Reklama
Szukaj zleceń na Getak.pl

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Jakub Kosmalski Student,
Polsko-Japońska
Wyższa Szkoła
Technik
Komputerow...

Temat: Najlepszy polski komercyjny system CMS?

Witam,

proszę o podpowiedzi. Obecnie najlepszym komercyjnym systemem, który udało mi się odnaleźć jest Edito (http://www.edito.pl). Czy możecie podrzucić inne solidne rozwiązania (wyłącznie polskie)?

Pozdrawiam.
20.10.2010, 13:00

Paweł F. Joomla! Budowniczy &
Bloger

Nie ma odpowiedzi (jednoznacznej) na to pytanie(!), każda forma będzie uparcie twierdzić że ich CMS jest najlepszy. Tak samo jak w OS.

I jedynie tabelka porównawcza, dała by niejakie pojęcie. Ale oczywiście nikt nie chce zdradzać szczegółów, więc ...pytanie do szuflady!
20.10.2010, 20:01

Marek Domagała właściciel, akia

masz Kuba rację, system jest rzeczywiście O.K.
problem z lepszymi, czy gorszymi CMS'ami jest inny, głównie są sprzedawane jako gotowe (realizowane na zamówienie) strony, z licznymi ograniczeniami (wynikającymi często z nieumiejętnego zamawiania strony) a po czasie (często niedługim) okazuje się że sporo brakuje i (co łatwiejsze), że sporo "funkcjonalności" warto by przerobić, bo niezupełnie "strony się zrozumiały", a to już kosztowna zabawa.
niestety bardzo często serwisami w firmach zajmują się ludzie mający pojęcie o internecie ale niewielkie o potrzebach firmy w tym temacie. miałem kontakt z "edito" tylko od strony panelu administracyjnego, bez dostępu nawet do css'ów
to koszmar.
ale być może w "temacie jak w temacie" masz rację, tylko tyle
20.10.2010, 21:27

Bloger

Do tego dochodzi fizyczna niemożność przetestowania komercyjnych rozwiązań, bo przecież nikt ci za darmo nie wyślę ich flagowego produktu.
22.10.2010, 15:21

Piotr Michalik projektowanie
oprogramowania web

Zobacz PuzelCMS (oczywiście najlepszy bo nasz ;)).

Demo:
http://cms.geosigma.pl/login

Wskazówki:
- po zalogowaniu wcisnąć guzik 'edycja'
- klocki (widgety) można przeciągać

Mamy 2 wersje tego CMSa (wizualnie identyczne ale różnią się silnikiem):
a) do budowania 'typowych' stron firmowych część serwerowa jest w PHP/MySQL - tego rozwija firma GeoSIGMA Polska (http://geosigma.pl),
b) do rozwiązań dedykowanych (skomplikowane modele biznesowe, wiele serwerów, itp.) część serwerowa zbudowana jest w Ruby On Rails - tego rozwija firma StarWare (http://starware.com.pl).

Należałoby zadać jeszcze takie pytanie: do czego potrzebny jest CMS? Czy do zarządzania zbudowaną stroną www czy do zbudowania sobie strony www samemu. Zazwyczaj komercyjne CMSy są wdrażane przez 'specjalistów' (autorów CMSa) a klient otrzymuje panele do obsługi stworzonej w ten sposób strony. I wcale nie musi to wynikać z utrzymywania kodu CMSa w wielkiej tajemnicy tylko z tego, że raczej nie spotyka się klientów, którzy chcą zapłacić kilka(naście) tysięcy pln za CMSa i sami sobie w nim robić stronę od zera. Tak to już zazwyczaj jest, że jak ktoś (firma) chce zrobić stronę samemu (informatyk w firmie) to znaczy, że chce zaoszczędzić pieniądze więc za CMSa też chciałby niewiele zapłacić.
25.10.2010, 09:09

Problem właśnie w tym, że strony firmowe, jeżeli już planowane są na bazie jakiegoś systemu cms, są w większości (znanych mi) przypadków planowane bez wyobraźni (przez zamawiającego, nie wykonawcę), a problemy są głównie z pojawiającą się potrzebą (z reguły dość szybko) rozwijania strony o nowe "funkcjonalności" - "no przecież w tym celu postanowiliśmy mieć stronę z systemem zarządzania, żebyśmy mogli ją zmieniać" i tu powstają schody, bo rozwijać ją (czytaj "zmieniać") mogą tylko jej twórcy.
a zamawiający, rzadko informowany o tym wcześniej, laik w tej dziedzinie, albo laik w dziedzinie potrzeb firmy (na jedno wychodzi) budzi się z palcem... na klawiaturze.

