Advertisement

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Tomasz B. www.directsolutions.
pl

Temat: SCJP?

I wiesz że jak usiądziesz do projektu z praktykami to nie będziesz wiedział co się dzieje? Certyfikaty ok, wszystko dobrze, tylko odnoszę wrażenie że Ty po prostu ryjesz teorię na blachę... a to nie Akademia Medyczna. Może się powtarzam, może i bezcelowo nawet, ale spróbuj praktykować trochę to czego się uczysz, stwórz coś co będzie użyteczne i pokaże że oprócz umiejętności czytania i zapamiętywania potrafisz też naprawdę coś napisać. Nawet jakiś głupi crawler, komunikator na jabberze/gg, etc. Cokolwiek co ludzie z HR uznają za kreatywność i chęć rozwoju a nie zabijanie nudy książkami.
8.12.2009, 16:01

konto usunięte

Czy ktoś mógłby powiedzieć jaka jest cena egzaminu SCJP ? Ile wynosi zniżka dla studentów, o której ktoś wcześniej wspominał.
9.12.2009, 17:12

Paweł Ryznar programista

koszt dla studenta to 40$
http://www.sun.com/solutions/landing/industry/educatio...
9.12.2009, 17:28

konto usunięte

Czy na chwilę obecną SCJP posiada jakiś termin jego ważności (tak jak w przypadku Cisco) ? Kiedyś tak było, ale ponoć Sun zmienił politykę. Nie mogę znaleźć na ich stronie takiego zdania "SCJP does not expire".

Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć w tej sprawie ?
10.12.2009, 12:41

Paweł Ryznar programista

chyba 1 rok, ale nie jestem pewny. Mnie tylko zastanawia czy kupiony przez studenta jest ważny po studiach
10.12.2009, 13:17

Łukasz Żuchowski Consultant, Software
Engineer

Nic mi o terminie ważności certa nie wiadomo. Po roku to wygasa voucher na certyfikat.

Z SCJP jest tak że zdajesz na konkretną wersje Javy, a one się zmieniają. Może nie co roku ale co parę. Gdy ma się SCJP np. na Javę 1.5, aby mieć SCJP na Jave 1.6 wystarczy zdać "update exam".
Examiny SCJP są wersjonowane i różnią się numerami np CX-310-055.
10.12.2009, 13:29

konto usunięte

@Łukasz Żuchowski: o wersjach platform i update exam wiem. Niemniej dziękuję za informację.
Paweł Ryznar:
chyba 1 rok, ale nie jestem pewny. Mnie tylko zastanawia czy kupiony przez studenta jest ważny po studiach

Po roku upływa ważność vouchera, a mnie chodzi już o sam certyfikat (jego ważność).
10.12.2009, 13:50

Certyfikat jest bezterminowy. Raz zdobyty jest ważny już zawsze.
14.12.2009, 19:16

Łukasz Grabski Senior Java
Developer

Chyba, ze miedzy czasie pojawi sie cos super hiper nowego i posiadany certyfikat stanie sie pase ;)
14.12.2009, 19:23

Heh, nie no, nie ma co straszyć ludzi :) Co prawda prawnikiem nie jestem, ale taki SCJP to troszkę już jak umowa, zapłaciliśmy i wywiązaliśmy się z zadań i warunków już nie można zmienić, a jednym z warunków było, że certyfikat jest bezterminowy. Aczkolwiek w przyszłości mogą wyjść kolejne ‘wersje’ SCJP, które już będą z terminem ważności (jak to się tyczy certyfikatów CISCO czy Microsoftu).
15.12.2009, 03:18

Michał Duchnowski Programista Java

Wracając do głównego tematu...
Z mojej perpektywy warto. Po pierwsze, tak jak pisało już kilku z Was, przygotowania do certyfikatu pozwalają usystematyzować wiedze. Teoretycznie po roku pracy zna sie już bardzo dobrze J2SE, ale opłaca się przejść przez wszystkie działy jeszcze raz i douczyć się kilku szczegółów.
Druga istotna kwestia to sposób rekrutacji w niektórych firmach. Akurat na dwóch z trzech rektutacji na jakich byłem ostatnio (większe korporacje) na pierwszym etapie były testy kwalifikacyjne. Na jednym z nich pytania skopiowane z książki "SCJP Sun Certified Programmer for Java 6 Exam 310-065", na drugim bardzo zbliżone. A pytania typu SCJP mają to do siebie, że bez żadnej wprawy na wiele z nich ciężko udzielić poprawnej odpowiedzi - nawet mając już doświadczenie. Poprostu, jak programista na codzień używa ulubioną kombinacje Ctrl+space to pewne ośrodki mózgu odpowiedzialne za sprawdzenie poprawności składni kodu ulegają powolnej degradacji;)
Oczywiście, czy warto się w to 'bawić' zależne jest od doświadczenia. Jeśli ktoś już od dłuższego czasu korzysta z różnych framework'ów JEE to mu to na nic nie będzie potrzebne. Pewnie i tak na ewentualnych testach kwalifikacyjnych nie dostanie pytań z "podstaw Javy".
A dla kolegów studentów zdobycie solidnych podstaw języka (nie mylić ze sztuką programowania) napewno nie zaskodzi. Co do ceny: $40 to znowu nie aż tak dużo - pamiętajcie, że tylko tyle kosztuje studencki voucher Sun'a.
Pozdrawiam
2.03.2010, 08:55

Kamil Z. Programista Java EE

Witam,
gdzie w Poznaniu można zdać egzamin na SCJP?
4.03.2010, 17:55

Tomasz Dziurko Programista
Java/JEE, freelancer

Na stronie Prometric są następujące miejscówki z Poznania:

InLand Sp zoo, ul Sloneczna 4
ALTKOM AKADEMIA POZNAN, ul. Abpa A. Baraniaka
ITCS-IT CONSULTING SERVICES, ul. PIEKARY 26
ABC DATA Centrum Edukacyjne SP ZOO, ul. Kochanowskiego 28
4.03.2010, 20:14

Wyślij zaproszenie do