- « Poprzednia
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- Następna »
Piotr A. Solution provider
Temat: Grono.net
mnie się jeszcze rzuciła w oczy jedna wsteczna poprawka - od jakiegoś czasu nie da się już edytować postów w gronach tematycznych. nie wiedzieć czemu ;)
Marcin
K.
sprzedaż/marketing/
dział IT, Fornet MK
Bo wszystko co sie powie bedzie wykorzystane przeciwko autorowi... :D
Piotr A. Solution provider
hehe no tak, ale z drugiej strony moderator ma możliwość usunięcia pojedynczego posta... a zresztą, idąc tym torem - po takim usunięciu user dostaje wiadomość, że jego post został usunięty lecz system nie wskazuje który to post oraz kto go usunął... to tak z rozważań o funkcjonalności ;)Temat: Grono.net
Piotr A.:
mnie się jeszcze rzuciła w oczy jedna wsteczna poprawka - od jakiegoś czasu nie da się już edytować postów w gronach tematycznych. nie wiedzieć czemu ;)
To chwilowe wycofanie tej funkcji i na dniach powroci w calej swej rozciaglasci i swietlistosci :D
Tomasz Lis WEB CHIEF EDITOR
Według mnie grono kompletnie nie ma pojęcia od dłuższego czasu czym chce być. Jest mi przykro z tego powodu i prawdę mówiąc, poza pocztą nie mam potrzeby wchodzenia na tą stronę /A powinienem mieć/Temat: Grono.net
Tomasz Lis:
Według mnie grono kompletnie nie ma pojęcia od dłuższego czasu czym chce być. Jest mi przykro z tego powodu i prawdę mówiąc, poza pocztą nie mam potrzeby wchodzenia na tą stronę /A powinienem mieć/
Jest mi przykro ze jest Ci przykro. A co do tego czym grono chce byc... pojecie mamy dosc sprecyzowane. Wrecz bardzo sprecyzowane. Co nie znaczy ze trzeba klasc wszystkie karty od razu na stol. Pozatym nie wszystko jest tym czym sie wydaje byc. Ty jako "zalozyciel" i "wspolwlasciciel" grona tego nie wiesz ? ;)
Ty jako "zalozyciel" i "wspolwlasciciel" grona tego nie wiesz ? ;)
Przede wszystkim wytłumacz mi ten sarkazm, bo nie bardzo rozumiem. Inni uczestnicy forum pewnie też nie do końca wiedzą o co chodzi.
Dla mnie grono.net = chaos.
Tomasz
Panasiuk
Dzień dobry :) SQL,
PL/SQL, Oracle, ADF,
ERP, DWH, BI, ETL
Arvind Juneja:
dziwi mnie że jako GronoWładny musiałem sobie adblockować skoola.swf.... bardziej to wkurzało niż reklama...
Dzięki Arvind =) zaraz właśnie to zrobię bo niepomyślałem faktycznie :D
No dobrze, ponieważ Michał próbuje mnie sprowokować a nie bardzo ma czas albo ochotę na wyjaśnienia to w dwóch zdaniach napiszę czemu powinienem mieć potrzebę wchodzenia na grono i czemu raczej źle o nim piszę.Sprawa jest bardzo prosta: w odróżnieniu od autopromujacego się Roberta Rogacewicza, jestem jednym z założycieli serwisu. Co do spraw własności do dziś nic ze strony "właścicieli" nie zostało ze mną zamknięte, a próby ugodowego załatwienia sprawy spełzły na niczym. Mam nadzieję że jeszcze w tym miesiącu powinniśmy wszyscy sporo usłyszeć o historii grona w mediach ;) Szkoda tylko, że grono dołącza do serwisów, które początkową twórczą przyjaźń wolą zamienić na drogę sądową.Tomasz Lis edytował(a) ten post dnia 22.01.08 o godzinie 18:35
Nie znam tak naprawdę historii tego, co działo się gronem od strony zarządzania/własności.Ale co do braku sprecyzowanego kierunku zgodzę się z Tomkiem. Mam takie też wrażenie, że póki co Grono nie ma pomysłu co teraz ze sobą zrobić.
Jeśli chodzi o moje prywatne przemyślenia to naprawdę odsyłam teraz do facebooka - stwórzcie system otwartych pluginów (nawet w postaci flashowych apletow albo prostego includowania stron z innych serwerów innych firm. Zestaw zabaw dla ludzi wewnątrz sieci. tak jak to wygląda na facebooku, gdzie każdy może sobie "postawić" dowolną aplikację w profilu. naprawdę to, czego teraz najbardziej brakuje w grono to interakcja wewnątrz istniejących sieci. Sam networking po jakimś czasie jest po prostu nudny.
Chętnie podyskutuję o tym na priv jeśli ktoś jest chętny, wiem nawet jak ten problem ugryźć z technicznego punktu widzenia (z zachowaniem bezpieczeństwa itd.)