to niestety częste przypadki
25.10.2010, 16:11

Jakub Korupczyński Programista
aplikacji
internetowych

Nie da się zrobić czegoś co ma wszystko :)

Jak firma kupi za mały samochód, to go zmienia na większy a nie marudzi że nie dostała do niego dodatkowych łatwo dołączanych klocków, dzięki którym przerobi go na tira :P

A co do tego co robi zamawiający, no cóż, wszystko jest zazwyczaj w umowie, jak nie umie czytać albo go to nie obchodzi to nie wina twórcy.Jakub Korupczyński edytował(a) ten post dnia 25.10.10 o godzinie 23:52
25.10.2010, 23:51

nie do końca masz rację. jednak system zarządzania treścią to całkowita nowość dla firmowych "decydentów", auto to przedmiot o którego funkcji nawet dzieci sporo wiedzą.
za dużo widziałem stron zrobionych "zgodnie z umową", nie nadających się do użytku...
nie twierdzę, że tak robią wszyscy, pewnie znakomita większość stara się zrozumieć potrzeby klienta jak najlepiej umie. jednak każdy z nich patrzy na to coś (czego nie widać) z zupełnie innego punktu widzenia, dysponując zupełnie inną wiedzą. trochę tak, jakby patrzyli na co innego. i łatwe to nie jest
26.10.2010, 02:33

Ivo Bogucki Grafik /
Webdeveloper /
tanieprojektowanie.c
om

Jakub Kosmalski:
Witam,

proszę o podpowiedzi. Obecnie najlepszym komercyjnym systemem, który udało mi się odnaleźć jest Edito (http://www.edito.pl). Czy możecie podrzucić inne solidne rozwiązania (wyłącznie polskie)?

Pozdrawiam.
A czy jest gdzieś jakieś demo? Jaka jest jego licencja? (na stronie niczego sie nie da doszukać, po za opisem jaki to on wspaniały). :-p
27.10.2010, 23:47

Łukasz P. cyberstudio sp. z
o.o.

@Jakubie, chyba niezbyt dobrze szukałeś :) jest jeszcze platforma http://www.abeon.pl.

Idealny komercyjny system CMS powinien się cechować prostą obsługą, elastycznością (skalowalnością), wydajnością i doskonałym wsparciem technicznym.

abeon.pl spełnia wszystkie te warunki.
28.10.2010, 10:56

Wojciech Zieliński Manager IT -
Software
Development,
Wdrożenia, R&D

Zachęcam do spojrzenia na nasz produkt - COBAEX CMS.
O tyle wyróżniający się, że zbudowany na bazie platformy middleware COBAEX. Dzięki temu nie tylko elastyczny i skalowalny, ale również prosto integrowalny z innymi rozwiązaniami, a praktycznie przezroczyście z dowolnymi systemami biznesowymi opartymi o COBAEX (kilka standardowych: Narzędzie Raportujące RPT, Obieg Dokumentów DFM, Zarządzanie Zgłoszeniami Serwisowymi SVM, jak i systemy dedykowane).
Generalnie rozwiązanie to jest wykorzystywane zarówno przy prostych stronach - wtedy mamy wdrożenie standardu, jak i zaawansowanych portalach, gdzie tak naprawdę wykorzystując nowe komponenty wdrażamy różnorodne rozwiązania.
Ciekawym jeśli chodzi o architekturę samego CMSa wydaje mi się mechanizm 2 serwerów - serwer administracyjny, gdzie zarządzamy portalem jak i procesami biznesowymi z nim związanymi i serwer prezentacyjny, gdzie mamy "skompilowane" wersje stron. Oczywiście system umożliwia publikację na wiele serwerów i skalowanie tego rozwiązania.
Jeśli chodzi o funkcjonalność standardową - praktycznie to, co mieć powinniśmy w CMSie - zarządzanie stronami, edytor a'la Word, przyjazne linki, aliasy, uprawnienia do modyfikacji stron, komponenty podziałów, galerii, szablony stron (zarządzane przez WYSIWYG), aktualności, wyszukiwarka, ograniczenia w dostępie do stron na nazwy użytkowników / hasła, formularze kontaktowe z zarządzanie zapytaniami ofertowymi itp.
2.11.2010, 11:36

