Reklama: Wysokie zyski z Twojej strony www , DOŁĄCZ DO NAS

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Marek Myrcha handlowiec, własna
działalność
gospodarcza

Temat: Pomysł na grę?!

Mam taki pomysł, no może adaptację tego co robią brokerzy MM z nami. Mianowicie , ma dwa rachunki ale u rożnych brokerów i u brokera A kupuję E/U a u brokera B sprzedaję E/U. Stawiam SL dla każdego rachunku i w chwili gdy 1 sl zadziała to drugi rachunek będzie już zarabiał. Teoretycznie nie ma możliwości starty praktycznie, no własnie trzeba to sprawdzić? Wynik powinien być zerowy bo u jednego tracę a u drugiego zarabiam. Hedge lub coś zbliżonego. Mam pytanie, czy ktoś próbował takiej metody?
27.09.2010, 13:59

Remi Bruzek Student, Uniwersytet
Marii
Curie-Skłodowskiej
w Lublinie

Juz sobie odpowiedziales na pytanie gra zerowa i juz ludzie tego probowali
27.09.2010, 14:24

działalność
gospodarcza

teoretycznie wszystko wychodzi na zero ale jak weźmie się po uwagę to co napisałem. czyli SL zamyka jedną pozycję ale druga "jeszcze " zarabia to nie powinno być tak źle.Ile razy jest taka sytuacja ze obstawiliśmy dany kierunek a idzie w drugą stronę i potrafi iść długooo.
27.09.2010, 14:51

Józef R. "Wiedza usuwa dwóch
wrogów budowania
dobrobytu: ryzyko i
...

Szczerze - kokosów na tym nie zbijesz.
Nie wiem jakie masz oczekiwania, ale jeśli nawet bedziesz na tym zarabiał to będzie to niewielki %.
27.09.2010, 14:55

Witold Stelmach pasjonat rynków
finansowych

Marek Myrcha:
teoretycznie wszystko wychodzi na zero ale jak weźmie się po uwagę to co napisałem. czyli SL zamyka jedną pozycję ale druga "jeszcze " zarabia to nie powinno być tak źle.Ile razy jest taka sytuacja ze obstawiliśmy dany kierunek a idzie w drugą stronę i potrafi iść długooo.

A ile razy jest taka sytuacja, że zamknie oba SL?

To już chyba lepiej obstawiać pozycje całkowicie losowo, jak trafisz będzie fajnie, jak nie, to trudno.Witold Stelmach edytował(a) ten post dnia 27.09.10 o godzinie 15:20
27.09.2010, 15:18

działalność
gospodarcza

Witold Stelmach:
Marek Myrcha:

To już chyba lepiej obstawiać pozycje całkowicie losowo, jak trafisz będzie fajnie, jak nie, to trudno.Witold Stelmach edytował(a) ten post dnia 27.09.10 o godzinie 15:20

W TF 1H wcale tak nie jest, wręcz odwrotnie. Kierunek ruchu na H1 jest dość trwały.
Obstawianie "na pałę " to nie dla mnie, nie jestem hazardzistą.
W tym tygodniu trochę przetestuję ten pomysł.
27.09.2010, 15:25

Tomasz Królikowski FOREX Trader,
inwestor
indywidualny

Marek Myrcha:
Witold Stelmach:
Marek Myrcha:

W TF 1H wcale tak nie jest, wręcz odwrotnie. Kierunek ruchu na H1 jest dość trwały.
Obstawianie "na pałę " to nie dla mnie, nie jestem hazardzistą.
W tym tygodniu trochę przetestuję ten pomysł.
To zrób to na GFT. Tam możesz kupić parę FX i sprzedać parę CDF ;)
27.09.2010, 15:48

Jerzy Kozak Trener FX,
ForexChartist.pl

Każdy chyba kiedyś doznał podobnego olśnienia, aby otworzyć dwie przeciwstawne pozycje i zarabiać jak jedną z nich wybije na stopie, a druga zacznie zarabiać. Tylko właśnie jest taki drobny szczegół, że druga wcale nie musi zacząć zarabiać po SL tej pierwszej, rynek może zwyczajnie zawrócić. Ponadto jak się głębiej zastanowić to przecież praktycznie to samo co tylko kupić lub sprzedać w dowolnym momencie. To, że jedna pozycja została wybita, a druga zarabia, bo były przeciwstawne jest swoistą iluzją. Oczywiście ludzie próbują tego, ale hmmm... Osobiście nie dostrzegam w tym sensu.
27.09.2010, 23:12

