Reklama
Szukaj zleceń na Getak.pl

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Michał Lattari Programista /
Administrator
systemów Unix-Linux
/ Projekt...

Temat: Ruch z centrum i uderzenie pięścią w Tai Chi a inne...

Witam po długiej przerwie :-)

Czy typowy ruch z centrum Tai Chi można porównać do ruchu z bioder występującego w sztukach walki takich jak Karate, TaeKwonDo, Aikido ?
Wydaje mi się, że te ruchy są bardzo podobne choć trochę inne.

Czemu natomiast sposób uderzania pięścią jest aż tak odmienny? Pięść typu Karate jest mocno zaciśnięta, nadgarstek sztywny, wszystkie mięśnie ciała spięte :-)

Pozdrawiam

Michał
15.09.2010, 22:24

Tomasz Nowakowski Nauczyciel Tai Chi
(Tai Ki Kung),
Visual artist

Michał Lattari:
Witam po długiej przerwie :-)

Czy typowy ruch z centrum Tai Chi można porównać do ruchu z bioder występującego w sztukach walki takich jak Karate, TaeKwonDo, Aikido ?
Wydaje mi się, że te ruchy są bardzo podobne choć trochę inne.

Czemu natomiast sposób uderzania pięścią jest aż tak odmienny? Pięść typu Karate jest mocno zaciśnięta, nadgarstek sztywny, wszystkie mięśnie ciała spięte :-)

Pozdrawiam

Michał

Witaj Michale,

Ruch z cetrum w Tai Chi a dokładnie ruch z Tan tien jest bardziej precyzyjny i mobilizuje tzw. wewnętrzną koordynację ruchu. Pisałem trochę o tym na naszym forum przed paroma miesiącami, odpowiadając na pytanie Adama Wojciechowskiego dotyczące ruchu z Tan tien.

Ale jeśli chodzi o Karate, Tae Kwon Do, Aikido czy inne sztuki walki, to myślę, że nie można tego tak generalizować. Są to sztuki walki o ogromnym bogactwie stylów i odmian. Mobilizacja siły w różnych szkołach przebiega trochę odmiennie. Chociaż ruch z centrum jest zawsze bardzo istotny. Zasady efektywnego ruchu są po prostu wszędzie takie same.

Podobnie jest z zaciskaniem pięści. Niedawno rozmawiałem z jednym z mistrzów karate Goyu Ryu, który pogłębia swoją wiedzę u seniorów Okinawskiego karate, mistrzów mających po 70 -80 lat. Opowiadał mi ciekawą historię dotyczącą pracy z tymi mistrzami.

Uczyli go prowadzić ruch uderzenia w sposób całkowicie rozluźniony i dopiero w ostatnim momencie, w zetknięciu z celem uderzenia mobilzować siłę w pięści.
Czyli można powiedzieć w sposób zbliżony do Tai Chi.

Dlatego myślę, że nie można generalizować. Każdy styl ma swoją specyfikę.

Pozdrawiam serdecznie,

Tomasz Nowakowski
16.09.2010, 11:42

Jarosław Jodzis Nauczyciel
Taijiquan,
akcesoria do
treningu (import z
Chin)

Tak samo w karate jak i w taijiquan myśle że ogromna większosć ćwiczacych tylko powierzchownie poznała temat. Wielka popularność zawsze skutkuje spadkiem jakosci i degeneracją w szerokim nurcie. Takie sa prawa rynku i mnożenia się niedouczonych instruktorów, którzy zaczynają wprowadzać własne wyobrazenia o sztuce. Stąd karykatura karate jako sztuki gdzie cwiczacy poruszaja sie a`la manekin i są potwornie spieci bo "karateka musi byc twardy i łamać rękami dechy"
W taichi natomiast pokutuje mit że trzeba poruszać sie w zwolnionym tempie i bron Boże nie uzywac siły ani dynamiki, a zacisniecie piesci to wielki grzech.

