Reklama
Szukaj zleceń na Getak.pl

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Arek Rak Programista

Temat: Kupiłem IDE

[WebStorm 3.0]
Napiszcie mi panowie jaka kombinacja przycisków jest by kod

di#kontener>div#header+div#stopka

na normalny zapis, to tylko tak przykładowo, jest to pokazane na wideo:

Próbuje na różne sposoby i nie mam pojęcia, wytłumaczy ktoś ??
Z góry Dziękuję..
4.02.2012, 21:19

Piotr L. projektowanie user
experience,
interakcji,
architektura i...

Arek Rak:
[WebStorm 3.0]
Napiszcie mi panowie jaka kombinacja przycisków jest by kod

di#kontener>div#header+div#stopka

http://code.google.com/p/zen-coding/
4.02.2012, 21:27

Arek Rak Programista

Dzięki Piotr widziałem już tą stronkę mimo to dalej nie rozumiem.
Nie piszą jak, piszą jedynie że można, albo jestem ślepy :)

Doczytałem jedynie że tym zajmuje się Zen Coding
Tylko gdzie go znaleźć w WebStorm, ewentualnie jak włączyć, z góry dziękuję..Arek Rak edytował(a) ten post dnia 04.02.12 o godzinie 21:36
4.02.2012, 21:32

Mariusz Witek Programista PHP,
Front-End Developer

Defaultowo jest to włączone. (Ewentualnie Settings > Editr > Smart Keys > Enable Zen Coding)

Wklej gdzieś w pliku html:
div#item>ul>li*5

Ustaw kursor bezpośrednio za tym i wciśnij TAB.
4.02.2012, 21:55

Arek Rak Programista

Dzięki o to mi chodziło, ja kombinowałem z Alt+Enter itp.
a o Tabie szczeże nawet nie pomyślalem..
Zen dla NetBeans mi chodził a tu nie wiedzialem jak sie zabrać.
Jeszcze raz Dzięki Mariusz..
4.02.2012, 22:01

Daniel Częstki programista php,
webdeveloper

Najeżdżając myszką na metodę klasy czy stałą i przytrzymując lewy CTRL nazwa zostanie podświetlona, pojawi się dymek z wartością z jej deklaracji a kliknięcie w nią przeniesie nas do tej deklaracji.
Znacie jeszcze jakies ciekawe ficzery ?
17.02.2012, 13:40

Michał Wachowski Freelancer na
zakręcie i
bazodanowiec z
bożej łaski

[przy keysecie ala netbeans]

CTRL+B - przejście do definicji funkcji/klasy/metody,
CTRL+P - lista parametrów wpisywanej metody,
CTRL+SHIFT+F - formatowanie kodu (wszystko, entery, linie, wcięcia itd.)
CTRL+ALT+I - wcięcia
CTRL+SHIFT+H - na liście plików projektu - podmiana w wybranym katalogu/pliku
CTRL+SHIFT+F - na liście plików projektu - wyszukiwanie w wybranym katalogu/pliku
SHIFT+F1 - na natywnej funkcji - przejście konkretnej strony w dokumentacji

W sumie masa tego jest...
17.02.2012, 15:22

Daniel Częstki programista php,
webdeveloper

jest 4.0 EAP.
21.02.2012, 08:12

Piotr Stanek Szukam pracy-
programista PHP

textMate rządzi!
29.02.2012, 14:57

experience,
interakcji,
architektura i...

Piotr Stanek:
textMate rządzi!

Notepad! :D
29.02.2012, 19:34

Piotr Stanek Szukam pracy-
programista PHP

Piotr textMate mimo tego, że mały ma duże możliwości..
1.03.2012, 00:31

experience,
interakcji,
architektura i...

Piotr Stanek:
Piotr textMate mimo tego, że mały ma duże możliwości..

