotnie kwestią czysto akademicką. Natomiast użyteczność z punktu widzenia użytkownika to już całkiem realny świat.
21.11.2010, 12:50

Wyślij zaproszenie do