Taijiquan powstało jako kompilacja kilkunastu stylów walki, w dużej mierze bardzo dynamicznych. Uderzenia pięścią, łokciem, dłonią i barkiem to podstawowe techniki. Uderzenie pięścią poprawnie robione jest takie samo w karate i w taijiquan. Róznice pojawiaja sie tylko w karykaturalnych odmianach tych sztuk.
Zawsze siła generowana jest z centrum bo to umozliwia uzycie potencjału całego ciała, a szybkość z rozluznienia, bo to umozliwia tzw. eksplozyjne wyładowanie.
W momencie kontaktu musi byc zamkniecie struktury, aby nastapiła transmisja siły od podłoza do miejsca kontaktu.

Michale, to że w karate pięść przed uderzeniem trzyma sie w okolicach talii nie ma zadnego zwiazku z ruchem z centrum.
Ruch z centrum nierozerwalnie zwiazany jest ze spiralnym ruchem ciała, inaczej nie da sie kumulowac całej jego siły.Jarosław Jodzis edytował(a) ten post dnia 17.09.10 o godzinie 10:16
17.09.2010, 10:14

Konrad Dynarowicz Nauczyciel Taijiquan
(Tai Chi Chuan) oraz
Qigong (Chi Kung)

Jarosław Jodzis:
Tak samo w karate jak i w taijiquan myśle że ogromna większosć ćwiczacych tylko powierzchownie poznała temat.
Jarosław Jodzis edytował(a) ten post dnia 17.09.10
o godzinie 10:16

Zgadzam się Jarku, tak samo sądzę. Jest to kwestia poziomu umiejętności i zrozumienia systemu.
17.09.2010, 11:15

(Tai Ki Kung),
Visual artist

Jarosław Jodzis:
Uderzenie pięścią poprawnie robione jest takie samo w karate i w taijiquan. Róznice pojawiaja sie tylko w karykaturalnych odmianach tych sztuk.
Zawsze siła generowana jest z centrum bo to umozliwia uzycie potencjału całego ciała, a szybkość z rozluznienia, bo to umozliwia tzw. eksplozyjne wyładowanie.
W momencie kontaktu musi byc zamkniecie struktury, aby nastapiła transmisja siły od podłoza do miejsca kontaktu.

Michale, to że w karate pięść przed uderzeniem trzyma sie w okolicach talii nie ma zadnego zwiazku z ruchem z centrum.
Ruch z centrum nierozerwalnie zwiazany jest ze spiralnym ruchem ciała, inaczej nie da sie kumulowac całej jego siły.Jarosław Jodzis edytował(a) ten post dnia 17.09.10 o godzinie 10:16

Dokładnie tak. Myślę, że Jarek w tym fragmencie dokładnie ujął sedno sprawy.

Pozdrawiam,

Tomasz Nowakowski
17.09.2010, 12:33

Administrator
systemów Unix-Linux
/ Projekt...

Czyli mam rozumieć, że w Tai Chi pięść jest generalnie niedociśnięta lecz zaciskamy ją w chwili kontaktu z celem podobnie jak w "zaawansowanym" karate ?

Pozdrawiam

Michał
17.09.2010, 14:20

Administrator
systemów Unix-Linux
/ Projekt...

Jarosław Jodzis:

Chodziło mi raczej o ruch bioder (w sztukach typu karate, taekwondo itp), który generalnie można (i należy) wykonywać (bo to uruchamia pewną dynamikę) niezależnie od tego skąd wyrusza pięść.. i zastanawia mnie podobieństwo tego ruchu do ruchu z centrum znanego z Tai Chi.

Pozdrawiam

MichałMichał Lattari edytował(a) ten post dnia 17.09.10 o godzinie 16:33
17.09.2010, 16:32

(Tai Ki Kung),
Visual artist

Michał Lattari:
Czyli mam rozumieć, że w Tai Chi pięść jest generalnie niedociśnięta lecz zaciskamy ją w chwili kontaktu z celem podobnie jak w "zaawansowanym" karate ?