Tomasz Lis:
Ty jako "zalozyciel" i "wspolwlasciciel" grona tego nie wiesz ? ;)
Przede wszystkim wytłumacz mi ten sarkazm, bo nie bardzo rozumiem. Inni uczestnicy forum pewnie też nie do końca wiedzą o co chodzi.
Nie widze w tym sarkazmu. Poprostu, jak ktos zna grono, albo uwaza ze go zna, to raczej wie jaka ma polityke, i doskonale sobie powinien zdawac sprawe ze ostatnie slowo wypowiedziane jeszcze nie zostalo :)
Rafał Chmielecki:
Ale co do braku sprecyzowanego kierunku zgodzę się z Tomkiem. Mam takie też wrażenie, że póki co Grono nie ma pomysłu co teraz ze sobą zrobić.
Powtorze, wizje i cel ma. I to bardzo konkretny i klarowny. Inna kwestia ze co innego widac od srodka co innego z zewnatrz. Kwestia czasu i to samo bedzie widac z obu stron :)
Jan
Łuszkiewicz
Transactions &
Strategy
Z mojego punktu widzenia grono dryfuje już od jakiegoś roku. W momencie, gdy liczba użytkowników przekroczyła pewną masę krytyczną zamiast rozwijać się, grono popadło w marazm. I raczej nie widzę możliwości, by z tego w najbliższym czasie wyjść.Z moich pobieżnych obserwacji wynika, że nowi użytkownicy, to głównie dzieci Neostrady w wieku gimnazjalnym.
Natomiast, co się tyczy sytuacji właścicielskiej, to z tego co pisze Tomasz, można wnioskować, że przyszłość grona.net, nie jest różowa.
Powtorze, wizje i cel ma. I to bardzo konkretny i klarowny. Inna kwestia ze co innego widac od srodka co innego z zewnatrz. Kwestia czasu i to samo bedzie widac z obu stron :)
Michal Krzemień:
Nie widze w tym sarkazmu. Poprostu, jak ktos zna grono, albo uwaza ze go zna, to raczej wie jaka ma polityke, i doskonale sobie powinien zdawac sprawe ze ostatnie slowo wypowiedziane jeszcze nie zostalo :)
Nie twierdzę i nie twierdziłem, że znam aktualne grono. Nawet cieszę się, że nie muszę mieć nic wspólnego z jego aktualnym kształtem. Dzięki temu mogę sobie pozwolić na krytykę z pozycji "postronnego" obserwatora. Postronnego w cudzysłowie tylko dlatego, że często zdarzają mi się porównania do pierwotnych założeń grona z którymi aktualne nie mają chyba już nic wspólnego.
Wracając do tematu - jak zauważył Jan Daniel - od co najmniej roku grono zjada własny ogon. Kopiuje niesprawdzone pomysły (blip - blimp) i sprawdzone, ale za późno (nasza-klasa - szkoły) które są doskonałym przykładem braku analitycznego i kreatywnego myślenia nad rozwojem serwisu. Grono mami nowymi, wspaniałymi, ciekawymi oryginalnymi (i wiele innych superlatywnych przymiotników) rozwiązaniami które nigdy nie zostały wprowadzone lub są, jak się okazuje, po prostu zwykłe i przeciętne. Kolejne obietnice i kolejna oferta nowej (jeszcze wspanialszej? ;) karty lojalnościowej, jak widać po statystykach, nie są wystarczającymi argumentami dla nowych użytkowników.
Tomasz Lis:
Michal Krzemień:
Nie twierdzę i nie twierdziłem, że znam aktualne grono. Nawet cieszę się, że nie muszę mieć nic wspólnego z jego aktualnym kształtem. Dzięki temu mogę sobie pozwolić na krytykę z pozycji "postronnego" obserwatora.
No w koncu sie z czegos cieszysz :) I tak niech zostanie. Nie chce mi sie szczerze mowiac czolowych gronomalkontentow do czegokolwiek przekonywac. Nie ma tak na swiecie ze wszyscy cos kochaja, wiec to walka z wiatrakami. Oczywiscie konstruktywna krytyka zawsze jest w cenie, ale konstruktywna (np Rafala Ch.) Jak juz grono zje swoj ogon to zapewne zauwazysz, wiec badz czujny :D
Artur
Kurasiński
działam w: social
media + e-commerce +
rozrywka
Michale,Musze przyznac, ze wybrales bardzo dziwny sposob pozyskiwania komentarzy - na negatywne reagujesz agresywnie. To wprowadza zly klimat i powoduje (przynajmniej u mnie) mniejsza ochote na podzielenie sie opinia.
Wyniki Gemiusa za 2007 rok pokazuje nawet nie przepasc ale row marianski dzielacy w rozwoju Grono od konkurencji i nie mowie tu o NK. Kto nie maszeruje ten ginie a Grono cofa sie w rozwoju najwyrazniej.