ORLY?
1.03.2012, 19:19

Tomasz Walotek Programista
Python/PHP

VIM FTW! Pracowałem na najróżniejszych IDE. VisualStudio, NetBeans, Eclipse/Aptana, Komodo Edit, Komodo IDE, PhpStrom/PyCharm... Zawsze coś jest nie tak, zawsze czegoś brakuje i nie ma na to pluginów, niektóre działają za wolno, w innych występują dziwne problemy... Potem poszedłem w kierunku upraszczania - GEdit, Scribes i było mi zdecydowanie lepiej niż na rozbudowanych IDE z miliardem funkcji. No a następnie poznałem Vima. Pracuję w nim prawie rok i nie zamieniłbym na nic innego, wręcz czuję się źle, gdy muszę używać tradycyjnego edytora. Fakt - sam Vim nie wystarczy i trzeba mieć pod ręką terminal (Terminator w moim przypadku, ze względu na splity okna + Guake pod F12, zawsze pod ręką :)). Poza tym potrzeba czasu i chęci, żeby się nauczyć i zrozumieć filozofię Vima (to było de facto moje trzecie lub czwarte do niego podejście). Niemniej jednak, jeżeli komuś nie odpowiadają IDE, które zna, niech spróbuje Vima. Trzeba mu poświęcić czas, nie można się poddawać po jednym dniu, czy nawet tygodniu. Ale kiedy już się wczujesz - nie zamienisz go na żaden inny edytor :)
2.03.2012, 10:10

Dariusz Półtorak Programista PHP

Tomasz Walotek:
VIM FTW! Pracowałem na najróżniejszych IDE. VisualStudio, NetBeans, Eclipse/Aptana, Komodo Edit, Komodo IDE, PhpStrom/PyCharm... Zawsze coś jest nie tak, zawsze czegoś brakuje i nie ma na to pluginów, niektóre działają za wolno, w innych występują dziwne problemy... Potem poszedłem w kierunku upraszczania - GEdit, Scribes i było mi zdecydowanie lepiej niż na rozbudowanych IDE z miliardem funkcji. No a następnie poznałem Vima. Pracuję w nim prawie rok i nie zamieniłbym na nic innego, wręcz czuję się źle, gdy muszę używać tradycyjnego edytora. Fakt - sam Vim nie wystarczy i trzeba mieć pod ręką terminal (Terminator w moim przypadku, ze względu na splity okna + Guake pod F12, zawsze pod ręką :)). Poza tym potrzeba czasu i chęci, żeby się nauczyć i zrozumieć filozofię Vima (to było de facto moje trzecie lub czwarte do niego podejście). Niemniej jednak, jeżeli komuś nie odpowiadają IDE, które zna, niech spróbuje Vima. Trzeba mu poświęcić czas, nie można się poddawać po jednym dniu, czy nawet tygodniu. Ale kiedy już się wczujesz - nie zamienisz go na żaden inny edytor :)

Ok. Dlaczego ?
2.03.2012, 12:08

Python/PHP

Dariusz Półtorak:
Ok. Dlaczego ?

Bo ja tak mówię i już!

Ok, żartuję :] Ja w Vimie jestem najbardziej produktywny. Praca idzie po prostu dużo szybciej. Tak jak napisałem poprzednio - jest to dla mnie (w końcu) IDE, które ma wszystko to, czego potrzebuję. Niczego mu nie brakuje, nie znalazł się jeszcze problem, na który nie byłoby prostego rozwiązania. Po prostu działa. Poza tym jest szybki i lekki, nie obciąża systemu. To tylko moja własna opinia i nie każdy musi się z nią zgodzić. Nie uważam go za jedyne słuszne narzędzie - każdy niech używa tego w czym najlepiej mu się pracuje. Namawiam tylko do spróbowania, bo wg mnie naprawdę warto :)Tomasz Walotek edytował(a) ten post dnia 02.03.12 o godzinie 12:36
2.03.2012, 12:36

Tomasz Walotek:
Dariusz Półtorak:
Ok. Dlaczego ?

Bo ja tak mówię i już!

Ok, żartuję :] Ja w Vimie jestem najbardziej produktywny. Praca idzie po prostu dużo szybciej. Tak jak napisałem poprzednio - jest to dla mnie (w końcu) IDE, które ma wszystko to, czego potrzebuję. Niczego mu nie brakuje, nie znalazł się jeszcze problem, na który nie byłoby prostego rozwiązania. Po prostu działa. Poza tym jest szybki i lekki, nie obciąża systemu. To tylko moja własna opinia i nie każdy musi się z nią zgodzić. Nie uważam go za jedyne słuszne narzędzie - każdy niech używa tego w czym najlepiej mu się pracuje. Namawiam tylko do spróbowania, bo wg mnie naprawdę warto :)

Mówisz jak polityk :P Ja nadal nie wiem dlaczego. Na obciążanie systemu nawet nie patrzę. PC ma 4-rdzeniowy procesor i 8gb ram. Lapek na którym głównie pracuje 2-rdzeniowy procesor i 4gb ram. Więc to nie problem.
Sam mówiłeś że do VIM podchodziłeś kilka razy. Ja chętnie próbuję nowe rzeczy.