Pozdrawiam

Michał

Witaj Michale,

W naszym stylu tak. Chociaż jest to bardziej zamykanie pięści niż zaciskanie. Chodzi mi o to, że mięśnie dłoni muszą mieć idelany tonus. Lub jak byśmy powiedzieli w Tai Chi równowagę yin yang. Ścięgna i mięśnie dłoni muszą pracować. Ich zadaniem jest przeniesienie siły i jednocześnie chronienie kości ręki.
Jednocześnie nie może w nich powstać zbyteczne napięcie ponieważ, będzie ono z jednej strony częściowo blokować siłę prowadzoną z centrum czyli z tan tien. Z drugiej strony takie nadmierne napięcie będzie też blokować przeciw siłę (siłę reakcji) powstającą w momencie uderzenia. Suma tych dwóch sił może uszkodzić rękę.
Dlatego wolę mówić o zamykaniu, niż zaciskaniu. Zaciskanie może się kojarzyć z potrzebą wytworzenia takiego nadmiernego napięcia o którym wspomniałem.

Pozdrawiam,

Tomasz Nowakowski
17.09.2010, 16:54

Jarosław Jodzis Nauczyciel
Taijiquan,
akcesoria do
treningu (import z
Chin)

Tomasz Nowakowski:
Michał Lattari:

Pozdrawiam

Michał

Witaj Michale,

W naszym stylu tak. Chociaż jest to bardziej zamykanie pięści niż zaciskanie. Chodzi mi o to, że mięśnie dłoni muszą mieć idelany tonus. Lub jak byśmy powiedzieli w Tai Chi równowagę yin yang. Ścięgna i mięśnie dłoni muszą pracować. Ich zadaniem jest przeniesienie siły i jednocześnie chronienie kości ręki.
Jednocześnie nie może w nich powstać zbyteczne napięcie ponieważ, będzie ono z jednej strony częściowo blokować siłę prowadzoną z centrum czyli z tan tien. Z drugiej strony takie nadmierne napięcie będzie też blokować przeciw siłę (siłę reakcji) powstającą w momencie uderzenia. Suma tych dwóch sił może uszkodzić rękę.
Dlatego wolę mówić o zamykaniu, niż zaciskaniu. Zaciskanie może się kojarzyć z potrzebą wytworzenia takiego nadmiernego napięcia o którym wspomniałem.
W momencie uderzenia pięść musi miec stabliny układ. W zaleznosci jaka czescia piesci uderzamy struktura i układ pięsci i nadgarstka musi przeniesc siłe do podłoża i z podłoza do punktu uderzenia. Czasem wystarczy zamkniecie bez zaciskania (oderzenia wierzchem lub bokiem piesci) a czasem trzeba zacisnac zeby uchronic palce i nadgarstek przy uderzeniach przodem piesci.
Czesto w taijiquan niektórzy maja maniere uderzania piescia robione bardziej z wymachu i uderzania wierzchem, a nie przebijajace uderzenie przodem piesci.
18.09.2010, 14:33

(Tai Ki Kung),
Visual artist

Jarosław Jodzis:
Tomasz Nowakowski:
Michał Lattari:

Pozdrawiam

Michał

Witaj Michale,

W momencie uderzenia pięść musi miec stabliny układ. W zaleznosci jaka czescia piesci uderzamy struktura i układ pięsci i nadgarstka musi przeniesc siłe do podłoża i z podłoza do punktu uderzenia. Czasem wystarczy zamkniecie bez zaciskania (oderzenia wierzchem lub bokiem piesci) a czasem trzeba zacisnac zeby uchronic palce i nadgarstek przy uderzeniach przodem piesci.
Czesto w taijiquan niektórzy maja maniere uderzania piescia robione bardziej z wymachu i uderzania wierzchem, a nie przebijajace uderzenie przodem piesci.

To prawda. Chociaż trzeba tu dodać, że w Tai Chi Chuan istnieją różne sposoby uderzenia pięścią. Faktem jednak jest, że uderzenie przodem pięści występuje najczęściej.

Pozdrawiam,

Tomasz NowakowskiTomasz Nowakowski edytował(a) ten post dnia 19.09.10 o godzinie 00:32
18.09.2010, 23:21

Wyślij zaproszenie do