Alicja Karolina
K.
Zarządzanie,
biznes, to moja
pasja..;)
Temat: Activia i Actimel.
Rafał Krawczyk:
Katarzyna Olczyk:
Danone to ogromne przedsiębiorstwo i nie wiem czy przy ich renomie na rynku zdecydowaliby się na wciskanie ludziom tak zwanego kitu. [...]
Doprawdy? Czym większy, tym bardziej ma konsumenta w trąbie. Gdyby nie francuska organizacja ochrony konsumentów nie byłoby tej akcji:
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Francja-Danone-zmienia...
No właśnie. We Francji i kraju skandynawskim zabroniono emitowania reklam produktu Actimel wprowadzającej w błąd konsumentów ( rzekome działania prozdrowotne ). Teraz mogą reklamować, ale już bez kitu ;)
Poza tym, szum się zrobił, a marka Danone bardzo silna na tutejszym rynku nie jest.
Patryk
Grzeczka
Product Manager VW
Crafter, Kulczyk
Tradex Sp. z o.o.
Witam,Chciałem dorzucić coś od siebie. Danone z tego co kojarzę zapłacił już karę bo wcześniejsza reklama Actimel wprowadzała konsumentów w błąd do czego "przyczepił się" UOKiK. Faktem jest (o czym już wpominaliście), że codzienne spożywanie Actimel nie działa prozdrowotnie. Obecna wersja reklamy jest nieco zmieniona, a nazwy to typowy zabieg marketingowy.
Jakub
Łochowicz
C-KAR / Cygara,
akcesoria,
dystrybucja ||||
Student, Uniw...
Dostałem odpowiedź:Szanowny Panie,
Bardzo dziękujemy za ponowny kontakt z naszą firmą.
W odpowiedzi na Pana pytanie uprzejmie informujemy, że Actimel oraz Activia zawierają trzy rodzaje żywych kultur bakterii. Actimel unikatowy szczep bakterii probiotycznych Lactobacillus casei Defensis natomiast Activia zawiera unikatowy, zarejestrowany przez Danone szczep ActiRegularis, jest to szczep wyselekcjonowany przez naukowców z Centrum Badawczego Danone Vitapole i występuje wyłącznie w Activii, oraz kultury jogurtowe Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Nazwy szczepów tych bakterii zostały zarejestrowana przez firmę Danone i Danone ma wyłączność na jej używanie.
Łączymy wyrazy szacunku,
Podpis
Jacek
Dudyński
Właściciel,
Healing Journey
jeżeli znajdą się na tym forum osoby z działu handlu, a interesuje ich konkretna jakość za niską cenę to polecam produkty mleczne sprzedawane w marketach Aldi, natomiast jeżeli chodzi o najwyższą jakość - dlaczego nie szwajcarski Moevenpick :) on ma dopiero jogurty ;)
Witek
Kurdziel
WWW.MOCNYSKLEP.PL,
WWW.MOCNYBLOG.PL
Dagmaro nie zrozumiałaś posta autora i to na poziomie leksykalnym.przecież on nie napisał że w buteleczce actimela nie istnieja bakterie
tylko ze twory "l.casei defensis" i "actiregularis" nie istnieja , nie ma takich po prostu :))
zwlaszcza z actiregularis jest to chamska sciema , bo o ile do l.casei tylko dodano przydomek defensis
to actoregularis to bifidobacterium istniejace w kazdym praktycznie jogurcie , i tu jest sciema o wyjatkowosci activii choc kazdy niemalze produkt jogurto-kefiropodobny posiada te bakterie
Jakub
Łochowicz
C-KAR / Cygara,
akcesoria,
dystrybucja ||||
Student, Uniw...
No, w końcu coś się ruszyło, a Kominek jest poczytnym blogerem, o czym świadczy afera z Dr Oetkerem: http://www.google.pl/search?sourceid=chrome&ie=UTF-8&q... (4. pozycja)Wpis na temat Actimela: http://www.kominek.tv/tt.actimel.juz.nie.pomaga,artyku...
Paweł
Tkaczyk
Branding, marketing,
reklama i social
media. The Jedi way.
