Reklama: Jesteś webmasterem ? Zacznij zarabiać KLIKNIJ

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Dominik R. Gra warta świeczki
;)

Temat: Wall Street 2 - FILM

Ewa R.:

Eeeee tam, bez fabuły.
A tak poza tym, nadal nie rozumiem pracy
na Wall Street - po co aż tylu ludzi,
czemu tak strasznie krzyczą,

co zapisują na karteczkach,
do kogo dzwonią i po co?

I jak można zawierać jakieś transakcje, nie widząc wykresu?

Wydaje mi się, że to jest kwintesencja tradingu ;)
Nie oznacza to, że sam chciałbym tak pracować, ale z chęcią spędziłbym u boku kogoś doświadczonego parę sesji ;) Niektórzy nawet dzisiaj pracując przy komputerze nie używają wykresów, tylko patrzą na zmianę cen (obserwując dwa prostokąciki buy/ask ;D )
Sporo ludzi, hmmm sam nie wiem, każdy Trader ma swojego Clerka, który przyjmuje/przekazuje zlecenia, jest tam jakieś biuro/centrala. Na karteczkach prawdopodobnie zapisują sobie.. ceny :P Nie sposób zapamiętać kto ile daje i za co, Marek chce kupić pszenicę za X $, a Andrzej sprzedać złoto po Y $, a klientów mają pewnie nie mało.
Mnie zastanawia inna kwestia: na wielu filmach mówi się, iż jest to najszybsza forma zawierania transakcji... jak pytam sie ?! Przecież jeżeli ktoś używa np. Reutersa to nie powinno być opóźnień w przekazywaniu danych i jeśli ma dobrego brokera, to także w składaniu zleceń...
8.10.2010, 13:27

Ewa R. OTC trader

Wydaje mi się, że to jest kwintesencja tradingu ;)
Nie oznacza to, że sam chciałbym tak pracować, ale z chęcią spędziłbym u boku kogoś doświadczonego parę sesji ;) Niektórzy nawet dzisiaj pracując przy komputerze nie używają wykresów, tylko patrzą na zmianę cen (obserwując dwa prostokąciki buy/ask ;D )
Sporo ludzi, hmmm sam nie wiem, każdy Trader ma swojego Clerka, który przyjmuje/przekazuje zlecenia, jest tam jakieś biuro/centrala. Na karteczkach prawdopodobnie zapisują sobie.. ceny :P Nie sposób zapamiętać kto ile daje i za co, Marek chce kupić pszenicę za X $, a Andrzej sprzedać złoto po Y $, a klientów mają pewnie nie mało.
Mnie zastanawia inna kwestia: na wielu filmach mówi się, iż jest to najszybsza forma zawierania transakcji... jak pytam sie ?! Przecież jeżeli ktoś używa np. Reutersa to nie powinno być opóźnień w przekazywaniu danych i jeśli ma dobrego brokera, to także w składaniu zleceń...

Może tak, może nie.
Ja tam wolę sobie spokojnie kliknąć siedząc przed komputerem z herbatką.
Nikt mnie nie goni.

I móc chodzić do pracy, z możliwością jej częstego zmieniania :).

Nie lubię tłoku ani wrzasków.
8.10.2010, 13:31

Ewa R.:
Mirosław Petner:
ktoś widział?

Eeeee tam, bez fabuły.
A tak poza tym, nadal nie rozumiem pracy
na Wall Street - po co aż tylu ludzi,
czemu tak strasznie krzyczą,

co zapisują na karteczkach,
do kogo dzwonią i po co?

I jak można zawierać jakieś transakcje, nie widząc wykresu?

To jest dokument pokazujący (od środka) jak to wszystko wygląda i jak się zmienia. Ewa tak właśnie wygląda czysta w swej okazałości manipulacja ceną ;) Czytasz obroty i transakcie oczekujące po cenie i podejmujesz ryzyko zgodnie ze strategią. Nie wiem czy oglądałaś całą serie, ale przed komputerem też tak można
Mirosław Petner edytował(a) ten post dnia 07.12.11 o godzinie 15:41
8.10.2010, 15:09

Dominik Rożko:

Mnie zastanawia inna kwestia: na wielu filmach mówi się, iż jest to najszybsza forma zawierania transakcji... jak pytam sie ?!

Już nie jest, komputery wypierają "open outcry". Mimo wszystko używam również głosu z CBOT gdy handluje na sp500, słychać duże transakcje zawierane przez instytucje.
8.10.2010, 15:26

Ewa R. OTC trader

Ale właśnie też na tym polega zaskoczenie.

Prosze zauważyć, że zakończenie filmu zostało zrobione tak aby była perspektywa nakręcenia Wall Street 3.

A w trzeciej części podtatusiały główny bohater będzie bawił dzidziusia :)

Podoba mi się, że poruszyli temat baniek.

Jak myślicie? Jaka będzie/jest następna bańka?
16.10.2010, 12:27

konto usunięte

najbliższy bąbelek już puchnie - złoto. Jak nie znajdą jakiś boskich właściwości tego szlachetnego metalu a nie znajdą to mamy pękającego bąbelka ale kiedy? To raczej niczym nie zachwieje chyba, że kapitał ze złota przejdzie na jakiś genialny pomysł i znowu da wszystkim po dupie :)
16.10.2010, 13:01

Dominik R. Gra warta świeczki
;)

Nieruchomości w Chinach, to na pewno. Do tego z danych OPEC wynika, że wzrost cen ropy od początku 2009 roku nie był spowodowany wzrostem popytu...
Ogólnie uważam, że pieniądze wpompowane przez FED napędzały wzrosty przez długi czas, obojętne w jakie klasy aktywów, także bańka może czaić się wszędzie :] (tylko nie na Apple'u :P)
16.10.2010, 13:19

Józef R. "Wiedza usuwa dwóch
wrogów budowania
dobrobytu: ryzyko i
...

"Margin Call"
5.12.2011, 23:57

Remi Bruzek Student, Uniwersytet
Marii
Curie-Skłodowskiej
w Lublinie

slyszalem ze film jest dobry, ALE leonardo di caprio robi film o jordanie bolfordzie The wolf of wall street------ to dopiero bedzie film. ksiazka klasyka
6.12.2011, 12:15

Józef R. "Wiedza usuwa dwóch
wrogów budowania
dobrobytu: ryzyko i
...

Remi Bruzek:
slyszalem ze film jest dobry
dobry... tylko każdy zna zakończenie :)))
6.12.2011, 12:39

Remi Bruzek Student, Uniwersytet
Marii
Curie-Skłodowskiej
w Lublinie

no ale to chyba nie jest nasz wina ze wszyscy znaja zakonczenie ehehehehehe
6.12.2011, 15:44

Wyślij zaproszenie do