konto usunięte

Marek Myrcha:
Mam taki pomysł, no może adaptację tego co robią brokerzy MM z nami. Mianowicie , ma dwa rachunki ale u rożnych brokerów i u brokera A kupuję E/U a u brokera B sprzedaję E/U. Stawiam SL dla każdego rachunku i w chwili gdy 1 sl zadziała to drugi rachunek będzie już zarabiał. Teoretycznie nie ma możliwości starty praktycznie, no własnie trzeba to sprawdzić? Wynik powinien być zerowy bo u jednego tracę a u drugiego zarabiam. Hedge lub coś zbliżonego. Mam pytanie, czy ktoś próbował takiej metody?
Nie potrzebujesz wcale dwoch brokerow;) mam cos takiego na mojej platformie w standardzie - FORCE OPEN - wystarczy tylko zaznaczyc przy skladaniu zlecenia w okienku force open i moge grac jednoczesnie i long i short.
Uzywam niekiedy tej opcji w innym celu - gram srednioterminowo np long na EURUSD - force open umozliwia mi zagranie na korekcie na short bez zamykania pozycji long - reasumujac w tym przypadku long jest srednioterminowym zleceniem i pozostaje aktywne a dzieki zleceniu typu force open moge potrejdowac na krotko;)
28.09.2010, 09:33

Robert S. Trade To Win

Wg mnie to może mieć sens tylko w grze pod dane makro, kiedy mamy do czynienia z silnymi szybkimi wzrostami jak np dane z amerykańskiego rynku pracy. Warunek to możiwość ustawienia gwarantoanego SL`a (wspomniany wcześniej GFT posiada taką możliwość), tak aby po powstaniu luki nie zamknęło nam pozycji np 40 pipsów od ustawionego wczesniej SL`a. Taka gra też nie gwarantuje zawsze sukcesu ale jak wypali można zarobić niezła kasę w krótkim czasie.Robert S. edytował(a) ten post dnia 28.09.10 o godzinie 09:37
28.09.2010, 09:37

Rafał Kapsa Rynek walutowy

Lepiej pomyśl, w których momentach zdejmuje Ci stopy i dlaczego. Z tego co napisałeś to zwykły hazard. Zastanów się gdzie ludzie mogą mieć poustawiane zlecenia oczekujące i dlaczego:) Czasami tam, gdzie Ci zamyka pozycje są poustawiane zlecenia oczekujące:) Pozdrawiam i życzę sukcesów:)Rafał Kapsa edytował(a) ten post dnia 28.09.10 o godzinie 10:00
28.09.2010, 09:54

Rafał Dziemiańczyk Doradca Personal
Banking ING Bank
Śląski

Panowie,
Otwieranie dwóch przeciwstawnych zleceń to moim zdaniem absolutna bzdura. Jeszcze nikt z was nie wspomniał o spreadzie który jest kosztem. większość z graczy (przepraszam, początkujących inwestorów) zapomina albo nie wie o tym, że na rynku są 3 możliwe pozycje. Oprócz długiej i krótkiej istnieje jeszcze brak pozycji. Więc zamiast otwierać dwa zlecenia ze stop lossami lepiej jest postawić dwa zlecenia oczekujące, które na mojej platformie nazywają się buy stop lub sell stop. Efekt w zasadzie identyczny bez ponoszenia dodatkowych kosztów.
28.09.2010, 09:56

Remi Bruzek Student, Uniwersytet
Marii
Curie-Skłodowskiej
w Lublinie

Panowie czy wy czytacie co piszecie.
Wypowiadacie sie na temat forexu jako specjaliscie a tu przy takim glupim temacie takie gafy walicie.
Panie Robercie jezeli massz dane to tak sie nie trejduje dawno spalil bys sie. Jezeli otwierasz pozycje to trzeba miec ST na obydwie pozycje a co sie dzieje kiedy ustawiasz po 40 pipsow i nagle wywyala obydwie pozycje na ST to ile jestesmy w plecy? Bo tak sie zdarza
Panie Piotrze to narmalne zeby otwierac tak pozycje za kazdym razem masz inny nr transakcji i dlatego mozesz robic na L i S w tym samym czasie
Dlatego pisze raz jeszcze to nie dziala i znam ludzi ktorzy tak robili i to nie dzialalo
28.09.2010, 10:19

konto usunięte

Jasne, ze jest to bzdurna strategia. Jedyne w miare praktyczne wykorzystanie tej mozliwosci widze w tym co napisalem wyzej, ale to jest element innej strategii. TREND!!!
28.09.2010, 10:28

konto usunięte

Marek, moglbys wywalic ten idiotyczny avatar, jest "lekko" obciachowy;)
28.09.2010, 10:31

działalność
gospodarcza

Patryk Krawiec:
Marek, moglbys wywalic ten idiotyczny avatar, jest "lekko" obciachowy;)

