Elżbieta
Krokosz
Manager in Learning
& Development, AIB
Bank, Irlandia
Temat: Ceny i miejsca wynajmu domów w Sydnej
Witam wszystkich,Planujemy z rodziną przeprowadzkę do Australii, a konkretnie chyba myślimy o Sydney. Jesteśmy na etapie analizy dokładniejszej kosztów i mam pytanie odnośnie kosztów wynajmu domów. Interesuje mnie normalnej jakości dom, taki w jakim chciałabym zamieszkac z rodziną (nie mieszkanie studenckie ;-)). Czy wiecie jakie są ceny i jakie dzielnice w Sydney (lub okolicach) rozważac? Wiem, że najlepiej sprawdzic sobie na stronach firm wynajmujących domy, ale przede wszystkim nie wiem jakie dzielnice rozważac, bo kompletnie nie znam Sydney. Bardzo prosze o pomoc.
Pozdrawiam
Ela
Jacek
Donda
Business Analyst,
Sydney
Elżbieta Krokosz:
Witam wszystkich,
Planujemy z rodziną przeprowadzkę do Australii, a konkretnie chyba myślimy o Sydney. Jesteśmy na etapie analizy dokładniejszej kosztów i mam pytanie odnośnie kosztów wynajmu domów. Interesuje mnie normalnej jakości dom, taki w jakim chciałabym zamieszkac z rodziną (nie mieszkanie studenckie ;-)). Czy wiecie jakie są ceny i jakie dzielnice w Sydney (lub okolicach) rozważac? Wiem, że najlepiej sprawdzic sobie na stronach firm wynajmujących domy, ale przede wszystkim nie wiem jakie dzielnice rozważac, bo kompletnie nie znam Sydney. Bardzo prosze o pomoc.
Pozdrawiam
Ela
Witaj Elu,
Wszystko zależy od tego co jest Waszym priorytetem, tzn. czy najważniejsza jest dla Was:
- dostępność dobrych szkół i opieki medycznej,
- jakość samego domu,
- okolica i potencjalni sąsiedzi,
- wysokość rent’u i opłat,
- komunikacja.
Dopiero mając takie informacje można Wam coś rzetelnie polecić lub ewentualnie odradzić.
A tak bardzo, bardzo ogólnie, to w pierwszej kolejności szukaj w:
- Eastern Suburbs,
- Lower and Upper North Shore,
- Inner West,
- Northern Beaches.
Staraj się unikać:
- Auburn,
- Hillsdale,
- Cabramatty,
- Redfern,
- Mount Druitt,
- Maquarie Fields,
- Lidcombe,
- Lakemby,
- Liverpoolu,
- Bankstown i generalnie całego South-West Sydney ze szczególnym uwzględnieniem obszaru City of Canterbury.
Oczywiście jak zawsze, można znaleźć bardzo chlubne i niechlubne wyjątki od powyższej "reguły".
Pozdr.
J.
Magda
Biskup
Będzie tak jak
sobie wymyśliłam
Jacku pozwolę sobie zaprotestować w sprawie Redfern. Czasy złej sławy tej dzielncy już dawno minęły, o czym przekonałam się mieszkając tam przez 2 i pół roku. Redfern zostało jakieś 4 lata temu elegancko wyremontowane, ładnie się prezentuje, no i trzeba dodać do tego fantastyczną lokalizację. Gdybym miała w tej chwili pieniądze to kupowałabym mieszkanie/dom w Redfern (lub najbliższych okolicach) właśnie, ale że ceny nieruchomości są tam kosmiczne to narazie mogę tylko pomarzyć :) I myślę, że to jak ceny nieruchomości poszły tam w górę w ostatnich latach świadczy o tym, że dzisiejsze Redfern to nie jest Redfern sprzed 10 lat. Kilka tygodni temu, kiedy szukałam mieszkania do wynajęcia, byłam na kilku inspekcjach w Redfern i na każdej z nich zjawiło się po 15-18 oglądająych. Chyba niezły wynik jak na dzielnicę o której kupa ludzi - nie wiedzieć czemu - nadal myśli, że jest dodgy.Mam w tej chwili podpisany lease na mieszkanko w Darlinghurst na pół roku, i po tym pół roku będziemy szukać mieszkania w Redfern, bo według nas nie ma lepszej miejscówki jeśli chce się mieszkać blisko centrum - 30min pieszo do Town Hall (7min pociagiem), ogromna stacja kolejowa, z której można praktycznie wszędzie dojechać, mnóstwo autobusów.