Przecież w taki sposób zachowuje się mnóstwo marek. Patentują nazwy konkretnego związku chemicznego (czy – jak w przypadku Danone – szczepu bakterii), a potem trąbią o tym w reklamach.„Jedyna pasta z Fluoristatem” nie budzi takich emocji, a przecież to tylko jakiś związek fluoru. Nikt nie podniósł larum, kiedy L'Oreal trąbił o odkryciu „nutri-ceramidów”, Aminexil to też jakaś opatentowana nazwa kolagenu…
Firmy robią to od dawna :)
Agnieszka
Wiącek
entrepreneuress,
textmaker, scientist
Kuba Ł.:na buteleczce activii w składzie jest napisane że nazwa bakterii actiregularis to nazwa handlowa, tak więc chyba nie ma o co kruszyć kopii. podana jest też łacińska właściwa nazwa
Dziś dostałem odpowiedź zupełnie nie na temat, ale obiecałem, więc zamieszczam:
P.S. Na stronie są znów błędnie powielane nazwy L'casei defensis i Actiregularis - czegoś takiego nie ma w żadnej książce do mikrobiologii.[/i]
Dagmara
D.
operacyjny na
wypowiedzeniu :):)
A dla mnie i tak mistrzostwem świata jest niezdefiniowany "komfort trawienny" :)
Marcin Ł. promo-group.pl
Podobnie było jakiś czas temu z jednym z producentów okien plastikowych... Otóż okna reklamowane były jako "okna bez ołowiu". Nie jestem fachowcem ale o ile pamiętam to sprawa polegała na tym, że tak naprawdę w żadnych oknach ołów nie występuje. Jedynie są tam jakieś stabilizatory ołowiane, które jednak mają mało wspólnego z prawdziwym ołowiem. Ale na wyobraźnie konsumentów działało.
Hanna Maria
Link
farby naturalne,
what else....
Dagmara D.:
A dla mnie i tak mistrzostwem świata jest niezdefiniowany "komfort trawienny" :)
tez sie usmialam:-)))
w zeszlym roku actimel dostal nagrode za najgorsza chale i scieme
w tym roku to byla bodajze milchschnitte z extra porcja mleka:-)))
stwierdzono ze mozna tak samo jesc iles tam kostek cukru z aromatami.
jestem pewna ze im wieksze g...o, tym bardziej bombastyczna musi byc reklama, bo producent dobrze wie jaki bulshit chce wciskac ludziom.
im lepszy produkt, tym mniej trzeba reklamy, bo mowi za siebie
amen
pozdrawiam serdecznie
Piotr W. M&M&SMB
Paweł Tkaczyk:
Przecież w taki sposób zachowuje się mnóstwo marek. Patentują nazwy konkretnego związku chemicznego (czy – jak w przypadku Danone – szczepu bakterii), a potem trąbią o tym w reklamach.
„Jedyna pasta z Fluoristatem” nie budzi takich emocji, a przecież to tylko jakiś związek fluoru. Nikt nie podniósł larum, kiedy L'Oreal trąbił o odkryciu „nutri-ceramidów”, Aminexil to też jakaś opatentowana nazwa kolagenu…
Firmy robią to od dawna :)
...czy cała masa proszków do prania, z coraz to nowszą technologią - z reguły nazywaną bardzo dumnie i dla otoczenia groźnie zarazem ;)
A brud z białych skarpetek po mączce tenisowej za pierwszym praniu jak nie schodził lat temu x, tak nie schodzi do dzisiaj.
Łukasz Olszewski Number2
Nie, one istnieją. Ale tylko w reklamie. Znaczy się: uległy wymyśleniu i puszczeniu w obieg.
znaczy się fakt, tyle że że "fakt prasowy" :)Łukasz Olszewski edytował(a) ten post dnia 03.02.12 o godzinie 14:11
Maciej B. Goodfella;)
Łukasz Olszewski:
Nie, one istnieją. Ale tylko w reklamie. Znaczy się: uległy wymyśleniu i puszczeniu w obieg.
znaczy się fakt, tyle że że "fakt prasowy" :)
Czyli, mówiąc wprost, niektóre agencje reklamowe wciąż jeszcze tkwią w tych realiach: