Sylvia
Rudnik
born to be free -
life experiment
Temat: osoby w wieku 50+ wobec internetu - poszukuję opracowań
Witajcie,poszukuję informacji o osobach w wieku 50+ i ich "związkach" z technologiami,
a w szczególności jak funkcjonują w internecie.
W sieci jest niewiele, a ja potrzebuję wielokontekstowego rozpoznania.
Mam codzienny kontakt z osobami ze świata nauki w tej kategorii wiekowej (przyjmijmy definicję roboczą, że są to osoby ze stopniem doktora habilitowanego i profesorowie).
Interesuje mnie jak rodzi się u nich bariera technolgiczna i jak sobie z tym radzą, bądź nie.
Znalazłam dopiero opublikowany raport http://media2.pl/internet/70269-polacy-w-wieku-50plus-...
Może znacie inne opracowania? Będę wdzięczna! :)
Marcin
Dusza
Użyteczność |
Architektura
informacji | User
Experience D...
Witaj,Może uda Ci się coś odszukać w Diagnozie Internetu - http://diagnozainternetu.org/ - raczej w książce niż wersji internetowej.
Sylvia
Rudnik
born to be free -
life experiment
Dzięki za wskazówkę :)A propos, pobierałam częściowy raport z sieci - warto kupić książkę?
Marcin
Dusza
Użyteczność |
Architektura
informacji | User
Experience D...
Sylvia Rudnik:
Dzięki za wskazówkę :)
A propos, pobierałam częściowy raport z sieci - warto kupić książkę?
Moim zdaniem warto iść do biblioteki SWPS wcześniej i dopiero potem dokonać decyzji o zakupie:)
Sylvia
Rudnik
born to be free -
life experiment
Jesteś drugą osobą, która w ciągu ostatnich 7 dni wspomniała o bibliotece SWPS - jest coś na rzeczy :) w końcu to moja alma mater
Karol Wolski Psycholog
Nie wiem czy nie za późno, poza tym głupio poleć swój własny artykuł ale co tam: http://www.wuj.pl/page,produkt,prodid,1021,strona,Cale...Jak potrzebujesz nadal to daj znać na priv, prześlę Ci bibliografię
Bogdan
Bereza
Informatyk,
psycholog, kierownik
przedsięwzięć,
dyrektor,...
A czy czasem w ogóle podejmowanie takiego zagadnienia nie jest swoistą stygmatyzacją? Mam 53 lata... :-(Czy nie jest to aby zagadnienie typu "jak sobie radzą łysi pod wiatr", czyli może jakieś korelacje, albo nawet związki przyczynowe są, tylko są kompletnie nieważne społecznie?
Pozdrawiam, Bogdan
Agata Joanna Celmer pedagog/trener
Bogdan Bereza-Jarociński:
A czy czasem w ogóle podejmowanie takiego zagadnienia nie jest swoistą stygmatyzacją? Mam 53 lata... :-(
Czy nie jest to aby zagadnienie typu "jak sobie radzą łysi pod wiatr", czyli może jakieś korelacje, albo nawet związki przyczynowe są, tylko są kompletnie nieważne społecznie?
Pozdrawiam, Bogdan
znam wielu młodych ludzi będących kompletnie nieporadnymi w stosowaniu technologii jakiejkolwiek nie wspominając o informatycznej jak również osoby w wieku 50+, 60+ świetnie sobie radzące i potrafiące swoimi rzeczywistymi umiejętnościami, wiedzą skasować osoby, którym się wydaje, że są "ekspertami",
Sylvia świat jest taki jak na niego spojrzysz, na co ukierunkujesz swoją uwagę, zależy od tego, co sama chcesz zobaczyć,jeśli taki temat zostaje poruszony warto zwrócić uwagę na różnorodność, niezależną od wieku, czy nawet wykształcenia, a od postaw, samoświadomości, uwarunkowania we własnych dośwadczeniach, ograniczeniach,zależy do jakich grup reprezntacyjnych osoby dokonujące opracowań trafiały, taki będzie wynik, czasem warto wykonać własne badania, jeśli już się podejmuje temat i porównać z innymi,
bariery powstają na ogół na poziomie zdolności do akcetacji siebie i zmiany, lęku przed możliwością popełnienia błędu i odmawianiem
sobie praw, nie koniecznie związane jest to z wiekiem, ale oczywiście jeśli chcesz zawęzić badaną grupę, to okAgata Joanna Celmer edytował(a) ten post dnia 20.02.11 o godzinie 10:27