Artur Cichosz Partner, IT
Director, TYPO3
Consultant and
Developer

Czolem,

widze, ze Twoim zalozeniem jest system komercyjny i polski. Pewnie masz swoje racje aby z tymi parametrami wychodzic na poszukiwanie. Ja mialbym tutaj jednak dwa pytania:

1) Dlaczego komercyjny?
2) Dlaczego polski?

nie czekajac na Twoja odpowiedz pozwole sobie wydumac odpowiedzi

1) Bo potrzebuje stalego serwisu i kogos kto przejmie odpowiedzialnosc i pomoze mi w kazdym problemie
2) Bo potrzebuje kogos w miare blisko z kim dogada sie moja sekretarka
3) Bo komercyjny jest bezpieczny

Otoz jesli takie lub podobne sa twoje odpowiedzi to nie potrzebujesz komercyjnego systemu z Polski tylko komercyjnej uslugi z Polski a ta moze opierac sie o system OpenSource i reagowac na kazda Twoja zachcianke.

Oczywiscie usluga nie bedzie za darmo ale efekt koncowy bedzie o wiele lepszy i na dluzsza mete Twoje koszty beda mniejsze bo jak ktos przede mna juz zauwazyl - komercyjne CMSy powstaja czesto na bazie jakichs duzych projektow i sa z reguly malo elastyczne, chyba ze nazwyja sie red-dot lub cos w tym rodzaju a smiem twierdzic, ze zaden komercyjny system w Polsce nie siega jemu do piet. Wiec jesli bedziesz potrzebowal dopasowania czegos do Twoich potrzeb to wpasciciel systemu kaze Ci slono za to zaplacic - jakkolwiek mala taka modyfikacja by nie byla. Moze nie powiedza tego od razu ale tak wlasnie bedzie bo nie maja innego wyboru. Nie mozna zazadac z miejsca wysokiej ceny bo nikt by tego nie kupil - nie chca przeciez rownac sie z red-dot bo byloby to malo wiarygodne. Musza wiec oferowac niska cene liczac na wplywy zwiazane z rozwojem i serwisem a te musza byc oczywiscie sowite bo stworzenie dobrego CMS to naprawde duuuuzo godzin programistycznych.

Jesli jednak zaufasz profesionalnej agencji interaktywnej opierajacej swoje uslugi o dobry system OpenSource to efekt kosztowy bedzie atrakcyjniejszy. Po pierwsze System jako taki jest darmowy wiec startujesz od zera. Placisz tylko za doradztwo (opcjonalnie), koncepcje (opcjonalnie) i wdrozenie (tutaj nie chcialbys tego robic sam - ja bym nie chcial - obojetnie z jakim systemem jesli moim biznesem bylaby sprzedaz opon n.p.) oraz szkolenie pracownikow w obsludze systemu. Zauwaz, ze te same koszty musialbys poniesc w przypadku komercyjnego CMS! Z ta roznica, ze w przypadku CMS OpenSource jest konkurencja. Jesli masz jednak system komercyjny to tylko drogi dostawca systemu jest w stanie ci pomoc.

I w koncu wcale nie jest tak, ze system komercyjny jest z zalozenia bezpieczny. Otoz jest wrecz przeciwnie. Firma oferujaca ten system nie jest wcale zainteresowana szukaniem nieustannie dziur bo jest to czasochlonne (czytaj: kosztuje sporo) no i publikowanie takowych nie byloby im na reke, czczegolnie gdy okaze sie, ze jest ich jednak duzo. I tylko oni maja dostep do systemu (oni i ich klienci a ci tez maja lepsze rzeczy do roboty niz szukanie dziur lub placenie sporych pieniedzy na firmy zewnetrzene zajmujace sie bezpieczenstwem) - certyfikat preoducenta moim zdaniem tez nie jest wiarygodny - tak samo jak certyfikaty wod mineralnych ale to juz inny temat.
Tylko community projektu OpenSource liczace setki tysiecy pasjonatow, spedzajacych dzien i noc na kodowaniu systemu i ulepszaniu go beda zainteresowani na uczynieniu ich systemu najbezspieczneijszym bo jest to kwestia honoru i walki z innymi systemami open-source.

Reasumujac: Osobiscie odradzam opieranie projektow na komercyjnych CMS. Mowie to jako wlasciciel agencji interaktywnej pracujacej z systemem OpenSource i wcale nie licze na zlecenie bo A) szukasz kogos w Polsce, B) tutaj jest taniej.

Co polecam: Polecam system TYPO3 i prefesjonalna agencje ktora na tym systemie pracuje. Jest ich w Polsce malo i wybierajac odpowiednio nie najtansza (czytaj. profesjonalna) i szczycaca sie zaawansowanymi wdrozeniami mozesz byc pewien, ze beda w stanie zaoferowac Ci odpowiedni support w przystepnej cenie - jesli nie to maja konkurencje.

Aby poznac konkurencje zapraszam na portal spolecznosci TYPO3 w Polsce: http://typo3.pl

Tam znajdziesz ludzi i pomoc na przy kazdym problemie.

Troche wiecej o TYPO3 napisalem tutaj: http://www.goldenline.pl/forum/1903922/webdesign-zapyt...Artur Cichosz edytował(a) ten post dnia 22.11.10 o godzinie 19:04
22.11.2010, 18:56

Andrzej Kluczny Drupal ninja

Każdy CMS jest dziwnym trafem elastyczny, skalowalny i Bóg wie co jeszcze... ;) Tylko dlaczego często gęsto modyfikacje wymagają nie dobudowania nowego modułu, tylko dodawania kawałków kodu w rdzeniu, żeby nowe funkcje mogły pracować?

Co do Edito - też miałem nieprzyjemną styczność z tym oprogramowaniem. Dżizas... Nigdy więcej, to nawet nie jest logicznie poukładane. Dodatkowo, sam system ma mnóstwo limitów w rozwiązaniach a jego usability jest na porażająco niskim poziomie jeśli chodzi o PA. Dobrze kojarzę, że strony www naszych najwyższych władz państwowych są oparte o Edito? W sumie... poziom usability i tu i tu, jakoś szczególnie wybitny nie jest.

Nie znam TYPO3, więc się nie udzielę, a spoza innych OS CMSów z którymi przynajmniej ja miałem styczność to można wybrać między Wordpressem lub Drupalem (Joomla śmierdzi; przepraszam jeśli ktoś poczuł się urażony tą ironiczną wypowiedzią). Przy czym WordPress wymaga sporo grzebaniny, żeby zbudować coś konkretnego, za to na Drupalu można postawić dosłownie wszystko. I nie, że specjalizuję się w Drupalu, dlatego go polecam. Nie nie... wiem co mówię, bo miałem doświadczenie z wieloma aplikacjami opartymi o "kropelkę". I każda była oparta o autorskie moduły i rozwiązania. Bez grzebania w rdzeniu i ryzykownych przeróbek, które wywalały się przy aktualizacji wersji rdzenia - tu akurat nie boję się użycia słów "elastyczny" i "skalowalny".Andrzej Kluczny edytował(a) ten post dnia 06.12.10 o godzinie 04:07
6.12.2010, 04:02

Bloger

Andrzej Kluczny:
(Joomla śmierdzi; przepraszam jeśli ktoś poczuł się urażony tą ironiczną wypowiedzią).

Poczułem się urażony, ale głównie brakiem uzasadnienia, a nie stwierdzenia.
To samo mógłbym powiedzieć o ezpublish i nikt mnie nie przekona,.Paweł F. edytował(a) ten post dnia 20.12.10 o godzinie 23:46
20.12.2010, 23:45

Andrzej Kluczny Drupal ninja

Paweł F.:
Andrzej Kluczny:
(Joomla śmierdzi; przepraszam jeśli ktoś poczuł się urażony tą ironiczną wypowiedzią).

Poczułem się urażony, ale głównie brakiem uzasadnienia, a nie stwierdzenia.
To samo mógłbym powiedzieć o ezpublish i nikt mnie nie przekona,.Paweł F. edytował(a) ten post dnia 20.12.10 o godzinie 23:46
Ja nikomu nie wbijam szpili;) Joomla była sensownym systemem, dopóki na dobre nie dorwała się do niej społeczność i powstał z tego zlepek obiekto-podoobnego kodu. Osobiście mam pewne urazy do modyfikacji stron opartych o J i nie wspominam miło szukania "gdzie to jest i co ta opcja znaczy";)
21.12.2010, 10:05

Waldemar Jonik właściciel,
webmaster,
programista, JW Web
Development

koszt wykonania czy to na open source czy na komercyjnym cms zwykle jest na podobnym poziomie - i tak płaci się głównie za obsługę/wdrożenie/opracowanie serwisu www a nie za samą licencję.

przy komercyjnych CMS warto zwrócić uwagę na licencję - czy pozwala ona ma modyfikacje przez inne firmy, czy kod źródłowy nie jest zakodowany itp. przecież są nawet firmy gdzie praktycznie 90% realizacji na komercyjnym CMS hostują tylko u siebie a licencje nie pozwalają na jakiekolwiek przenosiny na własny hosting.