Więc czy mógł byś w wolnej chwili napisać co VIM ma takiego co by mnie skłoniło do używania go ? Jakieś bajerki zwiększające produktywność albo coś ? Znam parę osób co używa VIM (choć bardziej dla szpanu jak z realnej potrzeby) ale nigdy jakoś nie mogłem się przekonać czy rzeczywiście jest on w jakiś sposób pomocny w pracy.
2.03.2012, 14:13

Michał Wachowski Freelancer na
zakręcie i
bazodanowiec z
bożej łaski

Ja patrzę na to podobnie jak Dariusz.

Zasobożerność IDE jest dla mnie nieistotna - to główne narzędzie na jakim pracuję.
O wiele większe znaczenie ma dla mnie zasobożerność programów używanych "dodatkowo" jak odtwarzacz muzyki, komunikator itd.

PS. VIM'a używam... od święta, bo nie mam wyboru.
2.03.2012, 14:25

Python/PHP

Dariusz Półtorak:
Mówisz jak polityk :P Ja nadal nie wiem dlaczego. Na obciążanie systemu nawet nie patrzę. PC ma 4-rdzeniowy procesor i 8gb ram. Lapek na którym głównie pracuje 2-rdzeniowy procesor i 4gb ram. Więc to nie problem.

Dla Ciebie nie - mój komp w pracy nie jest tak szałowy jak Twój i dlatego jest to dla mnie istotne.
Więc czy mógł byś w wolnej chwili napisać co VIM ma takiego co by mnie skłoniło do używania go ? Jakieś bajerki zwiększające produktywność albo coś ? Znam parę osób co używa VIM (choć bardziej dla szpanu jak z realnej potrzeby) ale nigdy jakoś nie mogłem się przekonać czy rzeczywiście jest on w jakiś sposób pomocny w pracy.

Bajerki? Przede wszystkim filozofia Vima - posługiwanie się klawiaturą.

Przykład dla PHP-owców - potrzebuję zmienić zawartość bloku między klamrami, w klasycznym edytorze ustawiam kursor za klamrą otwierającą, zaznaczam myszką aż do zamykającej, zaczynam pisać, albo wciskam shift+↓ zaznaczając linie tekstu aż do klamry i piszę. W Vimie wklepuję "ciB" (change inner Block) i piszę.

Chcę zwiększyć wcięcie aktualnej linii i 5 następnych: V5j> (zaznacz linię + 5 w dół, wcięcie)
Zamiast Home Shift-V ↓ ↓ ↓ ↓ ↓ Tab

Usuwanie parametrów funkcji poza pierwszym (jestem na początku linii): f,dt) (find ",", delete to ")")
Zamiast Ctrl-→ aż za pierwszy param. lub kliknięcie, potem Ctrl-Shift-→ aż do nawiasu zamykającego, Delete

Usunięcie całej metody? {d} (początek metody, usuń do końca) albo dap (skasuj cały akapit)

Podałem dosyć proste przykłady. Pisanie kodu to w dużym stopniu edycja tekstu, żaden edytor nie dał mi w tej kwestii takich możliwości jak Vim.
Poza tym bardzo mi odpowiada dzielenie ekranu na splity, tak że naraz jestem w stanie obejmować wzrokiem kilka plików (zwykle 3 - 7). Można praktycznie wszystko skonfigurować, tak żeby IDE dostosowało się do ciebie, a nie ty do IDE. Nie mówię, że to program idealny - ale jak dla mnie najlepszy.
2.03.2012, 14:51

Tomasz Walotek:
Dariusz Półtorak:

Dla Ciebie nie - mój komp w pracy nie jest tak szałowy jak Twój i dlatego jest to dla mnie istotne.

Bajerki? Przede wszystkim filozofia Vima - posługiwanie się klawiaturą.

Wystarczy zaglądnąć w skróty klawiszowe porządnego IDE i zobaczysz że większość rzeczy również idzie zrobić z klawiatury. I nawet nie trzeba tego studiować. phpStorm ma dodatek który będzie Ci podpowiadał że czynność którą zrobiłeś właśnie myszką można było właśnie wyklepać z klawiatury.

