- « Poprzednia
- 1
- 2
- 3
- 4
Klara Zajlich HR Manager
Temat: Mario Vargas Llosa z Noblem
Małgorzata Koziarek:
To trzeba by przeczytać więcej niż jedną pozycję i wiedzieć, z jakich powodów literacką nagrodę Nobla się przyznaje:-) nie wspominając o posiadaniu ogólnej choćby wiedzy nt. problemów polityczych czy społecznych kraju noblisty. Jeśli się ma na względzie owe i jest się tym zainteresowanym to lektura nie może być "...nudna".
Uch, moje ulubione stwierdzenie: "TRZEBA" :) Ja mam prosta filozofie wyboru lektury. Odkad skonczylam studia nie czytam, dlatego ze MUSZE, ale dlatego, ze czytanie sprawia mi przyjemnosc :) Szanuje, ze Wam sie ta literatura podoba, niemniej jednak sa i tacy, ktorych NIE ZACHWYCA.
Klara Zajlich:
Małgorzata Koziarek:
To trzeba by przeczytać więcej niż jedną pozycję i wiedzieć, z jakich powodów literacką nagrodę Nobla się przyznaje:-) nie wspominając o posiadaniu ogólnej choćby wiedzy nt. problemów polityczych czy społecznych kraju noblisty. Jeśli się ma na względzie owe i jest się tym zainteresowanym to lektura nie może być "...nudna".
Uch, moje ulubione stwierdzenie: "TRZEBA" :) Ja mam prosta filozofie wyboru lektury. Odkad skonczylam studia nie czytam, dlatego ze MUSZE, ale dlatego, ze czytanie sprawia mi przyjemnosc :) Szanuje, ze Wam sie ta literatura podoba, niemniej jednak sa i tacy, ktorych NIE ZACHWYCA.
I OK, tylko .... z tą filozofią - nawet najprostszą - to jest tak, że nie złożymy liter w wyrazy bo do tego TRZEBA poznać alfabet; w przeciwnym razie litery to tylko niezrozumiałe zawijasy, które będą nudzić dopóki ich nie poznamy. Owo TRZEBA właśnie tak należy rozumieć w moich wypowiedziach.
Marcin Z. specjalista
Już jutro ukazuje się autobiografia pisarza "Jak ryba w wodzie. Wspomnienia".Tak książkę reklamuje wydawnictwo Znak: "Noblista sam o sobie. Mario Vargas Llosa nigdy nie był grzecznym chłopcem. W swojej autobiografi i bez cenzury pisze o wybrykach młodości, szalonych miłościach i początkach pisarstwa. Trudna relacja z ojcem, który zostawił matkę w ciąży, i pisanie jako rodzaj buntu przeciwko niemu. Lata spędzone w szkole wojskowej Leoncio Prado, które stały się kanwą jego głośnego debiutu 'Miasto i psy'. Skandaliczny ślub z „ciotką Julią”, miłość do kuzynki Patrycji, która stanie się jego drugą żoną, czy burdel zwany Zielonym Domem..."
Więcej informacji na polskiej stronie o pisarzu http://www.vargasllosa.republika.pl

Marcin Z.:
Już jutro ukazuje się autobiografia pisarza "Jak ryba w wodzie. Wspomnienia".
a co skłoniło Llosę do kandydowania na urząd prezydenta Peru? bo to, o czym piszesz powyżej każdy może wyczytać z noty o pisarzu w jakiejkolwiek encyklopedii.Małgorzata Koziarek edytował(a) ten post dnia 23.11.10 o godzinie 07:34
Anna
M.
Specjalista ds.
Rekrutacji
Małgorzata Koziarek:
Marcin Z.:
a co skłoniło Llosę do kandydowania na urząd prezydenta Peru? bo to, o czym piszesz powyżej każdy może wyczytać z noty o pisarzu w jakiejkolwiek encyklopedii.Małgorzata Koziarek edytował(a) ten post dnia 23.11.10 o godzinie 07:34
Myślę, że to będzie jeden z powodów, dla których kupię książkę- żeby sie dowiedzieć. Już się nie mogę doczekać świątecznych prezentów ;)
Michał Sikorski ...