Garnek.pl (serwis M.Futregi) w czasie niecalego roku pozyskal 300 tys. UU. Grono w tym czasie nie przekroczylo bariery 1.1-1.2 mln UU
Do Grona zawsze mialem stosunek neutralny - uwazalem, ze z takim uspionym potencjalem jest w stanie zrobic wielki "come-back" i bedzie rzadzil.
Niestety ani kasa prywatnych inwestorow ani VC nic nie dala i watpie czy juz cos da - uwaga mediow i internautow skupiona jest na innych graczach. Dla Grono obecnie zdobycie kolejnego 1 mln UU bedzie niebywalym sukcesem podaczas gdy dla konkurencji bedzie to kropelka w ich morzu uzytkownikow.
Zastanawiajace jest to jak czesto z Grono odchodza ludzie (znani i cenieni sa w branzy) ktorzy mowia to samo - "tam nie ma planow, wizji ani zrozumienia dla obecnej sytuacji w branzy".Artur Kurasiński edytował(a) ten post dnia 23.01.08 o godzinie 13:40
Artur Kurasiński:
Michale,
Musze przyznac, ze wybrales bardzo dziwny sposob pozyskiwania komentarzy - na negatywne reagujesz agresywnie. To wprowadza zly klimat i powoduje (przynajmniej u mnie) mniejsza ochote na podzielenie sie opinia.
Hmm, ja tam zadnych komentarzy nie zbieram :). I tak pol polski jest przeciw grono, wiec ja moge byc za. Zawsze lubie byc po odwrotnej stronie barykady. A ze sprawia mi przyjemnosc uzeranie sie z takimi malkontentami i bajarzami to z roskosza oddaje sie temu hobby. Nie niesie to nic tworczego ale jest przynajmniej wesole ;)
Zastanawiajace jest to jak czesto z Grono odchodza ludzie (znani i > cenieni sa w branzy) ktorzy mowia to samo - "tam nie ma planow, > wizji ani zrozumienia dla obecnej sytuacji w branzy".[edited]Artur
Pewne wizje i sposob rozwoju nie sa niestety/naszczescie mozliwe do ogarniecia dla kazdego przecietnego zjadacza chleba. Ty to powinienes doskonale rozumiec. A jak ktos czegos nie rozumie i zrobic nie umie, to najlatwiej napisac "tam nie ma wizji". Znajdz takiego co napisze, "tam jest wizja ale za madra dla mnie" - nie znajdziesz ;)
Cube-K
Michal Krzemień:
Pewne wizje i sposob rozwoju nie sa niestety/naszczescie mozliwe do ogarniecia dla kazdego przecietnego zjadacza chleba. Ty to powinienes doskonale rozumiec. A jak ktos czegos nie rozumie i zrobic nie umie, to najlatwiej napisac "tam nie ma wizji". Znajdz
takiego co napisze, "tam jest wizja ale za madra dla mnie" - nie znajdziesz ;)
A czy możesz zdradzić jakie to są wizje? Tak z ciekawości pytam, bo nawet zdradzenie projektów "w toku" chyba nie wpłynie jakoś negatywnie na ich innowacyjność?
Artur
Kurasiński
działam w: social
media + e-commerce +
rozrywka
Michale,Przyznam, ze pomimo tego, ze obecnie Grono uznaje za tonacy okret
i moja sympatia do tego projektu jest minimalna to z uwaga slucham co sie dzieje w Waszej firmie. W tym celu zaprosilem nawet spotkania "Auli Polska" dwie osoby od Was w celu zaprezentowania Grono. Nie dowiedzialem sie wiele :)
Twoje argumenty bylyby bardziej przekonywujace gdybys mogl je podeprzec jakims faktem :)
Co Grono moze zrobic dokladnie - nie wiem, ale umiem (tak mi sie wydaje) antycypowac ruchy takiego podmiotu znajac jego konkurencje.
I tutaj niestety ale zgodze sie z wiekszoscia komentujacych - jesli Grono ma koncepcje dzialania i rozwoju to jest ona nie zrozumiala dla przecietnego uzytkownika.
PS. Moj wtręt dotyczacy "zbierania komentarzy" tyczyl sie Tomka Ł., ktory rozpoczal ten watek :)
Michal Krzemień:Artur Kurasiński edytował(a) ten post dnia 23.01.08 o godzinie 18:39
Pewne wizje i sposob rozwoju nie sa niestety/naszczescie mozliwe do ogarniecia dla kazdego przecietnego zjadacza chleba. Ty to powinienes doskonale rozumiec. A jak ktos czegos nie rozumie i zrobic nie umie, to najlatwiej napisac "tam nie ma wizji". Znajdz takiego co napisze, "tam jest wizja ale za madra dla mnie" - nie znajdziesz ;)
Cube-K
- « Poprzednia
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- Następna »