Pozdrawiam
Magda
Jacek
Donda
Business Analyst,
Sydney
Magda Biskup:
Jacku pozwolę sobie zaprotestować w sprawie Redfern. Czasy złej sławy tej dzielncy już dawno minęły, o czym przekonałam się mieszkając tam przez 2 i pół roku.
Pozdrawiam
Magda
Welcome Back Magda!!!
Dzięki za celną uwagę, przyznaję, na Redfern zawsze patrzyłem z perspektywy niesławnego The Block (głównie jego mieszkańców), w okolice którego nawet sama Policja niechętnie się zapuszczała. Na szczęście od niedawna dni The Block są już mocno policzone.
Hmmm, teraz nie pozostaje mi nic innego, jak tylko namówić małżonkę na niedzielny spacer po tamtejszej okolicy ;) Napisz tylko proszę przy jakiej ulicy mieszkałaś.
Pozdr.
J
Jacek
Donda
Business Analyst,
Sydney
Polecam dwa artykuły z dzisiejszego Sydney Morning Herald nt. bogatych i biednych dzielnic Sydney:http://smh.com.au/nsw/the-big-divide-the-super-rich-ve...
http://smh.com.au/nsw/incomes-rise-in-the-east-and-set...
Elżbieta
Krokosz
Manager in Learning
& Development, AIB
Bank, Irlandia
Jacek i Magda, dziękuję Wam ogromnie za podpowiedzi. Przez 5 lat mieszkałam w Dublinie w Irlandii i pamiętam jak wtedy szukałam mieszkania. Niesamowicie trudno było "zgadnąc" gdzie warto zamieszkac. Dopiero ucząc się na błędach już tam będąc wybrałam dobre dzielnice. Dlatego pomyślałam, że tym razem to spróbuję właśnie w inny sposób - zapytam tych co tam już mieszkają.Dzięki ogromne!
Ela
Elżbieta
Krokosz
Manager in Learning
& Development, AIB
Bank, Irlandia
A powiedzcie jeszcze w jakich mniej więcej cenach są domy (2 bedroom) w tych polecanych przez Was okolicach? Ile średnio wynosi wynajem?Pozdrawiam
Ela
Magda
Biskup
Będzie tak jak
sobie wymyśliłam
Wszystko zalezy :)2-bedroomowe mieszkanie w dzielicach wokol centrum to teraz jakies $550 za tydzien. Domy sa zazwyczaj drozsze niz mieszkania. Im dalej od centrum tym taniej.
Najlepiej zajrzyj tu:
http://domain.com.au
http://realestate.com.au
Ceny strasznie poszly w gore w ciagu dwoch ostatnich lat. Teraz 1 bedroom kosztuje tylko odrobinke mniej niz 2 bedroomy 2 lata temu. Byc moze ceny dalej od centrum az tak bardzo nie poszly w gore, a w moich preferowanych okolicach strasznie (Alexandria, Waterloo, Redfern, Darlington, Newtown, Stanmore)
Osobiscie jestem fanem mieszkania na tyle blisko pracy, zeby mozna bylo w ciagu 30min dojsc do niej na pieszo. Troche wiecej placi sie za wynajem, ale oszczedza sie na dojazdach i na czasie.
Mysle, ze szukajac mieszkania w Sydney trzeba przede wszystkim brac pod uwage dostepnosc transportu publicznego. Miasto jest zakorkowane, parkingi bardzo drogie, wiec public transport to najlepsza opcja.
Oczywiscie najlepiej zeby nie trzeba bylo spedzac w tym transporcie piblicznym kilku godzin dziennie, dlatego gdybym byla Toba nie szukalabym dalej niz Parramatta na zachodzie, Rockdale na poludniu i Chatswood na polnocy. Ale to oczywiscie moje preferencje :)
Pozdrawiam
MagdaMagda Biskup edytował(a) ten post dnia 12.10.10 o godzinie 00:55