Co skłoniło? Pewnie uważa się za najlepszego Peruwiańczyka ;-).Małgorzata Koziarek:
a co skłoniło Llosę do kandydowania na urząd prezydenta Peru?
Katarzyna M. Analityk finansowy
Anna M.:Dziewczyny, jeżeli tak interesujecie się tym pisarzem, to jak będziecie miały możliwość, zajrzyjcie do książki "Skrzydła diabła, rogi anioła" (ogólnie zawartość na 2-3h czytania). Jest to książka-rozmowa z MLV, przeprowadzona przez polskiego dziennikarza Romana Warszewskiego. Tematów poruszonych sporo: o książkach, o polityce i o życiu osobistym (o konflikcie z Marquezem też :)). Autobiografia będzie zapewne bogatsza, ale tak wspominam mimochodem, bo wiem, że niewiele osób wie o tym tytule.Katarzyna M. edytował(a) ten post dnia 23.11.10 o godzinie 16:26Małgorzata Koziarek:Myślę, że to będzie jeden z powodów, dla których kupię książkę- żeby sie dowiedzieć. Już się nie mogę doczekać świątecznych prezentów ;)Marcin Z.:a co skłoniło Llosę do kandydowania na urząd prezydenta Peru? bo to, o czym piszesz powyżej każdy może wyczytać z noty o pisarzu w jakiejkolwiek encyklopedii.
Marcin Z. specjalista
Małgorzata Koziarek:
a co skłoniło Llosę do kandydowania na urząd prezydenta Peru?
Odpowiedź można znaleźć w parzystych rozdziałach autobiografii M. Vargasa Llosy - naprawdę zachęcam do lektury:)
Marcin Z.:
Odpowiedź można znaleźć w parzystych rozdziałach autobiografii M. Vargasa Llosy - naprawdę zachęcam do lektury:)
waham się bo bardziej interesują mnie losy Peru (dla mnie to ciągle ląd nie odkryty:-), ale też myślę sobie, że któż inny mógłby mi je lepiej przybliżyć (tak myślę po lekturze "Rozmowy w ..")....myślę ...... zastanawiam się
dziękuję za wszystkie info:-)
Marcin Z. specjalista
Już we wrześniu ukaże się polski przekład najnowszej powieści Mario Vargasa Llosy: "Marzenie Celta" (El sueño del celta). W październiku pisarz odwiedzi nasz kraj! Na fb można zapisać się na wydarzenie Znak wyda 'Marzenie Celta' ('El sueño del celta').
Laura
K.
I możesz mi
mówić: głupia
idealistko. Mów. Ja
żyję tak: n...
Klara Zajlich:
Podjęłam próbę przebrnięcia przez "szelmostwa niegrzecznej dziewczynki" ale znudziła mnie ta książka...
Dżizas, ja przebrnęłam. Pochlastać się można! Co za irytująca książka! Dla mnie zero klimatu i niestrawny język. I nuuda. Niczego innego tego autora nie czytałam i szybko się to nie zmieni.
Nic tylko zacytować za Gombrowiczem: "Jak zachwyca, skoro nie zachwyca?"
Podoba mi się ten cytat!
Marcin Z. specjalista
Mario Vargas Llosa już niedługo odwiedzi Polskę - będzie okazja spotkać go w Warszawie i w Krakowie (21-22 październik 2011). Szczegóły na http://vargasllosa.republika.pl/vargas_llosa_w_polsce....
Marcin Z. specjalista
Drogi przyjacielu – tak Mario Vargas Llosa rozpoczyna każdy z listów, adresowanych do fikcyjnego adepta sztuki pisarskiej, z którym mistrz zechciał podzielić się swoją wiedzą i poglądami na literaturę.Listów jest 12 i tworzą znakomitą książkę "Listy do młodego pisarza" (Cartas a un joven Novelista), która 26 stycznia 2012 r. ukazała się po polsku, nakładem krakowskiego wydawnictwa Znak, w przekładzie Marty Szafrańskiej-Brandt.
Recenzja książki na prywatnej stronie o pisarzu: llosa.eu.

- « Poprzednia
- 1
- 2
- 3
- 4