????? Dlaczego obciachowy?? W zasadzie bardzo przypomina moją naturalną facjatę, a że nie mam ochoty wklejać swojego zdjęcia to może zostanie.
28.09.2010, 10:52

Robert S. Trade To Win

Panie Remi,

40x2 pipsów to dużo ale 20x2 to już nie koniecznie jak dla mnie.
Jeżeli mamy GWARANTOWANY stop to można spróbować, testowo np demo lub śledząc zachowanie kursu na danych historycznych po publikacji danych z rynku pracy. Znowu wspominany GFT ma na danych 3 pipsy. Oczywiście jest to jakiś hazard ale FX to nie mamtetytyka i wchodząc na rynek zawsze można się pomylić bo np spadnie gdzieś bomba która z bardzo pewnej pozycji okaże się nagle stratna.

Podkreślam jednak takie zagrania można oczywiście traktować jako DODATEK do gry a nie główna startegia!!

Remi Bruzek:
Panowie czy wy czytacie co piszecie.
Wypowiadacie sie na temat forexu jako specjaliscie a tu przy takim glupim temacie takie gafy walicie.
Panie Robercie jezeli massz dane to tak sie nie trejduje dawno spalil bys sie. Jezeli otwierasz pozycje to trzeba miec ST na obydwie pozycje a co sie dzieje kiedy ustawiasz po 40 pipsow i nagle wywyala obydwie pozycje na ST to ile jestesmy w plecy? Bo tak sie zdarza
Panie Piotrze to narmalne zeby otwierac tak pozycje za kazdym razem masz inny nr transakcji i dlatego mozesz robic na L i S w tym samym czasie
Dlatego pisze raz jeszcze to nie dziala i znam ludzi ktorzy tak robili i to nie dzialalo
28.09.2010, 12:37

Ewa R. OTC trader

Marek Myrcha:

Niestety. To nie działa. Jeśli jest silny trend zniżkowy, po jaką cholerę kupować? Weź też pod uwagę, że dochodzą opłaty za spread i swapy.

EWENTUALNIE ma to sens wtedy i tylko wtedy, gdy kurs jest w połowie między
oporem i wsparciem i nie może się zdecydować. Wtedy można umieszczając
TP na wsparciu/oporze i SL w połowie.

Tylko że w praktyce jest to nic niewarte. Bo może wywalić obie pozycje.
Taka strategia wymaga BARDZO dużej SKUTECZNOŚCI i wcale nie jest bezpieczna.

Z doświadczenia wiem, ze lepiej poczekać na jaśniejszą sytuację, lub grać z trendem, niż tak się bawić.
29.09.2010, 11:53

Marcin Z. Market Model

...proponowana przez p.Marka strategia, bez filozofii SL, może być spokojnie zdefiniowana jako arbitraż, a na tym ludzie robią pieniadze,...jest to żmudne i opłacalne na dużych pozycjach...

...jeśli baza ulega powiekszeniu, jest się z czego cieszyć, o ile kupiło się taniej a sprzedało drożej...
29.09.2010, 13:50

Witold Stelmach pasjonat rynków
finansowych

Marcin Żak:
...proponowana przez p.Marka strategia, bez filozofii SL, może być spokojnie zdefiniowana jako arbitraż, a na tym ludzie robią pieniadze,...jest to żmudne i opłacalne na dużych pozycjach...

...jeśli baza ulega powiekszeniu, jest się z czego cieszyć, o ile kupiło się taniej a sprzedało drożej...

A arbitraż nie polega raczej na tym, że się kupuje/sprzedaje to samo po różnych cenach? Istotą arbitrażu jest chyba jednak inna cena tego samego instrumentu (np. u różnych brokerów), a nie to, że się gra w dwie strony.
29.09.2010, 13:56

« EURGBP | CFD's »

Wyślij zaproszenie do