co do open source to problemy zwykle są z tym, że polskie firmy "oszczędzają" i skoro CMS jest darmowy to jego wdrożenie też powinno być prawie "darmowe" i szukają wdrożeniowców, którzy potrafią niewiele więcej niż zmienić template w module lub zepsuć coś co dobrzedziałało.

ostatnio moja firma często zajmuje się poszukiwaniem zastępczych podwykonawców do takich źle wdrożonych open source CMS - wcale tak łatwo z tym nie jest jeśli szuka się dobrej jakości usługi. przerabiamy także komercyjne CMS-y, tu też bywają różne problemy.
7.01.2011, 18:19

Waldemar Jonik właściciel,
webmaster,
programista, JW Web
Development

Marek Domagała:
za dużo widziałem stron zrobionych "zgodnie z umową", nie nadających się do użytku...

to zgadza się ale często są takie założenia już na poziomie konkursu ofert czy przetargu i co ma zrobić wykonawca gdy szef instytucji publicznej mówi - na stronie głównej ma być moje wielkie "zdjęcie w stroju rycerza" - mrugające, grające i skaczące a jeśli tego zdjęcia nie będzie to spadaj ze swoimi grafikami i programistami bo ja wiem lepiej jak ma wyglądać strona WWW.

sam CMS tu nie ma wcale znaczenia bo jeśli z prezentacji flash za miesiąc zmieni się koncepcja i będą kazali zrobić z tego sklep internetowy to obojętne czy to open source czy nie to i tak do nowa trzeba będzie składać całość.
7.01.2011, 18:28

Grzegorz Wiśniewski IdealMedia.pl,
Odwierty.eu

Jakub Kosmalski:
Witam,

Pozdrawiam.

CMS Edit:
http://www.idea4you.eu/44-Zestawienie-roznic-funkcjona...

Pozdrawiam.
18.01.2011, 14:54

Piotr Michalik projektowanie
oprogramowania web

Proponuję obejrzeć demo online systemu PuzelCMS. Istnieją 2 implementacje tego narzędzia. Do typowych stron (powiedzmy firmowych) używana jest wersja zaimplementowana w PHP. Do rozwiązań bardziej zaawansowanych, o bardziej skomplikowanych modelach lub wymagających skalowania aplikacji na wiele maszyn, istnieje wersja w Ruby On Rails. Obie są wizualnie identyczne. Różnią się w zasadzie częścią serwerową. Prezentowane demo jest wersją na PHP.

http://cms.starware.com.pl/admin

login: admin
hasło: admin

Zachęcam do podawania tutaj linków do wersji demonstracyjnych różnych CMSów, abyśmy mogli porównać ich funkcjonalność w realnym działaniu. Jak na razie możemy porównywać tylko tabelki z rzekomymi funkcjonalnościami.

PS Dlaczego większość firm oferujących cudowne CMSy nie chce ich pokazywać? Ani w wersji online ani nawet w formie nagrania video? Czy są tak doskonałe, że trzeba je najpierw kupić aby zobaczyć?
18.01.2011, 23:38

Grzegorz Wiśniewski IdealMedia.pl,
Odwierty.eu

PS Dlaczego większość firm oferujących cudowne CMSy nie chce ich pokazywać? Ani w wersji online ani nawet w formie nagrania video? Czy są tak doskonałe, że trzeba je najpierw kupić aby zobaczyć?

panie Piotrze pokuszę się o odpowiedź (choć nie należymy do tej większości) :)
PS Dlaczego większość firm oferujących cudowne CMSy nie chce ich pokazywać
Może dlatego, że sprzedają kompleksową usługę (witrynę internetową) a nie sam system CMS). Z pewnością też PRZED zakupem większość firm daje dostęp do demo - a nawet przeprowadza demonstracje z krótkim szkoleniem.
Jeśli TAKI sposób sprzedaży jest wystarczający by osiągnąć sukces (za sukces uważam sprzedaż 200 licencji wraz z wdrożeniem przez nie dłużej niż 5 lat) - to nie sądzę by trzeba było zmieniać metodę sprzedaży - czyli: udostępnić panel publicznie i mówić , ze inni tego nie robią :) :) :)Grzegorz Wiśniewski edytował(a) ten post dnia 19.01.11 o godzinie 00:20
19.01.2011, 00:19

Wyślij zaproszenie do