Przykład dla PHP-owców - potrzebuję zmienić zawartość bloku między klamrami, w klasycznym edytorze ustawiam kursor za klamrą otwierającą, zaznaczam myszką aż do zamykającej, zaczynam pisać, albo wciskam shift+↓ zaznaczając linie tekstu aż do klamry i piszę. W Vimie wklepuję "ciB" (change inner Block) i piszę.

U mnie jest to bardziej skomplikowane. Wciskam CTRL i parę razy "W". Raz dla słowa, dwa dla linii, trzy dla bloku. O tyle wygodne że raz np zaznaczy mi zawartość IF, później zawartość pętli nad IF, później np całej metody a później klasy.
Przy czym bierze poprawkę na znaki specjalne.
W sumie skrót upierdliwy bo strasznie uniwersalny i przyzwyczaiłem się do niego na tyle że ostatnio zbyt często przypadkowo naciskam CTRL + W w innych programach co mi np zamyka zakładki kiedy napisałem komentarz... :/

Chcę zwiększyć wcięcie aktualnej linii i 5 następnych: V5j> (zaznacz linię + 5 w dół, wcięcie)
Zamiast Home Shift-V ↓ ↓ ↓ ↓ ↓ Tab

CTRL + strzałka w dół. Później TAB dla wcięcia lub SHIFT + TAB żeby wycofać wcięcie.

Usuwanie parametrów funkcji poza pierwszym (jestem na początku linii): f,dt) (find ",", delete to ")")
Zamiast Ctrl-→ aż za pierwszy param. lub kliknięcie, potem Ctrl-Shift-→ aż do nawiasu zamykającego, Delete

Muszę sprawdzić czy jest skrót klawiatury który przerzuci kursor do parametrów metody ale obecnie po prostu znowu używam CTRL + W.

Usunięcie całej metody? {d} (początek metody, usuń do końca) albo dap (skasuj cały akapit)

Hehe... znowu. CTRL + 3xW i mam całą metodę. Teraz tylko backspace lub del i po kłopocie.

Podałem dosyć proste przykłady. Pisanie kodu to w dużym stopniu edycja tekstu, żaden edytor nie dał mi w tej kwestii takich możliwości jak Vim.
Poza tym bardzo mi odpowiada dzielenie ekranu na splity, tak że naraz jestem w stanie obejmować wzrokiem kilka plików (zwykle 3 - 7). Można praktycznie wszystko skonfigurować, tak żeby IDE dostosowało się do ciebie, a nie ty do IDE. Nie mówię, że to program idealny - ale jak dla mnie najlepszy.

Mi podoba się wiele dodatkowych funkcji. Powiedzmy że chcę
~ div o id #test1
~ w którym jest 2xp o id #p001 i #p002
~ w każdym p jest a o klasie .test1
~ w każdym a jest span mający atrybut title="zen"

Piszę coś takiego:
div#test1>p#p$$$*2>a.test1>span[title=zen]

Naciskam TAB i dostaję:

<div id="test1">
<p id="p001"><a class="test1" href=""><span title="zen"></span></a></p>

<p id="p002"><a class="test1" href=""><span title="zen"></span></a></p>
</div>

Kiedyś uważałem za ciekawostkę. Zwie się Zen Coding:
http://code.google.com/p/zen-coding/

A dzisiaj używam i sobie cenię. Ktoś chyba o tym wspominał wyżej. Podoba mi się też znakomite wsparcie dla phpDoc przez co czuje się jak bym pisał w języku silnie typowanym. Tzn chodzi mi o to że zawsze mam ładne podpowiadanie metod niezależnie co robię.
W wersji 3 również pojawił się świetny debugger.
Pisząc HTML i CSS mogę sobie skrótem podglądnąć fragment CSS który jest stosowany do danego elementu.
+ na prawdę świetne podpowiadanie składni.

Ogólnie obecnie nic mi nie brakuje. Nawet diagramy mam :-D
2.03.2012, 15:36

Python/PHP

Dariusz Półtorak:

No i ok, Ty wolisz phpStorm, ja wolę Vima - co kto lubi :) ZenCoding też mam. Taka dyskusja nie ma sensu, bo każdy wie swoje i ani ja Ciebie nie przekonam do Vima, ani Ty mnie do phpStorma (wiele osób naprawdę sobie go chwali, to muszę przyznać). Grunt to znać swoje narzędzie i czuć się w nim komfortowo, czego Tobie, sobie i wszystkim tu zgromadzonym życzę ;)
2.03.2012, 16:24

Wyślij zaproszenie do